Yeni Başlayanlar İçin Wakeboard Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Wakeboard, öğrenmesi uzun sürmeyen eğlenceli, heyecan verici bir su sporudur. Eğer yeni başlayan biriyseniz bu iyi bir haber - bu, sörf tahtanızın üzerine çıkıp kısa sürede dümen suyunda süzülmeye başlayabileceğiniz anlamına geliyor. Havada taklalar atmaya ve numaralar yapmaya başlamadan önce doğru donanımı edinmeniz ve birkaç wakeboard temelini öğrenmeniz yeterlidir.

Adımlar

Sürüşe Hazırlanmak

  1. adım 1 bir acemi kiralayın veya satın alın's wakeboard.
    Yeni başlayanlar için bir wakeboard kiralayın veya satın alın. Daha uzun bir wakeboard arayın; daha uzun wakeboardları kontrol etmek daha kolaydır ve inişleri daha kısa bir boarddan daha yumuşaktır. Tahtanın boyutu aynı zamanda kilonuza da bağlı olacaktır. Kilonuz ne kadar fazlaysa, wakeboardunuz o kadar uzun olmalıdır.
    • Daha yumuşak ve kolay bir sürüş için sürekli salınımlı bir board alın. Yandan baktığınızda uçtan kuyruğa kesintisiz bir eğri şeklindeyse kesintisiz bir salınıma sahip olduğunu anlarsınız.
  2. adım 2 bir çift wakeboard botu alın.
    Bir çift wakeboard botu alın. Bağlama olarak da bilinen wakeboard botları ayağınıza giyilir ve wakeboard'unuza takılır, böylece sürüşünüz sırasında yerinizde kalırsınız. Yeni başladığınız zamanlar için daha sert, daha az esnek bir çift bot arayın. Ayak bilekleriniz sıkıca yerine kilitlenirse sörf tahtasını dengelemek ve yönlendirmek daha kolay olacaktır.
    • Botlarınız, wakeboard'unuzun içine yerleştirilmiş küçük deliklere vidalanacaktır. Tüm bağlamalar bir tahtaya aynı şekilde takılmaz, bu nedenle botlarınızı tahtanıza takmaya çalışmadan önce botlarınızla birlikte gelen talimatları kontrol edin.
  3. adım 3 tekne sürücüsüyle konuşun.
    Tekne sürücüsüyle konuşun. Yeni başlayan biri olduğunuzu anladıklarından emin olun ve size karşı yavaş olmalarını isteyin. Bir tekne sürücüsü yeni başlayan bir wakeboardcuyla asla hız yapmamalıdır. İlk birkaç denemenizde muhtemelen birkaç kez düşeceğiniz için, sürücüye sizi almak için dönmeden önce yavaşlamasını hatırlatın, böylece dalgalı dalgalara yakalanmazsınız.
  4. adım 4 gözcü olarak birini belirleyin.
    Gözcü olması için birini belirleyin. Gözcü, siz wakeboard yaparken teknede (sürücü dışında) her şeye göz kulak olan kişidir. Gözcü, yakındaki tekneler veya nesneler olduğunda ya da çekme sırasında düştüğünüzü gördüğünde sürücüyü uyarmalıdır.
  5. adım 5 hangi ayağınızın öne bakmasını istediğinize karar verin.
    Hangi ayağınızın öne dönük olmasını istediğinize karar verin. Snowboard ve sörf gibi diğer sörf sporlarında normal veya şapşal ayaklıysanız, muhtemelen wakeboard'da da aynı olacaksınız. Emin değilseniz, topa hangi ayağınızla vurduğunuzu düşünün ve o ayağınızı arkaya yerleştirin. Baskın olmayan ayağınızın öne bakmasını istersiniz.
    • Eğer normal ayaklıysanız, sol ayağınız board üzerinde öne bakar.
    • Eğer şapşal ayaklıysanız, sağ ayağınız tahtanın üzerinde öne bakar.
  6. adım 6 suya girmeden önce bir can yeleği giyin.
    Suya girmeden önce bir can yeleği giyin. Bir can yeleği, çekilmeyi beklerken su üstünde kalmanıza yardımcı olur ve wakeboard yaparken sizi ciddi yaralanmalardan koruyabilir.
  7. adım 7 i̇lk birkaç çekişiniz sırasında kısa bir halat kullanın.
    İlk birkaç çekişiniz sırasında kısa bir halat kullanın. Daha kısa bir halat sizi dümenin daha dar kısmına yerleştirerek sörf tahtanızın üzerinde durmanızı kolaylaştıracaktır. Uzunluğu 30-50 fit (9-15 metre) arasında olan bir ip kullanın.

