Kaya Tırmanışı İçin Harness Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir koşum takımı, tırmanma ekipmanının en temel parçalarından biridir, ancak bu aynı zamanda onu en önemlilerinden biri yapar. Emniyet kemeriniz, tırmanma ipiniz ve gecikme cihazınız için bir eklentidir. Tırmanmaya başlamadan önce koşum takımını belinize takmanız gerekir. Ardından, bir partnerle tırmanıyorsanız bir gecikme cihazıyla birlikte tırmanma ipinizi ona düğümlersiniz. Kayalara çıkmadan önce, güvenli bir tırmanışa sahip olduğunuzdan emin olmak için koşum takımınızı inceleyin.

Adımlar

Koşum Takımının Takılması

  1. adım 1 koşum takımını tokalar ve bacak halkaları önünüzde olacak şekilde yerleştirin.1Kemeri tokaları ve bacak halkaları önünüzde olacak şekilde yerleştirin. Koşum takımını giymeye hazırlanırken yere koyun veya önünüzde tutun. Emniyet kemerinizin vücudunuzun ön kısmından geçen bir çift tokalı bir bel kemeri vardır. Ayrıca, bel kemerini altında asılı olan bacak halkalarına bağlayan merkezi bir halka veya gecikme halkası vardır. Kemeri, bel halkası önde olacak ve vücudunuzdan uzağa bakacak şekilde döndürün.
    • Gecikme halkasını doğru konumlandırmak bacak halkalarını da yönlendirir. Hepsi birbirine bağlıdır, bu nedenle ayrı ayrı hareket ettirme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
    • Kayışların birbirine dolanmadığından emin olun. Ayrıca, kayışların tokalarından çıktığı noktaları da not edin.
  2. adım 2 bacaklarınızı bacak halkalarından geçirerek koşum takımına adım atın.2Bacaklarınızı bacak halkalarından geçirerek koşum takımının içinden geçin. Bu tıpkı bir pantolon giymek gibidir. Bacak halkalarının bel kemerinin altında olduğundan emin olun, böylece her ikisinden de aynı anda geçebilirsiniz. Ardından, sol bacağınızı sol halkadan ve sağ bacağınızı sağ halkadan geçirin. Bu kolaydır ve bir hata yaparsanız, kayışı aşağı çekin, çözün ve tekrar deneyin.
    • Her zaman önce bel kemerinden geçin. Sadece bacak halkalarına girerseniz, koşum takımını doğru şekilde takamazsınız.
  3. adım 3 bel kemeri kalçalarınızın üzerine gelene kadar emniyet kemerini yukarı çekin.3Bel kemeri kalçalarınızın üzerine gelene kadar kemeri yukarı çekin. Kalça kemiklerinizin kemeri yerinde tutabilmesi için bel kemerinin kalçalarınızın tam üzerine oturması gerekir. Bel bandını yukarı kaldırdıktan sonra bacak halkalarını gerektiği gibi ayarlayın. Bacak bantlarını uyluklarınızın üst kısmına, kasıklarınızın hemen altına yerleştirin.
    • Bel bandını yukarı kaldıramıyorsanız, kayışları yerinde tutan tokaların dışına çekerek bacak halkalarını gevşetin.
  4. adım 4 kayışların kuyruk uçlarını çekerek bel halkasını sıkın.4Kayışların kuyruk uçlarını çekerek bel halkasını sıkın. Yeni koşum takımları diğer birçok giysi türü gibi ayarlanabilir. Emniyet kemeriniz ayarlanabiliyorsa, solunuzdaki ve sağınızdaki tokalara bakın. Kemer sıkı ama boğucu olmayana kadar kayışları vücudunuzdan uzağa çekin.
    • Derin bir nefes alarak ve 2 parmağınızı kayışın altından geçirmeye çalışarak bel kemerini test edin. Kemeri ilk kez taktığınızda biraz rahatsız hissedebilirsiniz, ancak güvenli bir tırmanış için gereklidir.
    UZMAN İPUCU

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika Noble PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni

    Kaya tırmanışı eğitmeni Erika Noble ekliyor: 'Emniyet kemerinizin yeterince sıkı olup olmadığını test etmek için bel halkasını veya dişli halkalarını aşağı çekin. Emniyet kemeri kalçalarınızın üzerinde yüksekte kalmalı ve hiç aşağı kaymamalıdır. Eğer kayıyorsa, çok gevşektir ve sıkılması gerekir!'

  5. adım 5 sizinki gevşekse kemer halkasını iki kat geri takın.5Eğer sizinki gevşekse kemer halkasını iki kat geri takın. Daha eski kayışlarda çözülen ve elle bağlanması gereken ilmekler vardır. Bunu yapmak için, kayışı ilmekten sonuna kadar çıkarın, ardından vücudunuzun ortasına doğru ve kemer tokasından geçirin. Yönü tersine çevirerek kayışı kendi üzerinden ve tokadan ikinci kez geri çekin. Ardından, kayışları sıkmayı bitirmek için kayışların kuyruk uçlarını kemer tokalarından uzağa çekin.
    • 'Uyarı', 'tehlike', açık için bir 'O' veya benzer bir kelime görürseniz, bu, döngüyü iki katına çıkarmanız gerektiği anlamına gelir. Bu kelimeler yalnızca koşum halkanız doğru bağlanmadığında görünür. Bir duvara tırmanmadan önce buna dikkat edin!
  6. adım 6 bağlama ve sıkma işlemini bacak halkalarınızla tekrarlayın.6Bağlama ve sıkma işlemini bacak halkalarınızla tekrarlayın. Bacak halkaları bel kemeriyle aynı işlevi görür. Birçok koşum takımının ayarlanabilir kayışları vardır, ancak bazı eski versiyonlarda kendiniz bağlamanız gereken kayışlar vardır. Bunları kendiniz bağlamanız gerekiyorsa, kayışları tokaların içinden geçirip tekrar geri çekerek iki katına çıkarın. Ne tür bir koşum takımınız olursa olsun, kayışların kuyruk uçlarını çekmek onları sıkılaştırır.
    • Bacak halkalarını bel kemeri kadar sıkmanız gerekmez. Doğru ayarda, her kayışın altından bir elinizi kaydırabilirsiniz. Kayışların bacaklarınıza rahatça dayandığından emin olun.
  7. adım 7 kayışların kuyruk uçlarını kemer tokalarından geçirin.7Kayışların kuyruk uçlarını kemer tokalarından geçirin. Büyük olasılıkla kemerinizin önünden sarkan bazı fazla malzemeleriniz vardır. Bu dikkat dağıtıcı unsurlar tırmanışa engel olacağından, kayış uçlarını kemer tokalarınızın içine sokun. Bazı koşum takımlarının yanlarında kayışları sabitlemek için kullanabileceğiniz ikincil tokalar veya plastik halkalar da vardır.
    • Tırmanışınızdan önce emniyet kemerinizi inceleyerek ve kalçanızdan çıkarmaya çalışarak son bir kez kontrol edin. Kullanıma hazırsa, kalçalarınızdan çekemezsiniz.

