Futbol Yardımcı Hakem İşaretleri Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Sahada yardımcı hakemin görevi basittir: hakeme yardımcı olmak. İster ofsayt kararı versin, ister taç atışını yönetsin, hakem yardımcısının katkısına güvenir. Hakemi anlamak kadar yardımcıyı anlamak da önemlidir, bu yüzden işte temel bayrak sallama konusunda hızlandırılmış bir kurs.

Adımlar

  1. adım 1 bayrağın kalkmasını bekleyin.
    Bayrağın kalkmasına dikkat edin. Bu, yardımcının vereceği en temel işarettir. Bayrağı kaldırarak hakeme oyunun herhangi bir nedenle durdurulması gerektiğini belirtirler. Genellikle yardımcı bir şey gördüğünde bayrağı kaldırır, hakemin dikkatini çekmek için bayrağa vurur (özellikle faul için) ve hakem düdüğü çaldıktan sonra yardımcı ne gördüğünü belirtir. Hakem bayrağı görmezse, diğer yardımcı genellikle hakemin dikkatini çekmeye yardımcı olmak için işareti 'yansıtır'.
  2. adım 2 topun oyun dışı kalmasını ve yeniden başlamasını izleyin.
    Topun oyun dışı kalmasına ve yeniden başlamasına dikkat edin. Yardımcının iki ana görevinden biri topun ne zaman oyun alanı dışına çıktığını ve oyunun nasıl devam etmesi gerektiğini belirtmektir. Hakem düdüğü çaldığında, yardımcı nasıl devam edileceğini gösterecektir:
    • Eğer yardımcı bayrağı 45 derecelik bir açıyla kaldırır ve taç çizgisi boyunca yatay olarak işaret ederse, taç atışını işaret ediyor demektir. İşaret ettikleri yönde hücum eden takım taç atışını kullanır.
    • Eğer yardımcı kale çizgisinin yakınında durur ve kaleyi işaret ederse, kale vuruşu için işaret vermiş olur.
    • Eğer yardımcı oyuncu kale çizgisinin yakınında durur ve aşağı doğru 45 derecelik bir açıyla köşe bayrağına doğru işaret ederse, köşe vuruşu için işaret vermiş olur.
  3. adım 3 ofsayta dikkat edin.
    Ofsayta dikkat edin. Bu ilk olarak hakeme oyunun durdurulması gerektiğini belirtmek için havaya kaldırılan bir bayrakla gösterilir. Hakem düdük çalarak ofsaytı işaret ettiğinde, yardımcısı bayrağı önündeki üç pozisyondan birinde tutarak ofsaytın sahanın neresinde olduğunu ve dolayısıyla serbest vuruş için topun nereye konulması gerektiğini gösterir. Ancak hakem size el sallama hareketi yaparsa, oyunda avantaj olmadığı anlamına gelir, bu yüzden devam eder ve bayrağınızı indirirsiniz.
    • Eğer bayrağı 45 derecelik bir açıyla kaldırırlarsa, sahanın uzak tarafındaki (kendilerinden) bir ofsayt için işaret vermiş olurlar.
    • Bayrağı yatay olarak düz tutarlarsa, sahanın ortasında ofsayt olduğunu işaret ederler.
    • Bayrağı 45 derecelik bir açıyla aşağı doğru tutarlarsa, sahanın yakın tarafındaki bir ofsayt için işaret vermiş olurlar.
  4. adım 4 oyuncu değişikliklerini izleyin.
    Oyuncu değişikliklerini izleyin. Eğer yardımcı bayrağını iki eliyle başının üzerinde tutuyorsa, hakeme bir oyuncu değişikliği yapıldığını ve bu değişiklik bitene kadar oyunun başlatılmaması gerektiğini işaret ediyordur.
  5. adım 5 gol işaretini izleyin.
    Gol işaretini bekleyin. Yardımcı oyuncu gol atıldığını düşündüğünde bayrağı indirir, isteğe bağlı olarak eliyle ortayı işaret edebilir ve orta çizgiye geri koşabilir. Ancak gole itiraz etmek isterlerse bayrağı kaldırır ve oldukları yerde kalırlar.
  6. adım 6 penaltı vuruşu işaretini izleyin.
    Penaltı vuruşu işaretini izleyin. Resmi işaret bayrağı kaldırmak, fiske vurmak, ardından bayrağı belden yatay olarak tutarak indirmektir (bazen 'etekleme' olarak da adlandırılır). Birçok ekip bunu çok görünür bulur ve işareti değiştirir. Bu durum bölgeden bölgeye değişebilir. Genel olarak, hakem tarafından bir faul verilirse ve faul ceza sahası içindeyse, hakem yardımcısı köşe bayrağına doğru hareket eder. Eğer AR olduğu yerde kalırsa, bu faulün ceza sahasının dışında olduğunu gösterir. Hakem daha sonra uygun yeniden başlatmayı belirleyebilir. Penaltı vuruşları için diğer olası işaretler arasında bayrağı yatay olarak belde tutmak (ilk bayrak kaldırma ve fiske vurma olmadan) veya köşe bayrağına doğru koşmak ve bayrağı arkasına saklamak yer alır.
  7. adım 7 çeşitli işaretleri izleyin.
    Çeşitli işaretlere dikkat edin. Düdük çaldıktan sonra yardımcı bayrağı dik tutuyorsa, hakemle konuşması gerektiğini belirtiyor demektir. Örneğin, bir oyuncu kendisine kötü davranmaya başlarsa veya dışarıdan bir müdahale görürse yardımcı bu işareti gösterebilir. Özellikle, bir oyuncunun sarı veya kırmızı kartı hak ettiğini belirtmek isterse, elini göğüs rozetinin üzerine koyacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eğer taç atışı ev sahibi tarafa verilmişse, Lino deplasman kalecisini mi işaret eder?
    Evet. Taç atışı durumunda, her zaman topu çizgiden geçiren takımı işaret edersiniz.
  • Soru
    Sahanın uzak tarafındaki bir korner için nasıl işaret verebilirim?
    Size en yakın köşeyi işaret etmeniz yeterlidir. Hakem ve oyuncular topun çıktığı yere en yakın köşeyi kullanacaklarını bileceklerdir.
  • Soru
    Direkt ve endirekt vuruşlar arasındaki fark nedir? Bunu yan hakem mi söylemelidir yoksa hakeme mi bağlıdır?
    Direkt ve endirekt vuruş için farklı bir bayrak yoktur. Her ikisi için de yardımcı bayrağı kaldırmalı, bir fiske vurmalı ve ardından vuruşun yapılması gereken yönü işaret etmelidir. Endirekt muhtemelen sözlü olarak belirtilmelidir. Bunun olabileceği ana örnek, rakibin yakınında, gerçek bir temasın olmadığı tehlikeli bir yüksek vuruştur. Bu serbest vuruş endirekt olacaktır, yani golün sayılması için kaleye girmeden önce bir oyuncu tarafından dokunulması gerekecektir.

İpuçları

  • İyi bir hakem ofsayt kararını daha kolay verebilmek için her zaman sondan ikinci savunma oyuncusunun ya da topun hizasında (hangisi kale çizgisine daha yakınsa) durur.
  • Bir şeyin faul olup olmadığına karar verirken, oyunun kasıtlı mı, kazara mı, geç mi olduğunu ya da oyuncunun numara mı yaptığını veya kendi kendine mi düştüğünü göz önünde bulundurun.
  • Hakemin işareti her zaman yardımcılara göre önceliklidir.

Uyarılar

  • Asla ama asla hakeme veya yardımcısına itiraz etmeye kalkışmayın. Futbol oyunu devam ettiği sürece, onlar her zaman haklıdır ve tartışmak sadece muhalif olduğunuz için sarı kart görmenize neden olur.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • bir futbol maçı
  • bir hakem
  • yardımcı hakem(ler)
  • bayraklar
  • Hakem Kıyafeti
  • İzle
  • Düdük