Modern Bir Tatar Yayı Nasıl Yüklenir ve Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Modern bir arbalet kullanmak çok heyecan verici ve ödüllendirici bir hobidir. İster avlanıyor ister sadece hedef pratiği yapıyor olun, size atış pratiği yapmak için bir arbaletin nasıl doğru şekilde kullanılacağını, yükleneceğini ve ateş edileceğini öğreteceğiz. Her zaman olduğu gibi, her türlü okçuluk faaliyetinde güvenlik bir numaralı önceliktir, bu nedenle lütfen arbaletinizi ateşlemeye başlamadan önce aşağıdaki 'Uyarılar' bölümüne (ve üreticinin talimatlarına) bakın.

Adımlar

Arbalet Yayı Yükleme

  1. adım 1 ayağınızı horoz üzengisine yerleştirin.
    Ayağınızı kurma üzengisine yerleştirin. Bu, siz kurma ipleriyle ipi geri çekerken arbaletin yere dikilmesini sağlayacaktır. Bir tatar yayını kurmanın birkaç yolu olduğunu unutmamak önemlidir. Bu talimat, en yaygın yöntem olan bir dizi kurma ipi ile kurma işlemini göstermektedir.
  2. adım 2 kurma iplerinizi yönlendirin.
    Kurma iplerinizi yönlendirin. Bu, kirişi doğru şekilde geri çekmek için çok önemlidir. Kurma halatının ortasını oluğa yerleştirin. Bu, siz ipleri çektikçe kurma ipini sıkılaştıracaktır.
  3. adım 3 kirişin ortasını yayın üzerine yerleştirin's top groove by the stock.
    Kirişin ortasını kundağın yanındaki yayın üst oluğuna yerleştirin. Bu adımın atılması çok önemlidir, çünkü kirişi geri çekmeye yardımcı olan sıkı gerilimi yaratan şey budur. Kurma ipi yöntemini kullanan tüm modern yaylı tüfeklerde, burada gösterildiği gibi bu oluk bulunur.
  4. adım 4 yuvarlanan kurma kancalarını namlunun her iki tarafındaki kirişe yerleştirin.
    Yuvarlanan kurma kancalarını namlunun her iki tarafındaki kirişe yerleştirin. Kurma iplerinin, namlunun her iki tarafında birer tane olmak üzere, kancalar sizden uzağa bakacak şekilde kirişlerin üzerinde olduğundan emin olun.
    • Doğrulukta tutarlılık için, kurma kancalarını yerleştirdiğiniz kiriş üzerindeki konumu bir işaretleyici ile işaretleyin. Bu, kancaları her seferinde aynı noktaya koymanızı sağlayacak ve isabette tutarlılığı artıracaktır. Kancaların, kancanın açık tarafı dışa bakacak şekilde doğru yönlendirildiğinden emin olun.
  5. adım 5 saplar birbiriyle eşit olacak şekilde ipleri hafifçe çekin.
    Saplar birbiriyle eşit olacak şekilde ipleri hafifçe çekin. Bu, halatın her iki ucunu da aynı anda çektiğinizden emin olmanızı sağlayacaktır
    • Her iki kurma ipini de aynı anda çektiğinizden emin olun. Bunu yapmamak, isabette tutarsızlığa neden olacağı gibi, kirişi geri çekmek de zorlaşacaktır.
  6. adım 6 tek bir güçlü, akıcı hareketle geri çekin.
    Tek bir güçlü ve akıcı hareketle geri çekin. 2-3 klik sesi duyana kadar çekmeye devam edin. Bu keskin klik sesleri, kirişinizin kurulduğunu ve hazır konumda olduğunu gösterir. Bu noktada, parmağınızı tetikten uzak tutmanız ve yaylı tüfeğinizin güvenlik özelliğini 'açık' konumda tutmanız önemlidir. Bu, yayınızın tetiğini yanlışlıkla çekmediğinizden emin olmanıza yardımcı olur.
  7. adım 7 bir sürgüyü namlu oluğuna yerleştirin.
    Bir sürgüyü namlu yivine yerleştirin. Bu durumda beyaz olan tek renkli yivleri önce namlu yivine yerleştirin. Bunu yapmamak, sürgü kirişe doğru şekilde yerleştirilmeyeceği veya takılmayacağı için yayın hasar görmesine neden olacaktır.

Tatar Yayı Atışı

  1. adım 1 sürgüyü, kirişe sıkıca oturana kadar namluya geri kaydırın.
    Sürgüyü, kirişe sıkıca oturana kadar namluya geri kaydırın. Çoğu arbaletin, sürgünün kaymasını önlemeye yardımcı olan bir klipsi vardır.
  2. adım 2 arbalet yayını safe.
    Yayı 'güvenli' konumdan çıkarın. Arbalet güvenli konumdayken parmağınızın tetikten çekili olduğundan emin olun. Bu, yaylı tüfeğin yanlışlıkla ateşlenmesini ve kazara boşalmasını önleyecektir.
  3. adım 3 arbaletinizin dürbününü veya nişangahını hedefinize doğrultun.
    Arbaletinizin dürbününü veya nişangahını hedefinize doğrultun. Parmağınızı tetiğin üzerine yerleştirin ve nefes verirken tetiği çekin.
    • Tetiği sıkarken yaylı tüfeği sarsmadığınızdan emin olun. Bu isabet oranını düşürecektir. Tatar yayını hedefinize doğru tutmaya devam edin.
  4. adım 4 hedefinizdeki atış yerleşiminizi inceleyin.
    Hedefinizdeki atış yerleşiminizi inceleyin. Gerekirse atış alanlarınızda ayarlamalar yapın.
    • Arbaletinizin üzerinde bir dürbün varsa, dürbünün üzerindeki ayarları yapmanız gerekebilir. Bu konuda yardım almak için dürbününüzün üreticisine danıştığınızdan emin olun.
  5. adım 5 yayınızın bakımını balmumu ile yapın.
    Yayınızın bakımını balmumu ile yapın. Her birkaç atışta bir yay kirişlerine biraz kiriş cilası sürün. Bu, tellerin kurumamasını sağlayacak ve kiriş kırılması riskini azaltacaktır. Ek olarak, düzenli cilalama yayınızın ömrünü uzatacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Arbaletimi atış yapmadan ne kadar süreyle kurulu bırakabilirim?
    Bir arbaletin atış yapılmadan uzun süre kurulu bırakılması tavsiye edilmez.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Hedef talimi için, sürgülerinizde daima yarı kör talim uçları kullanın. Asla keskin av uçları kullanmayın, çünkü uçlar hedefinizi delip geçebilir. Ayrıca büyük olasılıkla geniş başlığın bıçaklarını da mahvedersiniz.
  • Her zaman hedefinize giden açık ve güvenli bir yol olduğundan, sürgünün uçuş yolunda herhangi bir insan, hayvan veya engel bulunmadığından emin olun.
  • Her zaman hedefinizden emin olun. Hedef talimi için, sürgünün etkisini emecek kadar kalın bir hedefe atış yaptığınızdan emin olun. Tatar yayınızı asla canlı hayvanlar/insanlar varken kullanmayın.
  • Ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı daima tetikten uzak tutun. Bu, kazara yanlış ateşlemeleri ve boşalmaları önleyebilir.
  • Sürgü mandala takılı olmadan arbaletinizi asla ateşlemeyin. Sürgü olmadan, arbalet ipi kinetik enerjisini hiçbir şeye aktarmaz ve bu nedenle bu enerjinin tamamı arbaletin kendisi tarafından emilir. Bu durum arbaletin ciddi şekilde hasar görmesine ve sizin ciddi şekilde yaralanmanıza/ölmenize yol açabilir. Çoğu arbalet artık bir sürgü yerleştirilene kadar silahın ateşlenmesine izin vermeyen bir güvenlik özelliği içermektedir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Arbalet
  • Alıştırma uçlu cıvatalar (Bunların hepsi 20 inç civarında ve alüminyum veya karbon)
  • Güvenli hedef (Bir balya saman iyi sonuç verir, ancak büyük bir 4x4x4 ayak köpük blok idealdir).
  • Kurma İpi (Bu, satın aldığınızda arbaletinizle birlikte gelmelidir.)