Pogo Stick Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Pogo çubuğu üzerinde zıplamak eğlencelidir ve normal bisiklet veya kaykay sürüşünden farklıdır. İlk başta pogo çubuğu kullanmak zor olabilir, ancak biraz pratikle kolaylıkla kullanabilecek ve hatta belki de numaralar öğrenebileceksiniz.

Adımlar

Güvende Olmak

  1. adım 1 pogo çubuğunun iyi durumda olduğundan emin olun.
    Pogo çubuğunun iyi durumda olduğundan emin olun. Üzerine bastırdığınızda gıcırdıyorsa, eksik parçaları varsa veya parçalanıyorsa, kullanmayın. Kendinizin veya başkalarının yaralanmasına neden olabilir.
  2. adım 2 uygun ağırlık sınırı içinde olduğunuzdan emin olun.
    Uygun ağırlık sınırı içinde olduğunuzdan emin olun. Sınır genellikle 143 lbs civarındadır. Çoğu pogo çubuğunda ağırlık sınırı ya talimatlarda ya da doğrudan pogo çubuğunun üzerinde belirtilir. Ağırlık sınırını aşarsanız, o kadar yükseğe pogo yapamazsınız ve bu bir güvenlik riski oluşturabilir. Ayrıca, pogo çubuğuna binmek ilk öğrenirken tehlikeli olabileceğinden, yeterli güvenlik ekipmanı giydiğinizden emin olun. Açık havada bolca yer olan sert bir yüzeyde başladığınızdan emin olun (çimen değil, pogo çubuğunuz toprağa batacaktır.) İyi oturan bir kask takın ve isterseniz dirsek pedleri takın (diz pedleri pogo çubuğunun üzerinde zıplamayı zorlaştırabilir).
  3. adım 3 pogo çubuğunun güvenli olduğundan emin olmak için kontrol edin.
    Pogo çubuğunun güvenli olduğundan emin olmak için kontrol edin. Binmeden önce pogo çubuğunda gevşek parçalar olup olmadığını kontrol edin. Her şeyin düzgün bir şekilde sabitlendiğinden ve bağlandığından emin olun. Zıplarken önemli bir parçanın düşmesini istemezsiniz.
  4. adım 4 bir kask takın.
    Kask takın. Pogo çubuğuna binmeden önce her zaman güvenlik ekipmanlarınızı, özellikle de kaskınızı takın. Ayrıca dirseklik ve dizlik taktığınızdan emin olun.
    • Her zaman bağcıklı ve kauçuk tabanlı ayakkabılar giyin. Asla çıplak ayakla veya sandaletle pogo çubuğu kullanmayın. Bağcıklarınızın düzgün bağlandığından ve yaylardan uzak olduğundan emin olun.
  5. adım 5 doğru boyutta pogo çubuğu alın.
    Doğru boyutta pogo çubuğu alın. Eğer 1.80'in altındaysanız 46 inçlik bir pogo çubuğu kullanın. Eğer 5'6' ile 5'11' arasındaysanız en az 51 inç olan bir pogo çubuğu kullanın. 6 inç veya daha uzunsanız en az 56 inçlik bir pogo çubuğu kullandığınızdan emin olun.
  6. adım 6 çim veya toprak gibi engebeli zeminlerden kaçının.
    Çim veya toprak gibi engebeli zeminlerden kaçının. Pogo çubuğunuz yere saplanabilir ve düşebilirsiniz. Pogo çubuğunu trafikte veya caddenin ortasında kullanmayın. Çevrenizin farkında olun ve yayalara, arabalara, bisikletlilere, kaykaycılara ve patencilere dikkat edin.
  7. adım 7 denge kurmayı öğrenin.
    Denge kurmayı öğrenin. Dengede durmakta zorlanıyorsanız, pogo çubuğu üzerinde denge alıştırması yapabilirsiniz. Düşmemeye çalışmak için binmeden önce bir denge tahtası kullanın. Bu, bindiğinizde pogo çubuğunun kontrolünü elinizde tutmayı öğrenmenize yardımcı olacaktır.
    • Tahtanın üzerinde ayrık bir duruşta durun ve tahtayı sabit tutmaya çalışın.
    • Ayaklarınızı bir ayağınız diğerinin önüne gelecek şekilde koymayı deneyin, ardından tahtayı yavaşça ve kontrollü bir şekilde ileri geri sallayın.
    • Ayaklarınızı yan yana koyun. Tahtayı yavaşça ve kontrollü bir şekilde bir ayağınızdan diğerine doğru eğin.

