Rapala Yemleri Nasıl Kullanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tanıdık Rapala ince minnow, 1936 yılında yüzme hareketi yaralı bir minnow'u taklit eden bir yem isteyen Finli balıkçı Lauri Rapala tarafından geliştirilmiştir. Başlangıçta eritilmiş kamera filmi ile kaplanmış folyo ile kaplanmış mantardan yapılan Rapala ince minnow, bugün 5 ülkede balsadan yapılmakta ve 140'tan fazla ülkede satılmaktadır. Adını bir dizi yem ve diğer takımlara ödünç vermiştir, ancak levrek, walleye, alabalık, somon ve hatta tuzlu su balıkları gibi türler için dünya çapındaki olta balıkçıları arasında popüler olmaya devam etmektedir. Orijinal Floater ince minnow en popüler Rapala yemidir; aşağıdaki adımlar size nasıl balık tutacağınızı anlatır.

Adımlar

  1. adım 1 kullandığınız türe uygun takım seçin're fishing for.
    Avladığınız türe uygun olta takımı seçin. Rapalalar ve diğer ince minnowlar birçok farklı türü yakalamak için kullanılabilir, bu nedenle hangi boyutta Rapala kullanacağınızı ve hangi olta, makara ve misinayı kullanacağınızı seçerken avladığınız balığı göz önünde bulundurmalısınız.
    • Bluegill, crappie ve daha küçük levrek ve alabalık türleri için daha küçük boyutlu ince minnows seçin. Bunları hafif ila ultra hafif takımlarla, spin veya spincast makarası ve 6 ila 10 lb. test (3 ila 5 kg sınıfı) misinalar kullanarak avlayın. (Berrak suda avlanırken daha küçük ince minnowlar ve daha hafif misina da tercih edebilirsiniz).
    • Büyük ağızlı levrek, walleye ve turna gibi daha büyük balık türleri için daha büyük boyutlu ince minnows seçin. En az 10 lb. test (5 kg sınıfı) veya daha yüksek misinayla dolu bir spin, spincast veya baitcast makarası kullanabilirsiniz.
    • Bir sonraki adımda açıklanan 3 yönlü platin teçhizatını kullanırken platinin dibe temas etmesinin yanı sıra, geri çekerken yem hareketini daha iyi hissetmenize yardımcı olması için grafit bir çubuk düşünün.
  2. adım 2 doğru yem rengini seçin.
    Doğru yem rengini seçin. Rapalalar, çeşitli yem balıklarını taklit eden çeşitli renk ve desenlerin yanı sıra basit 'üstte koyu, altta açık' desenlerde de mevcuttur. Hangi türü seçeceğiniz, hangi renge en çok güvendiğinize bağlıdır.
    • Çoğu balıkçının kullandığı başparmak kuralı 'aydınlık gün, berrak su, açık renkli yem; karanlık gün, bulutlu su, koyu renkli yem' şeklindedir. Çoğu balıkçılık 'kuralında' olduğu gibi, istisnalar da vardır.
    • Bazı balıkçılar, özellikle berrak su koşullarında bulabildikleri en balık benzeri desenleri ve bulutlu suda daha az doğal, ancak oldukça görünür desenleri tercih ederler
    • Kirli veya çamurlu sularda parlak renkli yemler, berrak sularda ise açık, ince renkler kullanmaya çalışın. Buradaki mantık, bir levreğin görüşünün alüvyon nedeniyle engellenmesi ve chartreuse, sarı ve turuncu gibi renklerin kemik, kabak çekirdeği ve dumandan daha kolay görülmesidir.
  3. adım 3 hareketi en üst düzeye çıkarmak için misinanızı yeminize bağlayın.
    Hareketi en üst düzeye çıkarmak için misinanızı yeminize bağlayın. Bir Rapala'yı misinanıza bağlamanın birkaç yolu vardır:
    • Çıtçıt veya çıtçıtlı fırdöndü. Çıtçıt, oltanızı kesip yeniden bağlamaktan daha hızlı yem değiştirmenizi sağlar; yuvarlak bir çıtçıt, sivri olana göre daha fazla hareket özgürlüğü sağlar. Bununla birlikte, birçok balıkçı Rapala ile çıtçıtlı fırdöndü kullanmaktan hoşlanmaz, çünkü fırdöndünün ağırlığı, hafif içbükey dudağının neden olduğu yem sallanma hareketini bozabilir. Eğer bir çıtçıt veya çıtçıtlı fırdöndü kullanacaksanız, kullanabileceğiniz en küçük fırdöndüyü kullanın.
    • Ayrık halka. Ayrık halka, çıtçıtlı fırdöndüden daha hafiftir ve hareket özgürlüğü sağlar, ancak ipinizi kesmek ve yeniden bağlamak istemiyorsanız yemleri değiştirmek için parmaklarınızla veya özel bir pense ile ayırmanız gerekir.
