Kriketin Temel Kuralları Nasıl Anlaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kriket karmaşık bir oyundur ve birkaç saatten birkaç güne kadar sürebilir. Çok eski bir oyun olup 250 yılı aşkın bir süredir oynanmaktadır. Kriketin genel konsepti belli belirsiz beyzbola benzese de, kurallar tamamen farklıdır. Bu adımlar size kriketin temel konseptini ve kurallarını nasıl anlayacağınızı öğretecektir.

Adımlar

Ekipmanı Anlama

  1. adım 1 beş temel ekipman parçasını ezberleyin.
    Beş temel ekipman parçasını ezberleyin. Bunlar top, sopa, kaleler, kütükler ve kefaletlerdir. Bu kelimeleri daha önce duymamış olabilirsiniz, bu yüzden tekrar etmek için zaman ayırın. Kuralları okurken ve anlarken, ekipman parçalarının sizin için ortak bilgi olması gerekir.
  2. adım 2 farklı ekipman parçalarının neye benzediğini bilin.
    Farklı ekipman parçalarının neye benzediğini bilin. Top serttir ve deri ile kaplıdır, sopa ise ahşaptan yapılmıştır ve bir tarafı düz, diğer tarafı ise kamburdur. Kütükler 32 inç yüksekliğinde ahşap direklerdir. Kovanlar, kütüklerin üstündeki oluklara oturan ahşap parçalardır ve kaleler, kütükler ve kovanlardan oluşan dikdörtgen ahşap yapılardır. Wicket olarak bilinen ana oyun alanının her iki ucuna yerleştirilmiş 3'er kütük ve 2 kefeden oluşan 2'şer kale vardır. Her iki takımda da 11 oyuncu vardır. 2 hakemin sahada ve 1 hakemin saha dışında olduğu maçta 3 hakem seçilir.
    • İnternette ekipman resimlerine bakın.
    • İnternetten veya televizyondaki spor kanallarından kriket oynayan profesyonelleri izleyin; kullandıkları ekipmanı göreceksiniz.
    • Ekipmanın sahada nerede kullanıldığını tanıyın: sopalar ve toplar oyuncuların elindedir, ancak kaleler ve kütükler sahanın dışındadır.
  3. adım 3 kriket ekipmanlarını test edin.
    Kriket ekipmanını test edin. Bu, kriketin bileşenlerine gerçekten aşina olmanın en kolay yoludur. Yerel bir spor mağazasına gidin ve kriket ekipmanları olup olmadığını sorun. Toplara, sopalara, kütüklere ve kalelere bakın. Onları kullanmayı deneyin.

Sahayı Anlamak

  1. adım 1 farklı bölümleri ezberleyin.
    Farklı bölümleri ezberleyin. Kriket sahası, bir maçın oynandığı alandır. oyun alanı, sınır ipi olarak bilinen kenarın etrafındaki bir ip ile sınırlandırılmıştır. Bu sahanın ortasında kale olarak bilinen dikdörtgen bir alan vardır, asıl hareket burada gerçekleşir ve normalde bu alanın her iki ucunda birer tane olmak üzere yukarıda açıklanan iki kaleyi bulacaksınız. Ayrıca kalenin önünde kırışıklığı göstermek için boyanmış beyaz çizgiler vardır.
    • Tahta kaleler kalenin her iki ucundadır. Vurucular bunların önünde durur.
    • Vurucular sayı yapmak için bunların arasında koşarlar.
    • Sınırlar oyun alanının kenarlarıdır.
  2. adım 2 bir diyagrama bakın.
    Bir şemaya bakın. Bir tarlanın düzenini okumak bile kafa karıştırıcı olabilir. Bir tarlanın etiketli bir diyagramına bakmak onu anlamanıza yardımcı olabilir. Hatta kendinizi alıştırmak için şemayı elle kopyalamayı bile deneyebilirsiniz. Sahanın bölümlerini bilmek oyunu ve kuralları anlamak için çok önemlidir. Saha oyuncuları, aptal nokta, gully, mid off, mid on, üçüncü adam, fine leg, slip, mid wicket, long off, long, cover, short cover, forward short leg, backward short leg veya leg slip gibi birçok farklı saha pozisyonunda durabilir.
  3. adım 3 bir oyun izleyin.
    Bir oyun izleyin. Eğer bir sahanın yakınında yaşıyorsanız bir kriket maçına katılabilirsiniz; eğer değilse, internette birçok maç videosu vardır ve birçok ülkede popüler bir spor olduğu için televizyonda yayınlanmaktadır. Birkaçını izleyin ve sahanın üzerindeki işaretlere ve düzenine bakın. Saha ve kale gibi farklı bölümleri adlandırıp adlandıramayacağınıza bakın.

Oyuncuları Anlamak

  1. adım 1 vurucu hakkında bilgi edinin.
    Vurucu hakkında bilgi edinin. Vuruş yapan takım her seferinde iki oyuncuyu vuruşa gönderir ve bunlara vurucu denir. Koruyucu kıyafetler giyerler ve kriket sopaları taşırlar. Her vurucu oyun dışı kalmadan mümkün olduğunca çok koşu yapmak ister. Koşu yapmak için ya kaleler arasında koşarsınız ya da topa sınırın üzerinden vurursunuz.
    • Bir tür sınır koşusu dört koşu ile ödüllendirilir. Bu, top sınır ipinin içinde yere değmiş olsa bile vurucunun topa sınır çizgisini geçerek vurmasıdır.
    • Diğer sınır türü altı koşu ile ödüllendirilir. Bu, vurucunun top önce sekmeden sınır çizgisini geçerek topa vurmasıdır.
  2. adım 2 saha takımı hakkında bilgi edinin.
    Saha takımı hakkında bilgi edinin. Sahada on bir saha oyuncusu vardır. Biri, bir uçta duran ve top atmaya hazır olan bir atıcıdır; biri de diğer kalenin arkasında duran ve vurucu tarafından kaçırılan topu yakalamaya hazır olan bir wicket-keeper'dır. Bu oyuncuların özel eldivenleri vardır.
    • Diğer 9 oyuncunun özel bir ekipmanı yoktur.
    • Diğer 9 oyuncu sahanın çeşitli yerlerinde dururlar.
    • Ortak amaçları vurucunun sayı yapmasını engellemek ve onları oyun dışı bırakmaktır.
  3. adım 3 vuruşları anlayın.
    Vuruşları anlayın. Kriket oyununda bir vuruş, bir takımın topa vurduğu ve sahaya çıktığı, diğer takımın ise vuruş yaptığı anlamına gelir. Bir devre bittiğinde oyuncular rolleri değiştirir.