Tırmanma İpini Emniyet Kemerine Bağlama

  1. adım 1 bir tırmanma ipinin ucundan yaklaşık 3 1⁄2 inç (8,9 cm) ölçün.1Yaklaşık 3 cm ölçün1Bir tırmanma ipinin ucundan ⁄2 inç (8,9 cm). Bağlamak, yük taşıyan bir tırmanma ipini koşum takımınıza düğümlemek anlamına gelir. Bağlamak için önce yaklaşık 200 ft (61 m) uzunluğunda bir tırmanma ipi almanız gerekir. Ardından, bir uçtan mesafeyi ölçün. Ölçümün kesin olması gerekmez ve kolunuzu kullanarak kolayca tahmin edebilirsiniz.
    • İhtiyacınız olan ip uzunluğu kolunuzun uzunluğundan biraz daha uzundur. Bir kolunuzu uzatın, ardından ipi parmak uçlarınızdan omzunuza kadar uzatın.
    • Emniyet kemerinize düğümlediğiniz ip, düşerseniz sizi yerden yüksekte tutan şeydir, bu nedenle emniyet kemeri kadar önemlidir.
    • Tırmanma ipleri ve diğer bağlama malzemeleri çevrimiçi olarak ve açık hava spor mağazalarında mevcuttur. Koşum takımı satan herhangi bir yerde büyük olasılıkla ipler de vardır.
  2. adım 2 bir kıvrım oluşturmak için ipi kendi etrafında iki kez döndürün.2Bir kıvrım oluşturmak için ipi kendi etrafında iki kez döndürün. Halatı ölçtüğünüz noktada sıkıştırın ve uçların yan yana sarkmasına izin verin. Daha sonra ipleri birbiri etrafında döndürerek büküm olarak da adlandırılan ilmeği oluşturun. Ölçtüğünüz daha kısa halat uzunluğuna çalışma ucu denir. Düğümü tamamlamak için ihtiyacınız olan kısım budur, bu yüzden nerede olduğunu not edin.
    • Halatın karşıt uzunluğu ayakta duran uçtur. Bu kısım, sağlam bir kaya veya spor salonundaki bir süspansiyon sistemi gibi bir bağlantı noktasına bağladığınız uzunluktur.
  3. adım 3 halatın çalışan ucunu yaptığınız ilmeğin içine yerleştirin.3İpin çalışan ucunu yaptığınız ilmeğin içine yerleştirin. Bir elinizle ilmeği tutarken diğer elinizle ipi hareket ettirin. Şekil 8 düğümü oluşturmak için ilmeğin içinden sonuna kadar çekin. Bağlamayı bitirmek için hala düğümü kullanmanız gerekiyor, bu yüzden bir arada tutacak kadar sıkın.
    • Şekil 8 düğümlerini çok fazla sıkarsanız geri almak zor olabilir. Bunun olmasını önlemek için ipte biraz gevşeklik bırakın ve düğümü yerinde tutun.
  4. adım 4 çalışma ucunu emniyet kemerinizdeki iniş halkasının altına çekin.4Çalışan ucu emniyet kemerinizdeki gecikme halkasının altına çekin. Şekil 8 düğümünü yaptıktan sonra, ipi koşum takımınıza bağlamaya başlamak için yana doğru tutun. Emniyet kemerinizdeki gecikme halkasının etrafındaki bağlama halkalarını bulun. Halatı alt bağlama halkasından, gecikme halkasının arkasından ve üst bağlama halkasından geçirin. Ardından, şekil 8 düğümü vücudunuzdan yaklaşık 2 inç (5,1 cm) uzaklaşana kadar çekin.
    • Halatın vücudunuz ve koşum halkanız arasına sıkıca oturduğundan emin olun. Bu, güvenli tırmanmanın çok önemli bir parçasıdır!
  5. adım 5 i̇pi şekil 8 düğümünün alt kısmından geçirin.5İpi 8 rakamlı düğümün alt kısmından geçirin. İşlemi görselleştirmeyi biraz daha kolaylaştırmak için şekil 8 düğümünü yatay olarak gecikme halkanızın önünde tutun. Ardından, ipin ucunu düğüm ile vücudunuz arasına getirin. İkinci düğüme başlamak için 8 rakamındaki alt döngüden sonuna kadar çekin.
    • Bazen bu kısım biraz kafa karıştırıcı olabilir. Gecikme halkanızdan düğüme kadar ipi takip ettiğiniz sürece, düğümün alt kısmını bulabilirsiniz.
  6. adım 6 i̇pi alttaki halkadan ikinci kez çekin.6İpi alt halkadan ikinci kez çekin. İpin ucunu henüz düğümün altına geri getirmeyin. Bunun yerine, düğümü sabit tutun ve düğüm ile az önce yaptığınız geçiş arasında bir açıklık bulun. İpi ilmeğin içinden ve orijinal düğümün kenarının altından geçirin.
    • İpi daha sonra nereye götüreceğiniz konusunda kafanız karıştıysa, iniş halkanızdan itibaren ip uzunluğunu takip edin. Bağlamayı tamamlamak için, şekil 8 düğümü için yaptığınız adımları tersten takip edin.
  7. adım 7 i̇kinci bir düğüm oluşturmak için ipi üst halkadan geçirin.7İkinci bir düğüm oluşturmak için ipi üst halkadan geçirin. Temel olarak, özdeş bir şekil 8 düğümü oluşturuyorsunuz. İkinci düğümü bitirmek için ipin ucunu kendinize doğru ve orijinal düğümünüzün altına getirin. Düğümün üst halkasında küçük bir açıklık arayın. Bulduğunuzda, çift 8 rakamını bağlamak ve sıkılaştırmak için ipi sonuna kadar çekin.
    • Çalışmanızı kontrol edin. Eğer düğümleriniz hatalı görünüyorsa, ikinci düğümü çözerek tekrar bağlayın. Düğümler mükemmel olduğunda aynı görünürler.
  8. adım 8 kalan ipi bağlayın...8Kalan ipi birkaç el üstü düğümle aşağı doğru bağlayın. İpi bağladığınızda çalışma ucunda yaklaşık 3 inç (7,6 cm) ekstra uzunluk kalır. Bu noktaya kadar görmezden geldiğiniz ipin diğer uzunluğunu, yani duran ucunu alın ve yan yana tutun. Çalışma ucunu mümkün olduğunca çok sayıda ayakta duran uca düğümleyin.
    • Kalan ip uzunluğu bağlantı noktanız içindir, bu nedenle çalışma ucunu ona bağlamayın. Bunun yerine, şekil 8 düğümünü geçen uzunluğa bağlayın.

