Kendinizi Nasıl Isıtabilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hava soğuk olduğunda, kendinizi ısıtmak arzu edilebilir, hatta hayat kurtarıcı olabilir. Kendinizi sıcak tutmak aynı zamanda sizi daha konforlu hale getirebilir ve kış aylarında enerji faturalarınızı düşürmenize yardımcı olabilir. İşte ısınmak için bazı ipuçları.

Adımlar

Olağanüstü Durumlarda Kendinizi Isıtın

  1. adım 1 sıcak tutan giysiler giyin.
    Sıcak tutan giysiler giyin. Sıcak tutmanın en iyi yolu uygun kıyafetler giymektir. Eğer dışarıda olacaksanız, kat kat giyinin. Kat kat giyinmek sıcak tutmanın en iyi yoludur.
    • Üç yalıtım katmanına sahip olmalısınız. İlk katman için termaller, uzun donlar veya nemi uzaklaştıran malzemeler giyin. Orta katman için polar ve kuş tüyü gibi kalın malzemeler giyin. Dış katman için sizi kardan, yağmurdan ve rüzgardan koruyan bir malzeme giyin.
    • Katmanlarınız hapsetmek yerine gevşek olmalıdır. Terlemekten kaçınmalısınız çünkü terlemek nem yaratır ve bu da sizi daha soğuk yapar.
  2. adım 2 her yerinizi örtün.
    Her yerinizi örtün. Şapka, atkı ve eldiven takın. Atkıyı unutmak sizi çok daha fazla üşütebilir çünkü boynunuzdan çok fazla ısı kaybedersiniz. Sadece tek kat pantolon giymek insanların yaptığı büyük bir hatadır. Kot pantolonunuzun altına termal pantolonlar, polar taytlar ve bacak ısıtıcıları giyin. Kışlık botlarla birlikte birden fazla çorap giyin. Bir çift çorabın yün olmasına dikkat edin.
  3. adım 3 sürtünme yaratın.
    Sürtünme yaratın. Sıcak tutan kıyafetleriniz yoksa ya da kat kat giyinmenize rağmen hala üşüyorsanız, vücudunuzun soğuk kısımlarında sürtünme yaratın. Bu biraz ısı üretir. Kollarınızı veya bacaklarınızı ovuşturun ve olabildiğince fazla sürtünme yaratmaya çalışın.
    • Mümkünse kollarınızı gömleğinizin içine sokun ve orada tutun. Daha büyük bir kütle haline gelirsiniz ve bu nedenle ısı giysinizden ve her iki kolunuzdan yayıldıkça daha fazla ısı tutarsınız. Uzun kollu giyiyorsanız bir kolunuzu bir kolunuzun içine koyun ya da tam tersini yapın.
    • Olabileceğiniz en büyük kütle haline gelin. Kollarınızı ve ellerinizi bacaklarınızın altına koyun ya da gömlek tekniğini kullanın. Ancak kendinizi ayırmayın; en fazla ısı, birçok şey bir arada olduğunda ve karşılıklı olarak ısıyı paylaşıp yayabildiğinde iletilir.
  4. adım 4 kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirin.
    Kollarınızı ve bacaklarınızı hareket ettirin. Ayaklarınızı ve ellerinizi ısıtmak için onlara biraz kan pompalayın. Ayaklarınız soğuksa, bacağınızı 30-50 kez ileri geri hareket ettirmeyi deneyin. Hareket ederken uyluk kaslarınızı da dahil ettiğinizden ve bacağınızı geniş yaylar çizerek salladığınızdan emin olun. Kollarınızı ısıtmak için kollarınızı 360 derecelik büyük dairesel hareketlerle hareket ettirin. Harekete tüm kolunuzu dahil ettiğinizden emin olun.
    • Ellerinizin ve ayaklarınızın üşümesinin bir nedeni, merkez bölgenizin tüm ısıyı kendine doğru çekerek ellerinizi ve ayaklarınızı kansız ve ısısız bırakmasıdır. Elleriniz ve ayaklarınız sürekli üşüyorsa gövdenizin üzerine yelek ve daha fazla katman giyin.
    • Burnunuz veya elleriniz gibi uzuvlarınız soğuksa, onlara üfleyin. Elleriniz için boğazınızın arkasından çıkan sıcak, ılık havayı kullanın. Burnunuz için, elinizi burnunuzun üzerinde sıkmak isteyebilirsiniz. Sadece burnunuzu ısıtmakla kalmayacak, aynı zamanda burnunuzdan gelen sıcak hava ile ellerinizi de ısıtacaksınız.
  5. adım 5 toplanın.
    Birbirinize sokulun. Vücut ısısı insanlar arasında transfer edilir. Daha büyük kütle daha fazla ısı çeker. Diğer insanlar çok fazla vücut ısısı yayar. Başka biriyle mahsur kaldıysanız, sıcak kalmak için birbirinize sarılın.

