Kaldırma Kayışları Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaldırma kayışları ağırlık antrenmanı için faydalı araçlardır. Daha ağır ağırlıkları kaldırmaya başlamak için yeterince güç kazandıysanız ancak el tutuşunuzun dead lift, ağırlıklı barfiks veya omuz silkme gibi egzersizler için ağırlıkları tutacak kadar güçlü olmadığını fark ettiyseniz, kaldırma kayışlarını kullanabilirsiniz. Kayışlar, ağırlığın bir kısmını bileklerinizle kaldırmanızı sağlar, böylece egzersizinizi tamamlamak için yeterince uzun süre tutabilirsiniz.

Adımlar

Kaldırma Kayışlarının Ne Zaman Kullanılacağına Karar Verme

  1. adım 1 doğru egzersizler için kaldırma kayışları kullanın.
    Kaldırma kayışlarını doğru egzersizler için kullanın. Üst sırt, trapezius ve hamstring kaslarınızdaki kas boyutunu ve gücünü artırmak istiyorsanız, kaldırma kayışları sizin için uygun olabilir. Bu kasları çalıştırmak için doğal tutuşunuzun izin verdiğinden daha fazla ağırlık kaldırmanızı sağlarlar. Özellikle, aşağıdaki egzersizler için iyidirler:
    • Dambıl veya halter kürekleri
    • Omuz silkiyor
    • Deadliftler
    • Rumen deadliftleri
    • Raf çekişleri
  2. adım 2 kaldırma kayışlarını yanlış egzersizler için kullanmaktan kaçının.
    Kaldırma kayışlarını yanlış egzersizler için kullanmaktan kaçının. Öncelikle, güç kaldırma yarışmalarında kaldırma kayışlarına izin verilmediğini belirtmek önemlidir. Güç kaldırma antrenmanı yapıyorsanız, her zaman kayış kullanmayın çünkü güçlü bir doğal tutuşa ihtiyacınız vardır.
    • En azından bazı tekrarları doğal tutuşunuzla yaptığınızdan emin olun, bu o kadar ağır bir ağırlık kaldıramayacağınız anlamına gelse bile.
    • Ayrıca, bu kayışlar yalnızca yer çekiminin ağırlığı tutma becerinize karşı çalıştığı kaldırışlar için yararlıdır. Kaldırma kayışları bench press veya benzeri egzersizlerde yardımcı olmaz. Bunları bu kaldırışlar için kullanmak, diğer ağırlık kaldırıcıların alay konusu olmanıza neden olabilir.
  3. Doğru kaldırma kayışlarını seçin. Kaldırma kayışları ağır hizmet tipi pamuk, naylon veya deriden dikilir ve bu kayışların çeşitli malzemeleri ve stilleri kaldırıcıya farklı avantajlar sağlar. İşte kayış seçiminde bazı yönergeler.
    • İyi dikilmiş ve güçlü olduklarından emin olun.
    • Pamuk ve naylon kayışlar deri kayışlardan daha sağlamdır ve daha az kolay bükülür. Deri kayışlar biraz daha esnektir. Bu, onları temizlemek için giymeyi planlıyorsanız daha iyi bir seçim haline getirir, ancak birçok halterci kayışların bu kaldırma için kullanılması gerektiğine inanmaz.
    • Naylon kayışlar dambılı en hızlı şekilde bırakmanızı sağlar.
    • Olimpik/hızlı kayışlar daha kısadır. Bunlar halterin daha kolay ve daha hızlı bırakılmasını sağlar, ancak daha az sıkı bir tutuş sağlar, çünkü kayış halterin etrafını daha az kez sarar.
    • Yastıklı kayışlar, cırt cırtlı kayışlar ve içinde kayış veya kanca bulunan halter eldivenleri satın alabilmenize rağmen, bunlar işlev veya konfor açısından çok fazla gelişme sağlamaz ve daha pahalıdır. Ayrıca, kancalı kayışlar tüm halterlere uymaz ve bazı kaldırışlarda tekniğinizi olumsuz etkileyebilir.

