Bataklıkta Nasıl Yürünür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bataklık, bataklık ve bataklık alanlarında yürümek zorlayıcı olabilir, ancak aynı zamanda doğayı keşfetmenin eğlenceli bir yoludur. Eğer bir bataklıkta yürüyecekseniz, kuru kalmak için su geçirmez ekipman kullanın. Yavaş yürüdüğünüzden ve bataklığın derinliğini test etmek için bir sopa kullandığınızdan emin olun. Asla yalnız yürümeyin ve bir harita getirdiğinizden emin olun. Bazı temel hazırlıklar ve güvenlik önlemleri ile bataklıkta eğlenceli bir yürüyüşün tadını çıkarabilirsiniz.

Adımlar

Bataklık Yürüyüşü için Giyinme

  1. adım 1 pamuklu bir gömlek ve sentetik yürüyüş pantolonu veya şortu giyin.
    Pamuklu bir gömlek ve sentetik yürüyüş pantolonu veya şortu giyin. Kıyafetlerinizin üzerine büyük giysiler giyeceğiniz için, altınıza hafif bir şeyler giymeyi tercih edin. Bu, bataklıkta verimli bir şekilde hareket etmenize yardımcı olacak ve aşırı ısınmayı önleyecektir. Basit bir pamuklu gömlek ve yürüyüş için üretilmiş sentetik pantolon veya şort, bataklık kıyafetlerinin altına giyilecek en iyi şeydir.
    • Sentetik pantolonları/şortları yerel bir açık hava mağazasından veya internetten satın alabilirsiniz. Sentetik malzeme kullanmak istemiyorsanız, file veya pamuklu pantolon gibi hafif bir malzeme tercih edin.
    • Sentetik şort veya pantolona ek olarak, sentetik iç çamaşırı da iyi bir fikirdir.
  2. adım 2 giysilerinizi su geçirmez giysilerle örtün.
    Giysilerinizi su geçirmez giysilerle kaplayın. Bir bataklıkta yürüyüşe çıkmadan önce, yerel bir açık hava mağazasından bazı su geçirmez ekipmanlar alın. Giysilerinizi örtmek için su geçirmez bir ceket ve su geçirmez bir pantolona ihtiyacınız olacak. Bu sadece giysilerinizi temiz tutmakla kalmaz, sizi kir ve bataklık suyunda bulunan potansiyel bakterilerden de korur.
    • Su geçirmez ekipman olmadan yürüyüşe çıkmanız tavsiye edilmez. Bazı tatil köyleri bataklık yürüyüşleri için su geçirmez ekipman kiralamanıza izin verebilir.
  3. adım 3 eldiven giyin.
    Eldiven giyin. Bataklıkta yürüyüş yaparken ellerinizi sudan ve kirden korumak önemlidir. Yürüyüş yaparken her zaman bir çift sentetik, su geçirmez eldiven giyin.
    • Eldivenler bataklık yürüyüşü için hayati önem taşır. Elleriniz çok fazla kir ve döküntü ile temas edecektir ve bakterilerden korunmak hayati önem taşır.
  4. adım 4 ayaklarınızı su geçirmez botlar ve kalın çoraplarla koruyun.
    Ayaklarınızı su geçirmez botlar ve kalın çoraplarla koruyun. Yürüyüş için ağır bir çift su geçirmez bot şarttır. Bunlar ayaklarınızı kuru tutmak için ağır yün veya sentetik çoraplarla giyilmelidir.
    • Su geçirmez ekipmanlar gibi, su geçirmez botlar da yürüyüş için isteğe bağlı değildir. Ayaklarınız her türlü bakteriyi barındırabilecek bataklık sularının derinliklerinde olacaktır. Koruma hayati önem taşır.
  5. adım 5 şapka veya bandana takın.
    Şapka ya da bandana takın. Sadece bataklık yürüyüşü için değil, her türlü yürüyüş için şapka veya bandana takmak önemlidir. Şapka veya bandana, güneş ışığının en yoğun olduğu saatlerde yürüyüş yapacağınız için yüzünüzü ve kafa derinizi güneşten korumaya yardımcı olabilir.

