Kavgadan Nasıl Uzaklaşılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kavgadan kaçmak sizi korkak ya da zayıf yapmaz. Dürüst olduğunuzu ve duygularınızı kontrol edebildiğinizi kanıtlar. İster eşiniz, ister arkadaşınız, ebeveyniniz ya da bir yabancı olsun, biriyle kavganın ortasındaysanız, kendinizi durumdan uzaklaştırmak iyi bir fikir olabilir. Sakin kalarak ve çıkışınızı nasıl yapacağınızı bilerek, kararınız hakkında iyi hissederek uzaklaşacaksınız.

Adımlar

Sakin Kalmak

  1. adım 1 duygularınızı kontrol edin.
    Duygularınızı kontrol edin. Karşınızdaki kişiye patlamanıza izin vermeyin. Ne kadar öfkeli olursanız, kavgadan uzaklaşmak o kadar zor olacaktır. Kontrolün sizde olduğunu unutmayın. Kafanızın içinde güven verici bir cümleyi tekrarlamayı deneyin, örneğin:
    • 'Ben iyi olacağım.'
    • 'Bunun için üzülmeye değmez.'
    • 'Onların fikirleri önemli değil.'
  2. adım 2 diğer kişiyle iletişime geçmeden önce biraz zaman ayırın.
    Diğer kişiyle iletişime geçmeden önce biraz zaman ayırın. Ne söylemek istediğinizi düşünün. Hakaret etme veya saldırma dürtüsü hissederseniz, diyaframınızdan derin nefes alın veya yavaşça ona kadar sayın. Amaç, mantıklı düşünebilmek için öfkenizin kaybolmasına izin vermektir.
    • Sakinleşmek için biraz zaman ayırmak, onlarla etkileşime geçmenin gerçekten o kadar önemli veya gerekli olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır. Buna değmeyeceğine karar verebilirsiniz!
  3. adım 3 diğer kişiyle empati kurun.
    Diğer kişi ile empati kurun. Bu durumda onların bakış açısını göz önünde bulundurun. Onlarla empati kurmak davranışlarına göz yumduğunuz anlamına gelmez, sadece nereden geldiklerine dair bir fikir edinmeniz için bir yoldur. Onların bakış açısını anladığınızda, öfkenizi bırakmanız ve kavgadan uzaklaşmanız daha kolay olacaktır.
    • Örneğin, önemli bir teslim tarihi yaklaşan bir iş arkadaşınızla kavga ediyorsanız, içinde bulunduğu durumun stresinin davranışlarını nasıl etkiliyor olabileceğini düşünün.
    • Sevgiliniz arkadaşlarınızla dışarı çıktığınız için kızgınsa, ona mantıksız demek yerine neden kızgın olduğunu düşünün. Kendilerini terk edilmiş hissediyor olabilirler.

Durumun Değerini Düşürmek

  1. adım 1 diğer kişiyi değerlendirin's anger level.
    Diğer kişinin öfke seviyesini değerlendirin. Sıkılı yumruklar, gergin omuzlar ve titreme gibi gözle görülür öfke belirtilerine bakın. Ne kadar kızgın olduklarını bilmek istersiniz, böylece durumu yatıştırmanın en iyi yoluna karar verebilirsiniz.
    • Birisi gözle görülür şekilde üzgünse, uzaklaşmaya çalışırsanız sözlü veya fiziksel olarak saldırabilir. Ayrılmaya çalışmadan önce onları dinlemek isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 diğer kişiye onu önemsediğinizi söyleyin.
    Diğer kişiye onu önemsediğinizi söyleyin. Nasıl hissettiğinizi samimi bir şekilde paylaşarak onları etkisiz hale getirin. Kavga ettiğiniz birine onu sevdiğinizi veya önemsediğinizi söylemek zor olabilir, ancak durumu yatıştırmaya yardımcı olabilir.
    • Örneğin şöyle diyebilirsiniz: 'Seni seviyorum ve birbirimize bu şekilde kızmamızı istemiyorum. Şu anda kavga etmeyelim.'
  3. adım 3 diğer kişiden özür dileyin.
    Diğer kişiden özür dileyin. Ciddi olmanız veya onların haklı olduğuna inanmanız gerekmez. Gururunuzu bir kenara bırakın ve üzgün olduğunuzu söyleyin, böylece kötü bir durumun daha da kötüleşmesini önleyebilirsiniz. Bazen duymaları gereken tek şey bir özürdür.
    • Örneğin, kavga ettiğiniz bir yabancıya 'Çok özür dilerim. Bu benim hatamdı ve bunun bir kavgaya dönüşmesini istememiştim.'
  4. adım 4 karşınızdaki kişiye biraz nefes alıp alamayacağınızı sorun.
    Diğer kişiye ikinizin de bir nefes alıp alamayacağınızı sorun. Kavgaya ara verin ki ikiniz de sakinleşmek için biraz zaman bulabilesiniz. Tekrar bir araya geldiğinizde muhtemelen ikinizin de daha mantıklı düşündüğünü göreceksiniz.
    • Örneğin, kavga ettiğiniz arkadaşınıza şöyle diyebilirsiniz: 'Şu anda hiçbir yere varamıyoruz. Sakinleşmek ve bunu daha sonra konuşmak ister misin?'
    • Arkadaşınız hala ısrarcıysa, bu uçuşu çözmek istediğinizi, ancak net düşünmediğinizde bunu yapamayacağınızı açıklayın. Bu şekilde, kendilerini saldırıya uğramış hissetmeyeceklerdir.
  5. adım 5 hafif kalpli bir şaka yapın.
    Hafif bir şaka yapın. Karşınızdaki kişiyle aranızdaki gerilimi azaltmak için mizahı kullanın. Gülmek için çok kızgın olabilirler, ancak bir şaka kavganın daha fazla tırmanmasını engelleyebilir.
    • Alaycı bir üslup kullanmayın ya da karşınızdaki kişi aleyhine şaka yapmayın. Bu, onların duygularını ciddiye almadığınızı hissettirecektir.
    • Eğer bir arkadaşınızla ya da sevgilinizle kavga ediyorsanız, ikinizin de gülebileceği bir şaka yapmayı deneyin.
  6. adım 6 kavga devam ederse uzaklaşın.
    Kavga devam ederse uzaklaşın. Diğer kişinin sizi kızdırmak için hakaretler ve kişisel saldırılar kullanmasına izin vermeyin. Birisi sizinle kavga etmekte ısrarlıysa ve siz durumu yatıştırmaya çalıştıysanız, oradan ayrılmalısınız. Sakince ama kendinize güvenerek uzaklaşın.
    • Güven çok önemlidir. Güvensiz görünürseniz, kişi sizinle kavga etmeyi deneyebilir. Sırtınızı dik tutun, omuzlarınızı geriye çekin ve başınızı dik tutun.

