Ayarlanabilir Objektifli Tüfek Dürbünleri Nasıl Kullanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ayarlanabilir Objektifli (AO) tüfek dürbünleri, atıcının hedefe odaklanmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Üç ana avantajı vardır: Hedef odaktadır, odakta olmak paralaksı (atıcı göz pozisyonunu değiştirdiğinde nişan noktasının hareket etmesi) ortadan kaldıracaktır ve odak düğmesindeki menzil bilgisi daha iyi nişan almak için kullanılabilir.

Adımlar

  1. adım 1 dürbününüzün doğru monte edildiğinden emin olun.
    Dürbününüzün düzgün monte edildiğinden emin olun. Nişan alma işlemi önceden yapılmış olabilir, ancak bu adımları izledikten sonra ek nişan alma işlemi yapılması istenecektir:
  2. adım 2 tüfeğinizi tanıyın.
    Tüfeğinizi tanıyın. Bir tüfek dürbününde aslında iki optik sistem vardır. Objektif (ön mercek) hedef görüntüsünü retiküle (artı işaretleri) odaklar; göz merceği (arka mercek) gözü retiküle odaklar. Objektif ayarlanmadan önce göz merceği ayarlanmalıdır.
  3. adım 3 çoğu göz merceğinin bir kilit halkası vardır.
    Çoğu göz merceğinin bir kilit halkası vardır. Göz merceğinin içeri ve dışarı vidalanabilmesi için kilit halkasını bir iki tur gevşetin.
  4. adım 4 objektifi sonsuza ayarlayın (çok uzak, genellikle küçük bir 8 sembolü).
    Objektifi sonsuza ayarlayın (çok uzak, genellikle küçük bir 8 sembolü). Bu, aslında yakın olan baktığınız her şeyin çok bulanık olmasına neden olacaktır.
  5. adım 5 dürbünü boş bir duvara veya gökyüzüne doğrultun.
    Dürbünü boş bir duvara veya gökyüzüne doğrultun. Bu aşamada, göz merceğini herhangi bir gerçek hedefe değil, sadece nişangaha odaklamakla ilgileniyoruz. Nişangâh keskin bir şekilde odaklanana kadar göz merceğini içeri/dışarı vidalayın. Bu işlem birkaç deneme gerektirebilir ve denemeler arasında gözünüzü mercekten çekip dinlendirmeniz gerekebilir.
  6. adım 6 göz merceği keskin bir retikül görüntüsüne sahip olduğunda, göz merceği ayarını kilit halkasıyla kilitleyin.
    Mercek keskin bir retikül görüntüsüne sahip olduğunda, mercek ayarını kilit halkası ile kilitleyin. (Bunun sıkılıktan daha fazla olması gerekmez.)
  7. adım 7 objektifi ayarlayın.
    Objektifi ayarlayın. Artık retikülün net bir görüntüsüne sahip olduğumuza göre, uzaktaki hedef görüntüsü retiküle odaklanabilir. Pratikte, görüntüyü gözünüze odakladığınızı düşüneceksiniz, ancak aslında olan şey görüntünün retiküle odaklanmasıdır. Çoğu objektif ön merceği çevirerek odaklanır. Bazıları ise dürbünün yan tarafındaki bir düğmeyi çevirerek odaklanır. Her durumda, amaç hedefin keskin bir görüntüsünü elde etmektir. Ahşap damarı gibi zıt dokulara sahip bir hedef alanı seçerseniz odaklanmak daha kolay olacaktır - görüntünün desenlerde geniş alanlardan daha iyi odaklandığını göreceksiniz.
  8. adım 8 şimdi yapmalısınız...
    Şimdi tüfek sabit dururken gözünüzü bir yandan diğer yana hareket ettirebilmelisiniz ve nişangahın artı işaretleri hedef üzerinde hareket etmemelidir. Bu, bu hedef için dürbün sisteminizden paralaksı ortadan kaldırdığınız anlamına gelir. Hedefe olan mesafe değişirse, sadece ön objektifi (veya yan odağı) yeniden odaklarsınız. Temel olarak reçeteniz değişmediği sürece göz merceği ayarına asla dokunmazsınız.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Sabit objektifli Norinco 3-9X40 dürbün, 30 metreye sıfırlanmışsa, daha düşük büyütme ile 10 metrelik bir hedef için paralaks ayarına ihtiyaç duyar mı? Eğer evet ise, bu nasıl yapılabilir?
    Sabit objektifli bir dürbünün paralakssız bir mesafesi vardır. Büyütmenin değiştirilmesi paralakssız mesafeyi etkilemez. Bu mesafenin değiştirilmesi objektif merceğinin tüp içinde içeri veya dışarı hareket ettirilmesini gerektirir. Bunu kendiniz yaparsanız, her türlü garantiyi geçersiz kılarsınız ve belki de içeriye toz ve nem girmesine izin verirsiniz. Buğulanmış dürbünler işe yaramaz.
  • Soru
    Namludan dolma silahıma A.O.'lu bir tüfek dürbününü sorunsuz bir şekilde takıp kullanabilir miyim?
    Evet, ancak namludan dolma tüfekler için A.O. genellikle gerekli değildir, çünkü atış mesafesi A.O.'lu bir dürbün gerektirecek kadar uzun değildir. Dürbünü monte ederken A.O. ile namludan dolma tüfeğin namlusu arasında boşluk olduğundan emin olun.

İpuçları

  • Mercek gölgelikleri çok yardımcı olabilir. Birçok dürbün, dürbünün ön tarafına vidalanan bir objektif gölgesiyle birlikte gelir. Göz merceği için çeşitli geçmeli gölgelikler mevcuttur.
  • Mercekleri temiz tutmak önemlidir. Ne kadar yumuşak olduğunu düşünürseniz düşünün, bir mercek üzerinde asla herhangi bir kağıt ürünü kullanmayın - tüm kağıtlar silika içerir (kum düşünün). En iyi bez gözlükçülerin sattığı veya gözlük dağıtırken verdikleri bezdir; inanılmaz derecede iyi çalışan bir 'ipek' (erkeklerin 'ipek' kravatlarıyla aynı). LensPen de mükemmel bir araçtır - çoğu kirden kurtulmak için bir fırça ve lekeler için bir ped ile birlikte gelir.
  • Dürbününüzle birlikte gelen kılavuzda da aynı bilgiler yer alacaktır, ancak belirli bir dürbün için bulabileceğiniz özel durumları da kapsayabilir.

Uyarılar

  • Asla bir silahın boş olduğunu varsaymayın -- silah üzerinde çalışmadan önce bunu kontrol edin.
  • Boş hazne göstergeleri kullanın.
  • Tüm ateşli silah güvenlik kurallarına uyun.
  • Silahı mümkün olduğunca güvenli bir yöne doğrultun.