Bataklıkta Dikkatli Gezinmek

  1. adım 1 bataklıklarda çok az deneyiminiz varsa rehberli bir tura katılın.
    Bataklıklarda çok az deneyiminiz varsa rehberli bir tura katılın. Daha önce hiç bataklık yürüyüşü yapmadıysanız, diğer yürüyüşçülerden oluşan bir grupla birlikte rehberli bir tura katıldığınızdan emin olun. İlk bataklık yürüyüşünüzde size bir profesyonel rehberlik etmelidir. Sadece temel güvenlik kurallarını bilmekle kalmayacaklar, acil bir durumda nasıl müdahale edeceklerini de bileceklerdir.
    • Tatil köyleri ve kamp alanları genellikle rehberli turlar düzenler. Danışma masasındaki birine danışın. Rehberli turları çevrimiçi olarak da arayabilirsiniz.
  2. adım 2 bir haritayı takip edin.
    Bir haritayı takip edin. Hiçbir koşulda haritasız yürüyüşe çıkmamalısınız. Bir bataklıkta kaybolmak çok tehlikeli olabilir, bu nedenle güvenli bir yerde bir harita bulundurun. Ayrılmanız ihtimaline karşı grubunuzun tüm üyelerinin ellerinde harita olduğundan emin olun.
    • Bir haritaya ek olarak, geride kalan birine yürüyüş denemenizin ana hatlarını içeren bir güzergah bırakın. Bu şekilde, siz ve grubunuz kaybolursanız, insanlar sizi arayacakları genel alanı bileceklerdir.
    • Kullanmadığınız zamanlarda haritanızı cebinizde ya da sırt çantanızda tutun. Haritanızın ıslanması ihtimaline karşı her zaman yedek bir harita getirin.
  3. adım 3 yavaş yürüyün.
    Yavaş yürüyün. Bir bataklık yürüyüşü hızlı olmayacaktır ve muhtemelen çok fazla arazi kat etmeyeceksiniz. Bunun yerine, yavaş yürümeli ve daha az miktarda yer kaplamalısınız. Çok yavaş adımlar atın, böylece bataklık yürüyüşünüzü yaparken sabit kalabilirsiniz. Eğer sallanmaya başlarsanız, hızınızı yavaşlatın.
    • Unutmayın, çok fazla yer kat etmeseniz bile, manzarayı ayrıntılı bir şekilde inceleyerek bataklık yürüyüşünüzün tadını çıkarabilirsiniz. Bataklıkta yavaşça ilerlerken etrafınızdaki manzaraları, kokuları ve sesleri fark edin.
  4. adım 4 her adımdan önce bastonunuzla ileriyi hissedin.
    Her adımdan önce bastonunuzla ileriyi hissedin. Bataklık yürüyüşüne her zaman bir baston getirmelisiniz. Her adımdan önce ayağınızı koyacağınız alanı bastonunuzla yoklayın. Zeminin ıslak olduğu veya suyun çok derin olduğu alanlara adım atmaktan kaçının. Bataklıkta sağlam ve sığ bir alan bulmak için bastonunuzu kullanmadan asla adım atmayın.
  5. adım 5 düşme ve takılmalarla başa çıkın.
    Düşme ve takılmalarla başa çıkın. Siz veya bir başkası bataklığa saplanır veya düşerse, önce durumu değerlendirin. Kişi düştükten sonra ayağını, bileğini veya bacağını hareket ettirebiliyorsa, ayağını bataklıktan çıkarmasına nazikçe yardım edin ve yürümeye devam etmesi için onu teşvik edin. Ancak, kişi çok acı çekiyorsa ve bacağını, ayağını veya bileğini hareket ettiremiyorsa, kişinin botunun bağlarını çözün. Ayağını bottan yavaşça çıkarmasını sağlayın ve bir bank ya da kuru bir zemin gibi oturabileceği bir yere götürün.
    • Yaralı bir kişiyi taşımak için birden fazla kişi gerekebilir. Bu nedenle grup halinde yürüyüş yapmak önemlidir.
  6. adım 6 acil servislerle iletişime geçin.
    Acil servislerle iletişime geçin. Birisi hareket edemiyorsa, yürüyüşü durdurun ve yardım çağırın. Patikalarda genellikle yakınlarda yardım çağırabileceğiniz telefonlar bulunur. Ayrıca yaralı olmayan bir kişinin en yakın korucu istasyonuna yürümesini sağlayabilirsiniz. Birinin cep telefonu hizmeti varsa, o kişi acil durum hizmetlerini arayabilir.

