Temel Karate Nasıl Anlaşılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karate, Japonya ve Çin kökenli, kendini savunma üzerine inşa edilmiş eski bir dövüş sanatıdır. Dünya çapında son derece popüler hale gelmiştir ve birçok varyasyonu vardır. Temel Karate'yi anlamak ve uygulamak, bu dövüş sanatında kullanılan terimleri ve teknikleri öğrenerek başarılabilir.

Adımlar

Farklı Karate Stillerini Anlamak

  1. adım 1 karate stillerini öğrenin.
    Karate stillerini tanıyın. Bu dövüş sanatının kökleri Çin'e dayanmaktadır, ancak 1600'lü yıllarda Japonya'nın Okinawa kentinde silahların yasaklanması nedeniyle kendini savunma yöntemi olarak geliştirilmiştir. Karate 'boş el' olarak tercüme edilebilir. Geleneksel Karate'den, genellikle Amerikan Serbest Stil Karate ve Tam Temaslı Karate (Spor Karate) olarak bilinen modern, batı stillerine kadar birçok Karate stili vardır, ancak temel tekniklerin çoğu aynıdır. Daha popüler stillerden bazıları şunlardır:
    • 'Shotokan' modern Karate'nin ilk stili olarak kabul edilir (Gichin Funakoshi tarafından yaratılmıştır. Uygulayıcılar sabit, güçlü hareketler kullanır ve tüm duruşlarda kendilerini merkeze alırlar.
    • 'Goju-Ryu' Çin Kempo tekniklerini içeren bir stildir ve yin yang gibi birleşen sert doğrusal hareketler ve yumuşak dairesel hareketler içerir. Hareketler genellikle daha yavaştır ve nefese odaklanılır.
  2. adım 2 karate unsurlarını anlayın.
    Karate'nin unsurlarını anlayın. Karate eğitimi genellikle dört yönü veya temelleri içerir. Bu temeller, Karate'de uygulanan kombinasyonları ve teknikleri oluşturan farklı hareket biçimleridir.
    • Kihon (Temel teknikler)
    • Kata (Form veya kalıp)
    • Bunkai (Kata veya 'kata uygulaması' içinde kodlanmış tekniklerin çalışılması)
    • Kumite (Serbest Müsabaka).
  3. adım 3 karatenin diğer dövüş sanatlarından farkını anlayın.
    Karatenin diğer dövüş sanatlarından farkını anlayın. İnsanlar genellikle farklı dövüş sanatları stillerini karıştırır ve bu dövüş sanatlarının isimlerini değiştirir. Karateyi diğer dövüş sanatlarıyla karıştırmak kolay olabilir, özellikle de pek çok sanat benzer teknikler kullandığı için.
    • Karate, açık el teknikleri ile çarpıcı hareketlere odaklanır. Karate kombinasyonları yumruk, tekme, diz ve dirsek darbelerinin kullanımını içerir.
    • Diğer dövüş sanatları farklı dövüş teknikleri ve silah kullanımını içerir. Aikido kaçınma, eklem kilitleri, eklem kırılmaları, atışlar ve kontrollere odaklanır. Judo, rakibinizi yere indirirken atışlara ve bazı boğuşmalara odaklanır. Kung Fu, hayvan hareketlerinden veya Çin felsefelerinden esinlenen ve kas ve kardiyovasküler zindeliği geliştirmek için çalışan çeşitli stillere sahip bir Çin dövüş sanatıdır.
    • Birçok dövüş sanatı bir kemer veya kuşakla tasvir edilen bir sıralama sistemi kullanırken, Karate'nin belirli bir renkli kemer sistemi vardır. Beyaz yeni başlayanları, siyah ise ileri seviyeyi temsil eder.

