Kokunuzu Maskelemek İçin Av Kıyafetlerini Karbonatla Nasıl Yıkarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Avlanırken, hayvanların kokunuzu alıp korkup kaçmaması için kokunuzu maskelemek gerçekten önemlidir. Av kıyafetlerini birkaç kez giydikten sonra bile, kokular kumaşta hapsolabilir ve gizliliğinizi bozabilir. Standart çamaşır deterjanı da sizi ele veren güçlü kokulara sahiptir, ancak neyse ki kıyafetlerinizi kokusuz hale getirmek için karbonat kullanabilirsiniz. Muhtemelen kıyafetlerinizi nasıl temizleyeceğinizi merak ediyorsunuz, bu nedenle en yaygın sorularınızın yanıtlarını bulmak için okumaya devam edin!

Adımlar

Av kıyafetlerimi koymadan önce çamaşır makinemi hazırlamalı mıyım?

  1. deterjan kokularından kurtulmak için çamaşır makinenizi temizleyin.
    Deterjan kokularından kurtulmak için çamaşır makinenizi temizleyin. Çamaşır makinenizde önceki yüklemelerden kalan deterjan olabilir ve bunun av kıyafetlerinize bulaşmasını istemezsiniz. İçeride kalmış deterjanı temizlemek için çamaşır makineniz için özel olarak üretilmiş bazı ticari temizleme tabletleri ile sıcak su döngüsü çalıştırın. Döngü sona erdiğinde, makinenin kapağını açık tutarak yaklaşık 30 dakika kurumaya bırakın.
    • Av kıyafetlerinizi günlük çamaşırlarınızla birlikte yıkamaktan kaçının çünkü kokular bulaşabilir.

Av kıyafetlerimi yıkamak için ne kadar karbonat kullanmalıyım?

  1. çamaşır yükünüzle birlikte ½ fincan (115 g) karbonat serpin.
    Çamaşır yükünüze ½ fincan (115 g) karbonat serpin. Çamaşır makinenizi soğuk su döngüsüne ayarlayın ve tüm av kıyafetlerinizi içine koyun. Yükü çalıştırmadan önce karbonatınızı doğrudan giysilerinizle birlikte ana bölmeye koyun.
    • Giysilerinizde hala koku fark ediyorsanız, bunun yerine 1 fincan (230 g) karbonat kullanmayı deneyin.

Av kıyafetlerini yıkarken hangi çamaşır deterjanından kaçınmalıyım?

  1. adım 1 parfüm ve uv parlatıcı içeren deterjanlardan uzak durun.
    Parfüm ve UV parlatıcı içeren deterjanlardan uzak durun. Çoğu hayvanın güçlü koku alma duyuları olduğundan, kokulu deterjanları kolayca tespit edebilirler. Bazı hayvanlar ultraviyole (UV) ışığı da görebilir ve UV parlatıcılar kıyafetlerinizi parlatarak ormanda dikkat çekmenizi sağlayabilir. Bu katkı maddelerinden herhangi birine sahip olmadıklarından emin olmak için kullanmadan önce deterjan etiketlerini okuyun.
  2. adım 2 eğer kullanmak istiyorsanız kokusuz, hipoalerjenik deterjan kullanın.
    Eğer kullanmak istiyorsanız kokusuz, hipoalerjenik deterjan kullanın. Kabartma tozu av kıyafetlerinizi temizleyecek olsa da, isterseniz daha derin bir temizlik için deterjan ekleyebilirsiniz. Ambalajı kontrol ederek 'çevre dostu' veya 'doğal' gibi ifadeler içerdiğinden ve deterjanın kokusuz olduğundan emin olun.
    • Av kıyafetleri için özel olarak üretilmiş koku nötrleştirici deterjanı internetten veya spor malzemeleri mağazalarından satın alabilirsiniz.
    • Daha fazla koku koruması için karbonat ve her tür deterjanı aynı yükte kullanabilirsiniz.

Av kıyafetlerimi nasıl kurutabilirim?

  1. adım 1 mümkünse kuruması için dışarıya asın.
    Mümkünse kuruması için dışarıya asın. Av kıyafetlerinizi asmak için bir çamaşır ipi veya ağaç dalı bulun, böylece güneşte kuruyabilirler. Kıyafetleri açık havada tuttuğunuz için, yalnızca vahşi hayvanlar tarafından fark edilmeyen doğal kokulara maruz kalacaklardır. Giysilerinizi kaldırmadan önce tamamen kuruyana kadar asılı bırakın.
    • Yeni yıkanmış giysilerinizi tutarken eldiven giyin, böylece onları başka kokularla kirletmemiş olursunuz.
  2. adım 2 mümkünse kurutucunuzu kullanın't put your clothes outside.
    Giysilerinizi dışarı koyamıyorsanız kurutucunuzu kullanın. Kurutma makinenizi normal kurutma döngüsüne ayarlayın ve av kıyafetlerinizi ekleyin. Kıyafetlerinizin kuruyup kurumadığını kontrol etmeden önce döngünün tamamen çalışmasına izin verin. Hala biraz nemli hissediyorlarsa, tamamen kuruyana kadar giysilerinizi makineye geri koyun.
    • Kurutma kağıdı kullanmak istiyorsanız, giysilerinizle birlikte koymadan önce kokusuz olduklarından emin olun.
    • Benzin istasyonları veya restoranlar gibi kokulu alanlara yakın bir şehirde yaşıyorsanız kurutma makinesi de kullanmak isteyebilirsiniz.
    • Kurutma makinenizin içinde koku varsa, tüy tutucunuzu temizleyin ve tamburu temiz bir bez ve beyaz sirke ile silin. Sirke kokusu geçene kadar kurutucunuzu kuruması için açık bırakın.

