Tüfek Dürbünü Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dürbünler, hedefinizin görüntüsünü büyüterek ve size silahınızın tam olarak nereye nişan alındığını gösteren bir nişangah sağlayarak uzak mesafelere ateş ederken isabet oranınızı artırmak için kullanılır. Bir tüfek dürbünü kullanmak, geleneksel veya 'demir nişangahlarla' atış yapmakla aynı temel uygulamaları gerektirir, ancak arpacık açıklığını ve arpacık ucunu küçük bir teleskopa benzeyebilecek tek bir büyütme bileşeniyle değiştirir. Bu dürbünlerin çeşitli modelleri vardır ve hedefinizin 1 ila 50 kat büyütülmesini sağlayabilir. Daha güçlü bir büyütmenin sizi daha isabetli bir atıcı yapmayacağını unutmayın, bu nedenle bir tüfek dürbünü ile ateş ederken güçlü temeller uygulamak önemlidir.

Adımlar

Dürbününüzü Monte Etme ve Anlama

  1. adım 1 uygun montaj ekipmanını satın alın.
    Uygun montaj ekipmanını satın alın. Modern tüfek dürbünlerinin çoğu ya bir dürbün tabanı için önceden delinmiş ve diş açılmış ya da montaj ekleri için yivli bölümlerle birlikte gelir. Dürbününüzün tasarımına uygun montaj donanımı satın almanız önemlidir. Dürbününüz montaj halkaları gerektiriyorsa, dürbünün gövdesi halkanın içine monte edileceğinden, doğru iç çapa sahip olanları satın aldığınızdan emin olun.
    • Dürbününüzü monte etmek için ihtiyacınız olan donanımdan emin değilseniz, dürbünü satın aldığınız satıcıdan doğru montaj donanımını seçmenizde size yardımcı olmasını isteyin.
    • Tüfeğinizi fabrikada takılmış bir dürbünle satın aldıysanız, herhangi bir donanım satın almanıza gerek kalmayacaktır.
    • Kendiniz yapmak istemezseniz, silah ustaları dürbününüzü sizin için bir ücret karşılığında monte edebilir ve nişangahını alabilir.
  2. Nişangahı hizalayın ve göz açıklığını ayarlayın. Tüfek dürbününüzün nişangahı, dürbünün merceği üzerinde gördüğünüz ve silahın nereye doğrultulduğunu gösteren görüntüdür. Genellikle bir çarpıdır, ancak daireler, eksiler ve diğerlerini içeren birçok retikül varyasyonu vardır. Montaj halkaları gevşekken, dürbünü nişangah sağ tarafa gelene kadar veya haç düzgün bir şekilde hizalanana kadar (artı işareti gibi) döndürün. Bunu yaptıktan sonra, silah geri teptiğinde size çarpmayacağından emin olmak için dürbünün merceğinin gözünüzden uzaklığını ayarlayın.
    • Genel bir kural olarak, ateş ederken kendinizi yaralamayacağınızdan veya dürbüne zarar vermeyeceğinizden emin olmak için dürbünü güvenli olduğunu düşündüğünüzden bir inç daha ileriye monte edin. Bu mesafeyi daha sonra ayarlayabilirsiniz.
    • Normal atış pozisyonunuzda dürbünü kolayca görebildiğinizden emin olun.
  3. adım 3 dürbünün farklı parçalarını tanıyın.
    Dürbünün farklı parçalarına aşina olun. Çok sayıda tüfek dürbünü üreticisi olsa da, neredeyse hepsi aynı temel bileşenleri kullanır. Dürbününüzü atışa çıkarmadan önce, dürbününüzün her bir parçasının adını ve ne işe yaradığını öğrenmelisiniz. Bir tüfek dürbünü genellikle bir gövde, göz parçası, objektif lensi, omuz ve windage, elevasyon ve paralaks düğmelerinden oluşur.
    • Göz merceği, dürbünün içinden baktığınız kısmıdır ve objektif lensi hedefin büyütülmesini sağlar.
    • Dürbünün omuz kısmı, objektif lensini tutmak için çapın arttığı yerdir.
    • Windage ve elevasyon düğmeleri nişangahı bir yandan diğer yana ve yukarı aşağı hareket ettirebilir. Paralaks düğmeleri nadiren ayarlanır ve nişangahın hedefe göre hareketini etkiler.
  4. Dürbününüzün tek veya değişken güçte bir merceğe sahip olup olmadığını belirleyin. Tek mercekli bir dürbün tek bir büyütme seviyesi sağlarken, değişken güçlü bir dürbün farklı büyütme seviyeleri arasında seçim yapmanızı sağlayan bir halkaya sahiptir. Çoğu tüfek dürbünü tek güçlüdür, ancak dürbününüzün hangisi olduğundan emin değilseniz, dürbünün omzundan sonra ancak objektif merceğinden önce bir güç seçme halkası arayın. Bu ayarlanabilir halka, dürbünün sağlayabileceği farklı büyütme seviyeleri arasında seçim yapmanıza izin verecektir.
    • Dürbününüzde değişken bir güç merceği varsa, tüfeği sıfırlama amacıyla bir ayar seçin ve dürbün düzgün bir şekilde sıfırlanana kadar bu ayarı koruyun.
    • Avlanırken veya taktik durumlarda, dürbünü kullanırken en geniş görüş alanına izin vermek için değişken mercekli dürbünleri en düşük büyütme gücüne ayarlayın.
  5. adım 5 dürbününüzün sağladığı büyütme düzeyini değerlendirin.
    Dürbününüzün sağladığı büyütme seviyesini değerlendirin. Dürbününüzün gücünü model numarasına bakarak belirleyebilirsiniz. Dürbün model numaraları iki farklı unsur içerir: büyütme seviyesi ve objektif merceğinin çapı. '4 x 30' olan bir dürbün, bir görüntünün dürbünden çıplak gözle göründüğünden dört kat daha büyük görüneceği anlamına gelir. 30, dürbünün objektif merceğinin çapının kaç milimetre olduğunu gösterir.
    • Büyütme oranı ne kadar yüksek olursa, içinden geçebilen ışık miktarı nedeniyle hedefinizin mercekten o kadar koyu görüneceğini unutmayın. Daha büyük çaplı mercekler dürbüne daha fazla ışık girmesini sağlayarak görüntüyü daha parlak hale getirir.
    • Dürbününüzün model numarasındaki ilk rakam ne kadar yüksekse, sağladığı büyütme seviyesi de o kadar güçlüdür.
    • Değişken güce sahip dürbünler '4-12 x 32' gibi model numaralarına sahip olacaktır, bu da büyütmeyi dört ila on iki kat arasında ayarlayabileceğiniz anlamına gelir.