Sörf Tahtanızla Pratik Yapmak

  1. adım 1 karada alıştırma tatbikatları yapın.
    Karada alıştırma yapın. Dizleriniz bükülü ve ayaklarınız önünüzde yere düz basar şekilde yere oturun. Kollarınızı, sanki bir çekme halatına tutunuyormuşsunuz gibi, dizlerinizin arasında olacak şekilde ileriye doğru uzatın. Birisi ellerinizi tutsun ve sanki bir tekne sizi çekme halatıyla bordanızın üzerine çekiyormuş gibi sizi ayakta durma pozisyonuna getirsin.
    • Kara talimlerinin anahtarı, ayakta durma pozisyonuna çekilirken nasıl rahatlayacağınızı öğrenmektir. Kendi başınıza ayağa kalkmaya çalışmayın veya çekişe karşı koymayın. Bırakın tüm işi sizi yukarı çeken kişi yapsın.
  2. adım 2 sörf tahtanızın üzerinde suya girme alıştırması yapın.
    Sörf tahtanızın üzerinde suya girme alıştırması yapın. Teknenin yüzme platformunun kenarına oturun ve ayaklarınızı botlarınızın içine kaydırın. Kayışlarınızı bağladıktan sonra sörf tahtanızı suya yerleştirin ve tekneden çıkana kadar yüzme platformunun kenarından yavaşça kaydırın. Sörf tahtanız, ön kenarı su yüzeyinde olacak şekilde yan yatmış olmalıdır. Dizlerinizi göğsünüze değecek şekilde bükün ve kollarınızı bir çekme halatı tutamağına tutunuyormuş gibi önünüze doğru uzatın.
  3. adım 3 suda alıştırmalar yapın.
    Suda alıştırmalar yapın. Karada yaptığınız gibi biriyle pratik yapın, ancak bu kez suda sörf tahtasına bağlanın. Birisi teknenin yüzme platformunda dursun, her biriniz bir çekme halatının iki ucundan tutun. Çekme halatı aracılığıyla sizi yüzme platformuna mümkün olduğunca yaklaştırsınlar ve ardından sizi yüzme platformuna çekerek sörf tahtanızın üzerinde durmanızı sağlasınlar.
    • Gerginleşirseniz veya çekmeye karşı koyarsanız, yüzme platformundaki kişinin sizi suya geri bırakmasını sağlayın. Rahatlayana ve direnmeden platforma çekilene kadar alıştırmayı tekrarlamaya devam edin.

