Futbol Stratejisi Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolun temel prensibi basit olsa da -topu rakip takımın kalesine atmak- stratejiler sonsuzdur! Neyse ki, bu stratejileri öğrenmeye başlamak için bir futbol profesyoneli olmanıza gerek yok. Bu makalede, bu sporu ve nasıl kazanıldığını daha iyi kavramak için öğrenmeniz gereken en kritik futbol stratejilerinden bazılarını size anlatacağız. Hadi başlayalım!

Adımlar

  1. adım 1 savunmanın arkasındaki diyagonal koşulara dikkat edin.
    Savunmanın arkasındaki çapraz koşulara dikkat edin. Başka bir savunma oyuncusunun hemen arkasında açılı bir koşu yapan bir santrfor, örneğin 10 yardalık (9,1 m) bir sprint, tam doğru anda topu almaya hazırlanıyor olabilir. Rakip alan savunması mı yapıyor ve hücum oyuncusunu başka bir savunma oyuncusuna mı pas atıyor? Oyuncu pası baskı altında mı veriyor? Savunma sıçrayabileceği için ofsayta yakalanabileceğinizden koşularınızı daima kavislendirin.
    • Sahayı her zaman kuş bakışı izleyin. İster hücumda ister savunmada olun, farkındalık son derece önemlidir.
  2. adım 2 koşan üçüncü bir adamın oyunu nasıl açtığına bakın.
    Koşan üçüncü bir adamın oyunu nasıl açtığına bakın. Bir orta saha oyuncusu ve forvet oyuncusu kenarda birkaç pas alışverişinde bulunabilir ve ardından bir savunma oyuncusu (üçüncü bir oyuncu) topu almak için arkadan kaleye doğru koşar - neredeyse aniden.
  3. 3. adım hem durağan hem de hareketli hızlı paslaşmaların savunmayı nasıl açtığını izleyin.
    Hem durağan hem de hareketli hızlı paslaşmaların savunmayı nasıl açtığını izleyin. Bir oyuncu kapalıysa (statik) topla daha fazla zaman kazanmak için duvar pası (ver-kaç) yapabilir veya topla oynadıktan sonra topu almak için boşluğa doğru koşabilir. Topu hareketli tutmak baskıyı azaltır ve alan açar. Hızlı paslar (top herkesten çok daha hızlı hareket eder) savunmayı bozar.
  4. adım 4 oyun alanını değiştirmenin oyunculara nasıl daha fazla zaman ve alan kazandırdığını keşfedin.
    Oyun alanını değiştirmenin oyunculara nasıl daha fazla zaman ve alan kazandırdığını keşfedin. Sahanın bir tarafında iki ya da üç pas yapıldığında aniden boşluk kalmaz, savunma hücum takımını kapatmıştır ve işte o zaman diğer taraftaki defans oyuncusuna ya da orta saha oyuncusuna uzun bir geçiş yapmak isterler. Futbol terimlerinde buna 'kısa kısa uzun' veya 'geçiş oyunu' denir - birkaç kısa pas ve ardından uzun bir pas. Bazen bu geçiş akıllıca yapıldığında, bir tarafta meşgul olan diğer takımı şaşırtabilir ve bir gol veya orta şansı ile sonuçlanabilir.
  5. adım 5 kontra atakların nasıl gol fırsatlarına yol açabileceğini öğrenin.
    Karşı atakların nasıl gol fırsatlarına yol açabileceğini öğrenin. Bir takım oyuncularını kale sahasına yığabilir ve bir oyuncusunu yukarıda bırakarak topa sahip olduklarında sahaya inmek için bekleyebilir.
  6. 6. adım futbolda uzun topu benimseyin.
    Futbolda uzun topu kucaklamaya gelin. Uzun topa vurmayın. Bir takımın uzun topla forvetini nasıl seçebileceğini izleyin. Forvet topu kontrol edecek ve takımının geri kalanının sahada ilerlemesini sağlayacaktır. Ya da uzun bir pas, gol için koşan bir oyuncuya mükemmel bir pas ya da fiske atılmasını sağlayabilir.
  7. adım 7 nasıl oynandığını gözlemleyin 'overlaps' create opportunities for crosses.
    'Örtüşmelerin' ortalar için nasıl fırsatlar yarattığını gözlemleyin. Geniş bir savunma oyuncusu, içeri kesen dış orta saha oyuncusunun etrafından koşarak atağa katılabilir. Etkili bir orta gol atma şansı yaratır.
  8. adım 8 nasıl yapıldığını izleyin...
    Bir 'devralmanın' (oyuncuların pozisyon değiştirmesi) şut ya da pas için nasıl alan ya da zaman açtığını izleyin. Bir oyuncu başka bir oyuncuya doğru dripling yapabilir ve topu değiştirebilir, diğer oyuncu bir an için defans oyuncusunu perdeleyebilir.
  9. adım 9 kör pasın tadını çıkarın.
    Kör pasın tadını çıkarın. Görünmeyen bir oyuncuya ince bir geri topuk pası, bir yöne bakıp diğer yöne topla oynama, sağa doğru dripling yapıp sol tarafa uzun bir çapraz pas atma (o oyuncunun orada olduğunu biliyorsunuz). Neredeyse gerekli görünmeyen ancak golle sonuçlanan bir pası daha izleyin. buna bakmadan atılan pas veya şut denebilir
    • Her tür pas (yatay, dikey, vb.) konusunda uzmanlaşmak, sahada ne kadar çok seçeneğiniz olduğunu gerçekten açacaktır.
  10. 10. adım futbolun en heyecanlı oyunu olan, bir oyuncunun top sürerek başka bir oyuncuyu geçtiği oyunun tadını çıkarın.
    Futbolun en heyecanlı oyunu olan, bir oyuncunun başka bir oyuncuyu top sürerken yakalamasının keyfini çıkarın. Bir hamle yaptıktan sonra hızlarını nasıl değiştirdiklerini izleyin. Bu bir kesik, bir çalım ya da bir adım atma olabilir. Bazen sahte bir şut, hafif bir omuz eğme ve ardından hız patlaması olabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Forvet neredeyse her zaman beni kandırıyor ve gol atmalarını engelleyemiyorum. Hangi numarayı kullandıklarını nasıl anlayabilirim?
    Ne olursa olsun gözünüz topun üzerinde olsun. Forvetlerin zayıflıklarını gözlemleyin ve er ya da geç zayıflıklarını onlara karşı kullanabilirsiniz. Topa kaymak için doğru zamanı kullanın.
  • Soru
    Sağ ayağımı kullanırken topa sol ayağımla nasıl vurabilirim?
    Pratik yapmalı ve zayıf ayağınızı çalıştırmalısınız. Bir duvar bulun ve ayağınızla voleybol oynayın. Birkaç tane indirmeye başladığınızda daha kolay hale gelecektir.
  • Soru
    Blok yapma ve pas verme konusunda iyi olan kişilerden topu nasıl uzaklaştırabilirim?
    Güçlü taraflarına yakın durun ve orada blok yapın. Sizi bloklamaya çalışıyorlarsa, rakibinizin baskın ayağının dış tarafını tutmaya çalışın.

İpuçları

  • Kendiniz (daha fazla) futbol oynamaya başlayın! Oyuncuların yerinde olmak (daha doğrusu koşmak ve tekmelemek) sahayı onların bakış açısından görmenize ve belirli hareketleri neden yaptıklarını anlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Maçın atmosferini ve heyecanını daha fazla yakalamak için maçı izlemek üzere bir bara veya restorana gidin.
  • Büyük antrenörlerden ve efsanevi oyunculardan öğrenin.