Karatenin Temel Esaslarını Öğrenmek

  1. adım 1 kihonu anlayın.
    Kihon'u anlayın. Kihon 'temel teknikler' anlamına gelir ve Karate'nin üzerine inşa edildiği temeldir. Kihon'da Karate'nin yumruk atma, blok yapma, tekme atma ve hareket etme yöntemlerini öğrenirsiniz.
    • Genellikle Sensei'niz için sıkıcı ve sıkıcı görünebilecek alıştırmalar yaparsınız, ancak bu bloklar, yumruklar ve tekmeler Karate'yi yetkin bir şekilde yapabilmek için hayati önem taşır.
    • Temel teknikler arasında bloklar, vuruşlar, tekmeler ve farklı duruşlar yer alır. Öğrenciler bu temel teknikleri tekrar tekrar uygulayarak beden ve zihinlerinde yer etmelerini sağlarlar.
  2. adım 2 kata geliştirin.
    Kata geliştirin. Kata 'formlar' anlamına gelir ve öğrendiğiniz temel teknikler üzerine inşa edilir. Kata ile temel teknikleri akıcı bir hareket içinde birleştirmeyi öğrenirsiniz.
    • Her kata farklı bir açı üzerine inşa edilir, böylece başınıza, gövdenize veya bacaklarınıza yönelebilecek yumruk ve tekmelere karşı koyabilirsiniz.
    • Kata, öğretmenlerin Karate'de kullanılan tekniklerin bilgisini aktarmasının bir yoludur. Bir öğrenci olarak, kata ile birlikte bir dizi blok, vuruş, fırlatma, hareket ve tekme yapmayı öğreneceksiniz.
  3. adım 3 bunkai pratiği yapın.
    Bunkai pratiği yapın. Bunkai, 'analiz' veya 'sökme' anlamına gelir ve bir katanın gerçek dünyadaki uygulamasını anlamak için başkalarıyla birlikte çalışmayı içerir.
    • Bunkai'de, belirli bir katadaki her hareketi analiz eder ve gerçek savaş durumlarında olası uygulamaları geliştirirsiniz. Bunkai, kumite için bir geçiş adımıdır.
    • Bunkai kavramını anlamak biraz zor olabilir çünkü orada olmayan bir rakibe karşı 'savaşmak' ve kendinizi 'savunmak' için kata kullanmanızı içerir. Bunu, bale adımlarının bir hikaye anlatan tek bir koreografik dansta birleştirilmesi gibi düşünün.
  4. adım 4 kumite öğrenin.
    Kumite öğrenin. Kumite, müsabaka anlamına gelir ve öğrencilerin Karate'de öğrendikleri teknikleri birbirlerine karşı ve çoğu zaman turnuvalarda uygulamalarına olanak tanır.
    • Kumitede, kontrollü bir ortamda kihon ve bunkai uygulamayı öğrenirsiniz. Kumite gerçek dövüşe bir adım daha yakındır, çünkü iki uygulayıcı birbirlerine hamle yapmaya çalışır.
    • Kumite bazen sırayla ya da serbest dövüşe doğru bir başka adım olan ve bazen belirli saldırılara uygulanan bir puan sistemiyle Du Kumite şeklinde yapılır.

