Kamp Gaz Sobası Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kamp gaz ocakları, yemek pişirmeniz gereken ve mutfağınızın olmadığı hemen her yerde kullanılabilir. Kuyrukta bekliyor olabilirsiniz ya da ateş yakmanın yasak olduğu bir kamp alanında olabilirsiniz. Kamp ocaklarının modern versiyonları kolay kurulum sağlar, kompakt ve hafiftir. Bu sobaları nasıl güvenli ve etkili bir şekilde kullanacağınızı bilmek, vahşi doğada olduğunuzda size çok yardımcı olacaktır.

Adımlar

Sobanın Montajı

  1. adım 1 sobanın içinde geldiği poşetten tüm parçaları çıkarın.
    Sobanın içinde geldiği poşetten tüm parçaları çıkarın. Kamp sobaları genellikle bağlanması gereken birkaç farklı parça halinde gelir. Tüm parçaları çantadan çıkarmak, hangi parçalara sahip olduğunuz ve hangileriyle çalıştığınız konusunda size güzel bir genel bakış sağlar.
    • Çantanın içinde, soba ile birlikte bulunması gereken parçaların bir listesini içeren bir kağıt veya kart parçası olacaktır. Bu listeyi her şeye sahip olup olmadığınızı iki kez kontrol etmek için kullanabilirsiniz. Bir şişe gaz, bir bağlantı hortumu, soba ve sahip olduğunuz sobanın türüne bağlı olarak birkaç küçük eşya daha olmalıdır.
    • Eğer eksik parçalarınız varsa, tehlikeli olabileceğinden sobayı monte etmeye çalışmayın.
  2. adım 2 gaz kutusunu gaz hattını kullanarak set üstü ocağa bağlayın.
    Gaz kutusunu gaz hattını kullanarak set üstü ocağa bağlayın. Bu, yemek pişirebilmeniz için kurulması gereken ana bağlantıdır. Gaz hattı döndürülerek ocağa bağlanmalıdır, ancak sahip olduğunuz ocak modeline bağlı olarak farklı olabilir.
    • Kanister metal bir şişedir ve gaz hattı genellikle hortum benzeri bir malzemeden yapılır.
    • Çok sert bükmemeye dikkat edin. Gaz hattı başarıyla bağlandığında büyük olasılıkla bir tıklama sesi duyacaksınız.
  3. adım 3 sızıntı olup olmadığını test etmek için gaz bağlantı noktalarına sabunlu su püskürtün.
    Sızıntı olup olmadığını test etmek için gaz bağlantı noktalarına sabunlu su püskürtün. Suyu püskürttükten sonra, bağlantı noktalarında herhangi bir kabarcık oluşup oluşmadığını görmek için bekleyin. Eğer kabarcıklar oluşursa, bu bağlantıda bir sızıntı olduğu anlamına gelir ve gaz hattını sobaya ve bidona bağlamayı tekrar denemelisiniz.
    • Kabarcık yoksa, devam etmekte özgürsünüz demektir.
    • Bir sprey şişesinde suyla karıştırılmış herhangi bir normal bulaşık sabunu kullanmak burada işe yarar.
    • Olmaması gereken yerlerden gelen herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol ettiğiniz için gaz burada hala 'kapalı' olarak ayarlanmalıdır.
  4. adım 4 bağlantı noktalarını bir kağıt havlu kullanarak kurulayın.
    Bağlantı noktalarını bir kağıt havluyla kurulayın. Bu noktaları ıslak bırakırsanız, kalan sıvının sobayı yakmanızı engelleme riski vardır.
    • Kağıt havlunuz yoksa, bir havlu veya başka bir malzeme parçası kullanın.
  5. adım 5 sobayı koymak için düz bir yüzey bulun.
    Ocağı koymak için düz bir yüzey bulun. Yemek pişirirken ocağın tamamen düz olması gerekir, aksi takdirde düşme riski vardır. Bu sadece tehlikeli değil, aynı zamanda inanılmaz derecede rahatsız edici ve potansiyel olarak israftır.
    • Gerekirse, zeminin bir kısmını kazarak ve düz bir alan oluşturacak şekilde üst üste yığarak düz bir yüzey oluşturun.
    • Ocağı koyduğunuz yüzey de mümkün olduğunca sabit olmalıdır. Üzerinde yemek pişirirken kayma potansiyeli olan herhangi bir araziden kaçının.

Ocağın Çalıştırılması

  1. adım 1 kolları brülörün etrafından ayırın, böylece're spaced evenly apart.
    Brülörün etrafındaki kolları eşit aralıklı olacak şekilde ayırın. Bu kollar tencerenizin/tavanızın oturacağı destek tabanını oluşturur. Ocak yerleştirildiğinde, kollar bir araya toplanır. Onları yukarı çekerek ve ocağın etrafına iterek açın.
    • Bu kollar doğru pozisyonda yayılmazsa, soba açık bir alevden ibaret olacağından üzerinde herhangi bir şey oturamaz.
    • Normalde 4 kol olması gerekir ancak sizin ocağınızda sadece 3 kol olması mümkündür.
  2. adım 2 teneke kutudaki hazırlama pompasını kullanarak gazı 15-20 kez pompalayın.
    Teneke kutudaki hazırlama pompasını kullanarak gazı 15-20 kez pompalayın. Bunu yapmak sıvı yakıttan sıvıdan gaza dönüştürmek için gereken basıncı oluşturur. Pompadan gelen sert bir direnç hissedene kadar pompalayın (yaklaşık 15-20 pompa).
    • Hazırlama pompası genellikle gaz kutusunun üst kısmında bulunan ve yatay ya da dikey olarak çıkabilen siyah bir pompadır.
    • Bunun daha az veya daha fazla pompa gerektirmesi mümkündür ve kendi ocağınızın üreticisi tarafından tavsiye edilene bakmalısınız.
  3. adım 3 yaklaşık 0,5 çay kaşığı (0,083 fl oz) yakıt çıkacak şekilde gaz hattını açın.
    Gaz hattını yaklaşık 0,5 çay kaşığı (0,083 fl oz) yakıt çıkacak şekilde açın. Yakıt, alevin etrafında oluştuğu küçük bir toplama alanına çıkacaktır. Bu ilk az miktarda yakıt, gaz hattını ısıtabilmeniz ve sıvının verimli bir şekilde yanabilmesi için gaza dönüşeceği bir alan sağlayabilmeniz için gereklidir.
    • Tam olarak 0,5 çay kaşığı (0,083 fl oz) olması gerekmez. Yanmak için sadece az miktarda yakıta ihtiyacınız vardır.
    • Gaz hattını açmak için, ocağa bağlı olan küçük kontrol düğmesini çevirin. Düğme bir ataça benzemektedir.
  4. adım 4 yakıtı toplama alanında bir kibrit veya kamp çakmağı ile yakın.
    Toplama alanındaki yakıtı bir kibrit veya kamp çakmağı ile yakın. Bu işleme yakıtı 'hazırlama' denir ve temel olarak hattaki sıvı yakıtı gaza dönüştürerek normal bir ocaktaki kıvılcımın işini yapar.
    • Yakıtı yakmak için uzun bir kibrit veya çakmak kullanın ve bunu yaparken elinizi yakmamaya dikkat edin. Alevi sıvıya dokundurduğunuzda oldukça kolay bir şekilde tutuşacaktır.
    • Bir sonraki adıma geçmeden önce bu yakıtın neredeyse tamamen yanmasına izin verin.
  5. adım 5 ayarlayıcıyı kullanarak alevi istediğiniz boyuta ayarlayın.
    Ayarlayıcıyı kullanarak alevi istediğiniz boyuta ayarlayın. Soba artık tamamen yanmıştır ve normal bir soba olarak kullanılmaya hazırdır. Yakıt ayarlayıcısını daha fazla açmak size daha büyük bir alev verir ve kapatmak alevi azaltır.
    • Ayarlayıcı genellikle sobaya bağlı olarak bulunur ve biraz sobaya bağlı bir ataç gibi görünür.
    • Alevi çok kısmamaya dikkat edin, aksi takdirde sobayı tekrar çalıştırmak için aynı hazırlama işleminden geçmeniz gerekecektir.
  6. adım 6 rüzgâr kırıcı örtünüzü kurun.
    Rüzgâr kırıcı tabakanızı kurun. Bu aslında rüzgarın alevi bozmasını engellemek için sobanın etrafına yerleştirebileceğiniz alüminyumdan yapılmış ince bir tabakadır. Çoğu kamp ocağında bir tane bulunur ve fırtınalı koşullarda yemek pişiriyorsanız çok yardımcı olurlar.
    • En etkili şekilde çalışması için arayı bir daire şeklinde ayarlayın.
    • Rüzgar özellikle kuvvetliyse, yerinde tutmak için kırığın kenarına birkaç taş koyun.
  7. adım 7 pişirin!
    Pişirin! Ocağınız artık yemek pişirmeye hazır. Alevin ne kadar büyük olduğunu değiştirmek için yakıt ayarlayıcısını kullanın. İşiniz bittiğinde sıcak olacakları için parçaları paketlemeden önce soğumalarını beklediğinizden emin olun.
    • Küçük bir gazlı ocakta yemek pişirmek, kullandığınız alev ev ocakları kadar sıcak olmadığından biraz daha uzun sürebilir, bu nedenle sabırlı olun.
    • Çoğu tencere ve tava bu ocaklarda iyi çalışır ve hatta yiyecekleri kalay folyoya sarıp alevin üzerinde pişirebilirsiniz!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kamp ocağım tencereleri dumanla karartıyor, bu normal mi?
    Hayır. Muhtemelen ocağınız kırmızı ya da turuncu yanıyordur. Az dumanlı mavi bir aleve sahip olacak şekilde ayarlamak isteyeceksiniz; bu en verimli olanıdır.

İpuçları

  • Sobanız kullanımdayken daima gözünüz üzerinde olsun. Çoğu soba doğru kullanıldığında oldukça güvenli olsa da, onlara göz kulak olmazsanız bir şeylerin ters gitme riski her zaman vardır.

Uyarılar

  • Gazı hazırlarken sobayı ilk yaktığınızda küçük bir alev püskürmesi olacaktır, bu nedenle ellerinizi ve vücudunuzun diğer kısımlarını iyice uzak tutun.
  • Güvenli olduğundan emin olmadığınız bir sobayı asla kullanmayın. Gaz hattının güvenli olduğundan emin olmak için uygun kabarcık güvenlik testini yapın.