Futbolda Ofsayt Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolun on yedi kuralı arasında en kısa olanlardan biri olmasına rağmen, ofsayt kuralı (11. Kural) muhtemelen en yanlış anlaşılanıdır. Bu kuralın geçmişi 19. yüzyıldaki ortaokullara kadar uzanır ve bu okullar oyuncuların rakip kaleye 'yaklaşıp' pas beklemelerini engellemek için bu kuralı oluşturmuşlardır. Ofsayt kuralı o zamandan beri oyunun hızını ayarlamak için birkaç kez değişti, ancak amaç aynı kaldı. En son 2005 yılında FIFA, mevcut oyuna dahil olmayan oyunculara ofsayt cezası verilmesini önlemek için kuralı değiştirmiştir.

Adımlar

Ofsayt Kuralını Anlamak

  1. adım 1 sahanın sadece rakip yarısında ofsayt olup olmadığını kontrol edin.1Sahanın sadece rakip yarısında ofsayt olup olmadığını kontrol edin. Bir oyuncu sadece sahanın rakip takımın kalesinin bulunduğu tarafında ise ofsaytta olabilir. Ofsayt faulünün amacı hücum oyuncularının kaleye çok yakın beklemelerini önlemektir.
    • Sahanın rakip yarısındaysanız ve başınızın, gövdenizin veya bacaklarınızın herhangi bir kısmı çizginin üzerindeyse ofsayt olarak değerlendirilirsiniz. Kollar ve eller sayılmaz.
  2. adım 2 oyuncuyu karşılaştırın's position to the ball.2Oyuncunun topa göre pozisyonunu karşılaştırın. Bir oyuncu ancak top ile rakip kale arasındaysa ofsayt pozisyonunda olabilir.
  3. adım 3 kalelerine en yakın iki savunma oyuncusuna bakın.3Kalelerine en yakın iki savunma oyuncusuna bakın. Hücum oyuncusu, kendisiyle aynı hizada veya önünde en az iki savunma oyuncusu olduğu sürece 'ofsayttadır'. Hücum oyuncusu ile kale arasında bir veya sıfır savunma oyuncusu varsa ve hücum oyuncusu yukarıdaki iki koşulu da karşılıyorsa ofsayt pozisyonundadır.
    • Kaleci genellikle kaleye en yakın iki savunma oyuncusundan biridir, ancak herhangi iki savunma oyuncusu da sayılır.
  4. adım 4 sadece bir takım arkadaşının topa dokunduğu anda ofsayt kontrolü yapın.4Sadece takım arkadaşınız topa dokunduğu anda ofsayt olup olmadığını kontrol edin. Sadece ofsayt pozisyonunda olunduğu için faul kararı verilmez. Hakem hücum oyuncusunun pozisyonunu sadece takım arkadaşlarından biri topa dokunduğunda kontrol eder. Hücum oyuncusu bir pas attığı anda, her takım arkadaşının ofsayt ve onsayt durumu 'donar'. Her oyuncu nereye hareket ederse etsin resmi olarak ofsayt veya ofsaytta kalacaktır. Bu durum sadece top başka bir takım arkadaşına değdiğinde (ofsaytın tekrar 'hesaplanmasına' neden olur) veya rakip oyuncu topla kasıtlı olarak oynadığında (tüm ofsayt durumları ortadan kalkar) değişir.
