Buz Üzerinde Nasıl Yürünür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kışları soğuk geçen bir yerde yaşıyorsanız, buz üzerinde yürümekten kaçınmak neredeyse imkansızdır. Buzda kaymak büyük bir sorun gibi görünmeyebilir, ancak ciddi yaralanmalara yol açabilir. Bir dahaki sefere kutup patlamasında mahsur kaldığınızda yolunuzu bulmanıza yardımcı olacak bazı püf noktaları vardır.

Adımlar

Doğru Yolda Yürümek

  1. adım 1 yavaş hareket edin.
    Yavaş hareket edin. Buz üzerinde acele etmek sadece düşmeyi istemektir. Bunun yerine yavaş yürüyün, böylece vücudunuzun kaygan yüzeye alışması için zamanınız olur. Hareket ederken daha az güç kullanacaksınız, bu da düşerseniz daha az zarar göreceğiniz anlamına gelir.
  2. adım 2 küçük adımlarla yürüyün.
    Küçük adımlarla yürüyün. Ayaklarınız birbirinden çok uzaksa, buz üzerinde dengenizi korumakta zorlanırsınız. Ayağınız diğerinin sadece birkaç santim önünde olacak şekilde küçük bir adım atın. Sonra diğer ayağınızla tekrarlayın. Daha uzun sürer ama çok daha güvende olursunuz.
  3. adım 3 i̇leri doğru karıştırın.
    Karıştırarak ilerleyin. Ayaklarınızı yaklaşık bir ayak aralıkta tutun. Ardından, yürürken her seferinde bir ayağınızı yavaşça karıştırın. Bu, ağırlık merkezinizi güçlendirir, böylece yüzey sabit olmasa bile sabit kalabilirsiniz.
    • Penguenlerin nasıl yürüdüğünü hayal edin. Mümkün olduğunca bunu taklit etmeye çalışın.
  4. adım 4 dik durun.
    Dik durun. Buz üzerinde yürürken iyi bir duruş büyük fark yaratır. Sırtınızı bacaklarınızla aynı hizada olacak şekilde dikleştirin. Bu, dengenizi kontrol etmenize yardımcı olur.
    • Kollarınızı yanlarınızda tutun. Kollarınızı çok fazla hareket ettirmek dengenizi kaybetmenize neden olabilir.
  5. adım 5 bir şeye tutunun.
    Bir şeylere tutunun. Bazen ekstra desteğe ihtiyaç duyarsınız. Trekking sopaları buz üzerinde yürümeyi kolaylaştırır çünkü buzu kavrayabilir ve dengede kalmanıza yardımcı olabilirler. Eğer bir sırığınız yoksa, bir baston deneyin.
    • Elinizde bir sırık veya baston yoksa, yakınlarda bir şey olup olmadığını kontrol edin. Korkuluklar, çıkıntılar ve duvarlar dar bir noktada yardımcı olabilir.

Tehlikeli Bölgelerden Kaçınmak

  1. adım 1 siyah buza dikkat edin.
    Siyah buza dikkat edin. Siyah buz sinsidir. Zeminle karışan ince bir şeffaf buz tabakasıdır. Buzsuz bir yüzey gibi görünür, ancak buza bağlı yaralanmaların önemli bir nedenidir.
    • Bir kar fırtınasından sonra, siyah buz olması ihtimaline karşı yavaş yürüyün. Tüm ağırlığınızla adım atmadan önce zemini test edin.
    • Buzun kamufle olmasının kolay olduğu otoparklardan ve asfaltlı diğer alanlardan kaçının.
  2. adım 2 eğim ve tepelerden kaçının.
    Eğim ve tepelerden kaçının. Düz yüzeyler tepelerden çok daha güvenlidir. Buzlu tepeler ağırlığınızı taşıyamaz, bu nedenle düşmek daha kolaydır. Mümkünse buzlu tepelerde yürümekten kaçının.
  3. adım 3 eriyen buzda dikkatli olun.
    Eriyen buz üzerinde dikkatli olun. Daha sıcak hava her zaman daha güvenli koşullar anlamına gelmez. Buz eridiğinde daha da kaygan hale gelir. Buzun erimeye başladığını fark ederseniz, takılmamak için dikkatli yürüyün.
  4. adım 4 çevrenize dikkat edin.
    Etrafınıza dikkat edin. Buzlu alanlarda yürürken gözünüzü yerden ayırmadığınızdan emin olun. Buz genellikle eşit olarak dağılmaz, bu nedenle dikkat etmezseniz sizi şaşırtabilir. İleride buz olup olmadığına dikkat edin, böylece hızınızı zamanında ayarlayabilirsiniz.

Uygun Şekilde Giyinmek

  1. adım 1 çekişli ayakkabılar giyin.
    Çekiş gücü olan ayakkabılar giyin. Buz üzerinde yürürken, doğru ayakkabı büyük fark yaratabilir. Çekiş gücü olan ayakkabılar size daha sıkı bir tutuş sağlar, böylece kayma olasılığınız azalır. Kauçuk tabanlı spor ayakkabılar veya botlar ya da sivri uçlu kramponlar tercih edin.
    • Deri botlar veya deri tabanlı ayakkabılar giymeyin. Bunlar daha zayıf çekiş gücüne sahiptir, bu da dengenizi kaybetme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
    • İhtiyacınız olan ekstra tutuşu sağlamak için ayakkabılara buz zincirleri takılabilir.
  2. adım 2 ağır bir ceket giyin.
    Ağır bir ceket giyin. Ne kadar dikkatli olursanız olun, düşme ihtimaliniz her zaman vardır. Ağır bir kışlık mont giymek darbeyi yumuşatmaya yardımcı olabilir. Kendinize ekstra bir yastık sağlamak için kabarık olanları deneyin.
    • Kalın, ağır pantolonlar giymek de yardımcı olabilir.
  3. adım 3 kavrayışlı eldivenler kullanın.
    Kavrayışlı eldivenler kullanın. Düştüğümüzde ilk içgüdümüz kendimizi yakalamak için ellerimizi uzatmaktır. Ellerinizi sağlam eldivenlerle korumak önemlidir. Tutuşlu eldivenler daha fazla kaymanızı engelleyebilir. Ayrıca yürürken korkulukları iyi kavramanıza da yardımcı olabilirler.
    • Avuç içlerinde ve parmaklarda siyah pedleri olan iş eldivenlerini düşünün.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları