Zehirli Sarmaşık Nasıl Yıkanır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir patikada zehirli sarmaşık gördüğünüzde, muhtemelen bitkinin döküntüye neden olan yağı urushiol'e çoktan maruz kalmışsınızdır. Bitkiye dokunduğunuzdan veya giysilerinizi ona sürttüğünüzden şüpheleniyorsanız, cildinizin tepki vermemesi ve kaşıntılı bir döküntü oluşmaması için cildinizi ve giysilerinizi tamamen yıkamanız önemlidir. Yağı ortadan kaldırmak ve zehirli sarmaşığı başkalarına bulaştırmanızı önlemek için sabunlu su veya ispirto kullanın.

Adımlar

Zehirli Sarmaşığı Cildinizden Yıkamak

  1. adım 1 zehirli sarmaşığa maruz kalan cildi soğuk suyla durulayın.
    Zehirli sarmaşığa maruz kalan cildi soğuk suyla durulayın. Bir tuvalete gidin ve cildinizin üzerinden soğuk su geçirin. Hala patikadaysanız, üzerine bir su şişesinden veya mataradan su dökün. Elinizin altında bir su kabı yoksa cildinizi soğuk bir akarsuya bile daldırabilirsiniz.

    İpucu: Durulamak için sıcak su kullanmak aslında uruşiolü yayabilir, bu yüzden soğuk su kullanmalısınız.

  2. adım 2 cildinize sabun uygulayın.
    Cildinize sabun uygulayın. Bir kalıp sabun, sıvı el sabunu veya sıvı bulaşık sabunu kullanabilirsiniz. Cildinize birkaç damla sıvı sabun damlatın ya da kalıp sabunu ince bir sabun tabakasıyla kaplanana kadar cildinize sürün.
    • Sabun cildinizdeki yağı soyar, bu nedenle uruşiolü çıkarmada etkilidir.
  3. adım 3 sabun köpürene kadar cildinize masaj yapın.
    Sabun köpürene kadar cildinize masaj yapın. Köpürmesi için sabunu cildinize nazikçe sürün. Ellerinizi yıkıyorsanız, parmaklarınızın arasını ve tırnaklarınızın altını ovuşturduğunuzdan emin olun.
    • Yıkarken sertçe ovalamaktan kaçının, aksi takdirde cildinizi tahriş edebilirsiniz.
  4. adım 4 soğuk su kullanarak sabunu cildinizden yıkayın.
    Cildinizdeki sabunu soğuk su kullanarak yıkayın. Sabunu tamamen çıkarmak için sabunlu cildi soğuk akan suyun altında tutun. Sabunu durularken urushiol yağını da cildinizden durulayacaksınız.
    • Hassas cildi tahriş etmemek için soğuk su kullanmayı unutmayın.
  5. adım 5 cildinizi ispirto ile yıkayın't have access to soap.
    Sabuna erişiminiz yoksa cildinizi ispirto ile yıkayın. Kendinizi sabuna erişiminiz olmayan bir patikada bulabilirsiniz, ancak ilk yardım çantanızda ispirto varsa bunu kullanabilirsiniz. Alkolü zehirli sarmaşığa maruz kalan cildinize dökün ve uruşiolü gevşetmek için cildinizi nazikçe ovalayın.
    • Sürtünme alkolünü soğuk suyla duruladığınızdan emin olun.

Zehirli Sarmaşığı Kıyafetlerden Çıkarma

  1. adım 1 giysileri tutmak için vinil veya pamuklu eldiven giyin.
    Giysileri tutmak için vinil veya pamuklu eldiven giyin. Giysileriniz veya ayakkabılarınız zehirli sarmaşığa sürtündüyse, urushiol yağı eşyalara bulaşmış olabilir. Urushiol yıllarca giysilerin üzerinde kalabileceğinden, malzemeleri etkili bir şekilde temizlemek önemlidir. Çıplak teninizin yağla tekrar temas etmemesi için bir çift vinil veya pamuklu eldiven giyin.
    • İnce kauçuk veya lateks eldiven kullanmaktan kaçının, çünkü urushiol bu malzemelerden geçebilir.

    İpucu: Yağ ile temas ettikten sonra atmanız gerekeceğinden, atmaktan çekinmeyeceğiniz eldivenler kullanın.

