Bir Oltaya Yem Nasıl Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Balıkçılık spor, eğlence ve iş için kullanılan küresel bir eğlencedir. Yaygın bir balıkçılık aracı balıkçılık yemidir. Balıkçılık yemleri çeşitli şekil, boyut ve renklerde olabilir. Tahta, plastik veya metalden yapılırlar ve yemlerin ucuna bir, iki veya üç tırtıl (kanca) takılır. Yemler, bir çubuk ve makaraya bağlı olan misinaya takılır. Yemi sembolize etmek için yapılır ve balıkları çekmek ve kancalamak için kullanılır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Daha küçük balıkları yakalamak için daha küçük bir yem, daha büyük balıklar için ise daha büyük bir yem kullanın. Ayrıca istediğiniz derinlik için doğru yemi seçin.
  • Yemi, Sand Diego Jam, Yucatan düğümü veya Rapala düğümü gibi yaygın düğümlerle oltaya takın.
  • Oltanızı aktif balıkların olduğu yerlere atın. Yemi soğuk havalarda yavaşça hareket ettirin ve sıcak havalarda daha hızlı sarın.

Adımlar

Yemin Takılması

  1. adım 1 yemi oltaya bir düğümle tutturun.
    Yemi oltaya bir düğüm ile tutturun. Özellikle jig kullanırken yemi doğrudan misinaya bağlayın. Yemler oltanın ucuna yakın bir yere takılır. Seçtiğiniz yem türü ne olursa olsun, bir tarafında misinanın geçebileceği bir delik olacaktır.
    • Yemi doğrudan misinaya bağlayan bir düğüm atın. Yemleri bağlamak için kullanılan en güçlü düğümlerden üçü San Diego düğümü, altı turlu Yucatan düğümü ve Rapala düğümüdür.
    • San Diego reçeli: Misinayı yemden geçirin ve yaklaşık on inç geriye doğru iki katına çıkarın. Misinanın ucunu yemlere doğru hareket ettirerek misinanın her iki uzunluğunun etrafına altı kez sarın. Misinanın ucunu yemlere en yakın ilmeğin içinden geçirin ve sıkıca çekin.
    • Altı turlu Yucatan düğümü: Bu düğüm daha ağır bir misinayı daha hafif bir misinaya bağlamak için kullanılır. Daha hafif misinayı yaklaşık 8 inç üst üste bindirin ve daha ağır misinayla hizalayın. İki katına çıkarılmış daha hafif misinayı daha ağır olanın etrafına altı kez sarın. Daha ağır misinayı daha hafif misinanın ucundaki ilmeğin içinden geçirin ve sıkıca çekin.
    • Rapala düğümü: Yem daha serbest hareket etmek istediğinde bu düğümü kullanın. Misinanın ucundan altı inç aşağıya üstten bir düğüm atın. Misinayı yemden geçirin ve sonra düğümdeki ilmeğin içinden geçirin. Misinanın etrafını üç kez sarın ve ucunu tekrar ilmeğin içinden geçirin. Ucunu yeni ilmeğin içinden geçirin ve sıkıca çekin.
  2. adım 2 eğer bir çıtçıt kullanacağınızı düşünüyorsanız'll want to change your lure frequently.
    Yeminizi sık sık değiştirmek isteyeceğinizi düşünüyorsanız bir çıtçıt kullanın. Çıtçıtlar, kaşık yem veya krank yem kullandığınız zamanlar için harikadır. Dönmek yerine sallanan herhangi bir yem türü en iyi çıtçıt ile çalışacaktır, çünkü çıtçıt yemin hareketini artıracaktır.
    • Çıtçıtınızın yeminiz için çok büyük olmadığından emin olun, büyük çıtçıtlar daha küçük yemlerin hareketini azaltabilir.
  3. adım 3 yemi, bükülmeyi azaltmak için bir çıtçıtlı fırdöndü ile tutturun.
    Bükülmeyi azaltmak için yemi bir çıtçıtlı fırdöndü ile tutturun. Dönme, yabancı madde toplamaya bağlı olabilir. Yoğun kalıntı içeren sularda veya dönen bir yem kullanıyorsanız çıtçıtlı fırdöndü kullanın.
    • Çıtçıtlı fırdöndünüzün yeminiz için çok büyük olmadığından emin olun, büyük çıtçıtlı fırdöndüler daha küçük yemlerin hareketini azaltabilir.

Yemle Balık Tutma

  1. adım 1 oltayı atın.
    Oltayı atın. Yem takıldıktan sonra, olta artık yem ve kanca ile tamamlanmıştır. Balık tutmaya hazırsınız. Yemi suyun içine doğru atın.
  2. adım 2 yeminizi balık aktivitesine göre kullanın.
    Yeminizi balık aktivitesine göre kullanın. Hava durumu balık aktivitesini değiştiren en büyük faktördür. Soğuk hava balık aktivitesini yavaşlatacaktır, bu nedenle yeminizi yavaşça sunmak en iyisidir. Daha sıcak su daha hızlı geri çekilmeyi gerektirir. Avladığınız balığın türü de örneğin yeminizi nasıl kullanmanız gerektiğini değiştirecektir:
    • Misk balıkları ve kuzey turnaları için, geri çekmeye başlamadan önce geniş bir duraklama olduğundan emin olun.
    • Walleyler için, yemi seğirin ve geri çekerken duraklatın veya dip boyunca trollediğiniz küçük jig yemleri kullanın.
  3. adım 3 farklı yemlerle denemeler yapın.
    Farklı yemlerle denemeler yapın. Hava durumuna, balık türüne, su koşullarına, yılın zamanına vb. bağlı olarak çeşitli durumlar için çeşitli şekillerde kullanılabilecek birçok yem çeşidi vardır. Doğru yemi bulmanın en iyi yolu denemektir. Elinizde birkaç yem bulundurun ve bu bilgileri katı kurallar olarak değil, bir başlangıç noktası olarak kullanın.

