Perçin Tabancası Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İnce plastik veya metal levhaları birbirine sabitlemek söz konusu olduğunda, özellikle de eklemin arka ucuna erişemediğiniz durumlarda, perçinler düşük kurulum maliyetleriyle çok etkili bir sabitleme yöntemidir. İster bir pop perçin tabancası ister daha güçlü bir pnömatik tabanca kullanın, doğru prosedürleri izlediğinizden emin olun.

Adımlar

Pop Gun için Perçin Seçimi

  1. adım 1 sağlam perçinler yerine kör perçinleri tercih edin.
    Sağlam perçinler yerine kör perçinleri tercih edin. Kör perçinler tek taraftan monte edilebilir ve dolu perçin montajı için gerekli olan çekiçleme işlemi olmadan güvenli bağlantılar oluşturur. Standart perçinler en uygun fiyatlı türdür ve düzenli olarak şekillendirilmiş ve düzgün hizalanmış delikler için mükemmeldir.
    • Çok fazla ağırlık taşımayacak metal parçaları sabitlemek için standart perçinleri kullanın. Perçinlerinizin taşıyabileceği maksimum ağırlığı belirlemek için paketin arkasındaki kesme mukavemetine bakın.
    • Su geçirmez bir sızdırmazlık gerektiren durumlar için asla standart perçin kullanmayın.
    • Önemli yapısal bağlantılarla çalışıyorsanız, kör perçin kullanmayın. Bunun yerine pnömatik perçin tabancası ile sağlam perçinler kullanın.
  2. adım 2 yüksek mukavemetli sabitleme gerektiren durumlar için çok kavramalı perçinleri seçin.
    Yüksek mukavemetli sabitleme gerektiren durumlar için çok kavramalı perçinleri seçin. Bu perçinler daha geniş bir kavrama aralığına sahiptir ve 'şişirme' eylemleri nedeniyle metalinizdeki delikleri her zaman tamamen doldurur. Düzensiz, büyük boyutlu veya yanlış hizalanmış deliklerin yanı sıra en uygun perçin uzunluğundan emin olmadığınız durumlar için en uygun perçinlerdir.
    • Multi-grip perçin contaları hava koşullarına ve titreşime dayanıklıdır.
  3. adım 3 sızıntıya karşı dirençli sıkı bir contaya ihtiyaç duyduğunuzda contalı perçin satın alın.
    Sızıntıya karşı dirençli sıkı bir sızdırmazlığa ihtiyaç duyduğunuzda sızdırmaz perçin satın alın. Contalı perçinler, montaj sırasında su geçirmez bir conta oluşturan kapalı bir mandrele (uzun uç) sahiptir. Birçok malzemeyi sabitleyebilirler ve farklı sıcaklık dalgalanmaları ve kalınlıklarda iyi performans gösterirler.
    • Su geçirmez bir contaya ihtiyacınız yoksa, bunun yerine standart perçinleri tercih edin; bunlar genellikle contalı ürünlerden daha ucuzdur.
  4. adım 4 yüksek mukavemetli sabitleme gerektiren durumlar için kilitli perçinleri seçin.
    Yüksek mukavemetli sabitleme gerektiren durumlar için kilitli perçinleri seçin. Yapısal uygulamalarda olduğu gibi daha fazla çekme ve kesme mukavemetine ihtiyacınız varsa kilitli perçinler en iyisidir. Genellikle daha küçük perçin tabancalarına uymayan büyük boyutlarda gelirler.
    • İnterlok perçinler büyük boşlukları kapatmak ve sac hareketini önlemek için harika çalışır.
  5. adım 5 standart malzemeler ve durumlar için kubbe başlı perçinler satın alın.
    Standart malzemeler ve durumlar için kubbe başlı perçinler satın alın. Kubbe başlı perçinler, çok yönlülükleri ve basit uygulamaları nedeniyle pop tabancaları için en yaygın türdür. Güvenilirlik ve güvenlik gerektiren durumlarda en iyi şekilde kullanılırlar. Örneğin, modern uçakların yapısal iskeletini oluşturmak için binlerce kubbe başlı perçin kullanılır.
    • Kubbe başlarının sizin durumunuz için uygulanabilirliğinden emin değilseniz, destekleyebilecekleri kesme mukavemetini (pound cinsinden ağırlık olarak listelenir) belirlemek için ambalajlarına bakın.
    • Karbon çeliğine benzer malzemeleri bağlarken, perçin sabitlediğiniz malzemenin kenarına yakın olduğunda kubbe başlarını kullanın.
    • Bu kör perçinler yuvarlak başlı olarak da adlandırılır.
  6. adım 6 düz ve sıkı bir uyum sağlamak için düz başlı perçinleri tercih edin.
    Düz ve sıkı bir uyum sağlamak için düz başlı perçinleri tercih edin. Düz perçinler havşa başlıdır ve polimerler, tanecikli malzemeler ve yumuşak biyolojik malzemeler gibi aşırı sıcaklıklar veya dalgalanmalar nedeniyle kolayca deforme olan her şey olarak tanımlanan yumuşak malzemeler için idealdir. Bunun nedeni, yük taşıma alanlarını artıran büyük başlıklarıdır. Ayrıca yakındaki perçinlerin ve yapıların yuvarlak başlıkları yerleştirmeyi imkansız kıldığı durumlar için de idealdirler.
    • Yük taşıma alanı, yük taşıyan yapının güvenilir bir şekilde dayanabileceği bölgedir.
  7. adım 7 perçinleyeceğiniz metalle aynı malzemeden yapılmış bir perçin seçin.'re joining.
    Birleştireceğiniz metalle aynı malzemeden yapılmış bir perçin seçin. Birçok farklı türde perçin malzemesi vardır. Mümkün olduğunca perçini her zaman bağlayacağınız metalin türüyle eşleştirin. Örneğin, alüminyum metal alüminyum perçinlerle tutturulmalıdır.
    • Deriyi bir perçinle tutturuyorsanız, her zaman bakır, alüminyum veya pirinç kullanın. Çelik perçinler, derinin nem tutma eğilimi nedeniyle paslanacaktır.
    • Çelik mandreller korozyona uğrama eğilimindedir ve ayrıca çevredeki malzemelerle reaksiyona girebilir. Paslanmaz çelik veya alüminyum gövde ile eşleştirilmiş çelik mandrellerden yapılmış perçinleri satın almaktan kaçının.
    • Farklı boyut ve malzemelerden oluşan geniş bir perçin yelpazesi için bir çeşit paketi satın alın.