Tahtanızın Üzerine Çıkmak

  1. adım 1 sürücü suya attıktan sonra çekme halatı tutamağını tutun.
    Sürücü halatı suya attıktan sonra çekme halatı kolunu tutun. Vücudunuzu gevşetin ve sürücünün tekneyi pozisyona getirmesini bekleyin.
  2. adım 2 dizlerinizi bükülü ve kollarınızı önünüzde gergin tutun.
    Dizlerinizi bükülü ve kollarınızı önünüzde gergin tutun. Dizleriniz göğsünüze yakın veya değiyor olmalıdır. Vücudunuzun rahat olduğundan emin olun. Wakeboard'un ön kenarı çekme halatına dik ve su yüzeyinin hemen üzerinde olmalıdır.
  3. adım 3 sürücüye aşağıdakileri yaptığınızı işaret edin're ready to be pulled up.
    Sürücüye yukarı çekilmeye hazır olduğunuzu işaret edin. Çoğu deneyimli wakeboardcu sürücüye işaret vermek için bir elini kaldırır, ancak yeni başlayan biri olarak çekme halatını tek elle bırakmak tutuşunuzu kaybetmenize neden olabilir. Bunun yerine, çekme halatı kolunu iki elinizle tutun ve başlamaya hazır olduğunuzda havaya kaldırın.
  4. adım 4 tahtanızın üzerinde çömelmiş bir pozisyona kadar çekilmenize izin verin.
    Kendinizi bordanızın üzerinde çömelmiş bir pozisyona getirin. Tekne ilerlemeye başladığında ve çekme halatının çekmeye başladığını hissettiğinizde, alıştırmalarınızda yaptığınız gibi kendinizi tahtanızın üzerine çekin. Dizlerinizi bükülü tutun ve rahat olun. Ayağa kalkmak için acele etmeyin. Çok hızlı hareket etmek dengenizi kaybetmenize neden olabilir.
  5. adım 5 kendinizi yavaş yavaş ayakta durma pozisyonuna kaldırın.
    Kendinizi yavaş yavaş ayakta durma pozisyonuna getirin. Teknenin hızının arttığını unutmayın, bu nedenle kendinizi dengeli ve sabit bir duruşa getirmek istersiniz. Dizlerinizi hafifçe bükün ve kilitlemeyin. Kollarınız hala önünüzde gergin olmalıdır. Eğer sorun yaşarsanız dirseklerinizi dizlerinizin etrafında kilitleyebilirsiniz. tahtaya çıkmak.
  6. adım 6 çekme halatı kolunu yan tarafınıza getirin.
    Çekme halatı kolunu yan tarafınıza getirin. Tutamağı öndeki kalçanızla hizalayın ve başınızı çevirerek öndeki omzunuzun üzerinden bakın.

Dalgayı Sürmek

  1. adım 1 dümdüz ileriye bakın.
    Dümdüz ileriye bakın. Tahtanıza aşağı bakmaktan kaçının. Dengenizi kaybedebilir veya tahtanızın ön kısmının eğilmesine ve sizi suya atmasına neden olabilirsiniz.
  2. adım 2 tahtanızı yönlendirmek için topuklarınıza ve ayak parmaklarınıza doğru eğilin.
    Tahtanızı yönlendirmek için topuklarınıza ve ayak parmaklarınıza doğru eğilin. Muhtemelen düşeceğiniz için yön vermek için gerçek tahtayı çevirmekten kaçının. Ayak parmaklarınıza (tahtanın ön kenarı) ve topuklarınıza (tahtanın arka kenarı) baskı uygulamak, tahtanızın suda ilerlemesine ve dönmesine neden olacaktır.
  3. adım 3 çekme halatı tutamağını kalçanızla aynı hizada tutun.
    Çekme halatı tutamağını kalçanızla aynı hizada tutun. Kendinizi tutamağı yukarı kaldırırken veya göğsünüze doğru tutarken yakalarsanız, tutamağı yavaşça aşağı indirin. Wakeboard yaparken tutamağı yukarıda tutmak düşmenize neden olabilir.
  4. adım 4 düşerseniz tekne sürücüsünün sizi almasını bekleyin.
    Düşerseniz tekne sürücüsünün sizi almasını bekleyin. Wakeboard üzerindeyken suya düşmek acı verici olabilir, ancak panik yapmamak önemlidir. Sürücü tekneyi geri döndürdüğünde, ona iyi olduğunuzu işaret edin. Tekrar denemek istiyorsanız, sürücünün tekneyi boşa almasını bekleyin ve ardından çekme halatı kolunu tutun. Başlangıç pozisyonuna geri dönün ve sürücüye başlamaya hazır olduğunuzu işaret edin.

