Katana Nasıl Doğru Kullanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Katana, çeşitli malzemeleri kolayca kesebilen uzun kavisli bıçağıyla bilinen bir Japon kılıcı tarzıdır. Bir katanayı sallamak basit gibi görünse de, düzgün bir şekilde kesmek ve vurmak zaman ve pratik gerektirir. Hedefinizin önünde durun ve bıçağı hedefinize doğru sallayarak kesici kenarın temas etmesini sağlayın. Antrenman yaparken gelen saldırıları engellemek için katananızı kullanmayı da deneyebilirsiniz. İşiniz bittiğinde, kılıcı kınına geri koyun, böylece ona zarar vermez veya kimseyi incitmezsiniz. Sadece dikkatli olmayı unutmayın çünkü katanalar son derece keskin olabilir!

Adımlar

Temel Vuruşların Uygulanması

  1. adım 1 ellerinizi tutamağın üst ve alt kısmına yerleştirin.1Ellerinizi sapın üst ve alt kısmına yerleştirin. Katanayı yere dik olacak şekilde önünüzde tutun. Baskın elinizi sapın üstünden 1 inç (2,5 cm) uzakta tutun ve parmaklarınızı ve başparmağınızı sapın karşı taraflarında olacak şekilde sarın. Parmaklarınızı ve başparmağınızı etrafına sarmadan önce baskın olmayan elinizi sapın altına yerleştirin. Ellerinizin arkasının kendi taraflarında kılıçtan uzağa baktığından emin olun. Katananın kaymaması için yeterince sıkı, ancak kolayca manevra yapabilmeniz için yeterince gevşek bir tutuş sağlayın.
    • Ellerinizi birbirine değdirmeyin, aksi takdirde keser gibi kesersiniz ve isabetli olamazsınız. Aralarında en az 3-4 inç (7,6-10,2 cm) mesafe bırakın.
    • Kılıcı düzgün bir şekilde kavrayamayacağınız için başparmaklarınızı kabzanın üstünde tutmaktan kaçının.
  2. adım 2 kılıcınızın ucuyla ulaşabileceğiniz şekilde hedefinizin önünde durun.2Kılıcınızın ucuyla ulaşabileceğiniz şekilde hedefinizin önünde durun. Katana ile pratik yapmak için geleneksel hedefler arasında bambu veya yuvarlanmış tatami matları bulunur. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve hedefe doğru dönük olacak şekilde durun. Katana ile kolunuzu tamamen uzatın ve bıçak hedefin önünden 4-5 inç (10-13 cm) öteye uzanacak şekilde birkaç adım atın.
    • Deneyebileceğiniz diğer hedefler arasında kağıt parçaları veya dolu plastik şişeler yer alır.
    • Sadece formunuzu mükemmelleştirmek istiyorsanız hedef olmadan da pratik yapabilirsiniz.
    • Hedefinizin etrafında kılıca zarar verebilecek veya kılıç tarafından kesilebilecek hiçbir şey olmadığından emin olun. Diğer nesneleri en az 10 ft (300 cm) uzakta tutmayı hedefleyin.
  3. adım 3 kılıcı başınızın üzerinde tutun, böylece's near parallel to the ground.3Bıçağı yere neredeyse paralel olacak şekilde başınızın üzerinde tutun. Bıçağı başınızın üzerine kaldırırken dirseklerinizi hafifçe bükülü tutun. Ayaklarınızı yere sağlam bir şekilde basın ve vücudunuz hedefe doğru baksın. Bıçağı yataya yaklaştırdığınızda, geri salınımınızı durdurun ve yerinde tutun.
    • Hedefe yandan vurmak istiyorsanız açılı bir şekilde de kesebilirsiniz. Bıçağın ucunu kesmeye başlamak istediğiniz tarafa yaklaştırın.
    • Başınızın üzerindeyken katananın kesici kenarı yukarı bakacaktır.

    İpucu: Formunuz üzerinde çalışmak ve güvende kalmak için ilk öğrenirken yavaş gidin. Katananızla daha deneyimli hale geldikçe hızlanabileceksiniz.