Pogo Stick üzerinde zıplama

  1. adım 1 pogo çubuğuna binin.
    Pogo çubuğunun üzerine çıkın. Pogo çubuğunun dışa dönük olduğundan emin olun. Pogo çubuğunu dik konuma getirin ve bir ayağınızı ayak desteğine yerleştirin. Gidon çubuklarına tutunun ve diğer ayağınızı pogo çubuğunun üzerine koyun. Binerken tüm ağırlığınızı tek ayağınıza vermemeye çalışın yoksa düşebilirsiniz.
    • Her iki elinizi de gidonun üzerine yerleştirin ve sıkıca kavrayın.
    • Bir ayağınızla ayak çubuklarından birini SERTÇE aşağı itin.
  2. adım 2 zıplamaya başlayın.
    Zıplamaya başlayın. Dengenizi kaybetmemek için, iki ayağınızı da taktığınızda hemen pogo çubuğunun üzerinde zıplamaya başlayın. Pedallara doğru zıplayın, kendinizden uzağa değil. Kollarınızı tutma çubuklarının üzerinde tutun ve onları sabit kalmak ve dengenizi korumak için kullanın. Pogo çubuğunu kendinize yakın tutun, ileri doğru itmeyin. Zıplamakta zorlanırsınız ve çubuğunuzu kırabilirsiniz.
    • İlk başta sadece bir veya iki zıplama yapmayı deneyin ve sonra inin. Bu size pogo çubuğu için bir his verecektir.
    • Bir ayağınızı aşağı iterken, diğer ayağınızı diğer ayak çubuğunun üzerine getirin.
    • Şimdi her iki ayağınız da ayak çubuğunun üzerinde olduğuna göre, sıkı tutunun. Zıplamak için çömelerek bacaklarınızla aşağı doğru itin ve tamamen ayağa kalkarken gidonu hafifçe ama hızlıca yukarı çekerek zıplayın.
    • Bu hareketi birkaç kez yaptığınızda zıplamaya başlayacaksınız. Sadece poponuzu yere yaklaştırın ve gidonu yukarı kaldırın.
    • Çok yükseğe zıplamayın. Eğer yükseğe zıplarsanız pogo çubuğunun kontrolünü kaybedebilir ve düşebilirsiniz. Sadece yerden hafifçe yukarı ve aşağı zıplayacak kadar yükseğe zıplayın.
  3. adım 3 devrilme yönünüzün tersine doğru eğilin.
    Devrilme yönünüzün tersine doğru eğilin. Eğer bir yöne doğru düşmeye başlarsanız, vücudunuzu düştüğünüz yönün tersine doğru eğin. Çok sert eğilmeyin yoksa o yöne doğru düşebilir ya da daireler çizmeye başlayabilirsiniz.

Numaralar Yapmak

  1. adım 1 don't do anything you aren't ready to do.
    Yapmaya hazır olmadığınız hiçbir şeyi yapmayın. İnternette veya arkadaşlarınızda pogo çubuklarıyla gösteri yapan insanlar görmüş olabilirsiniz. Sadece rahat olduğunuz şeyleri yapın ve denemeye hazır olmadığınız hiçbir şeyi yapmayın. Herhangi bir numaraya kalkışmadan önce normal zıplamayı kolaylıkla yapabildiğinizden emin olun.
  2. adım 2 tek ayakla zıplayın.
    Tek ayakla zıplayın. Pogo çubuğunuzun kontrolünü ele geçirdikten sonra tek ayakla zıplamayı deneyebilirsiniz. Normalde nasıl zıplıyorsanız öyle zıplamaya başlayın. İyi bir ritim tutturduğunuzda, hakim olmadığınız ayağınızı pogo çubuğundan çekin. (Eğer sağ ayaklıysanız, sol ayağınızı çıkarın). Kendinizi mükemmel bir şekilde ortalamaya çalışmak için pogo çubuğunun üzerinde ayak olmayan tarafına doğru eğilin.
  3. adım 3 eller olmadan zıplayın.
    Eller olmadan zıplayın. Eller olmadan zıplamak için normalde nasıl zıplıyorsanız öyle zıplamaya başlayın. Ardından, pogo çubuğunu iyi kavramak için dizlerinizi kullanın. Ellerinizi yavaşça pogo çubuğunun kollarından çekin. Pogo çubuğunu dizlerinizle sabitleyerek ve pogo çubuğunu yukarı çekmek için dizlerinizi kullanarak zıplamaya devam ettiğinizden emin olun.
    • Elleriniz olmadan zıplamaya başladığınızda birisinin size bir top vermesini sağlayın. Bir basketbol topu kullanabilir ve zıplama çubuğunun üzerindeyken basket atabilirsiniz.