    • Bu yüzden hücum oyuncularının topla oynanır oynanmaz savunma oyuncularını geçtiğini sık sık görürsünüz. Bir oyuncu topu aldığında defans oyuncusunu geçmiş olsa bile, top bırakıldığında defans oyuncularının arkasındaysa hala ofsaytta sayılır.
  5. adım 5 hakemin sadece ofsayttaki oyuncu oyun alanına müdahale ederse serbest vuruş kararı vermesini bekleyin.5Hakemin sadece ofsayttaki oyuncu oyun alanına müdahale ederse serbest vuruş kararı vermesini bekleyin. Hakem bir oyuncuyu ofsaytta olduğu için ancak oyuna müdahale ederse veya ofsayttan avantaj sağlamaya çalışırsa cezalandırabilir. Bir oyuncu, rakip takım topun kontrolünü ele geçirene kadar herhangi bir noktada bu nedenle cezalandırılabilir. Hakemin ofsayt faulü çalabileceği durumlara birkaç örnek aşağıda verilmiştir:
    • Takım arkadaşı ofsayttaki bir oyuncuya pas verir.
    • Takım arkadaşı topa vurur, top bir savunma oyuncusundan seker ve ofsayttaki oyuncuya ulaşır.
    • Ofsayttaki oyuncu topa ulaşmaya çalışan savunma oyuncusuna engel olur.
    • Takım arkadaşı kaleye şut atar, ofsayttaki oyuncu ribaundu almak için kaleye yakın bir yerde durur.
  6. adım 6 hakemi izleyin.6Hakemi izleyin. Bir oyunu izliyorsanız ve olası bir ofsayt düdüğünün geleceğini düşünüyorsanız, yardımcı hakemi (AR) izleyin. Eğer ofsaytta olan bir oyuncunun oyuna müdahale ettiğini görürse, yardımcı hakem bayrağını havaya kaldıracaktır. Hakem daha sonra oyunu durdurmak için düdüğünü çalabilir ve savunma yapan takıma endirekt serbest vuruş verildiğini belirtmek için kolunu kaldırabilir. Hakem bunu yapmazsa, VAR ile aynı fikirde değildir ve onu geçersiz kılmaya karar vermiştir.
    • Hakem düdüğü çalarsa, VAR bayrağını belirli bir miktarda indirerek sinyal hangi oyuncunun ofsaytta olduğunu belirler. AR'nin karşısındaki bir oyuncu için 45º, merkeze yakın bir oyuncu için 90º ve yakın taraftaki bir oyuncu için 135º indirecektir.
  7. adım 7 faulü anlayın.7Faulü anlayın. Ofsayt kararı rakip takıma endirekt serbest vuruş kazandırır. Bu vuruş faulün gerçekleştiği yerden yapılır ve faulü alan takım topa vurulana kadar en az 10 yard (9,15 m) geride durmalıdır.
    • Eğer faul ceza sahası içinde yapılmışsa, hücum oyuncuları top ceza sahasını terk edene kadar ceza sahasının dışında kalmalıdır.
    • Eğer faul kale alanı içinde yapılmışsa, savunma oyuncuları kale alanı içinde herhangi bir yerden serbest vuruş kullanabilirler.