  4. adım 4 bıçağın kavis yapmasına yardımcı olmak için sapın üst kısmını öne doğru itin.4Bıçağın yaylanmasına yardımcı olmak için sapın üst kısmını öne doğru itin. Tek bir akıcı hareketle tam salınım yapmaya hazır olana kadar salınımınıza başlamayın. Baskın kolunuzu ve bileğinizi düzleştirin, böylece bıçak ileri doğru bir hareketle sallanmaya başlar. Kolunuzu tamamen uzattığınızda, katana bıçağı ileri doğru hareket etmeye ve hız kazanmaya başlayacak, böylece hedefinizi kesmesi daha olası olacaktır.
    • Alıştırma yaparken salınımınızın adımlarını parçalara ayırmanız ve yavaş ilerlemenizde bir sakınca yoktur.
  5. adım 5 bıçağı hedefe doğru indirirken öne doğru adım atın.5 Bıçağı hedefe doğru indirirken öne doğru adım atın. Ellerinizi başınızın önüne getirdiğinizde, daha fazla güç elde etmek için baskın elinizle vücudunuzun aynı tarafındaki bacağınızla bir adım atın. Bıçağınızın erişim alanını da genişletmek için 3-4 inç (7,6-10,2 cm) öne doğru adım atmaya çalışın. Adım atarken, bıçağın ileri hareketine devam edin, böylece vuruşunuz sırasında tereddüt etmezsiniz.
    • Bıçağı belli bir açıyla indiriyorsanız, keseceğiniz tarafın karşı tarafındaki ayağınızla öne doğru adım atın. Örneğin, sağdan sola doğru kesiyorsanız, sağ ayağınızla öne doğru adım atın.
  6. adım 6 hedefe 45 derecelik bir açıyla dilimleyin.6Hedefi 45 derecelik bir açıyla dilimleyin. Hedefinize temas etmek üzereyken bıçağın açısını yeniden ayarlamak için ellerinizi hafifçe çevirin. Hedefinizi mümkün olduğunca temiz bir şekilde kesmek için tam hareket boyunca sallanmaya devam edin. Kesimi 45 derecelik bir açıda tutmaya çalışın, böylece açılı bir kesim yapar ve bıçakla en iyi teması sağlar. Bıçağı yerden en az 2 fit (61 cm) yukarıda duracak ve hasar görmeyecek şekilde durdurun.
    • Form alıştırması yapmak için sallıyorsanız, bıçağı göğüs hizasına getirdiğinizde hareketinizi durdurmaya çalışın. Bu şekilde kılıç üzerinde daha iyi bir kontrol geliştirebilirsiniz.
  7. adım 7 orta seviye bir saldırı için kılıcı yan tarafınızdan yatay olarak sallayın.7Orta seviye bir saldırı için kılıcı yan tarafınızdan yatay olarak sallayın. Baskın eliniz üstte ve baskın olmayan eliniz uçta olacak şekilde kabzayı kavramaya devam edin. Katanayı vücudunuzun vurmak istediğiniz tarafında tutun, böylece bıçak 45 derecelik bir açıyla yukarı bakar. Vurmak istediğinizde, baskın kolunuzu düzleştirin, böylece bıçak göğüs hizasında önünüzde sallanır. Bıçağı yere paralel tutmaya çalışın ve bıçak karşı omzunuzun önüne geldiğinde vuruşunuzu sonlandırın.
    • Sadece baskın elinizi kullanarak yatay vuruşlar yapabilirsiniz ancak bıçak üzerinde çok fazla kontrolünüz olmayabilir.
  8. adım 8 aşağıdan vurmak için bıçağı baş aşağı eğin.8Aşağıdan vurmak için bıçağı baş aşağı eğin. Katanayı 45 derecelik bir açıyla arkanızdaki zemine bakacak ve kesici kenarı öne bakacak şekilde konumlandırın. Baskın elinizi sap üzerindeki siperin yakınında, baskın olmayan elinizi ise sapın ucunda tutun. Vurmaya hazır olduğunuzda, baskın kolunuzu tamamen uzatın ve öne doğru sallayın. Bıçağın kesici kenarı yukarı bakacak şekilde vuruşunuzu göğüs hizasında sonlandırın.
    • Bıçağı kolayca kontrol edebilmek ve manevra yapabilmek için baskın olmayan bileğinizi gevşek tutun.
    • Vücudunuzun diğer tarafından vuruyorsanız, baskın kolunuzu baskın olmayan kolunuzun üzerinden geçirmeniz gerekebilir.