Güvenlik Önlemleri Almak

  1. adım 1 bol miktarda su içtiğinizden emin olun.
    Bol miktarda suyunuz olduğundan emin olun. Yanınıza büyük bir şişe su almadan asla bataklık yürüyüşüne çıkmayın. Bir bataklıkta adım atmanın ekstra çabası nedeniyle, yürüyüşünüz sırasında çok susayacaksınız. Ekstra büyük bir su şişesi, tercihen bir galon veya daha fazla su getirin ve birkaç dakikada bir yudum alın. Susuz kalırsanız, bataklıkta yönünüzü kaybetmeniz çok kolay olur. Bu çok tehlikeli olabilir.
    • Yürüyüş grubunuzdaki tüm üyelerin de yanlarına su almaları gerektiğini bildiklerinden emin olun.
  2. adım 2 güneş kremi sürün.
    Güneş kremi sürün. Vücudunuzun yürüyüş giysileriyle örtülmeyen kısımlarına bol miktarda güneş kremi sürün. Islanırsanız ve birkaç saatte bir güneş kremini tekrar uygulayın. Güneş kreminin ne kadar dayandığını görmek için paketin talimatlarını kontrol edin.
  3. adım 3 yalnız yürüyüş yapmayın.
    Yalnız yürüyüş yapmayın. Asla bir arkadaşınız olmadan yürüyüşe çıkmayın. Bataklıkta birkaç rehberli tura katıldıktan sonra bile, bir bataklıkta tek başına yürüyüş yapmak her zaman tehlikelidir. Acil bir durumda, yardım çağıracak birine ihtiyacınız olacaktır.
  4. adım 4 vahşi hayvanları yalnız bırakın.
    Vahşi hayvanları rahat bırakın. Bataklık alanlarda timsah ve zehirli yılan gibi hayvanlar olabilir. Çoğunlukla, hayvanların kışkırtılmadan saldırması pek olası değildir. Potansiyel olarak tehlikeli bir hayvan görürseniz, ona yaklaşmayın veya fotoğrafını çekmeyin. Sadece yürümeye devam ederseniz, hayvan muhtemelen sizi rahat bırakacaktır.
    • Bir hayvan tarafından ısırılmanız veya başka bir şekilde zarar görmeniz durumunda, derhal acil servisle irtibata geçin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bazı bataklıklarda gözenekler yoluyla vücudunuza girebilen parazitler olduğunu duydum. Bu doğru mu?
    Evet, bu doğru. Belden yüksek çizmeler gibi uygun ekipmanlarla korunmadığınız sürece bataklıkta yürümeyin.
  • Soru
    Bir yerim kesilirse ne olur?
    Bölgeyi temizleyin ve kuru tutun.
  • Soru
    Bir aslan saldırısından nasıl kurtulabilirim?
    Bir ağaca tırmanmayı deneyebilir, bağırabilir, manyak gibi hırlayabilir ve karşılık verebilirsiniz. Umarım korkarlar.

İpuçları

  • Bataklıkta yanınızda taşıdığınız her şey su geçirmez torbalara veya örtülere sarılmalıdır. Bu özellikle bataklıkta kamp yapıyorsanız önemlidir, çünkü çadırınızın, uyku tulumlarınızın ve diğer ekipmanlarınızın yanlışlıkla düşürülerek ıslanmasını istemezsiniz.

Uyarılar

  • Tüm bataklık sularının kirli olduğunu varsayın. İçmekten kaçının.
  • Bir bataklığa, bataklığa veya bataklığa batarsanız, daha derine batacağınız için mücadele etmeyin. geriye yaslanın ve yüzerek çıkın. Bir bacağınızı kaldırmamaya çalışın çünkü diğeri daha derine batacak ve fazladan ağırlık alacaktır. çamur düzlüklerinden kaçının.
    • Ayrıca, bataklıklarda biriken durgun su ve alüvyonlar kötü kokulu ve mide bulandırıcı maddeler üretir.
  • Ayrıca bataklıklardaki durgun su ve alüvyon birikimi kötü kokulu ve mide bulandırıcı maddeler üretir.