Av kıyafetlerimi yıkadıktan sonra nasıl saklayabilirim?

  1. giysilerinizi hava geçirmez bir torba veya kap içinde saklayın.
    Giysilerinizi hava geçirmez bir torba veya kapta saklayın. Sadece av malzemelerinizi saklamak için ayrılmış bir taşıma kutusu veya büyük bir açılıp kapanabilir çanta alın. Kıyafetlerinizi kabın içine yerleştirin ve hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Av kıyafetlerinizi giymeye hazır olana kadar kabın içinde tutun, böylece dışarıdaki kokuları emmezler.

Av kıyafetlerinden kokuyu nasıl uzak tutabilirim?

  1. adım 1 kıyafetlerinizin bulunduğu kaba bir kutu karbonat koyun.
    Kıyafetlerinizin bulunduğu kaba bir kutu karbonat koyun. Bir kutu karbonatı kırarak açın ve çöp kutunuzun ya da çantanızın dibine yerleştirin. Dökülmemesi veya devrilmemesi için giysilerinizi kutunun etrafına yerleştirin. Giysilerinizin üzerinde kalmış olabilecek nem veya kokuları emmeye yardımcı olması için karbonat kutusunu 2-3 hafta boyunca kabın içinde tutun.
    • Eğer bir kutu karbonatın tamamını kapta tutmak istemiyorsanız, kutunun yarısını bir çorabın içine boşaltın ve ağzını bağlayın. Bunun yerine çorabı giysilerinizin yanına yerleştirin.
  2. adım 2 giyinmeden önce koku nötrleştirici şampuan ve sabunla duş alın.
    Giyinmeden önce koku nötrleştirici şampuan ve sabunla duş alın. İnternetten veya yerel av malzemeleri mağazanızdan kokusuz şampuan ve vücut yıkama suyu satın alın. Duşa girin ve avlanmakta olduğunuz vahşi hayvanları korkutabilecek vücut kokularından kurtulmak için vücudunuzu iyice fırçalayın.
    • Dişlerinizi fırçalamayı ve diğer vücut kokusu kaynaklarını örtmek için kokusuz deodorant sürmeyi unutmayın.
  3. adım 3 avlanana kadar bekleyin're at the hunting site to put your clothes on.
    Kıyafetlerinizi giymek için av sahasına gelene kadar bekleyin. Av malzemelerinizi aracınıza veya dışarıya koyun, böylece evin içinde takip etmek zorunda kalmazsınız. Kıyafetlerinizi kabın içinde tutun ve yalnızca dışarıda ve avlanacağınız alanda olduğunuzda çıkarın. Bu şekilde, kıyafetlerinize aracınızdan, evinizden veya önceden durduğunuz herhangi bir yerden gelen kokuların bulaşmasını önlersiniz.
    • Bu sırada iç çamaşırı veya normal kıyafetler giymenizde bir sakınca yoktur. Sadece av sahasına vardığınızda bunları değiştirdiğinizden emin olun.

Av kıyafetlerimi ne sıklıkla yıkamalıyım?

  1. adım 1 her avdan sonra ilk kat kıyafetinizi yıkayın.
    Her avdan sonra ilk kat kıyafetinizi yıkayın. İç çamaşırlarınızda veya alt kat giysilerinizde herhangi bir koku almasanız bile, vahşi hayvanlar kokuya karşı daha hassas olabilir. Daha önce giydiğiniz av kıyafetlerini temiz giysilerden ayrı tuttuğunuzdan emin olun, böylece koku aktarmazlar.
  2. adım 2 dış giysilerinizi ayda bir kez temizleyin.
    Dış giysilerinizi ayda bir kez temizleyin. Ceketleriniz, yelekleriniz ve pantolonlarınızın dış katmanı cildinizle temas etmediği için kokma olasılığı daha düşüktür. Bunları her giydiğinizde yıkamak zorunda olmasanız da, gözle görülür şekilde kirlendiklerinde veya ay sonunda yıkamayı alışkanlık haline getirin.
    • Av geziniz sırasında üzerinize kan bulaştıysa, hayvanlar kokusunu alabileceğinden kıyafetlerinizi her zaman yıkayın.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

Uyarılar

  • Av malzemelerinize güçlü kokular ekleyebileceğinden yumuşatıcı kullanmaktan kaçının.
  • Kıyafetlerinizi saklamadan önce tamamen kuru olduklarından emin olun, böylece küflenmezler.