Katana ile Bloklama

  1. adım 1 gelen vuruşları engellemek için bıçağın yan veya arka tarafını kullanın.1Gelen darbeleri engellemek için bıçağın yan veya arka tarafını kullanın. Gelen darbeleri saptırmak için kesici kenarı kullanmaya çalışırsanız, katanaya zarar verebilir veya parçalayabilirsiniz. Darbeyi katananın ortasına yakın bir yerde engellemeye çalışın, böylece daha kalın metalin bulunduğu bıçağın yanlarına veya arkasına düşer. Bıçağın sivri ucunun son 1 ayağı (30 cm) ile darbeyi engellemekten kaçının çünkü dengenizi kaybedebilir veya daha kolay kavrayabilirsiniz.
    • Blok yaparken darbelerden uzaklaşmaya çalışın, böylece saldırının yolundan çıkabilirsiniz.
  2. adım 2 baş üstü vuruşları engellemek için bıçağı önünüzde 45 derecelik bir açıyla tutun.2Baş üstü saldırıları engellemek için kılıcı önünüzde 45 derecelik bir açıyla tutun. Tepeden veya açılı bir saldırı beklediğinizde, katananızı elleriniz başınızın yaklaşık 1 fit (30 cm) üzerinde olacak şekilde tutun. Bıçağın ucunu önünüzdeki zemine 45 derecelik bir açıyla doğrultun, böylece darbe katanadan daha kolay kayar. Kılıca zarar vermemek için kesici kenarın aşağı baktığından emin olun.
    • Kesici kenarı yere dik tutun, böylece size doğru dönmez.
    • Desteklemenize yardımcı olması için baskın olmayan avucunuzu katana bıçağının yan tarafına yerleştirin, ancak kesici kenara dokunmamaya dikkat edin, aksi takdirde kendinize zarar verebilirsiniz.
  3. adım 3 alçak ve yan saldırılara karşı korunmak için bıçağı baş aşağı tutun.3Alçak ve yan saldırılara karşı korunmak için bıçağı baş aşağı tutun. Bıçağı döndürürken bileklerinizi gevşek tutun, böylece doğru şekilde konumlandırmak daha kolay olur. Katananızı saldırı beklediğiniz tarafa doğru hareket ettirin ve bıçağı, ucu yere bakacak ve kesici kenarı sizden uzağa bakacak şekilde çevirin. Bileklerinizi kilitleyin ve vuruşa hazırlanmak için ayaklarınızı sıkıca yerleştirin, böylece bıçak vurulduktan sonra hareket etmez.
    • Darbeleri nasıl doğru şekilde savuşturacağınızı öğrenebilmek için bir antrenman partneriyle pratik yapın.

Kılıcı Kınından Çıkarma ve Kınına Koyma

  1. adım 1 katana'yı itin's guard from the scabbard with your nondominant thumb.1Bas parmağınızla katananın muhafazasını kınından itin. Başparmağınız üstte kalacak şekilde tek elinizle kını tutun. Başparmağınızı katananın sapının etrafındaki dairesel korumaya dayayın ve hafifçe ileri doğru itin. Bıçak kın içinde kolayca kaymadan önce biraz sürtünme hissedeceksiniz.
    • Kın, bıçağı siperin yanında sıkıca tutar, böylece katana kazara dışarı kaymaz.
    • Bıçağı çok fazla dışarı itmemeye dikkat edin, aksi takdirde kınından düşebilir.
  2. adım 2 bıçağı sapından çekerek çıkarın.2Bıçağı sapından dışarı çekin. Baskın elinizi kullanarak vücudunuzun ön tarafına uzanın ve kabzayı siperden 1 inç (2,5 cm) uzakta tutun. Çıkarırken kesici kenarın kınına takılmaması için sapı hafifçe aşağı doğru itin. Bıçağı düz bir şekilde dışarı çekin ve bıçak aşağı bakacak şekilde ucunu yavaşça önünüze doğru çevirin.
    • Katananın keskin bir kesici kenarı ve arka kısmında kör bir kenarı olacaktır.

