Bir Balık Nasıl Kancasından Çıkarılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Az önce bir balık yakaladınız ve durumun gerçekliğiyle yüzleştiniz: Balığı öldürmek ya da bırakıp gitmek gibi bir seçeneğiniz var. Eğer yakala ve bırak balıkçılığı yapıyorsanız, balığı canlı tutmak için kancayı çok dikkatli bir şekilde çıkarmanız gerekecektir. Balığı öldürüp yemeyi planlıyorsanız, bağırsaklarını temizlerken kancayı kolayca çıkarabilirsiniz.

Adımlar

Bir Balığı Makaraya Almak

  1. adım 1 balıkları sarın...
    Balığı içeri sarın Elinizle yakalayana kadar. Balığı mümkün olduğunca uzun süre suda tutun - onu yakalayabileceğiniz kadar yaklaşana kadar çılgınca çırpınabileceği karaya getirmeyin. Balığı hızlıca karaya çıkarın. Yorulana kadar mücadele etmesine ve zıplamasına izin vermeyin. Makaranızdaki sürtünmeyi artırın ve oltanızın iyi durumda olduğundan emin olun.
  2. adım 2 balığı sıkıca tutun, böylece serbest kalamaz.
    Balığı sıkıca tutun, böylece serbest kalamaz. Balığı göğüs yüzgeçlerinin (solungaçların altındaki yüzgeçler) etrafından kavramak için bir elinizi kullanın. Sıçramasını önlemek için işaret parmağınızı balığın çenesinin altına yerleştirin. Bu sağlam bir pozisyondur ve siz kancayı çıkarmadan önce avınızın kaçması çok daha zor olacaktır.
    • Avınızı çenesinden sarkıtmaktan kaçının; suya geri dönmeye çalışırken havada sallanacaktır ve onu tekrar yakalamak zor olacaktır.
    • Balığı biraz su tutan ince gözenekli bir ağın içine yerleştirmeyi düşünün. Balık biraz suda yatabilirse çırpınması daha az olası olacaktır. Balık nispeten sakinse ve onu havada tutmanız gerekmiyorsa kancayı çıkarmak çok daha kolay olabilir. İnce gözlü ağları balıkçılık malzemeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz.
  3. adım 3 çabuk yakalayın.
    Çabuk yakalayın. Yavaşça sarılan ve yorulmaya zorlanan bir balığın serbest bırakıldıktan sonra hayatta kalma olasılığı çok daha düşüktür. Bir balığı aşırı strese maruz bırakmadan yakalayıp bırakırsanız, 24 saat içinde iyileşebilir ve bu deneyimden ölçülebilir hiçbir etki göstermeyecektir.
  4. adım 4 dikensiz bir yuvarlak kanca kullanın, bir j hook.
    'J' kanca değil, dikensiz yuvarlak kanca kullanın. Balığı serbest bırakmayı planlıyorsanız, avınızı ölümcül şekilde yaralama olasılığı daha düşük olan insancıl bir kanca kullanmanız önemlidir. J şeklindeki bir kancanın balığın bağırsaklarına ve solungaçlarına takılma olasılığı çok daha yüksektir, bu da insancıl bir şekilde çıkarılmasını zorlaştırır. Yuvarlak kancanın sivri ucu, ilmek benzeri bir şekil oluşturmak için sapa dik olarak döndürülür. Genel olarak, uzun saplı kancaların (asıl kancanın üzerinde tutacak daha uzun bir ucu olan) çıkarılması kısa saplı kancalara göre çok daha kolaydır, ancak ikincisi yemi daha iyi sunabilir.
    • Bir çalışma, daire kancayla yakalanan çizgili levreklerin hayatta kalma olasılığının 'J' kancalarla yakalananlara göre 11 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.
    • Ayrıca üç uçlu kanca kullanmaktan da kaçının. Bu kancaların bir kan damarına çarpma ve balığa ölümcül zarar verme olasılığı çok daha yüksektir.
    • Bir balıktan çekerken doğal olarak bükülen yumuşak telli kancalar satın almayı düşünün. Bu kancalar geleneksel kancalardan daha az sağlamdır ve bu nedenle balık yakalamak söz konusu olduğunda belki de daha az etkilidir. Bununla birlikte, insancıl ve düşük çabalı bir yakala ve bırak yöntemine değer veriyorsanız, daha düşük yakalama sayısına değebilirler.