Doğru El İşaretlerini Kullanmak

  1. adım 1 daha hızlı gitmek istiyorsanız tekne sürücüsüne baş parmağınızla işaret verin.
    Daha hızlı gitmek istiyorsanız tekne sürücüsüne baş parmağınızla işaret verin. Tahtanızın üzerine çıkana ve sürücü hızlanmayı durdurana kadar bekleyin. Daha küçük bir hız artışı istiyorsanız başparmağınızı sabit tutun ve daha büyük bir hız artışı istiyorsanız yukarı ve aşağı sallayın.
  2. adım 2 daha yavaş gitmek istiyorsanız tekne sürücüsüne baş parmağınızı aşağı doğru sallayın.
    Daha yavaş gitmek istiyorsanız tekne sürücüsüne baş parmağınızla işaret verin. Elinizin vücudunuzdan sürücünün veya gözcünün görebileceği kadar uzakta olduğundan emin olun. Hızda hafif bir düşüş için sabit bir başparmak aşağı hareketi yapın ve hızda daha büyük bir düşüş için başparmak aşağı hareketini sallayın.
  3. adım 3 hızınızı düşürdüğünüzde başınızın üstünü sıvazlayın.'re ready to stop.
    Durmaya hazır olduğunuzda başınızın üstünü sıvazlayın. Sürücünün veya gözcünün sizi gördüğünden emin olduğunuzda çekme halatının kolunu bırakın. Sürücünün sizi almak için geri dönmesini bekleyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir halat makara sistemi üzerindeysem ve oturmaya başlarsam iskeleden nasıl inerim?
    Suyun içinde oturmaya başlamalısınız, böylece sörf tahtanız önünüzde olacak şekilde sırt üstü yüzersiniz. Önünüzü görebildiğinizden ve kablonun tahtanızın altında değil üstünde olduğundan emin olun. Halat çekmeye başlamak üzereyken, öndeki ayağınızı sudan daha fazla çıkarın, böylece halat gerildikçe, öndeki ayağınız kablo rotasına bakacak şekilde tahtanızın üzerine çömelene kadar sudan çekilirsiniz. Sabit bir hız ve denge kazandıktan sonra, dizleriniz bükülü ve denge merkeziniz tahtanın merkezinin üzerinde olacak şekilde dik pozisyonda durun.
  • Soru
    Wakeboard yaparken ön ayağınızı arka ayağınızla nasıl değiştirirsiniz?
    Öncelikle ağırlığınızın board üzerindeki her iki ayağınız arasında eşit olarak dağıldığından emin olmalısınız. Ardından çekme halatı kolunu öndeki kalçanızdan uzağa getirin ve önünüzde tutun. Tahtanız dönmeye başlayacak ve ayaklarınız teknenin yönünde ileriye bakacaktır. Çekme halatı kolunu diğer kalçanıza doğru getirin. Diğer ayağınız şimdi sörf tahtanızın üzerinde öne bakıyor olmalıdır.
  • Soru
    Çekme halatını teknede neye bağlayacağım?
    Optimum bir wakeboard deneyimi için bir wakeboard kulesine (teknenize takılan ve çekme halatını bağladığınız bir kule) yatırım yapmalısınız.

İpuçları

  • Acele etmeyin ve vücudunuzu her zaman rahat tutmaya çalışın.
  • Çekme halatını çok sert çekmeyin veya çok fazla gevşeklik oluşmasına izin vermeyin, aksi takdirde düşebilirsiniz.
  • Wakeboard duruşunuzu bir denge tahtası üzerinde uygulayabilirsiniz. Başlangıçta vücudunuzu denge tahtasında olduğu gibi merkezde tutmanız gerekecektir.

Uyarılar

  • Wakeboard yaparken her zaman can yeleği giyin.

Video