Pop Perçin Tabancası Kullanma

  1. adım 1 standart bir burgulu matkap kullanarak bir perçin deliği açın.
    Standart bir burgulu matkap kullanarak bir perçin deliği açın. Malzemelerinize açtığınız deliğin boyutu uygun perçin boyutunu belirler. Örneğin, bir 5⁄32 inç (0,40 cm) delik 21 numaralı matkap ucu ile oluşturulur ve bir 5⁄32 inç (0,40 cm) perçini uygun nozul eklentisi ile delin.
    • Elektrikli burgulu matkaplar bir hava taşıtı üzerinde veya yakınında kullanıldığında yangın tehlikesi olarak kabul edilir. Bir uçağın yakınında perçin takıyorsanız, pnömatik burgulu matkap kullanın.
    • Perçin boyutları ve bunlara karşılık gelen matkap numaraları ve matkap boyutları için aşağıdaki tabloya göz atın: https://navyaviation.tpub.com/14018/css/Drilling-Rivet-Holes-548.htm.
  2. adım 2 malzemelerinize uygun bir perçin boyutu seçin.
    Malzemelerinize uygun bir perçin boyutu seçin. Perçini evinizin etrafına monte ediyorsanız, büyük olasılıkla bir 1⁄8 inç (0,32 cm) boyutunda perçin. Daha büyük perçinler 5⁄32 inç (0,40 cm) ve 3⁄16 inç (0,48 cm) uzunluğundadır, ancak genellikle dış mekan uygulamaları için kullanılır. Perçinin boyutunun açtığınız deliklerle eşleştiğinden emin olun.
    • Her perçin önceden monte edilmiş 2 parçadan oluşur: gövde (boru şeklinde) ve ayar mandreli (gövdeden dışarı çekilen uzun taraf).
  3. adım 3 perçin boyutunuza göre uygun nozul bağlantı ucunu takın.
    Perçin boyutunuza göre uygun nozul bağlantı ucunu takın. Tabancanızın nozulunda perçinlerinizi sabitleyen bir bağlantı bulunur. Çoğu perçin tabancası, sapında bulunan 3 nozul ataşmanı ile birlikte gelir. Bu ataşmanlar, yine saplarının içinde bulunan küçük anahtar kullanılarak çıkarılabilir.
    • Ataşmanları çıkarmak için anahtarı kullanarak saat yönünün tersine çevirin. Bir ataşmanı tabancanın sapından çıkardıktan sonra, elinizle saat yönünde çevirerek yavaşça nozüle vidalayın.
    • Saat yönünün tersine çevirmeye devam ederek sıkmak için küçük anahtarı kullanın.
  4. adım 4 perçinin uzun tarafını önce tabancanızın nozuluna kaydırın.
    Perçinin uzun tarafını önce tabancanızın başlığına kaydırın. Perçinin uzun tarafını tabancanızın başlığına yerleştirin. Daha kısa olan parça, taktığınız 2 parça malzemenin içinden geçirilen uçtur.
  5. adım 5 perçini her iki malzemenin içinden geçirin ve tabancayı bastırın.
    Perçini her iki malzemenin içinden geçirin ve tabancayı ona doğru bastırın. Perçinin kısa kenarının her 2 malzemenizdeki deliklerden tamamen geçtiğinden ve tabancanızın metal parçasına paralel olduğundan emin olun. Perçinin büyük ucu metale sıkıca bastırılacak şekilde tabancaya baskı uygulayın ve sabit tutmak için başparmağınızı tabancanın üstüne yerleştirin.
    • Sabit tutun ve tetiği sıkmadan önce tutarlı bir basınç uygulayın.
  6. adım 6 perçin takılana kadar tabancanın sap tetiğini sıkın.
    Perçin takılana kadar tabancanın sap tetiğini sıkın. Kolu sıkarken perçin üzerine baskı uygulayın. Her sıkma perçindeki metal pimi gövde boyunca çekecektir. Pimin başı perçinin küçük ucuna ulaştığında, 2 metal parçayı birbirine sıkıştırmaya başlayacaktır. Bir patlama sesi duyana ve pim kırılana kadar sıkmaya devam edin.
    • Hata yaparsanız, perçini elektrikli matkap veya perçin çıkarma aleti kullanarak çıkarın.
    • Tabancanız patladıktan ve perçin her iki malzemeyi de sabitledikten sonra pimi (perçinin uzun tarafı) atın.