Nişan Alma ve Ayarlama Yapma

  1. Dürbünden uygun göz mesafesini belirleyin. Göz mesafesi, göz parçasının gözünüzden uzakta olduğu mesafedir. Dürbünün büyütmesi ne kadar güçlü olursa, hedefinizi dürbünden doğru bir şekilde görebilmek için uygun göz mesafesinin o kadar dar olması gerekecektir. Başka bir deyişle, büyütme ne kadar güçlü olursa, iyi bir görüş görüntüsü yakalamak için gözünüzü göz parçasına o kadar yakın tutmanız gerekecektir.
    • Birçok dürbün 3-9x gibi görünen bir göz açıklığı derecelendirmesiyle gelir. Bu, uygun göz mesafesinin göz parçasından 3 ila 9 inç arasında olduğu anlamına gelir.
    • Son derece dikkatli olun. Dürbünü gözünüze çok yakın tutmak, ateş ederken geri tepme nedeniyle size çarpmasına neden olabilir.
    • Dürbününüz bir göz mesafesi derecesi vermiyorsa, tüfeğe takılıyken dürbünden bakarak ve iyi bir görüş görüntüsü elde edene kadar ayarlayarak bunu kendiniz belirleyin.
  2. İyi bir nişangah görüntüsü oluşturun. Dürbün olmadan iyi bir nişangah görüntüsü, arka nişangah açıklığının namlu üzerindeki arpacık ucuyla hizalanmasını içerir, ancak dürbününüz bu tür demir nişangahlara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bunun yerine, bir dürbünle iyi bir nişangah görüntüsü, nişangahı görüş alanınızda ortalamak ve nişangahı hedefinizin üzerinde konumlandırmaktır. Görüşünüz, dürbünün ucunda mükemmel şekilde ortalanmış bir daire oluşturmalıdır. Bir tarafta veya diğer tarafta daha fazla siyah varsa, silahı ortalanana kadar ayarlayın.
    • Atış pozisyonunuza bağlı olarak, iyi bir görüş açısı sağlamak zor olabilir. Silahı bir masaya yerleştirmek veya bir bipod kullanmak silahı dengeleyebilir ve size doğru nişan görüntüsü elde etme fırsatı verebilir.
    • İyi bir görüş açısı yakalamak yüksek büyütmeli dürbünlerde düşük büyütmeli dürbünlere göre daha zordur.
  3. Mermilerinizin etkisine göre ayarlamalar yapın. Mermileri hedefe ateşlerken mümkün olduğunca tutarlı olun ve nereye çarptıklarını değerlendirin. Üç ila beş atış yapın ve grupmanınıza bakın. Tutarlı bir şekilde ateş ediyorsanız, mermilerin her biri hedefi yaklaşık olarak aynı bölgede etkilemelidir. Eğer bu alan hedefinizin solundaysa, menzili sağa doğru ayarlamanız gerekecektir. Hedefi çok yüksekten vuruyorsanız, mermilerin hedefi vurduğu yeri alçaltmak için yükseltinizi ayarlayabilirsiniz.
    • Farklı üreticilerin ve dürbün modellerinin küçük farklılıkları olsa da, windage düğmesi her zaman yatay eksende (soldan sağa) mermilerinizin çarpma noktasını ayarlayacaktır.
    • Yükseklik düğmeleri nişan alma noktanızı dikey eksende (yukarı ve aşağı) ayarlar.
    • Windage ve elevation düğmelerinin her bir tıklamasının nişan noktanızı ne kadar değiştireceğini öğrenmek için dürbününüzün kılavuzuna bakın.
  4. adım 4 gerekirse paralaksı ayarlayın.
    Gerekirse paralaksı ayarlayın. Bazı üst düzey dürbünler dürbünde üçüncü bir değişkeni ayarlamanıza izin verir: paralaks. Paralaks, gözünüzü dürbünün merkezinden uzaklaştırdığınızda hedefin görüş alanınızdaki nişangaha göre hareketidir. Paralaksınızla ilgili bir sorun, hedefin ve nişangahın farklı optik düzlemlerde görünmesine neden olabilir. Uzun yıllar boyunca, neredeyse tüm dürbünler sabit ve ayarlanamayan bir paralaks ile birlikte geldi, çünkü bunu ayarlamak nadirdir ve anlaşılması oldukça zordur. Çoğu durumda paralaksı ayarlamanız gerekmeyecektir. Paralaksı ayarlamak için (gerekli düğmeye sahipseniz) aşağıdakileri deneyin:
    • Dürbününüzden hedefe bakın ve nişangahın tamamen görünür ve net olduğundan emin olun.
    • Paralaks düğmesini hafifçe ayarlarken başınızı yukarı, aşağı ve her iki yana hareket ettirin.
    • Nişangah artık hedefe göre hareket etmiyor gibi görünene kadar düğmeyi ayarlamaya devam edin.
  5. Tüfeği sıfırlamak için bu araçları kullanın. Tüfek dürbününüzün nişan alma noktasında nasıl ayarlamalar yapacağınızı iyice anladıktan sonra tüfeği sıfırlayabilirsiniz. Bir tüfeği sıfırlamak, bilinen bir mesafeyi seçmeyi ve dürbününüzü, mermilerin amaçladığınız hedefe tam olarak çarptığı yere düşecek şekilde ayarlamayı içerir. Bunu yapmak için, kalp atışları, nefes alma ve kas yorgunluğu gibi nedenlerle silahı istemeden hareket ettirerek atıcı olarak ortaya çıkardığınız değişkenleri ortadan kaldırmanız gerekir. Bir bipod veya atış masası kullanmak, sıfır belirlemek için atış yaparken silahı tamamen sabit tutmanıza yardımcı olabilir. Darbe noktasını yatay olarak hareket ettirmek için windage düğmesini ve dikey olarak ayarlamak için elevasyonu kullanın.
    • Nefes alıp vererek ve nefes verişiniz ile bir sonraki nefes alışınız arasındaki doğal duraklamada silahı ateşleyerek doğru nefes kontrolü uygulayın.
    • Tetiği yavaş ve sabit bir hareketle sıkarak ve bir mermi attıktan sonra bir saniye boyunca ateşleme pozisyonunda tutarak iyi bir tetik kontrolü sağlayın.
    • Her atışta tam olarak aynı noktayı hedefleyin, ardından dürbünü nişangah ve darbe noktalarını bir araya getirecek şekilde ayarlayın.