Pogo Çubuğunun Bakımı

  1. adım 1 pogo çubuğunuza ve onu kullanırken kendinize özen gösterin.
    Kullanırken pogo çubuğunuza ve kendinize dikkat edin.
    • Yağmurda, karda veya herhangi bir aşırı hava koşulunda bırakmayın. Bu paslanmaya ve diğer sorunlara neden olabilir.
    • Gözetimsiz bırakmayın. Çalınabilir.
    • Temiz tutun! Kir veya pislik birikmesi pogo-stick'i yavaşlatabilir ve zıplamasını zorlaştırabilir.
    • Kauçuk alt kısım gibi bir parça çıkar veya çıkmaya başlarsa, derhal kullanmayı bırakın ve tamir edin, tamir ettirin veya pogo çubuğunu değiştirin. Eksik bir parça tehlikeli olabilir.
    • Pogo çubuğunda çok iyi olana, acil bir durumda yardım edebilecek birinin gözetiminde olana ve uygun güvenlik ekipmanına (kask) sahip olana kadar numaralara kalkışmayın.
    • Pogo çubuğunu tehlikeli yerlerde kullanmayın, örneğin: sokaklarda, kenarların yakınında, merdivenlerin yakınında veya kaykayların yakınında.
    • Küçük çocukların yakınında pogo yapmayın. Pogo çubuğunuz tarafından ciddi şekilde yaralanabilirler.
    • Merdivenlerden inmeye veya çıkmaya çalışmayın. Yüzünüzü onlara çarpabilirsiniz ve muhtemelen çarpacaksınız.
    • Pogo çubuğunuzu mümkün olduğunca oda sıcaklığına en yakın sıcaklıkta tutun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İcat edilmesinin nedeni nedir?
    1919 yılında George Hansburg Burma'da seyahat ederken Pogo adında bir kızı olan biriyle tanıştı. Babası, Pogo'nun kiliseye/tapınağa gidip gelirken üzerinde zıplayabileceği bir sopa yapmıştı.
  • Soru
    Nasıl öne atlayabilirim?
    Biraz öne doğru eğilin ama çok fazla değil. Bir noktada zıplamayı deneyin, sonra yavaşça öne doğru eğilmeye başlayın.
  • Soru
    Zıpladığınızda dönmeyi nasıl durdurursunuz?
    Dönüyorsunuz çünkü bir tarafa çok fazla eğiliyorsunuz. Dengenizi daha düz tutmaya çalışın. Bunu bir denge tahtası üzerinde pogo çubuğundan pratik yapabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Pogo çubuğu üzerinde dengesiz hissediyorsanız, çimenlerin yakınındaki çimento üzerinde bir pogo çubuğu sürmeyi deneyin, böylece gerekirse çimenlere atlayabilirsiniz.
  • Bazı insanlar pogo çubuğuna tek ayak yerine aynı anda iki ayakla atlamayı daha kolay bulur.
  • Dengenizi bulamazsanız, inin ve tekrar deneyin.

Uyarılar

  • Düşme ihtimalinize karşı güvenlik kıyafetleri giyin.
  • Evin içinde zıpzıpa binmeyi denemeyin. Evin zemini ince veya dengesizse, zeminden düşebilir ve ciddi şekilde yaralanabilir veya ölebilirsiniz.
  • Başınız dönerse durun ve 5 dakika ara verin.
  • Sert bir yüzeyde kalın.
  • Geniş bir alanınız olduğundan emin olun.