Bir Balığı Kancadan Çıkarmak

  1. adım 1 bir kancayı doğrudan bir balıktan çekin's lip.
    Bir kancayı balığın dudağından düz bir şekilde çekin. Eğer kanca avınızın ağzının kenarına takılmışsa, kaydırarak çıkarabilirsiniz. Kancayı çekerken balığın dudağını yırtmamaya çalışın. Acele etmeyin ve kancayı girdiği şekilde çıkarın.
  2. adım 2 balığın yuttuğu bir kancayı çıkarın.
    Bir balığın yuttuğu kancayı çıkarın. Bu durumla nasıl başa çıkacağınız, balıkla ne yapmak istediğinize bağlıdır. Balığı serbest bırakmayı veya başka bir nedenle canlı tutmayı planlıyorsanız, balığa daha fazla zarar vermemek için çok dikkatli olmanız gerekecektir. Balığı yine de öldürmeyi planlıyorsanız, onu çıkarırken o kadar dikkatli olmanıza gerek yoktur.
    • Eğer balığı yiyecekseniz, bağırsaklarını temizlerken kancayı çıkarın. Balığı pişirmeden ve yemeden önce kancayı çıkarmak çok önemlidir. Kancayı kendiniz ısırmak istemezsiniz. Kancayı pişirirseniz, kancayı kaplayan kurşun tabakası balığın içinde eriyecek ve balığı yiyen herkes kurşun zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya kalacaktır.
    • Balığı geri atıyorsanız veya başka bir şekilde canlı tutuyorsanız, küçük bir et parçasını kesmeye ve kancayı çıkarmaya çalışın. Eğer avınızı öldürmeden kancayı çıkaramıyorsanız, misinayı balığın ağzına mümkün olduğunca yakın bir yerden kesin. Balığın düzenli olarak beslenebilmesi için yeminizi kancanın şaftı üzerinden kaydırın. Sonra balığı bırakın. Kancayı içeride bırakırsanız balığın hayatta kalma şansı kancayı sökmenizden daha yüksek olacaktır.
  3. adım 3 balığın içine ulaşmak için bir çift uzun burunlu pense veya makas kullanın's mouth.
    Balığın ağzına ulaşmak için bir çift uzun burunlu pense veya makas kullanın. Bu alet kancayı daha hassas bir şekilde kavramanızı sağlayabilir ve balığın parmağınızı ısırma tehlikesini ortadan kaldırır. Kancayı geldiği yöne doğru yavaşça döndürün. Balığın keskin dişleri yoksa ve kanca yeterince sığsa, kancayı parmaklarınızla çıkarabilirsiniz.
    • Kancayı giriş noktasından uzağa bükmek için pense kullanmayı deneyin. Kancayı düzeltirseniz, balığa zarar vermeden çıkarmak daha kolay olabilir.
    • Kancanızdaki dikeni köreltmek için pense de kullanabilirsiniz. Bu, kancayı çıkarmanızı kolaylaştırır ve balığı parçalamazsanız yakala ve bırak balıkçılığı çok daha insancıldır.
  4. adım 4 bir disgorger kullanmayı düşünün.
    Bir disgorger kullanmayı düşünün. Disgorger, kaba balıkçılıkta bir oltayı balığın ağzının derinliklerinden çıkarmak için kullanılır - sadece parmaklarınızı kullanarak ulaşamayacağınız bir kanca. Bu alet genellikle plastik veya metalden yapılır ve genellikle daha küçük balıklarda kullanılır. Disgorger'ı kullanmak için ucunu sıkı bir misinanın üzerinden geçirin ve kancanın kıvrımına doğru kaydırın. Kancayı çıkarmak için aleti aşağı doğru itin. Misinanın basıncı altında, kanca disgorgerin ucuna doğru sıkılaşacak ve onu ağızdan çıkarmanıza izin verecektir.
  5. adım 5 balıkla ne yapacağınıza karar verin.
    Balıkla ne yapacağınıza karar verin. Eğer sadece eğlence için balık tutuyorsanız, yakala ve bırak yöntemini uygulayabilir ve balığı suya geri atabilirsiniz. Balığı pişirmek, kupa doldurmak veya bir akvaryumda tutmak için saklamayı seçebilirsiniz. Nihayetinde tek bir seçim yapacaksınız: balığı tutmak ya da serbest bırakmak.