Tüfek Dürbününüzü Saklama ve Bakımını Yapma

  1. Kullanmadığınız zamanlarda merceklerin üzerine daima kapak yerleştirin. Tüfek dürbününüzün mercekleri çizikler veya aşınmalar nedeniyle kolayca bozulabilir, bu nedenle merceklerin zarar görmesini önlemek için kullanılmadığında dürbünün hem ön hem de arka tarafına hemen bir mercek kapağı yerleştirin.
    • Yedek mercek kapakları birçok ateşli silah ve spor malzemeleri mağazasından satın alınabilir.
    • Kullanılmadığında tüm dürbünü hasardan korumak için kılıflar da satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 merceklerdeki kiri veya tortuyu temizlemek için bir mercek fırçası kullanın.
    Merceklerdeki kiri veya tortuyu temizlemek için bir mercek fırçası kullanın. Tüfek dürbününüzün lenslerini optik olmayan bir bezle silmek lensin kendisine zarar verebileceğinden, tüfek dürbününüzü temizlerken bir lens fırçası kullanmak en iyisidir. Lens fırçaları, dürbününüzün lenslerini temizlerken onlara zarar vermemek için özel olarak tasarlanmış son derece yumuşak kıllar kullanır. Optik için özel olarak tasarlanmamışsa ve merceğe yapışmış tortuları fırçaladıktan sonra merceği silmek için bez kullanmayın.
    • Gözlük camlarını temizlemek için üretilen mendiller, dürbününüzün camındaki parmak izlerini veya lekeleri silmek için kullanılabilir.
    • Lens temizleme sıvısı da yapışmış lekeleri çıkarmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.
    • Lens fırçalarını çoğu ateşli silah veya spor malzemeleri mağazasından satın alabilirsiniz.
  3. adım 3 dürbünü sıcak yerlerde veya doğrudan güneş ışığı altında saklamaktan kaçının.
    Dürbünü sıcak yerlerde veya doğrudan güneş ışığı altında saklamaktan kaçının. Aşırı sıcaklıklar tüfek dürbününüzün iç yağlamasını olumsuz etkileyebilir. Dürbünler kalıcı olarak yağlanır ve bakım gerektirmez, ancak bu nedenle aşırı ısı nedeniyle pişen yağlayıcıyı değiştiremezsiniz. Doğrudan güneş ışığı da tüfek dürbününüz üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir, çünkü objektif merceğinin büyütmesi dürbünün içini tam anlamıyla yakabilir.
    • Dürbününüzü ısıdan ve doğrudan güneş ışığından korumak için bir aracın bagajında, silah dolabında veya dolabında saklayın.
    • Tüfek dürbününüzü sıcak günlerde aracınızın yolcu bölmesinde saklamaktan kaçının.
  4. adım 4 tüfek dürbününüzü gerektiği gibi temizleyin.
    Tüfek dürbününüzü gerektiği gibi temizleyin. Neredeyse tüm tüfek dürbünleri sızdırmazdır ve dahili bakım gerektirmez. Dürbününüzü temizlemek için yumuşak ve kuru bir bez kullanarak gövdenin dış yüzeyinde biriken lekeleri, parmak izlerini veya tortuları silmeniz yeterlidir. Tüfek dürbününüzü temizlemek için suya daldırmayın, aksi takdirde contalara zarar verebilirsiniz.
    • Normal optik mendillerin yanı sıra, dürbününüzün merceklerini temizlemek için buğulanmayı önleyici optik mendiller kullanmayı tercih edebilirsiniz.
    • Dürbünün gövdesini temizlerken daima kuru bir bez kullanın.
    • Tüfek dürbününü temizlerken windage veya elevasyon ayarlarını yapmamaya dikkat edin.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Atış yaparken iki gözüm mü açık olmalı yoksa tek gözüm mü açık olmalı?
    Bu kişisel bir tercihtir. Eskiden sadece bir gözünüz açıkken ateş etmeniz gerektiği öğretilirdi, ancak Chris Kyle gibi üstün keskin nişancılar iki gözünüz açıkken de iyi ateş edebileceğinizi kanıtladığından, bu da bir seçenektir.
  • Soru
    Artı işaretini aşağı çekmek için yükseklik kadranını hangi yöne çevirmeliyim?
    Dürbününüz aksini söylemediği sürece, nişangahınızı alçaltmak için yükseklik (üst) kadranınızı saat yönünde döndürün. Çoğu dürbün için, her bir tıklama atış yerini 100 yardada 1/4 inç hareket ettirecektir.
  • Soru
    Bir tüfek dürbünü için ortalama menzil nedir?
    Bunu söylemek zor. Dürbüne ve tüfek tipine göre değişir. Bazı tüfekler çok uzağa ateş edemez, bu nedenle uzun mesafeli bir dürbün kullanmak işe yaramaz.

İpuçları