İstisnalar ve Kenar Durumlar

  1. adım 1 ofsayt faulün imkansız olduğu durumları bilin.1Ofsayt faulünün mümkün olmadığı durumları bilin. Bir oyuncu topu doğrudan taç atışından, köşe vuruşundan veya kale vuruşundan aldığı için ofsayt faulü alamaz. Bu durumlarda top oyundan çıkmıştır ve tüm ofsayt durumları sıfırlanır.
  2. adım 2 ofsayt sıfırlamalarını anlayın.2Offsayt sıfırlamalarını anlayın. Savunma yapan takım topun kontrolünü ele geçirdiğinde, hücum oyuncularının ofsayt durumu sıfırlanır. Son oyunda ofsaytta olan tüm hücum oyuncuları artık faul yapmadan oyuna müdahale etmekte serbesttir. Ancak, bunun gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirsiz olabileceği bazı istisnai durumlar vardır. Son kararı her zaman hakem verir, ancak bunlar genel kurallardır:
    • Eğer bir savunma oyuncusu topu yanlışlıkla savurursa ya da top ondan sekerse ofsayt yoktur. Bu, topun yönünü değiştirmek için verilen içgüdüsel bir tepkiyi de içerir, ancak bu zor bir hakem kararı olabilir.
    • Eğer savunma oyuncusu golü önlemek için bir kurtarış yaparsa, ofsayt sıfırlanmaz. (Bu, ofsayttaki oyuncuların kalede bekleyerek avantaj elde etmesini önler).
    • Ofsayttaki oyuncu müdahale etmeden önce savunma oyuncusu topun kontrolünü ele geçirmelidir. (Bu sübjektif olabilir, ancak ofsayttaki oyuncu belli bir mesafeden yaklaşıyorsa genellikle güvenlidir).
  3. adım 3 saha dışına koşan savunma oyuncularını dikkate alın.3Saha dışına koşan savunma oyuncularını dikkate alın. Eğer bir defans oyuncusu kendi momentumu nedeniyle saha kenarından kaçarsa, ofsayt ve ofsayt pozisyonları hesaplanırken hala defans oyuncusu olarak sayılır.
  4. adım 4 uzaktan müdahale eden ofsayt oyuncularını göz önünde bulundurun.4Uzaktan müdahale eden ofsayt oyuncularını göz önünde bulundurun. Topa yaklaşmayan ofsayttaki bir oyuncu, oyununu bozacak şekilde bir savunma oyuncusunun görüşünü engellerse yine de faul alabilir. Kurallarda 2013 yılında yapılan bir değişiklikten bu yana, ofsayttaki bir oyuncunun savunma oyuncusu veya topla temas etmeden faul alabilmesinin tek yolu budur. El kol hareketleri ve bağırmak ofsayt kurallarını ihlal etmez, ancak sportmenlik dışı davranış nedeniyle faul alabilirler.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruOfsaytta isem ve topu rakibimden alırsam, yine de ofsayt olur mu? Hayır, eğer bir rakip topu ofsayt pozisyonundaki bir hücum oyuncusuna geri pas olarak verirse ofsayt olmaz.
  • SoruSon dokunuş rakip takımdan gelirse ve ofsayttaki oyuncu topu alırsa ne olur? Bu durumda oyuncu ofsaytta sayılır mı sayılmaz mı? Hücum eden takım topa vurursa ve top defans oyuncusuna çarparsa ofsayt olarak değerlendirilir.
  • SoruEllerim beni ofsayta düşürebilir mi? Hayır, vücudunuz savunma oyuncusunun önünde olmalıdır. Aksi takdirde, sondan ikinci savunma oyuncusu ile aynı hizada sayılır.

Video

Anlama Sınavı

İpuçları

  • Ofsayt kuralı, futbol tarihinde birkaç kez revize edilmiş ve oyunun oynanış şekli üzerinde büyük bir etkiye sahip olmuştur.
  • Ofsayt kuralı herhangi bir oyuncu için geçerli olabilir. İleri çizgi ile sınırlı değildir.
  • Ofsayt kuralının yaygın olarak yanlış anlaşılan bir kullanımı, kaleci duran topta çizgisini terk ettiğinde ve çizgide sadece bir savunma oyuncusu olduğunda ortaya çıkar. Eğer hücum oyuncusu topu kalecinin arkasına alırsa ofsayttadır. Bu kurala örnek olarak 2010 Dünya Kupası'nda Carlos Vela'nın Meksika adına Güney Afrika'ya attığı golün sayılmaması verilebilir.

Uyarılar

  • Hakemle asla tartışmayın. Siz aynı fikirde olmadığınız için bir kararı geri almayacaktır. Büyük olasılıkla onu kızdıracaksınız ve daha sonra sizi rahat bırakma olasılığı azalacaktır.
  • İleride oynuyorsanız, top oynanmak üzereyken rakip takımın sizi geçtiği 'ofsayt tuzağına' dikkat edin. Pas beklerken hareket etmeye devam eder ve yüzünüzü kendi kalenize dönerseniz, savunma oyuncularının bu tuzakla sizi şaşırtması daha zor olacaktır.