Oynanışı Anlamak

  1. adım 1 oyunun temel konseptini öğrenin.
    Oyunun temel konseptini öğrenin. Kriket, her biri on bir oyuncudan oluşan iki takımdan oluşur. Takımlar arka arkaya vuruşlar yapar ve sayı yapmaya çalışırlar; rakip takım sahadadır ve vuruş yapan takımın 10 oyuncusunu oyun dışı bırakarak vuruşlarını sonlandırmaya çalışır. Bir vurucuyu oyun dışı bırakmanın birkaç farklı yolu vardır ve bir vurucuyu oyun dışı bırakmak kalesini almak olarak adlandırılır. İki takım da vuruş yaptıktan sonra (oyunun formatına bağlı olarak bir veya iki vuruş) en çok koşan takım kazanır. Kriketin temel konsepti bu kadar basittir!
  2. adım 2 kendinizi olayların sırasına alıştırın.
    Kendinizi olayların sırasına alıştırın. Yazı tura atışı hangi takımın önce vuracağını ya da sahaya çıkacağını belirler. Sahanın ortasındaki iki vurucunun topa vurarak koşu yapması gerekir ve atıcı onları dışarı atmaya çalışacaktır. Vurucular sırayla topa vurur ve karşı kaleye koşar, saha oyuncusu topu geri atmadan önce koşularını yapmaya çalışırlar.
    • Eğer bir bowling oyuncusu topu atar ve top kütüklere çarpıp kefalet düşerse, bowling oyuncusu dışarı atılır.
    • Eğer bir vurucu sopasıyla kütüklere vurursa ve kefalet düşerse, kütüklere çarparak oyun dışı kalır.
    • Eğer bir vurucu top tarafından bacaklarına vurulursa ve topun kütüklere çarpmaya devam edeceğine karar verilirse, leg before wicket out olur.
    • Eğer bir saha oyuncusu, atıcı ya da kaleci vurucunun vuruşunu yakalarsa, vurucu yakalanmış olarak oyun dışı kalır.
    • Eğer vurucu koşuyorsa ve saha oyuncusu, atıcı ya da kaleci topu doğrudan vurucunun kütüğüne atarsa ve vurucu vuruş çizgisinin içine girmeden önce kefalet düşerse, vurucu oyun dışı kalır.
    • Eğer bir vurucu oyun dışı kalırsa başka bir vurucu onun yerine geçer.
    • Bir takım on kale kaybettiğinde vuruşlar sona erer.
  3. adım 3 yapılması gereken birkaç temel şeyi bilin.
    Yapılması gereken birkaç temel şeyi bilin. Eğer bir oyuncu vuruş yapıyorsa, saha oyuncuları topu alana kadar kaleler arasında koşmalıdır; krikette bir vurucu atış başına birden fazla koşu yapabilir. Bir oyuncu sahadaysa, atıcıya ve vuruculara dikkat etmelidir, böylece top kendilerine geldiğinde yakalamaya hazır olurlar. Bir saha oyuncusu topu aldığında, vurucuyu dışarı atma şansının daha yüksek olduğu yere bağlı olarak topu atıcıya veya kaleciye geri atmaya karar vermelidir.
  4. adım 4 kurallara aykırı olan birkaç temel şeyi bilin.
    Kurallara aykırı olan birkaç temel şeyi bilin. Örneğin, bir oyuncu topu belirlenmemiş bir alandan atamaz veya topu doğrudan bir vurucuya doğrultamaz. Bunların hepsi kriket kurallarına aykırı eylemlerdir. Bir oyuncunun yapamayacağı daha pek çok şey vardır, örneğin
    • Vuruş yaparken topa dokunmak.
    • Vurucuya ulaşmadan önce çok fazla seken topa vurmak.
    • Topu hedefledikleri kalenin her iki tarafına da çok uzağa atmak.
    • Vuruş sırasında topa iki kez vurmak.
    • Vurucuların vuruş yaparken dikkat etmeleri gerekir, aksi takdirde oyun dışı kalabilirler.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    'Bir takım 1 kale kaybettiğinde oyun dışı kalır' diyor, ancak bir kalenin nasıl kaybedildiğini açıklamıyorsunuz. Bir oyuncu oyun dışı kaldığında mı demek istiyorsunuz?
    Kefaletler kalelerden düştüğünde, bu oyun dışı kaldığınız veya bir kale kaybettiğiniz anlamına gelir.
  • Soru
    Bir atıcı sahanın her iki tarafından da atış yapabilir mi?
    Evet, atabilirler.
  • Soru
    Bir kriket maçının oynandığı büyük sahaya ne denir?
    Kriket stadyumu.

Video

İpuçları

  • Ne kadar uzun süre kriket oynarsanız, kuralları bilmek o kadar kolay olur.
  • Uzmanlaşmak için bol bol kriket izleyin ve oynayın.