Çekme Şamandırası Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çekme şamandırası, vücudunuzun alt kısmını ve bacaklarınızı su yüzeyine yakın tutan 8 rakamı şeklindeki bir köpük yüzme ekipmanıdır. Çekme şamandırası ile düzenli olarak pratik yapmak, kol gücünüzü geliştirmenize ve birçok farklı kulaç için kötü yüzme formunu düzeltmenize yardımcı olabilir, böylece daha hızlı ve daha verimli yüzebilirsiniz. Bir çekme şamandırası kullanmaya bağımlı olmamanız gerekse de, antrenman rutininize bir tane dahil etmek her seanstaki egzersizlere daha fazla çeşitlilik katar. Çekme şamandırası ile çalışmak daha fazla yüzmenize yardımcı olabilir hız ve güç!

Adımlar

Çekme Şamandırasının Konumlandırılması

  1. adım 1 bacaklarınızın arasına rahatça oturan bir köpük çekme şamandırası seçin.
    Bacaklarınızın arasına rahatça sığacak bir köpük çekme şamandırası seçin. Köpük şamandıralar 2 farklı tasarıma sahiptir: katı bir köpük şekil 8 şekli veya iplerle bağlanmış 2 köpük parçası. Her iki tasarım da işe yarayacaktır, ancak iyi oturup oturmadığını görmek için şamandırayı üst uyluklarınızın arasına koymayı deneyin. Sizin için en rahat olanın hangisi olduğunu görmek için farklı boyutları test edin.
    • Çekme şamandıralarını internetten veya spor malzemeleri satan mağazalardan satın alabilirsiniz.
    • Bazı havuzlarda antrenman yaparken kullanabileceğiniz veya kiralayabileceğiniz çekme şamandıraları olacaktır.
    • Çekme şamandırasının ipleri varsa, rahat edene kadar uzunluklarını ayarlayabilirsiniz.
    UZMAN İPUCU

    Brad Hurvitz

    Sertifikalı Hayatta Kalma Yüzme Eğitmeni
    Brad Hurvitz, Kaliforniya, La Jolla'da bulunan bir ergen yüzme okulu olan My Baby Swims'in Sertifikalı Yüzme Eğitmenidir. Brad, ISR'nin Self-Rescue® programı ile Infant Swimming Resource (ISR) eğitmeni olarak eğitilmiştir. Altı aylıktan altı yaşına kadar olan çocuklara nefes almak için sırt üstü yüzmek ve duvara geri yüzmek gibi hayatta kalma becerileri kazandırırken, ebeveynleri de çocuklarını nasıl daha iyi güvende tutabilecekleri konusunda eğitme konusunda uzmanlaşmıştır. Oregon Eyalet Üniversitesi'nden İşletme Yüksek Lisans derecesine sahiptir.
    Brad Hurvitz Sertifikalı Hayatta Kalma Yüzme Eğitmeni

    Uzman Uyarısı: Çocuklara çekme şamandırası ile yüzmeyi öğretmeyin. Çocuklar bir yüzdürme cihazıyla yüzmeyi öğrendiklerinde, yüzmelerinin şeklini yataydan daha açılı veya dikey bir yüzmeye değiştirir. Ne yazık ki, bu tehlikeli bir pozisyondur ve çocuk yüzdürme cihazı olmadan suya atlarsa boğulmaya neden olabilir.

  2. adım 2 çekme şamandırasını uyluklarınızın arasına kaydırın.
    Çekme şamandırasını uyluklarınızın arasına kaydırın. Havuzdayken, çekme şamandırasını kolayca yerleştirebilmek için suyun kenarına oturun. Bacaklarınızı yeterince açın, böylece şamandırayı uyluklarınızın arasına yerleştirebildiğiniz kadar yükseğe yerleştirebilirsiniz. Şamandırayı sıkıca kavrayabilmek için bacaklarınızı birbirine doğru sıkın.
    • Çekme şamandıranızın bir tarafı diğerinden daha büyükse, büyük ucun öne bakmasını sağlayın.
    • Şamandıranızda köpük parçalarını birbirine bağlayan ipler varsa, ipleri uyluklarınızın arasında tutun, böylece köpük önünüzde ve arkanızda olur.
  3. adım 3 ayaklarınızı tekmelemeyi önlemek istiyorsanız ayak bileklerinizi birbirine bağlayın.
    Ayaklarınızı tekmelemeyi önlemek istiyorsanız ayak bileklerinizi birbirine bağlayın. Çekme şamandıraları yüzerken bacaklarınızı kullanmak zorunda kalmamanızı sağlasa da, yine de tekme atma dürtüsü hissedebilirsiniz. Çekme şamandırası kullanırken tekme atmak, şamandırasız yüzdüğünüzde formunuzun bozulmasına neden olabilir. Şamandıra kullanırken tekme atmaya başlayacağınızı düşünüyorsanız, ayak bileklerinizin etrafına bir yüzme bandı bağlayın. Bu, bacaklarınızı ayrı ayrı tekmelemenizi önler ve daha fazla kol gücü oluşturmanıza yardımcı olur.
    • Bilek bantlarını internetten veya bir spor malzemeleri mağazasından satın alabilirsiniz.
    • Ayak bileği bandınız yoksa küçük bir iç lastik de kullanabilirsiniz.

    İpucu: Antrenmanınıza daha fazla direnç eklemek istiyorsanız, ayak bileği bandınızın etrafına bir el havlusu bağlayın ve yüzerken serbestçe sarkmasına izin verin.

  4. adım 4 kendinizi suya bırakın.
    Kendinizi suyun içine bırakın. Suya atlamayın çünkü çekme şamandırası kayabilir veya dengenizi kaybedebilirsiniz. Yüzmeye hazır olana kadar bacaklarınızı altınızda tutarak kenardan havuza doğru kayın. Havuzun dibine dokunamıyorsanız duvara tutunun.
    • Çekme şamandırası suya girdikten sonra yüzmeye çalışacaktır, bu nedenle yüzmeye başlamak için hazır olana kadar onu altınızda tuttuğunuzdan emin olun.

Şamandıra ile Antrenman

  1. adım 1 kollarınızı kullanarak vücudunuzu suyun içinden çekin.
    Kollarınızı kullanarak vücudunuzu suyun içinden çekin. Yüzmeye başlamaya hazır olduğunuzda, ayaklarınızla duvardan itin. Ayaklarınızla başlayın. ön sürünmeveya serbest stil, kendinizi suda ilerletmek için sadece kollarınızı kullanın. Formunuzu mükemmelleştirmek için her ileri çekişte kalçalarınızı bir yandan diğer yana sallayın, ancak bacaklarınızı hiç kullanmayın. Çekme şamandırası ile 100 m (330 ft) yüzün.
    • Üst vücudunuza daha fazla egzersiz yaptırmak için el kürekleri kullanın.

    Uyarı: Yavaş yüzerseniz, çekme şamandırası nedeniyle vücudunuzun üst kısmı suya batabilir. Bu durumda ya hızınızı artırın ya da şamandırayı bırakın.

  2. adım 2 yüzme hızınızı artırmak için çift taraflı nefes alma alıştırması yapın.
    Yüzme hızınızı artırmak için çift taraflı nefes alma alıştırması yapın. Önden kulaç atarken, birçok yüzücü nefes almak için başını sadece bir tarafa çevirir. İki taraflı nefes almak veya kulaç atarken başınızı sağa ve sola çevirmek daha hızlı yüzmenizi sağlayabilir. Kulaç atarken kolunuzu sudan çıkardığınızda başınızı aynı tarafa çevirin ve nefes alın. Egzersiziniz boyunca vücudunuzun sol ve sağ tarafında nefes alma alıştırması yapın.
    • Çekme şamandırası kullanırken çift taraflı nefes alma alıştırması yapmak daha kolaydır çünkü tekme atmadığınız zaman bacaklarınız o kadar fazla oksijen kullanmaz.
  3. adım 3 çeşitli kol hareketlerini uygulamak için farklı yüzme kulaçları deneyin.
    Çeşitli kol hareketlerini uygulamak için farklı yüzme kulaçları deneyin. Çekme şamandıraları, aşağıdaki hareketleri yaparken kol hareketlerinizi mükemmelleştirmenize yardımcı olabilir sırtüstü, kurbağalamaveya yan vuruş. Uyguladığınız her kulaç için çekme şamandırasını bacaklarınızın arasında tutun, böylece merkez bölgeniz ve üst vücudunuz üzerinde çalışabilirsiniz. Her kulaçta en az 100 m (330 ft) yüzmeyi deneyin.
    • Kulaçların hiçbiri sırasında tekme atmayın çünkü bu formunuzun bozulmasına neden olabilir.
  4. adım 4 çekme şamandırası ile ve şamandırasız yüzmek arasında geçiş yapın.
    Çekme şamandırası ile ve şamandırasız yüzmek arasında geçiş yapın. Her zaman çekme şamandırası ile yüzmek kalça rotasyonunuzu sınırlayabilir ve sizi onu kullanmaya bağımlı hale getirebilir. Çekme şamandırasıyla yaklaşık 100 m (330 ft) gittikten sonra, şamandırayı bacaklarınızın arasından çıkarın ve kulaç atmaya geri dönün. Dengeli kalmak için çekme şamandıralı ve şamandırasız egzersizler arasında geçiş yapmaya devam edin.
    • Egzersizinizi zaman içinde ölçeklendirin, böylece her seferinde daha uzak bir mesafe yüzüyor veya çekiyorsunuz. Örneğin, çekme şamandırasıyla ve çekme şamandırası olmadan 100 m (330 ft) yüzerek başlayın ve ardından egzersiz için mesafeyi 200 m'ye (660 ft) çıkarın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Çekme şamandırası kullanırken tekme atıyor musunuz?
    Hayır, çekme şamandırası alt vücudunuzu kaldırmanıza yardımcı olur, böylece vuruşunuz hakkında endişelenmenize gerek kalmaz. Üst vücudunuz üzerinde çalışmak ve tüm yüzmenin aksine rotasyonlarınıza ve kollarınıza odaklanmak için kullanılır. Vuruşunuza odaklanmak istiyorsanız, bunun tam tersi olan ve üst vücudunuzu daha yüzer hale getirecek bir kickboard kullanın.
  • Soru
    Kalın uç gövdenin arkasında mı yoksa önünde mi?
    Gövdenin arkasındadır çünkü bu şekilde daha kolay yerinde kalır. Daha ince olan uç ön tarafa gider.
  • Soru
    Havuz şamandırası sadece bacaklar için mi kullanılır?
    Çekme şamandıraları aslında daha çok vücudunuzun üst kısmı için kullanılır. Yüzücünün üst vücuduna odaklanmasına ve bacaklar arkasından sürüklenirken çekmesine yardımcı olurlar. Yani aslında, çekme şamandıraları bacaklarınız için hiç kullanılmaz. Tek amaç bacaklarınızı su üstünde tutmaktır.

İpuçları

  • Çekme şamandıranızı antrenmanınızın sadece %30'unda kullanın, böylece ona bağımlı hale gelmezsiniz.

Uyarılar

  • Çekme şamandırasını kullanırken başınızı suyun üzerinde tutmakta zorlanıyorsanız, bacaklarınızın artık yüzmemesi için bırakın.
  • Çekme şamandırası kullanırken ayaklarınızı tekmelemekten kaçının çünkü bu kötü bir forma yol açabilir.