    Uyarı: Katanalar son derece keskindir, bu nedenle kınından çıkarırken bıçağı nerede tuttuğunuza dikkat edin.

  3. adım 3 kını kınlarken elinizi kın ucunun etrafına sarın.3Kılıfı kınlarken elinizi kın ucunun etrafına sarın. Kının alt kısmını uçtaki açıklığa yakın bir yere sıkıştırın, böylece baskın olmayan eliniz bir U şekli oluşturur. Başparmağınızı kının üst kısmına sararak sıkıca yerinde tutun, böylece siz katanayı yerleştirmeye çalışırken hareket etmez.
    • Kını tutmadan asla katanayı yeniden kınlamaya çalışmayın çünkü bıçak kolayca yerinden kayabilir.
  4. adım 4 katananın ucunu kın içindeki deliğe doğru yönlendirin.4. Katananın ucunu kın içindeki deliğe doğru yönlendirin. Bıçağın ucunu yavaşça ve dikkatlice kınına doğru çevirin, böylece kesici kenar yukarı bakar. Kılıcın küt kenarını kın deliğinin altındaki parmaklarınıza yerleştirin ve baskın elinizi kullanarak ucu içeri itin. Ucu içeri soktuktan sonra bile tutuşunuzu kın üzerinde sıkıca tutun.
    • Yanlışlıkla kendinizi kesmemek veya bıçaklamamak için katananın ucunu kendinize doğru hareket ettirirken dikkatli olun.
  5. 5. adım katanayı içeri doğru itin's 1 in (2.5 cm) of blade exposed.5Bıçağın 1 inçlik (2,5 cm) kısmı açıkta kalana kadar katanayı içeri itin. Baskın elinizi kullanarak bıçağın geri kalanını yavaşça kın içine yönlendirin. Bıçağı köreltebileceğinden, kesici kenarın kının üst kısmını sıyırmasına izin vermeyin. Sürtünme hissedene kadar bıçağı itmeye devam edin, bu genellikle takmak için yaklaşık 1 inç (2,5 cm) kaldığında olur.
    • Bıçağa zarar verebileceğiniz için bıçağı kın içine zorla sokmaya çalışmayın.
  6. adım 6 başparmağınızla siperi kınına doğru bastırın.6Baskın olmayan başparmağınızla siperi kınına doğru bastırın. Diğer elinizin başparmağını bıçağın siperinin etrafına dolayın ve kın içine doğru çekin. Bıçağı zorla yerine oturtmaya çalışmayın, aksi takdirde ucuna zarar verebilirsiniz. Bıçağı artık göremeyene ve katana kın içinde hareket etmeyene kadar siperi itmeye devam edin.