Normal Durumlarda Kendinizi Isıtın

  1. adım 1 sıcak içecekler için.
    Sıcak içecekler için. Sıcak çay, kahve ve çorba içmek sindirim sisteminizdeki ısı sensörlerini harekete geçirerek ısınma hissi verir. Çay ve kahvenin sağlığa pek çok faydası vardır, bu nedenle ağır kremalar, şekerler ve şekerlemeleri atladığınız sürece, ısıtırken vücudunuza iyi antioksidanlar koyarsınız. Çorbanın düşük kalorili olması da ek bir avantajdır.
    • Sıcak içecekler içmek ellerinizi de ısıtabilir. Soğuk ellerinizi bir bardak sıcak çayın etrafına sarmak sizi dakikalar içinde ısıtabilir.
  2. adım 2 zencefil yiyin.
    Zencefil yiyin. Zencefil ısınmanın doğal bir yoludur ve tonlarca faydalı yan etkisi vardır. Zencefil, kanın dolaşımını sağlayan ve vücut ısınızı yükselten bir uyarıcı olarak çalışır. Sizi içten ısıtır. Zencefili çay olarak içmeyi, zencefilli kurabiye veya zencefilli çörek yemeyi ya da diğer yemeklere serpmeyi deneyin.
    • Ayaklarınızı ısıtamıyorsanız ayakkabı, terlik ya da çoraplarınızın içine zencefil tozu koymayı deneyin.
  3. 3. adım pişirin.
    Pişirin. Fırın ve güveç tenceresi kullanmak, daha düşük sıcaklıklarda daha uzun süre pişirerek mutfağın ısınmasına yardımcı olur. Güveçler, yahniler ve çorbalar yenildiğinde vücudu ısıtır.
  4. adım 4 sıcak bir banyo yapın.
    Sıcak bir banyo yapın. Sıcak bir küvete girmek vücut ısınızı yükseltir. Eğer üşüyorsanız, sıcak suda bekletmeyi deneyin ya da tercih ederseniz sıcak bir duş alın. Duş aldıktan sonra mümkün olduğunca çabuk kurulanın ve ısıyı vücudunuza hapsederek sizi sıcak tutmaya yardımcı olacak uzun kollu giysiler ve pantolonlar giyin.
    • Eğer erişiminiz varsa ısınmak için saunaları ve buhar odalarını deneyin.
  5. adım 5 sağlıklı yağlar tüketin.
    Sağlıklı yağlar tüketin. Zayıf vücut ısısı düzenlemesinin bir nedeni de düşük vücut yağ oranıdır. Vücudunuzu yalıtmak için yağa ihtiyaç vardır. Fındık, somon, avokado ve zeytinyağı gibi gıdalarda bulunan tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içeren bir diyet uygulayın.
  6. 6. adım temizleyin.
    Temizleyin. Evin etrafındaki işleri yapmak sizi hareket ettirir, bu da kanınızın pompalanmasını sağlar. Kanınız dolaşmaya başladığında, çekirdek sıcaklığınız yükselir. Kendinizi ısıtmak için süpürün, toz alın ve süpürün.
    • Bulaşık yıkamak sizi önemli ölçüde ısıtmaya yardımcı olabilir. Lavaboyu ılık su ile doldurun. Bulaşıkları yıkarken ve durularken ellerinizi sıcakta bırakmak vücut ısınızı yükseltmeye yardımcı olacaktır.
    • Çamaşır yıkamak da soğukla savaşmanıza yardımcı olabilir. Kurutucudan gelen sıcaklık, üşüyen ellerinizi ve kollarınızı ısıtmaya yardımcı olabilir. Giysileri kurutucudan çıkarıp giymek sizi ısıtabilir.
  7. adım 7 egzersiz yapın.
    Egzersiz yapın. Egzersiz kan pompalamanızı sağlar, bu da ısınmanıza yardımcı olur. Koşun, ağırlık kaldırın, yoga yapın ya da sizi terletecek herhangi bir hareket yapın.
    • Büyük ölçekli egzersiz yapamıyorsanız, bacaklarınızı itmek veya kollarınızı hareket ettirmek gibi çok daha küçük bir fiziksel efor sarf edin.
    • Kendinizi ısıtmak için Ashtanga yoga yapın. Bu yoga türü sizi iç vücut ısısı üreten pozlar ve nefes egzersizlerinden geçirir.
    • Şu anda üşüyor ve yoga dersleri için zamanınız mı yok? Bu basit yoga ısınma pozunu deneyin: kobra. Yere yüzüstü uzanın. Avuç içlerinizi göğsünüzün yanına yerleştirin. Başınızı, omuzlarınızı ve göğsünüzü kaldırarak yukarı doğru itin. Kürek kemiklerinizi aşağı ve birlikte çekin. Birkaç saniye tutun, sonra indirin. Daha sıcak hissetmek için birkaç tekrar yapın.
  8. adım 8 burnunuzdan nefes alın.
    Burnunuzdan nefes alın. Burnunuzdan nefes aldığınızda hava ısınır ve bu da vücut ısınızı yükseltmeye yardımcı olur. Nefes almayı ve nefes vermeden önce dört saniye tutmayı deneyin. Kendinizi ısıtmak için birkaç kez tekrarlayın.
  9. adım 9 sosyal olun.
    Sosyal olun. Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yalnız veya dışlanmış insanlar kendilerini daha soğuk hissediyor. İnsanlarla vakit geçirmek daha sıcak hissetmenizi sağlar. Televizyon karşısında yalnız kalmak yerine, bir arkadaşınızla veya aile üyenizle bir araya gelin.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları