Futbol Hakem İşaretleri Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol hakemleri tarafından kullanılan çeşitli el işaretlerini öğrenmek, ister oyuncu ister seyirci olun size yardımcı olacaktır, bu da dünyanın en popüler sporuna daha fazla katılabileceğiniz anlamına gelir! Dünya çapında 200 milyondan fazla katılımcısıyla futbol gerçekten küresel bir spordur. Sporun kendisi birçok farklı dil konuşan insanlar tarafından oynanıyor ve izleniyor olsa da, hakemler tarafından kullanılan el işaretleri çoğunlukla aynıdır. Bunları öğrenmek, farklı el hareketlerini ve mimikleri ve bayrak sistemini tanımayı içerir. Sistem pratiktir, bu nedenle öğrenilmesi nispeten kolaydır. Her bir hareketin ne anlama geldiğini ezberlediğinizde, oyunu biraz daha iyi anlayarak tuttuğunuz takıma tezahürat yapmaya hazır olacaksınız!

Adımlar

Saha İçi Hakemi Anlamak

  1. adım 1 hakemin faullü oyundan sonra ileriyi işaret ederek avantaj gösterdiğini görün.
    Hakemin faullü oyundan sonra ileriyi işaret ederek avantajı gösterdiğini görün. Hakem her iki kolunu da önlerine paralel olarak uzatır ve avantajlı olan takımın kalesine doğru işaret eder. Hakemin bu işaret için düdük çalmadığına dikkat etmek önemlidir.
    • Avantaj, bir takım küçük bir faul yaptığında ancak diğer takımın avantajlı olduğu düşünüldüğünde oynanır. Bu nedenle hakem faul çalmak yerine oyunun devam etmesine izin verir ve avantaj işaretini gösterir.
    • Örneğin, bir savunma oyuncusu hücum oyuncusuna faul yaparsa, ancak hücum oyuncusunun hala kaleye şut atma şansı varsa, hakem avantaj işaretini gösterir.
    • Daha ciddi faullerde hakem oyunu derhal durdurur ve faul yapılan takıma serbest vuruş verir.
  2. adım 2 düdüğe ve hakemin direkt serbest vuruş için ileriyi işaret ettiğine dikkat edin.
    Düdüğe ve hakemin direkt serbest vuruş için ileriyi işaret ettiğine dikkat edin. Hakem düdüğü çalar ve düdüğü tutmayan eliyle serbest vuruşu kullanacak takımın hücum yönünü (belirli bir açı olmadan) işaret eder. Oyunu sadece hakem düdüğü çaldığında durdurduğunuzdan emin olun.
    • Örneğin, diğer takımdan kaleci olmayan bir oyuncu topa eliyle dokunursa hakem bir takıma direkt serbest vuruş verebilir.
    • Bu, oyunlar sırasında gördüğünüz en yaygın işaret şeklidir. Hakemler küçük/orta seviyedeki fauller için serbest vuruş verirler, bu durumda hakemin kanaati karşı takımın avantajlı olmadığı yönündedir.
  3. adım 3 hakemin endirekt serbest vuruş için yukarıyı işaret ettiğini gözlemleyin.
    Hakemin endirekt serbest vuruş için yukarıyı işaret ettiğini gözlemleyin. Bu işaret için hakem düdüğünü çalar ve boştaki eliyle doğrudan gökyüzünü işaret eder. Hakem daha sonra serbest vuruşu kimin ve ne için kullanacağını açıklar. Ayrıca hangi takımın serbest vuruş kullanacağını açıklarken elini birkaç saniye havada tutacaktır.
    • Endirekt serbest vuruşlar, kaleye şut atmanıza izin verilmediği için serbest vuruşlardan farklıdır. Eğer bir endirekt serbest vuruştan gol atarsanız ve top sahada başka birine değmemişse, gol sayılmaz.
    • Endirekt serbest vuruşlar, direkt serbest vuruşlara göre çok daha az yaygındır. Ancak, bir takımın topu kalecisine geri pas vermesi ve kalecinin topa elleriyle dokunması, bu tür bir serbest vuruşun nasıl kazanılabileceğine dair bir örnektir.
  4. adım 4 hakemin penaltı vuruşu için penaltı noktasını işaret edeceğini unutmayın.
    Hakemin penaltı vuruşu için penaltı noktasını işaret edeceğini unutmayın. Bir penaltı vuruşunu işaret etmek için hakem düdüğünü çalar ve doğrudan penaltı verilen takımın penaltı noktasını gösterir. Düdüğün kısa ve keskin bir şekilde çalınmasından ziyade uzun ve sert bir şekilde çalınmasını dinleyin.
    • Penaltı vuruşları futbolda nispeten nadirdir. Kale sahası içinde bir faul yapıldığında hakem hücum eden takıma verir.
    • Bir penaltı vuruşu durumunda, hücum eden takım penaltı noktasından kaleci ile 1'e 1 kaleye bir atış yapar.
    • Bir penaltı ihlaline örnek olarak, bir kişinin futbol ağında topa elleriyle dokunması verilebilir.
  5. adım 5 orta seviyedeki ihlallerin sarı kart ile gösterildiğini anlayın.
    Orta seviyedeki ihlallerin sarı kart ile gösterildiğini anlayın. Bir oyuncu sarı kart görürse, bu bir uyarı olarak kabul edilir. Bir oyuncu ikinci sarı kartı görürse, bu bir kırmızı karta eşittir ve oyuncu sahadan atılır.
    • Hakem kartı cebinden çıkarır, oyuncuya doğrultur ve ardından havaya kaldırır. Bundan sonra, suçun ayrıntılarını not defterine yazar.
    • Sarı kart ihlaline örnek olarak, topa müdahale eden oyuncunun topa hiç temas etmediği sert bir müdahale verilebilir.
  6. adım 6 ağır ihlallerin kırmızı kartla cezalandırıldığını kabul edin.
    Ağır ihlallerin kırmızı kartla cezalandırıldığını kabul edin. Hakem ağır ihlallerde veya birden fazla sarı kartta kırmızı kart verir. Hakem oyuncuya 2 sarı kart gördüğü için kırmızı kart verirse, önce sarı kartı, ardından kırmızı kartı gösterir.
    • Hakem kırmızı kartı oyuncuya gösterdikten sonra tıpkı sarı kartta olduğu gibi havada tutacaktır.
    • Kırmızı kartlık bir suç örneği, bir oyuncunun başka bir oyuncuya yumruk atması olabilir. Kırmızı kart gören bir oyuncu sahadan atılır ve oyunda daha fazla yer almasına izin verilmez.

Yan Hakemleri Anlamak

  1. adım 1 yan hakemin köşe vuruşu için köşeyi işaret ettiğine dikkat edin.
    Yan hakemin köşe vuruşu için köşeyi işaret ettiğine dikkat edin. Kenar hakemi sahanın kendi tarafındaki köşe bayrağına doğru koşar ve elindeki bayrakla köşe noktasını işaret eder. Bunu yaparken düdük çalmazlar.
    • Bunu görebileceğiniz bir örnek, bir hücum oyuncusunun kaleye şut çektiği ve bir savunma oyuncusunun topu kalenin arkasından dışarıya çevirdiği durumdur.
    • Yan hakemler saha içinde yanlarında taşınabilir bir bayrak taşırlar. Bu bayrağı köşe vuruşları da dahil olmak üzere çeşitli işaretler için kullanırlar.
    • Yan hakem sahada bir aşağı bir yukarı koşar. Sahanın her yarısı için bir yan hakem vardır. Oyun kendi yarı sahalarının dışına çıktığında, oyun tekrar kendi yarı sahalarına gelene kadar yarı saha çizgisinde dururlar.
  2. adım 2 yan hakemin taç atışı işareti için bir yönü işaret etmesini izleyin.
    Taç atışı işareti için yan hakemin bir yönü işaret etmesini izleyin. Top oyun alanının dışına çıktığında, yan hakem topun saha dışına çıktığı yere doğru koşar. Oraya vardıklarında bayraklarını taç atışının yapılacağı yöne doğru çevirirler. Bu, taç atışını kullanan takımın hücum yönüdür.
    • Eğer top dışarı çıkarsa ve yan hakemin yarı sahasında değilse, sadece bariz bir karar olması durumunda taç atışının hangi yönde olduğunu gösterirler. Eğer bariz bir karar değilse, saha içi hakemi taç atışının hangi yönde olduğuna karar verir.
    • Topun tamamı oyun alanını belirleyen çizgiyi geçtiğinde top 'dışarıdadır'. Topun sadece yarısı dışarıdaysa oyun devam eder.
  3. adım 3 hakemin ofsayt için duracağını ve bayrağını göstereceğini unutmayın.
    Hakemin ofsayt için duracağını ve bayrağını göstereceğini unutmayın. Ofsayt pozisyonu, yan hakemin ofsayttaki oyuncuyla aynı hizada durması ve bayrağını doğrudan oyun alanına doğrultmasıyla gösterilir. Kolları vücutlarına dik olacaktır. Yan hakem ofsayt oluştuğunda düdük çalmaz.
    • Ofsayt kuralını anlamak biraz kafa karıştırıcıdır. Ofsayt, bir takım hücum ederken topu kendi takımlarından önlerinde bulunan bir oyuncuya attıklarında gerçekleşir. Eğer pası alan oyuncu, pas atıldığında savunma yapan takımın son oyuncusunun önündeyse ofsayt kararı verilir.
    • Örneğin, hücum oyuncusu topu bir takım arkadaşına aktardığında, pası veren oyuncu topla temas ettiğinde kaleye diğer takımdaki tüm savunma oyuncularından daha yakınsa yan hakem bayrağını kaldırır.
    • Bu kural, oyuncuların sahanın rakip yarı alanında kamp kurup takım arkadaşlarından uzun paslar almamalarını sağlamak için konulmuştur.
  4. adım 4 kenar hakemlerinin oyuncu değişikliği için bir dikdörtgen oluşturduğunu gözlemleyin.
    Yan hakemlerin oyuncu değişikliği için bir dikdörtgen oluşturduğunu gözlemleyin. Bu işaret için yan hakemler sahanın yarısına kadar koşar ve başlarının üzerinde kolları ve bayrakla bir dikdörtgen oluştururlar. Bu işareti genellikle 5-10 saniye tutarlar, böylece insanların görme şansı olur.
    • Ayrıca, genellikle elinde kırmızı renkle oyundan çıkan oyuncunun numarasının ve yeşil renkle oyuna giren oyuncunun numarasının yazılı olduğu bir tahta tutan biri olur.
    • Her iki yan hakem de genellikle bu işareti yapar.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Hakem farklı vuruşları belirtmek için hangi elini kullanır?
    Çoğu hakem sadece baskın elini veya yedek kulübesine en yakın elini kullanır.
  • Soru
    Hakem ofsaytı nasıl işaret eder?
    Çizgi hakemleri ofsayt dediklerinde bayraklarını havaya kaldırırlar. Orta hakem bunu fark ettiğinde düdüklerini çalar ve çizgi hakemi bayrağını yatay olarak yere indirir. Ayrıca faulün gerçekleştiği yerle aynı hizada duracaklardır.
  • Soru
    İki ellerini de kalçalarına koymaları ne anlama geliyor?
    Ofsayt sinyali verirler. Bunu belirtmek için bayrak kaldıracak yardımcı hakemler olmadığında kullanılır. Bu, işaret etmenin doğru yolu değildir; ancak gençlik futbolunda antrenörlerin, oyuncuların ve ebeveynlerin düdüğün neden çalındığını anlamalarına yardımcı olur.

İpuçları

  • Antrenman yaparken gerçek bir futbol oyunu oynuyormuş gibi davranın ki kuralları aklınızda tutabilesiniz. Örneğin, tarafları belirlediğinizden, ofsayt kurallarına uyduğunuzdan ve oyuncularla mücadele etmek yerine topa saldırmaya odaklandığınızdan emin olun.
  • Hakemin kararına her zaman saygı gösterin ve asla hakemin gözünü korkutmayın ya da onunla agresif bir şekilde tartışmayın. Hakemin verdiği bir karara katılmıyorsanız, ya oyuna devam edin ya da kaptanınızdan hakemden kibarca bir açıklama almasını isteyin.