Temel Hareketleri Anlamak

  1. adım 1 temel yumrukların nasıl yapılacağını bilin.
    Temel yumrukların nasıl yapılacağını bilin. Karate yumrukları, çarpma noktasına yakın bir yerde bileği bükerek düz bir yumruk tekniği kullanır.
    • Her zaman ilk iki ekleminizle vurun ve dirseğinizin kilitlenmediğinden emin olun, çünkü dirseğinizi aşırı uzatabilir ve yaralanabilirsiniz.
    • Yumruk atarken yumruk atmadığınız yumruğunuzu belinize doğru çekin. Buna Hikite denir ve zamanlaması doğru yapılırsa yumruğunuz daha güçlü ve keskin olacaktır (itme, çekme etkisi).
    • Kiai'yi birleştirin. Kiai, enerji anlamına gelen Ki ve birleşme anlamına gelen Ai'den oluşur. Birisi yumruk gibi bir saldırı hareketi yaptığında sıklıkla duyduğunuz sestir. Kiai'nin amacı depolanmış enerjinizi serbest bırakarak saldırınızda daha büyük bir etki yaratmaktır.
  2. adım 2 temel blokları anlayın.
    Temel blokları anlayın. Karate öncelikle saldırı değil kendini savunma olarak kullanıldığından, her durumda kendinizi savunmak için öğreneceğiniz bir dizi temel bloklama tekniği vardır.
    • Üstten yükselen blok (Jodan Age Uke)
    • Orta blok ('Chudan Yaş Uke)
    • Aşağı doğru blok (Gedan Age Uke)
  3. adım 3 temel tekmeleri gerçekleştirin....
    Gerçekleştirmek temel tekmeler. Karate 'açık el' anlamına gelse ve öncelikle kendini savunma amacıyla kullanılsa da, tekmeler saldırganla aranızdaki mesafeyi korumak gibi çeşitli nedenlerle veya bir saldırıyı engellemek veya saptırmak zorunda kalmanız nedeniyle üst bedeninizin bir hareket yapamayacağı durumlarda alternatif bir seçenek olarak kullanılır.
    • Ön tekme (Mae Geri), ayak topu ile vurulur
    • Yan tekme (Yoko Geri), ayak parmaklarınız aşağıyı gösterecek şekilde ayağınızın bıçağıyla vurun
    • Yuvarlak tekme (Mawashi Geri), ayak topu ile vurun, ayak parmaklarınızı yukarı kıvırın ve ayağınızı yana doğru çevirmeye çalışın
    • Kanca tekmesi (Ura Mawashi Geri), ters yuvarlak tekme.
    • Geri tekme (Ushiro Geri) bu arkanızda bir tekmedir, tekme attığınız yere baktığınızdan ve topuğunuzla vurduğunuzdan emin olun
    Gichin Funakoshi, Shotokan Karate'nin Kurucusu

    Ne yazık ki, karate göstermenin en iyi yolunun serbest müsabakalarda rakipleri yenmek olduğunu düşünenler var. Gerçek karate bundan çok daha derindir. Gerçek karate, kişinin çılgın bir dünyada hareketsiz kalmasını, dinamik bir istikrar hissetmesini ve iç huzuru bulmasını sağlar.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Karatedeki temel hareketler nelerdir?
    Karatedeki temel hareketler yumruklar, tekmeler ve bloklardır. Yumruklar ve tekmeler saldırgandır, bloklar ise size geri gelen yumruklara ve tekmelere karşı koymak içindir. Tipik olarak, yolculuğunuzun başlangıcında, odaklanmanız gereken yer burasıdır.

Video

İpuçları

  • İki tür yumruk vardır: ileri ve geri. 'İleri', 'ön taraf' ('ön ayak' ile aynı taraf) ile yumruk atmaktır; 'Ters', 'arka taraf' ('ön ayak' ile zıt taraf) ile yumruk atmaktır.
  • Duruşunuza her zaman dikkat edin. Alçak ve kısa duruş en iyisidir.
  • Unutmayın: ileri tekniklerde ustalaşmanın sırrı sağlam bir temel ve önce temel tekniklerde ustalaşmaktır.

Uyarılar

  • Herhangi bir fiziksel rahatsızlığınız varsa, karate derslerine başlamadan önce doktorunuza danışın.
  • İzin almadan kimseye vurmayın. Bu sadece kabalık değil, aynı zamanda tehlikelidir çünkü hazırlıksız olan birinin vurulduğunda yaralanma olasılığı çok daha yüksektir.
  • Dalga geçmeyin. Sadece kendi zamanınızı ve başkalarının zamanını boşa harcarsınız ve sonunda kendinize veya bir başkasına zarar verebilirsiniz. Dövüş sanatları teknikleri insanlara zarar vermek için tasarlanmıştır ve dikkatsizce kullanılmamalıdır.