Bir Balığı Serbest Bırakmak

  1. adım 1 yasayı öğrenin.
    Yasaları bilin. ABD'de bir balık çok küçükse, mevsimi dışında yakalanmışsa veya yakalanması günlük avlanma limitini aşmanıza neden oluyorsa derhal suya geri bırakmalısınız. Balığa çıkmadan önce bölgenizdeki boy ve miktar limitlerini araştırın. Eğer Balık ve Oyun Departmanı belirli bir bölgede balık avlamaya kısıtlamalar getirmişse, bunu bir sebepten dolayı yapmıştır. Bu sınırlara uymazsanız, yerel balık popülasyonlarını tüketme, bir ekosistemin dengesini bozma ve bölgeyi gelecekteki balıkçılar için mahvetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
  2. adım 2 yakala ve bırak.
    Yakala ve bırak. Balığı öldürmekten hoşlanmıyorsanız (ya da içini boşaltma zahmetine girmek istemiyorsanız), kancayı çıkarabilir ve avınızı geldiği suya geri bırakabilirsiniz. Bu en insancıl seçimdir. Kancayı çıkarırken çok dikkatli olun; eğer balığın ağzını veya solungaçlarını yırtarsanız, suda kan kaybedebilir ve diğer balıkların saldırısına açık hale gelebilir.
    • Balığı geri atarsanız, yakaladığınız yere bırakın ve tekrar atmadan önce yüzerek uzaklaşmasına fırsat verin. Balığı hızlı bir şekilde yönünü değiştirebileceği güvenli bir noktaya koyduğunuzdan emin olun.
    • Kancayı kurtarmak için asla misinayı çekmeye çalışmayın. Bu balığa ciddi şekilde zarar verebilir. Misinayı sarsmak kancayı balığın etine doğru çekerek daha derin kesikler oluşturabilir ve hayvanın suda kan kaybından ölme olasılığını artırabilir.
  3. adım 3 balığı mümkün olduğunca az tutun.
    Balığı mümkün olduğunca az tutun. Balığa dokunmanız gerekiyorsa, ellerinizin ıslak olduğundan emin olun. Balığın pulları ve koruyucu balçığı kuru ellere yapışabilir, bu da avınızı suda hayatta kalmak için çok daha az donanımlı hale getirir.
  4. adım 4 kancanın çıkarılmasını kolaylaştırmak için balığı sakinleştirin.
    Kancanın çıkarılmasını kolaylaştırmak için balığı sakinleştirin. Balığın kafasını karıştırmak için birkaç saniye boyunca balığı suyun içinde karnı yukarı gelecek şekilde tutun. Bu, balığı kısa süreliğine sakinleştirecek ve size kancayı çıkarıp yaşam alanına geri götürmek için yeterli zamanı verecektir.
  5. adım 5 balığı suya bırakın; atmayın.
    Balığı suya bırakın; fırlatmayın. Balığı su yüzeyine fırlatırsanız, çarpmanın etkisiyle sersemleyebilir veya ölebilir. Balığı iki elinizle sıkıca tutun ve serbest kalmasına izin vermeden önce suyun kenarına mümkün olduğunca yaklaştırın. Balık yüzerek uzaklaşmazsa, suyun içinde yavaşça ileri geri hareket ettirin. Bu, suyu solungaçlarının üzerinde hareket ettirerek taze bir doz oksijen almasına yardımcı olur.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Balık dudağa takılmışsa kancayı nasıl çıkarabilirim?
    Balık dudağa takılmışsa, bir pense ve güç kullanarak kancayı ters çevirin. Genellikle bileğin hızlı bir şekilde döndürülmesi kancayı çıkarmanın en etkili yoludur.
  • Soru
    Dikenli kanca mı kullanmalıyım yoksa üçlü kanca kullanmak daha mı iyi?
    Bu, akıntının ne kadar hızlı olduğu, balığın ne kadar büyük olduğu ve hatta nerede avlandığınız gibi birçok faktöre bağlıdır.
  • Soru
    Balığın ağzı küçükse penseyi ağzına sokamıyorum ve disgorger ile ne yapacağımı göremiyorum, misinayı keseyim mi? Sadece balık için rahatsız edici olacağından veya ölümüne yol açacağından endişeleniyorum.
    Eğer onu yemek için yakaladıysanız, sadece misinayı kesin ve bağırsaklarını temizlerken kancayı çıkarın. Yakalayıp bırakıyorsanız, misinayı kesin ve küçük bir kancaysa balığı bırakın, ancak büyük bir kancaysa daha küçük bir cımbız alın ve dikkatlice çıkarın.

İpuçları

  • Kendinizi kancalamamaya dikkat edin!
  • Kancanın deliği (küçük delik) kancayı yakalamak için en iyi yerdir.
  • Balığa en az acı verecek şekilde olabildiğince dikkatli olun.

Uyarılar

  • Dikkatli olmazsanız balıklar yüzgeçleri veya dikenleriyle sizi kesebilir! Göğüs yüzgeçlerini sıkıca tuttuğunuzdan ve balığın serbest kalmasına izin vermediğinizden emin olun.