Uzaklaşmak

  1. adım 1 karşınızdaki kişiye şunları söyleyin're going to walk away.
    Karşınızdaki kişiye çekip gideceğinizi söyleyin. Onlar bir şey söylerken hışımla çıkıp gitmekten veya uzaklaşmaktan kaçının. Onları daha fazla üzmeden sakince durumdan çıkmak istersiniz. Sakince onlara kavgaya devam etmeyeceğinizi söyleyin.
    • Sevgilinizle kavga ediyorsanız, 'Yürüyüşe çıkacağım' ya da 'Şu anda kavga etmek istemiyorum. Diğer odaya gideceğim.'
    • Tanımadığınız biriyle kavga ediyorsanız, ona 'Şimdi gitmem gerekiyor, iyi günler' deyin ve gidin.
    • Eğer bir arkadaşınızla veya iş arkadaşınızla kavga ediyorsanız, ona karşı açık olun. 'Ben gidiyorum. Bunu daha sonra konuşalım.'
  2. adım 2 güvenli bir yere gidin.
    Güvenli bir yere gidin. Bu, evdeyseniz başka bir oda, iş yerinde ofisiniz veya dışarıdaysanız arabanız olabilir. Kendinizi diğer kişiden ayırın, böylece ikiniz de sakinleşmek için alana sahip olursunuz. Diğer kişi sizi takip ediyorsa, onunla iletişim kurmayın. Düşünmek için ayrı bir zamana ihtiyacınız olduğunu saygılı bir şekilde söyleyin.
    • Herhangi bir zamanda fiziksel tehlike altında olduğunuzu hissederseniz polisi arayın.
    • Arabanıza gidiyorsanız dikkatli olun. Tenha bir bölgede olmadığından ve açık bir kaçış yolunuz olduğundan emin olun.
    • Mümkünse halka açık bir alanda olduğunuzdan emin olun. Bu şekilde, kavga tırmanırsa, size yardım edebilecek başkaları da olabilir.
  3. adım 3 eğer yardım isterlerse yardım alın're being violent.
    Şiddet uyguluyorlarsa yardım alın. Kendinizi savunmak zorunda kalmadığınız sürece karşınızdaki kişiyle çatışmaya girmeyin ve fiziksel müdahalede bulunmayın. Her zaman önce durumdan uzaklaşmaya çalışın. Eğer yapamıyorsanız ve halka açık bir yerdeyseniz, yakındaki birinin dikkatini çekmeye çalışın. Evdeyseniz ve bir kavga şiddete dönüşürse, ayrılmaya çalışın veya kendinizi bir odaya kilitleyin. Hemen polisi arayın.
    • Mağaza veya park gibi halka açık bir yerdeyseniz, etrafta size yardım edebilecek insanlar arayın. Sesinizi yükselterek ve yardım isteyerek dikkatlerini çekin.
    • Bir barda ya da kulüpte iseniz ve birisi sizinle kavga etmeye çalışıyorsa, barmenin dikkatini çekin ya da bir arkadaşınızdan güvenlik görevlisini bulmasını isteyin.
  4. adım 4 kavga üzerine düşünün.
    Kavga üzerine düşünün. Tartışmaya neyin sebep olduğunu ve söylenen her şeyi düşünün. Zihninizi boşaltın ve kafanızdaki her şeyi gözden geçirin. Gerekirse not alın; bu, neyin nerede yanlış gittiğini anlamanıza yardımcı olabilir.
    • Bir kavgadan ders çıkarmak gelecekte başka bir kavgayı önlemeye yardımcı olabilir.
    • Örneğin, kavga sevgilinizle olduysa, ilişkinizde altta yatan hangi sorunların en başta kavgaya neden olduğunu düşünmek için zaman ayırın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir kavgadan uzaklaşmak neden daha iyidir?
    Uzaklaşmak, güvende kalmanızı sağlamanın en iyi yoludur. Bir kavgaya karışmak çoğu zaman birinin yaralanmasıyla sonuçlanır, ya siz ya da diğer kişi. Uzaklaşmak egonuzu incitebilir, ancak bunu yapmak yaralanma riskini almaktan daha iyidir. Uzaklaşmak gururunuzla ilgili değildir; güvende kalmakla ilgilidir.

İpuçları

  • Egonuzun sizi bir kavgada tutmasına izin vermeyin. Kavgadan uzaklaşmanın utanç verici ya da zayıf bir davranış olmadığını unutmayın. Bu sizin güçlü ve sakin olduğunuzu gösterir.
  • Bazen gururunuzu bir kenara bırakmak ve kötü bir durumu yatıştırmak için birinden özür dilemek daha iyidir.