Pnömatik Perçin Tabancası Kullanımı

  1. adım 1 standart bir burgulu matkapla perçininiz için bir delik açın.
    Standart bir burgulu matkap ile perçininiz için bir delik açın. Deliğinizi açtıktan sonra en iyi perçin boyutunu belirleyebilirsiniz. Örneğin, 3⁄16 inç (0,48 cm) delikler 41 numaralı matkapla oluşturulur ve bir 3⁄16 inç (0,48 cm) perçini uygun nozul eklentisi ile delin.
    • Bir hava taşıtı üzerinde veya yakınında çalışıyorsanız asla elektrikli burgulu matkap kullanmayın; bunlar yangın tehlikesi oluşturur. Bunun yerine pnömatik burgulu matkaplar kullanın.
    • Aşağıdaki çizelgede perçin boyutları ve ilgili matkap numaraları ve matkap boyutları listelenmektedir: https://navyaviation.tpub.com/14018/css/Drilling-Rivet-Holes-548.htm.
  2. adım 2 matkap deliğinin boyutuna uygun sağlam perçinler satın alın.
    Matkap deliğinin boyutuna uygun sağlam perçinler satın alın. Sağlam perçinler, kör perçinlerin sağlayabileceğinden daha fazla güvenlik ve güvenilirlik gerektiren durumlar için kullanılır. Daha pahalı olmalarına rağmen, önemli yapısal bağlantılarla çalışırken çok değerlidirler.
    • Yapının 1 tarafına erişilemiyorsa sağlam perçinler kullanılamaz.
  3. adım 3 orta büyüklükteki perçinler için yavaş vuran bir tabanca tercih edin.
    Orta büyüklükteki perçinler için yavaş vuran bir tabanca tercih edin. 3X tabancalar olarak da adlandırılan yavaş vuruşlu tabancalar en yaygın pnömatik perçin tabancası türüdür ve orta büyüklükteki perçinler için en iyisidir. Kontrol edilmesi en kolay tabancalardır ve ilk kez kullananlar için önerilir.
    • Orta büyüklükteki perçinler bu şekilde etiketlenecektir.
    • Yavaş vuruşlu tabancalar tipik olarak dakikada yaklaşık 2.500 vuruşluk (bpm) bir tekrarlama hızına sahiptir ve daha ağır darbeler vurur.
  4. adım 4 yumuşak perçinler kullanırken hızlı vuran bir tabanca seçin.
    Yumuşak perçinler kullanırken hızlı vuran bir tabanca seçin. 2X tabancalar veya vibratörler olarak da bilinen hızlı vuran perçin tabancaları yumuşak perçinler (yumuşak alüminyum alaşımdan yapılmış) için idealdir. Tetik basılı tutulduğu sürece çekiçlemeye devam ederler. Yavaş vuran tabancalara göre kontrol edilmelerinin daha zor olduğunu unutmayın.
    • Hızlı vuran tabancalar yaklaşık 2.500 ila 5.000 bpm'de daha hafif darbeler vurur.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda tek atışlı bir tabanca satın alın're working with heavy-gauge metals.
    Ağır metallerle çalışıyorsanız tek vuruşlu bir tabanca satın alın. Tek vuruşlu tabancalar tetiğe her basışta 1 darbe vurur ve daha ağır malzemelerle (demir gibi) ve tekrarlanan çekiçleme nedeniyle kolayca çatlayan malzemelerle (alüminyum sac gibi) çalışırken idealdir.
    • Kırılgan olan ve diğer perçin tabancalarıyla çakıldığında daha kolay çatlayan alüminyum alaşımlı perçinleri çakmak için tek vuruşlu bir tabanca kullanın.
  6. adım 6 perçin tabancanızı ayarlayın's air pressure to match your rivet size.
    Perçin tabancanızın hava basıncını perçin boyutunuza uyacak şekilde ayarlayın. Hava basıncı (PSI), tabancanızı kullanırken tetiğe ne kadar basınç uygulamanız gerektiğini etkiler. Perçininiz ne kadar büyükse, o kadar fazla hava basıncına ihtiyacınız vardır. Perçin boyutları arasında geçiş yaparken her zaman hava basınçlarını değiştirdiğinizden emin olun.
    • A 3⁄32 inç (0,24 cm) perçin için 25 PSI gerekir, 1⁄8 inç (0,32 cm) perçinler 40 PSI gerektirir ve 5⁄32 inç (0,40 cm) perçinler 60 PSI gerektirir.
  7. adım 7 perçininize uygun bir fincan seti takın.
    Perçininize uygun bir kap seti takın. Pnömatik tabancalar, belirli perçin boyutları için tasarlanmış çanak setleriyle birlikte gelir. Bunlar 2 parçadan oluşur: tabancaya yerleştirilen bir şaft ve perçin başını karşılayan cilalı bir alan. Gömme perçinler için gömme kap setleri ve üniversal perçinler için üniversal setler (kubbeli kafa setleri olarak da bilinir) kullanın.
    • Tabancanın ucundaki bir yay, perçin setlerinizi yerinde tutar ve gerektiğinde set boyutlarını değiştirmenize olanak tanır.
  8. adım 8 perçini deliğinden geçirin ve fincan setinin ucuyla yerinde tutun.
    Perçini deliğinden geçirin ve fincan setinin ucuyla yerinde tutun. Perçini elinizi kullanarak deliğin içine kaydırın. Daha sonra perçin tabancasını metalin üst tarafı ile yatay olacak şekilde tutun.
    • Fincan setinin ucu, tabancaya yerleştirilen mile bağlanan cilalı alandır.
  9. adım 9 darbeyi absorbe etmek için perçinin atölye kafasına karşı bir bükme çubuğu tutun.
    Darbeyi absorbe etmek için perçinin atölye kafasına karşı bir bükme çubuğu tutun. Atölye kafası, perçinin başlangıçta kafası olmayan ucunu ifade eder. Bükme çubuğu bu uca karşı 1 elle tutulurken, metal parçanızın diğer tarafındaki fabrika kafası perçin tabancasına karşı tutulur.
    • Tokalama çubukları birkaç kilo çelikten yapılır ve cilalı bir yüze sahiptir. Çeşitli alanlara uyum sağlamak için birçok şekil ve boyutta gelirler.
    • Çevrimiçi bir tedarikçiden bir perçin çubuğu satın alın veya en yakın endüstriyel alet ve tedarik şirketine gidin.
  10. adım 10 tabancayı perçin kafasına tam olarak oturtun ve tetiği çekin.
    Tabancayı perçin kafasına tam olarak oturtun ve tetiği çekin. Toka çubuğunuz sıkıca yerinde tutulurken ve tabanca perçin kafasıyla kenetlenmişken, perçininiz yerine oturana kadar tetiği birkaç dakika sıkın. Tetikler, hava akışını kızdırmak için tasarlanmıştır ve size her bir perçin setinden kafasına iletilen darbelerin gücü ve süresi üzerinde hassas kontrol sağlar.
    • Tetiği ne kadar süre tutmanız gerektiği tabancanızın gücüne ve hava basıncına bağlıdır.
    • Hata yaparsanız perçini elektrikli matkap veya perçin çıkarma aleti kullanarak çıkarabilirsiniz.

Uzman Soru&Cevap

Video

İhtiyacınız Olan Şeyler

Pop Perçin Tabancası Kullanımı

  • Standart burgulu matkap (elektrikli veya pnömatik)
  • Pop perçin tabancası
  • Kör perçin
  • Elektrikli matkap

Pnömatik Perçin Tabancası Kullanımı

  • Sağlam perçinler
  • Standart burgulu matkap (elektrikli veya pnömatik)
  • Pnömatik perçin tabancası
  • Bucking bar

İpuçları

  • Daima koruyucu gözlük, eldiven ve güvenlik ceketi giyin.
  • Bol giysiler giymekten ve takı takmaktan kaçının ve saçınızı dikkatlice toplayın.

Uyarılar

  • Perçin tabancasını asla patlayıcı veya yanıcı maddelerin yakınında kullanmayın.
  • Bir perçin tabancasını asla kendi başınıza tamir etmeye çalışmayın - bakım için daima yerel hırdavatçınıza götürün.