    • Döngü düğümü. Birçok olta balıkçısı, ince minnowları misinalarına ilmek düğümü ile bağlamayı tercih eder, çünkü ilmek daha fazla hareket özgürlüğü sağlar ve misinaya çıtçıtlı fırdöndü gibi ağırlık yapmaz. Ancak yemleri değiştirmek için misinayı kesmeniz ve yeniden bağlamanız gerekecektir ve bazı ilmek düğümleri, bir balık yeme vurduğunda gözün yanına kayacaktır.
    • Doğrudan düğüm. Bazı balıkçılar Rapala'yı misinalarına doğrudan yem gözüne dayanan bir düğümle bağlamayı tercih eder, örneğin geliştirilmiş perçin, Palomar, Trilene veya tek düğüm.
  4. adım 4 platin kullanıyorsanız ağırlığınızı yemden uzak tutun.
    Platin kullanıyorsanız ağırlığınızı yemden uzak tutun. Nasıl büyük bir fırdöndü Rapala Original Floater'ın hareketini engelleyecekse, platininizi yeminize çok yaklaştırmak da benzer şekilde onu engelleyecektir. Rapala'yı nasıl avlayacağınız, eğer varsa, hangi platini kullanacağınızı belirleyecektir.
    • Üst suda veya sığ suda balık tutmak için platine hiç ihtiyacınız yoktur. Rapala Original Floater kendi başına 2 ila 6 fit (0,6 ila 1,8 m) derinliğe dalmak üzere tasarlanmıştır.
    • Orta derinliklere atarken daha derine inmek için misinanızın önüne 12 ila 24 inç (0,3 ila 0,6 m) bir split shot koyabilirsiniz. (Kullandığınız misina ne kadar hafif olursa, yeminizi ağırlıklandırmak için kullanabileceğiniz ayrık bilye de o kadar hafif olur).
    • Derin suda döküm veya trol yapmak için üç yönlü bir fırdöndü donanımı kullanın. Monofilament veya özel florokarbon liderden 7 fit (2,1 m) kullanarak bir fırdöndü halkasını hattınıza ve yeminizi başka bir fırdöndü halkasına takın. Üçüncü halkaya 3 feet (0,9 m) misina takın ve diğer ucuna 3 onsluk (85 g) bir çan veya dipsey platin takın.
  5. adım 5 çeşitli çekişler deneyin.
    Çeşitli çekişleri deneyin. Rapala ve diğer ince minnowlar çeşitli şekillerde çekilebilir. Yemi misinaya nasıl bağladığınız, nasıl çekebileceğiniz üzerinde bir miktar etkiye sahiptir, ancak aşağıda açıklanan çekişlerden herhangi birini deneyebilirsiniz:
    • Yemi atarak ve dalgaların dağılmasına izin vererek üst suda balık avlayın, ardından yüzeyde mücadele eden yaralı bir minnow'u taklit etmek için yemi seğirin. Doğrudan atıldığında oltayı yakalayabilecek sarkık dalların bulunduğu ceplere ulaşmak için oltanın akıntıyla sürüklenmesine de izin verebilirsiniz.
    • Rapala'yı sabit bir şekilde geri çekin. Bu tekniği platin olmadan veya yukarıda açıklanan ağırlık seçeneklerinden biriyle kullanın.
    • Rapala'yı birkaç saniye çevirin, kısa bir süre duraklayın, sonra tekrar çevirin. Duraklamaları tekrarlayın. Bu aynı zamanda yaralı bir minnow'u simüle edecektir. Bu yöntemi platinli veya platinsiz olarak da kullanabilirsiniz.
    • Yemi teknenizin arkasında sabit bir hızda gezdirin. Bu yöntem en iyi şekilde derin sularda 3 yollu platin donanımı ile kullanılır, ancak daha sığ sularda ağırlık için split shot ile de trol yapabilirsiniz. Yaklaşık 1 ila 2 mph (1,6 ila 3,2 km / saat) hız kullanın, eklemli ince bir minnow kullanıyorsanız daha yavaş.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Hangi olta yemini kullanacağınızı nasıl belirlersiniz?
    Kuluçkayı Eşleştirin! Balık tutacağınız bölgede yaşayan yem balıklarını veya diğer olası yem türlerini arayın ve onlarla eşleştirin! Benim tercihim yeşil veya turuncu gölgeli herhangi bir şeydir, çünkü çoğu balık yemi bu iki sihirli renkten oluşur.
  • Soru
    Fişlerimi teknemin arkasına çekeceğim mesafeyi nasıl bilebilirim?
    Ne kadar derinde balık tutmak istiyorsanız, teknenin arkasına o kadar fazla misina bırakmanız gerekir.
  • Soru
    Kahverengi alabalık ve somon için rapala yemlerini trollemeye ne dersiniz?
    Bu düzeni deneyin: Saatte 1-1,5 mil hızla trol, derinlik bulucuyu izleyin, 20-25' derin suda kalın. 8-10 lb test kullanın. Ağırlıksız 125' misina bırakın. Doğrudan bağla, fırdöndü yok. Rapala nötr eklemli minnow (J11'i seviyorum) 15'-18' suya dalmalıdır. Göl ve kahverengi alabalıklar için 50' su derinliğine gidin, yemden 4' uzakta küçük split shot ekleyin ve 2mph'ye yükseltin. Bu iyi sonuç verir.