Yem Seçimi

  1. adım 1 yemlerin derinlikleri arasındaki farkları bilin.
    Yemlerin derinlikleri arasındaki farkları bilin. Kullanıldıkları derinliklere göre üç yem kategorisi vardır: yüzey, yüzey altı ve derin. Ne tür bir yem kullanmanız gerektiği kısmen balık tuttuğunuz yılın zamanına bağlı olacaktır.
    • Bahar aylarında, av balıkları yüzeye daha yakındır, bu nedenle yüzey yemleri kullanılmalıdır.
    • Yaz aylarında derin yemler kullanın.
    • Sonbahar boyunca, yüzey altı yemler en etkili olacaktır.
  2. adım 2 hangi balıklar için hangi boyut ve tür yemlerin en iyi olduğunu bilin.
    Hangi balıklar için hangi boyutlarda ve türde yemlerin en iyi olduğunu bilin. Farklı büyüklükteki yemler farklı balıklarda daha etkili olacaktır. Tipik olarak, balık ne kadar büyükse, yem de o kadar büyük olmalıdır. Balık türüne göre yemleriniz için önerilen boyutlar aşağıdaki gibidir:
    • Crappies, Perch, Bluegills, River Trout ve White Bass için bir ila üç inçlik yemler kullanın.
    • Küçük Ağızlı Levrek için iki ila beş inçlik yemler ve Büyük Ağızlı Levrek için iki ila altı inçlik yemler kullanın.
    • Walleyler için üç ila altı inçlik yemler ve Somon ve Göl Alabalıkları için üç ila yedi inçlik yemler kullanın.
    • Muskies ve Northern Pikes için dört ila on iki inçlik yemler kullanın.
  3. adım 3 seçtiğiniz yemlerle ilgili diğer ayrıntıları göz önünde bulundurun.
    Seçtiğiniz yemlerle ilgili diğer ayrıntıları göz önünde bulundurun. Örneğin, kalın yabani otların ve çalıların bulunduğu sularda avlanırken, takılmayı önlemek için yabani ot korumaları olan yemler arayın. Bir yem renginin etkinliğini nasıl etkilediğine dair çeşitli teoriler vardır. İyi bir kural, açık renkli yemlerin berrak suda, koyu ve floresan yemlerin ise karanlık ve bulanık suda en iyi sonucu vermesidir.
    • Ayrıca balık tuttuğunuz yerde yaşayan balık türlerini, böcekleri ve diğer canlıları da göz önünde bulundurun. Yemlerinizi balıkların normalde o bölgede yediği hayvan türleriyle eşleştirmek onları daha çekici hale getirecektir.
  4. adım 4 birkaç yaygın yem türünün kullanımını anlayın.
    Birkaç yaygın yem türünün kullanımlarını anlayın. Farklı yemler, farklı ortamlarda farklı balık türlerini çekmek için daha uygundur. Popüler yem türlerinden bazıları şunlardır:
    • Topwater veya yüzen fiş yemleri, balıkçıyı tetikte olmaya zorlayan su yüzeyinde çok fazla harekete sahiptir. Bunlar yüzey yemleridir.
    • Dalışlı tapa yemleri veya krank yemleri, başın önünde yemlerin suya dalmasına yardımcı olan ağırlıklı bir dudağa sahiptir. Bunlar yüzey altı ya da derin yemler olabilir.
    • Titreşimli yemler, canlı yemin rastgele hareketlerini taklit eden bir mikroişlemci ve küçük bir motor içerir.
    • Kaşıklar yüzen yem balıklarının hareketlerini taklit eder ve çok yönlüdür.
    • Yumuşak plastik yemler, diğer yem türlerinden daha çok canlı yeme benzeyecek şekilde yapılır. Ağırlıkla veya ağırlıksız olarak kullanılabilirler.
    • Jigler kafa, etek ve kancadan oluşan yaygın bir klasik yemdir. Başları ağırlıklıdır ve öncelikle derin yemler olarak kullanılırlar.
    • Wirebait yemleri spinner ve buzzerlardan oluşur. Spinner, çengelli iğne benzeri bir gövdenin etrafında dönen bir veya daha fazla bıçağa sahiptir. Buzzer'ların bir tel parçası üzerinde bir pervane ve diğer tarafında bir kanca, etek ve tartılmış gövde vardır.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yemler için en iyi renk nedir?
    Benim tercihim yeşil veya turuncu gölgeli herhangi bir renktir çünkü çoğu balık yemi bu iki sihirli renkten oluşur.
  • Soru
    Sabah deniz balıkçılığı sırasında hangi renk yem kullanılır?
    Yırtıcı balıklar yemleri tepki vuruşu nedeniyle yerler, bu nedenle renk size bağlıdır; sadece yeminizin suda nasıl hareket ettiği önemlidir ve peşinde olduğunuz balığa göre seçilmelidir.
  • Soru
    Yeme ya da yemlere ihtiyacınız var mı?
    Yem veya yemler olmadan balıklar oltanıza ilgi duymayacak ve büyük olasılıkla ısırmayacaklardır. Sonuçta, bir balığın normal bir kancayla ilgilenmesini sağlayan nedir?

Video

İpuçları

  • Olta kutunuzda birkaç çeşit yem taşıyın. Koşullara bağlı olarak değiştirmeniz gerekebilir.

Uyarılar

  • Olta kancaları keskin ve tehlikelidir, olta yemlerini kullanırken dikkatli olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Olta
  • Olta misinası
  • Yem
  • Döner