Bir ATC Belay Cihazının Takılması

  1. adım 1 tırmanma halatının ortasında bir bağlantı yapın.1Tırmanma halatının ortasında bir bağlantı yapın. Diğer tırmanıcının koşum takımını bağlamak için kullandığı ipin ayakta duran ucunu alın. Bağlarken yaptığınız gibi bir kıvrım oluşturarak ucundan yaklaşık 1 ft (0,30 m) sıkıştırın. Bu bükülme, kuşatma cihazına bağlamak için kullandığınız şeydir, bu nedenle çalışmak için bol miktarda uzunluğa sahip olduğunuzdan emin olun.
    • Gecikme ATC'niz veya kilitli karabinalarınız yoksa internetten veya bir açık hava etkinliği malzemeleri mağazasından kontrol edin.
  2. adım 2 bağı bir atc cihazının içine itin.2Bağı bir ATC cihazına itin. İpinizi başka bir tırmanıcıya bağlamayı planlıyorsanız, ATC adı verilen bir gecikme cihazına ihtiyacınız vardır. Çoğu ATC'nin bir ucundan dışarı çıkan bir tel halka vardır, bu da ipi sabitlemek için bir kılavuz sistemidir. Bunu kullanmak için, ipi ATC'nin metal kısmından geçirin. İp diğer ucundan çıktığında, onu tel halka ile hizalayın.
    • Yaptığınız halat halkasının tel halkayla aynı boyutta olması gerekir. Uygun boyutta olduğunda, tel halkanın üzerine oturur.
    • Belaying ATC'ler başka bir tırmanıcıya bağlanmanıza izin verir. Bir tırmanıcının düşen partnerini yakaladığı filmlerdeki gibi. Bunun işe yaraması için her tırmanıcının kendi ATC'sine ihtiyacı vardır.
    • Yalnız tırmanıyorsanız, gerçekten bir ATC'ye ihtiyacınız yoktur. Yalnız tırmanmanın daha tehlikeli olduğunu unutmayın, çünkü sizi yakalayacak veya düşerseniz size yardım edecek kimse yoktur.
  3. adım 3 atc'yi kayışınızdaki gecikme halkasına klipsleyin.3 ATC'yi emniyet kemerinizdeki gecikme halkasına klipsleyin. ATC, bağlama için kullandığınız aynı halkaya klipslenir. Döngüleri kilitli bir karabina kullanarak bağlarsınız. Karabinayı açmak için kapı bileşenini saat yönünün tersine çevirin ve ileri doğru itin. Ardından, tek yapmanız gereken karabinayı yaptığınız tel ve halat ilmeklerinin etrafına asmaktır.
    • Geçidi tekrar yerine ittiğinizde karabina otomatik olarak kilitlenir.
  4. adım 4 gevşeklik yaratmak için ipi gerektiği kadar çekin ve bırakın.4Gevşeklik yaratmak için ipi gerektiği gibi çekin ve bırakın. Belayer veya kayanın altındaki tırmanıcı olduğunuzda, ipten siz sorumlusunuz. Tırmanma ipinin uzun ucunu zayıf elinizle ve kısa ucunu baskın elinizle tutun. Kısa ucu aşağı çekmek 'frenler' veya ipin hareket etmesini engeller. Bırakmak, hatta daha fazla gevşeklik katar, böylece eşiniz duvara doğru hareket edebilir.
    • Eğer bilmediğiniz bir şey varsa belayingtırmanırken sizi güvende tutacak bazı teknikleri öğrenmek için bir eğitim sınıfına kaydolun!

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruKasıtlı olarak bir tırmanma koşumunda baş aşağı asmak uygun mudur? Sık sık yapılmaz, ancak mümkündür. Bazı çıkıntı tırmanıcılarının kollarını dinlendirmek için bacaklarından yarasalar gibi sarktığını görebilirsiniz. Emniyet kemeriniz doğru bağlanmışsa, ne olursa olsun üzerinizde kalacaktır.
  • Soruİpi koşum takımına bağlamak için hangi düğüm kullanılır? İpi koşum takımına bağlamak için kullanılan düğüme şekil-8 takip veya yeniden iplikli şekil-8 denir.

Video

İpuçları

  • Koşum takımınızın yanlarındaki ve arka ucundaki dişli halkaları ağırlık taşımaz. Karabinalar ve kameralar gibi öğeleri bunlara klipsleyebilirsiniz, ancak asla bir tırmanma ipini bunlara bağlamayın.
  • Emniyet kemerinizi yeterince gevşetemiyor veya sıkamıyorsanız, kendi güvenliğiniz için yeni bir tane alın. Yeni koşum takımlarının çoğu ayarlanabilir, ancak satın almadan önce her zaman ekipmanınızı deneyin.
  • Bir sallanan tırmanma ekipmanının nasıl çalıştığından emin değilseniz, bölgenizdeki bir tırmanma spor salonunu ziyaret edin veya tırmanma malzemeleri satan bir mağazaya uğrayın.

Uyarılar

  • Tırmanış doğası gereği tehlikelidir, ancak uygun güvenlik önlemlerini almak riski çok azaltır. Her zaman koşum takımınızı test edin ve her şeyin doğru şekilde kurulduğundan emin olmak için ekipmanınızı inceleyin.