  2. adım 2 kirlenmiş giysileri çamaşır makinesine koyun.
    Kirlenmiş giysileri çamaşır makinesine koyun. Zehirli sarmaşığa maruz kalmamış giysileri makineye atmayın. Giysilerin birleştirilmesi uruşiol yağını maruz kalmamış giysilere aktarabilir. Bunun yerine, makinenize yalnızca zehirli sarmaşığa maruz kalan giysileri koyun. Ardından, giysileri kullanırken giydiğiniz eldivenleri atın.
    • Zehirli sarmaşığa maruz kalmış giysileri hemen yıkayamıyorsanız, giysileri plastik bir çöp torbasına koymak için eldiven giyin. Giysileri çamaşır makinesine boşalttıktan sonra torbayı atın.
  3. adım 3 bir kepçe çamaşır deterjanı ekleyin.
    Bir kaşık çamaşır deterjanı ekleyin. Zehirli sarmaşığın yıkanması zordur, bu nedenle sadece birkaç parça giysi yıkıyor olsanız bile giysilerin içine bir kaşık toz çamaşır deterjanı koyun. Deterjan, güçlü bir çözelti oluşturmak için su dolu küvetle karışacaktır.
    • Sıvı deterjan kullanıyorsanız, yüke bir kapak dolusu ekleyin.
  4. adım 4 makineyi en sıcak, en büyük ve en uzun döngü ayarlarında çalıştırın.
    Makineyi en sıcak, en büyük ve en uzun döngü ayarlarında çalıştırın. Zehirli sarmaşık yağı suda kolayca parçalanmaz, bu nedenle makinenizi sıcak suyla doldurun ve en uzun döngüde çalışacak şekilde ayarlayın. Bu, sabunlu çözeltiye uruşiol yağını yıkamak için en iyi şansı verir.
    • Seçeneğiniz varsa, uruşiol yağını çıkarmak ve giysilerin üzerinde yeniden birikmesini önlemek için derin dolgulu durulamayı seçin.
    • Çok miktarda kirlenmiş giysiyi yıkamak için, bunları küçük yüklere bölün. Daha küçük yükler giysiyi daha iyi çalkalar ve uruşiol yağının durulanmasını sağlar.
  5. adım 5 giysileri kurutucuya aktarmak için yeni eldivenler giyin.
    Giysileri kurutucuya aktarmak için yeni eldivenler giyin. Her ne kadar urushiol giysiden çıkmış olsa da, ıslak giysileri kurutucuya aktarmak için yeni bir çift vinil veya pamuklu eldiven giymekten zarar gelmez. Kurutma makinesini genellikle kullandığınız ayarda çalıştırın.
    • Eldivenleri kullandıktan sonra atmayı unutmayın.
  6. adım 6 boş çamaşır makinenizi sıcak ve sabunlu bir programda çalıştırın.
    Boş çamaşır makinenizi sıcak ve sabunlu bir programda çalıştırın. Kalan uruşiol yağını temizlemek için makineyi sıcak suyla doldurun ve tam bir kapak veya kepçe çamaşır deterjanı ekleyin. Makineyi açın ve uzun bir döngü çalıştırın.
    • Bu işlemi, kirlenmemiş çamaşırları makinede yıkamadan önce yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Zehirli sarmaşık döküntüsünü nasıl tedavi edersiniz?
    Çok kaşıntılı ve kabarcıklı ise üzerine steroid krem sürün. Reçetesiz satılan kremlerle başlayabilirsiniz, ancak çok şiddetliyse reçeteli steroid kremler de kullanabilirsiniz. Kalamin losyonu da Benadryl veya Claritin gibi oral bir antihistaminik ile birlikte kaşıntıya yardımcı olacaktır.

İpuçları

  • Zehirli sarmaşığı temizlemek için aletler kullandıysanız, işiniz bittikten sonra aletleri sıcak sabunlu suyla iyice temizleyin.
  • Makinede yıkanıp yıkanamayacağını görmek için giysilerinizin etiketlerini kontrol edin. Etikette kuru temizleme yapılması gerektiği yazıyorsa, profesyonel yıkamaya götürün ve kuru temizleme servisine giysilerin zehirli sarmaşıkla temas ettiğini bildirin.

Uyarılar

  • Geceleri sizi uyutmayacak kadar kaşıntılı bir zehirli sarmaşık döküntüsü oluşursa veya daha da kötüleşirse doktorunuzu arayın. Ayrıca ateşiniz çıkarsa, şişlik fark ederseniz veya nefes almakta zorlanırsanız derhal tıbbi yardım alın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Sabun
  • Su
  • Sürtme alkolü
  • Çamaşır deterjanı
  • Vinil veya pamuk eldivenler