Protein Çalkalayıcı Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster spor salonuna gidiyor olun, ister sadece sağlıklı kalmaya çalışıyor olun, protein shaker ihtiyacınız olan tüm protein ve besinleri hızlı bir öğünde almanın harika bir yoludur. Ama o kadar da hızlı değil! Shake'inizi karıştırmak ve shaker'ınızı temizlemek arasında, en sevdiğiniz sağlıklı karışımları yapmaya başlamadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var.

Adımlar

Shake'inizi Karıştırma

  1. adım 1 protein çalkalayıcınıza sıvı malzemeler ekleyin.
    Protein shaker'ınıza sıvı malzemeler ekleyin. Bazı protein shake tariflerine göz atın ve en beğendiğinizi seçin. Şimdi, tarifteki tüm sıvıları (meyve suları, süt, su, kahve) belirleyin ve hepsini teker teker dökün.
    • Normal süt, badem sütü, soya sütü, su veya portakal suyu kullanmayı deneyin.
    • Shaker'ınızın dışında yazan ölçüleri (eğer varsa) kılavuz olarak kullanın.
  2. adım 2 protein tozunu protein çalkalayıcınıza koyun.
    Protein tozunu protein çalkalayıcınıza koyun. Sıvılar geldikten sonra, istediğiniz miktarda protein tozunu eklemeye başlayın. İyi bir toz-sıvı oranına sahip olduğunuzdan emin olmak için tarifinizdeki talimatları takip ettiğinizden emin olun. Daha sonra, çalkalama işlemini kolaylaştırmak için bir kaşıkla hafifçe karıştırın.
    • Ne kadar protein tozu kullanacağınızdan emin değilseniz, 1 lb (0,45 kg) yağsız vücut ağırlığı başına 0,035 oz (0,99 g) protein ekleyin.
    • Sıvı: protein tozu oranı için, 1 kaşık protein başına yaklaşık 10 ons (29,57 mililitre) veya tozun tamamını çözmeye yetecek kadar sıvı kullanmayı deneyin.
    • Bir ölçüm bandı, kumpas veya vücut kitle indeksinizi (VKİ) kullanarak vücut yağ oranınızı hesaplayın. Şimdi, toplam vücut ağırlığınızdan vücut yağ oranınızı çıkararak yağsız vücut ağırlığınızı belirleyin; bu, shakelerinizde kullanmanız gereken protein miktarı için iyi bir kılavuzdur.
  3. adım 3 katı ve yoğun malzemelerinizi karıştırın.
    Katı ve yoğun malzemelerinizi karıştırın. Kuruyemişler, kuru meyveler ve sebzeler gibi tüm katı malzemeleri bulun ve ekleyin. Daha sonra, akçaağaç şurubu ve yoğurt gibi daha kalın malzemeleri ekleyin.
    • 1/2 fincandan (64 gram) fazla katı malzeme ve 1/2 fincandan (64 gram) fazla kalın malzeme kullanmamaya çalışın. Örneğin, katı malzemeler için 1/4 fincan (32 gram) kurutulmuş yulaf ve 1/4 fincan (32 gram) buz küpleri ve 1/2 fincan (64 gram) Yunan yoğurdu kullanın. Ayrıca 1/2 fincan (64 gram) katı ya da kalın malzeme de kullanabilirsiniz; deneyerek hangisini tercih ettiğinizi görebilirsiniz!
    • Farklı kuruyemişler, meyveler ve sebzeler deneyin. Tarifin dışına çıkmaktan korkmayın!
    • Shake'inize ekleyebileceğiniz diğer proteinler arasında keten tohumu, chia tohumu ve badem ezmesi bulunur.
  4. adım 4 shaker kapağını sıkıca kapatın ve kapağı kapatın.
    Shaker kapağını sıkıca kapatın ve kapağı kapatın. Kapağı saat yönünde çevirerek vidalamaya başlayın. Sıkıca yerine oturana kadar buna devam edin. Daha sonra, kapak kapanana kadar çevirme kapağını kapağın üzerine bastırın.
    • Eğer kapağın çıt diye kapandığını duymazsanız, kapak güvenli bir şekilde kapanmamıştır; tekrar deneyin.
    • Protein çalkalayıcınızda bilyeli bir çırpma teli varsa, kapağı vidalamadan önce şişenin dibine bırakın. Ağ süzgeci varsa, önce onu taktığınızdan emin olun.
  5. adım 5 protein çalkalayıcınızı 20 saniye boyunca yukarı ve aşağı sallayın.
    Protein çalkalayıcınızı 20 saniye boyunca yukarı ve aşağı sallayın. Çalkalayıcınızın kapağını taktıktan ve kapağı aşağı doğru çevirdikten sonra, yukarı ve aşağı hareketlerle kuvvetlice çalkalayın. Çalkalarken yavaşça 20'ye kadar sayın. 20'ye ulaştığınızda saymayı bırakın. Daha sonra kapağı çıkarın ve pürüzsüz bir kıvamda olduğundan emin olun.
    • Eğer karışmamışsa 10 saniye daha çalkalamaya devam edin.

Protein Shaker'ınızı Temizleme

  1. adım 1 protein çalkalayıcınızı her kullanımdan sonra elde yıkayın.
    Protein çalkalayıcınızı her kullanımdan sonra elde yıkayın. En basit ve hızlı seçenek için ılık, sabunlu suyla veya ıslak mendille elde yıkayın. En iyi sonuçlar için mikrofiber bezler kullanın.
    • Protein çalkalayıcınızı ilk kez kullanmadan önce temizlediğinizden emin olun.
  2. adım 2 protein shaker'ınızı haftada bir kez bulaşık makinesinde temizleyin.
    Protein shaker'ınızı haftada bir kez bulaşık makinesinde temizleyin. Elde yıkama etkili olsa da, düzenli bulaşık yıkama harika ve kapsamlı bir seçenektir. Shaker parçalarınızı, bu kullanım için güvenli olarak listelenmişse, her zaman bulaşık makinesinin en üst rafına yerleştirin.
    • Bulaşık makinenize koymadan önce hangi parçaların bulaşık makinesinde yıkanabilir olduğunu kontrol edin.
  3. adım 3 kokuları gidermek için çalkalayıcınızı karbonat ve sirke ile ıslatın.
    Kokuları gidermek için shaker'ınızı karbonat ve sirke ile ıslatın. Protein shaker'ınız BPA-plastikten yapılmışsa, kokuları tutmaya eğilimlidir. Şişenizi 1:1 oranında sirke ve karbonat karışımıyla doldurarak başlayın. Şimdi, kapağı açık şekilde bir gece bekletin. Daha sonra karışımı çalkalayıcıdan boşaltın.
    • Bu temizleme yöntemini sadece protein çalkalayıcıyı kullandığınız günlerde kullanın.
  4. adım 4 alternatif bir koku giderme yöntemi için su ve vanilya özütü ekleyin.
    Alternatif bir koku giderme yöntemi için su ve vanilya özütü ekleyin. Bir parça gazete veya kağıt havlu üzerine biraz su serpin. Parçaların buruşturulup çalkalayıcınıza sığacak kadar küçük olduğundan emin olun. Şimdi, yeni gazete veya kağıt havlu parçaları alın ve her birine 3 ila 4 damla vanilya özütü ekleyin. Kağıtlarınızı ve kağıt havlularınızı buruşturun, şişeye doldurun ve kapağı açık olarak 24 saat bekletin. Nemli kağıt kokuları emecek ve vanilya hoş bir koku yaratacaktır.
    • İsterseniz kağıt havlu ve gazeteyi karıştırın ya da sadece birini kullanın.
  5. adım 5 güzel bir koku eklemek için nemli kahve telvesini şişeye koyun.
    Güzel bir koku eklemek için nemli kahve telvesini şişeye koyun. Kahve telvenize dokunun - kuru hissediyorlarsa, nemlendirmek için 1 çay kaşığı (4,9 mL) su ekleyin. Şimdi, 1 yemek kaşığı (14,15 g) kahve telvesini çalkalayıcınıza koyun ve bir gece bekletin. En iyi sonucu almak için kapağın kapalı olduğundan emin olun.
    • Kahve telvesini bir gece beklettikten sonra şişenizi durulayın.
  6. adım 6 çalkalayıcı şişenizi temizledikten sonra havayla kurutun.
    Çalkalayıcı şişenizi temizledikten sonra havayla kurutun. Hangi temizleme yöntemini seçerseniz seçin, sonrasında her zaman havayla kurumaya bırakın. Bu, bakteri, küf ve küf oluşumu olasılığını en aza indirecektir.
    • Şişenizi kullanmadan önce daima kuru olduğundan emin olun.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Veganlar smoothie'lerine nasıl protein ekler?
    Bitki bazlı protein kaynakları arasında chia tohumu, badem ezmesi ve keten tohumu bulunur. Bunların hepsi smoothie'de harika bir tada sahiptir.

İpuçları