Kaldırma Kayışlarının Takılması

  1. Kayışların uçlarını ilmeklerin içinden geçirin. Bu, kayışın 1 ucunda bir daire oluşturacaktır. Başka bir kayış türü kullanıyorsanız (örneğin cırt cırtlı kayışlar veya Olimpik kayışlar) bu adımı atlayın.
  2. Kayışları takın. Ellerinizi dairelerin içinden geçirin veya kayışların ucu parmaklarınız boyunca aşağı sarkacak şekilde kayışları cırt cırtlı tutturucularla tutturun. Kayışların uçlarını çekin veya kayışlar bileklerinize tam oturana kadar bağlantı elemanlarını ayarlayın.
  3. Kayışın uçlarını ağırlığı tutan çubuğun (veya çubukların) etrafına sarın. Çubuğun altından arkadan öne doğru giderek başlayın ve ardından kayışı üstten ve tekrar alttan sarın. Kayışı barın etrafına tamamen sarın.
    • Bazı ağırlık eğitmenleri kayışları şekil-8 konfigürasyonunda sarmayı tercih eder. Bu, halterin daha iyi kavranmasını sağlayabilir, ancak bazı insanlar birçok tekrardan sonra barı tutmanın daha az rahat hale gelebileceğinden ve hatta sürtünme yanıklarına yol açabileceğinden şikayet ederler.
  4. Ellerinizi kayışların üzerine yerleştirin. Avuç içinizi ve parmaklarınızı kayışların halterin etrafına sarıldığı alanın üzerine kapatın. Bu onları yerinde tutan şeydir. Bıraktığınızda kolayca kaymaları gerekir. Rahatsız olursanız, kayışları gerektiği gibi sıkmak veya gevşetmek için yeniden sarın.

Kaldırma Kayışları Kullanarak Ağırlık Kaldırma

  1. Çubuğu kendinize doğru yuvarlayın. Çubuğu yuvarlamak kayışı sıkılaştıracaktır. Kayışlar bileklerinizi çekene kadar bunu yapın. Kayışlar sıkılaşmadan kaldırmaya başlamayın - kaldırma kayışlarını kullanmanın tüm faydalarını elde edemezsiniz ve yaralanma riskini artırabilirsiniz.
  2. Ağırlığı kaldırın. Kaldırırken bileklerinizi tüm ağırlığı tutmaya zorlamamaya dikkat edin. Kaldırma kayışları, bileklerinizin barı kavramanıza yardımcı olmasına izin vermeli, tüm işi yapmamalıdır.
    • Ağırlığı kaldırmak için bileklerinize çok fazla güvenerek onları yaralayabilirsiniz, bu nedenle tutuşunuzu da kullanın.
  3. Tutuşunuzu güçlendirin. El tutamakları kullanın, tekrarlar sırasında halteri sıkın, yumruk veya parmak ucu şınavı yapın, halatlara tırmanın veya barfiks çubuğundan sarkarak tutuşunuzu güçlendirin, böylece kaldırma kayışlarınıza çok fazla güvenmek zorunda kalmazsınız.
    • Kaldırma kayışları genellikle ağırlık antrenörlerinin tutuşlarını güçlendirme ihtiyacını göz ardı etmelerine neden olur. Özellikle de kayış kullanmanıza izin vermeyen bir spor dalında yarışıyorsanız, bu gerçek bir sorun olabilir.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Mobilyaları taşımak için kaldırma kayışlarını nasıl kullanırsınız?
    Kayışlar mobilyanın altından geçirilebilir. Kayışların iki ucunu tutmak genellikle kollarınızı ve ellerinizi büyük mobilyaların etrafında konumlandırmaktan çok daha kolaydır.
  • Soru
    Ağırlık kaldırma kemerleri ne işe yarar?
    Ağırlık kaldırma kemerleri, karın kasları ve bel çevresinde ekstra destek sağlamak için giyilir.
  • Soru
    Vücut geliştirme kayışları nedir?
    Kayışlar, kavramaya yardımcı olmak ve kaymayı önlemek için bileklere veya çubuklara sarılabilen çok güçlü kumaş şeritlerdir.

Video

İpuçları

  • Bir sakatlıktan kurtuluyorsanız ve bara tutunmak için biraz daha fazla yardıma ihtiyacınız varsa, daha hafif ağırlıklarla egzersiz yapmanıza yardımcı olması için kaldırma kayışlarını da kullanabilirsiniz.

Uyarılar

  • Kayış kullanan kaldırıcıların kendilerine aşırı güvenmeleri ve özensiz hatalar yapmaları yaygındır. Kayışları kullanırken kullanmıyormuş gibi aynı özeni gösterin ve sakatlanmaya yol açabileceğinden rahat kaldırabileceğinizden daha fazlasını kaldırmayın.