İpuçları

  • Yukarıdaki adımlar Storm Thunderstick, Husky 13 Floating Minnow ve Flat Rap ve Shad Rap gibi diğer Rapala ürünleri gibi diğer ince minnow yemleri ile de kullanılabilir. Fat Rap (bir alfabe tapası) gibi daha geniş gövdeli yemler, yukarıda açıklanan şekilde avlandığında o kadar etkili olmayabilir.
  • Üç yönlü fırdöndü donanımı kullanırken çan platini yerine bir jig kullanmayı düşünün. Bu, yumurtlayan walleye yakalamak için etkili bir düzenek olabilir.
  • Rapala'nın sallantısını artırmak için burun gözünü bir pense ile hafifçe aşağı doğru bükün. Bunu yaparken burun gözünü her iki tarafa da bükmemeye dikkat edin, çünkü bu yemlerin bir tarafa doğru gitmesine veya yan dönüp yüzeye çıkmasına neden olur.

Uyarılar

  • Birçok olta balıkçısı 'Rapala' kelimesini Rah-PAW-lah olarak telaffuz etse de, şirketin web sitesinde doğru telaffuzun RAP-uh-la olduğu belirtilmektedir.
  • Bazı olta balıkçıları, eklemli Rapala'ların ve diğer ince minnow'ların atış sırasında misinalarına dolanma eğiliminde olduğunu ve bu nedenle bunları atış sırasında kullanmadıklarını düşünmektedir. Ancak eklemli ince bir minnow'u trolle avlarken genellikle sorun yaşamazlar.
  • Yukarıdaki adımlar, yüzen bir ince minnow yemini avladığınızı varsaymaktadır. Nötr-buoyant veya batan Rapalalar yüzenler kadar aksiyona sahip olmayabilir.
  • Daha büyük Rapalalar üç tiz kancaya sahip olduğundan, yabani otlarda daha kolay faul yapabilirler. Yabani otların etrafında onlarla çok balık tutuyorsanız, ortadaki tiz kancayı çıkarmak veya her kancadaki dikenlerden birini kesmek isteyebilirsiniz.