Katana Kullanırken Güvende Kalmak

  1. adım 1 bıçağınızı tutabilmeniz için etrafınızda yeterli alan olan bir alanda pratik yapın.1Bıçağınızı kullanmak için etrafınızda yeterli alan olan bir alanda pratik yapın. Etrafınızda en az 8-10 fit (2,4-3,0 m) boş alan bulunan açık bir alan arayın. Katanayı, bıçağın etrafındaki koruyucu kılıf olan kınında tutarken önünüzde düz bir şekilde tutun ve ileri doğru doğrultun. Bir daire çizerek dönün ve kılıcı hareket ettirirken yolunda hiçbir şey olmadığından emin olun, aksi takdirde kılıcı kesebilirsiniz.
    • Katananızı, kesmek istemediğiniz birine veya bir şeye çarpabileceğiniz herhangi bir yere savurmayın.
    • Hareket edebilecek alanınız varsa bahçenizde pratik yapmayı deneyin.
    • Bölgenizde izin verilmeyebileceğinden, katanayı halka açık bir yere getirmenin yasallığını öğrenmek için yerel yasaları ve düzenlemeleri kontrol edin.
  2. adım 2 pratik yaparken tahta veya bambu bir kılıç kullanın't want a real blade.2Eğer gerçek bir kılıç istemiyorsanız pratik yaparken tahta veya bambu bir kılıç kullanın. Hedefinizi kesmek için gerçek bir kılıca ihtiyacınız olsa da, deneyimsizseniz gerçek bir kılıçla pratik yapmak daha tehlikeli olabilir. Vuruş ve blok yaparken formunuzu geliştirirken kullanabileceğiniz, katananızla aynı boyutta ve uzunlukta bir bokken arayın. Gerçek bir kılıca geçme konusunda kendinizi rahat hissettiğinizde, kendinize veya başkasına zarar vermemek için ekstra dikkatli olun.
    • Bokkeni internetten veya dövüş sanatları mağazalarından satın alabilirsiniz.
    • Bokkenlerin kesici bir kenarı olmasa da, onunla birine vurursanız yine de canını yakacaktır.
    • Ahşap bıçağın daha ince kenarı kesici kenar olarak kabul edilirken, daha geniş düz kenar bıçağın arkasıdır.
  3. adım 3 katana becerilerinizi geliştirmek için bir dövüş sanatları okulunda bir sınıf arayın.3Katana becerilerinizi geliştirmek için bir dövüş sanatları okulunda bir sınıf arayın. Doğru teknikleri öğrenebilmeniz için bölgenizde Japon kılıçlarını kullanma konusunda uzmanlaşmış dojoları veya dövüş sanatları eğitmenlerini kontrol edin. Öğrenmek istediğiniz şey için hangi stilin en iyi sonucu verdiğini görmek için fiyatları, dersleri ve her sınıfta geçirdiğiniz süreyi karşılaştırın. Herhangi bir sorunuz varsa, eğitmeni arayın ve endişelendiğiniz her şeyi sorun. Çalışmak istediğiniz bir stil bulduğunuzda, öğrenmeye başlayabilmek için sınıfa kaydolun.
    • Birçok dojo veya eğitmenin pratikler ve üniformalar için katı kuralları vardır, bu nedenle kursta kalabilmek için bunlara tamamen uyduğunuzdan emin olun.

    Denenebilecek Farklı SınıflarGenel Japon kılıç ustalığı pratiği yapmak için kenjutsu'yu deneyin.hızlı kılıç çekme ve hızlı saldırılara karşılık verme pratiği yapmak için iaido'yu deneyin.koruyucu zırh içinde bambu kılıçlarla sparringde daha iyi olmak istiyorsanız kendo çalışın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruNasıl iyi bir fikir edinebilirim? Yakınınızdaki Kenjutsu okullarını veya diğer kılıç sanatı okullarını araştırın, ardından beğendiklerinizin puanlarına bakın.
  • SoruBir katanada ustalaşmak ne kadar sürer? En adanmış ustalar bile sanatlarından tamamen memnun olmadıkları için bir ömür boyu sürecektir.
  • SoruKatanalar ne kadar keskindir? Her şey onları ne kadar keskinleştirdiğinize bağlıdır. Bazıları bir dokunuşla saç kesebilir.

Video

İpuçları

  • Alıştırma yapmak için gerçek bir kılıç kullanmak sizi rahat hissettirmiyorsa, kör kenarlı bir katana arayın veya alıştırmalarınız için tahta bir alıştırma kılıcı edinin.
  • Kimseyi kesme riskine girmemek için katanayı kullanmadığınız zamanlarda kınında tutun.

Uyarılar

  • Bir katanayı kullanırken son derece dikkatli olun çünkü çok keskin olacaktır ve kendinizi veya bir başkasını kolayca kesebilirsiniz.
  • Katana kullanırken çevrenize dikkat edin, böylece kimseyi veya herhangi bir şeyi kesmezsiniz.