Patenler Nasıl Yıkanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tıpkı her zaman kullandığınız ayakkabılarınız gibi, patenleriniz de içinde geçirdiğiniz onca eğlenceden sonra kirlenmeye mahkumdur. Neyse ki, patenleri temizlemek oldukça basit bir işlemdir. Bu hem tekerlekli patenler hem de buz patenleri için geçerlidir, bu nedenle paten stiliniz ne olursa olsun, patenlerinize çeki düzen vermekte sorun yaşamazsınız. İşi halletmek için ihtiyacınız olan tek şey, bulunması kolay birkaç temizlik malzemesi ve aletidir. Düzenli temizlik, patenlerinizin en iyi durumda kalmasını sağlamaya da yardımcı olur, böylece paten kaymayı en sevdiğiniz yerde daha birçok tur atarak keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz.

Adımlar

Tekerlekli Patenler ve Inline Patenler

  1. adım 1 çıkarılabilir astarları çamaşır makinesinde yıkayın ve havayla kurutun.1Çıkarılabilir astarları çamaşır makinesinde yıkayın ve havayla kurutun. Patenlerinizin veya inline patenlerinizin içindeki çıkarılabilir astarları çıkarın ve çamaşır makinenize atın. Çamaşır makinenizi 30 °C'ye (86 °F) kadar ılık su döngüsüne ayarlayın ve yumuşak bir çamaşır deterjanı ekleyin. Döngüyü çalıştırın, ardından astarları asarak kurutun.
    • Astarlarınıza zarar verebilecek sert deterjanlar veya yumuşatıcılar kullanmayın.
    • Kururken astarları ısı kaynaklarından uzak tuttuğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 patenleriniz ıslanırsa temiz bir bez kullanarak dış yüzeyini silin.2Patenleriniz ıslanırsa dış yüzeyini temiz bir bezle silin. Patenlerinizi kullandıktan sonra çıkarın ve teriniz veya ıslak sürüş koşulları nedeniyle ıslanırlarsa nemi emmeye yardımcı olması için bir gazete kağıdının üzerine koyun. Patenlerinizin dış yüzeylerini tamamen kurulayın.
    • Patenlerinizdeki çatlaklardan kir ve tozu temizlemek için temiz, kuru bir fırça da kullanabilirsiniz.
  3. adım 3 bir anahtar veya altıgen anahtar kullanarak tekerlekleri patenlerinizden çıkarın.3Bir anahtar veya altıgen anahtar kullanarak tekerlekleri patenlerinizden çıkarın. Tekerleklerinizin göbeklerine bakarak aksa bir somunla mı yoksa başında altıgen bir yuva bulunan çıkarılabilir bir cıvatayla mı tutturulduklarını belirleyin. Somunları sökmek için bir anahtar veya başlarında altıgen yuvalar bulunan cıvataları sökmek için altıgen bir anahtar kullanın. Tüm tekerlekleri çıkarın.
    • Tekerlekli patenlerde genellikle tekerlekleri akslara sabitlemek için somunlar kullanılırken, paten gibi sıralı patenlerde genellikle başlarında altıgen yuvalar bulunan cıvatalar kullanılır. Başka bir deyişle, tekerlekli paten tekerleklerini çıkarmak için bir İngiliz anahtarına, sıralı paten tekerleklerini çıkarmak için ise bir altıgen anahtara ihtiyacınız vardır.
    • Altıgen anahtar, alyen anahtarı veya alyen anahtarı olarak da bilinir.
    • Paten tekerleklerini çıkarmak için farklı anahtar soketleri ve başlıkları olan çok amaçlı bir paten aleti de kullanabilirsiniz.
    • Tekerleklerinizi ve rulmanlarınızı her 1-3 ayda bir veya her 10 kullanımdan sonra temizlemek iyi bir fikirdir.
  4. adım 4 rulman sökücü kullanarak rulmanları tekerleklerden çıkarın.4Bir rulman sökme aleti kullanarak rulmanları tekerleklerden çıkarın. Aletin arkasındaki düğmeye basarken rulman sökme aletinin ucunu tekerleğin ortasına doğru itin. Düğmeyi bırakın, ardından rulmanı çıkarmak için aleti geri çekin. Bunu her tekerlek için yapın.
    • Tekerlekli patenlerinizi veya sıralı patenlerinizi temizlerken rulmanları her zaman çıkarın, böylece tekerlekleri yıkarken onları ıslatmazsınız.
    • Bir paten mağazasından veya internetten rulman sökücü alabilirsiniz.
  5. adım 5 tekerlekleri sabunlu su dolu bir kapta bekletin.5Tekerlekleri sabunlu su dolu bir kapta bekletin. Tüm tekerlekleri su dolu bir kaba daldırın ve 2-3 damla sıvı bulaşık deterjanı ekleyin. Güzelce sabunlanana kadar tekerlekleri suyun içinde birkaç kez hareket ettirin. Tekerleklerdeki kirin gevşediğini ve suda yüzdüğünü görmeye başlayana kadar bekletin.
    • Hafif tekerlek temizlikleri için, tekerleklere biraz cam temizleyici püskürtebilir ve ıslatmak yerine bir kağıt havluyla silerek temizleyebilirsiniz. Bu işlem tekerlekler patenlerin üzerindeyken de yapılabilir.
  6. adım 6 tekerlekleri temizleyin ve kağıt havlu ile kurulayın.6Tekerlekleri temizleyin ve kağıt havlu ile kurulayın. Islatma işlemi bittikten sonra tekerlekleri sudan çıkarın ve temiz, kuru kağıt havlu kullanarak teker teker silin. Patenlerinizi tekrar bir araya getirmeden önce tüm tekerleklerinizin tamamen temiz ve kuru olduğundan emin olmak için gerektiğinde daha fazla kuru kağıt havlu kullanarak her bir tekerlekteki tüm nemi silin.
    • Islatma sırasında çıkmayan ve kağıt havluyla silinmeyen kir varsa, eski bir diş fırçasıyla ovalayarak temizleyebilirsiniz.
  7. adım 7 rulmanları rulman yıkama ile temizleyin ve rulman yağı ile yağlayın.7Rulmanları rulman yıkama ile temizleyin ve rulman yağı ile yağlayın. Rulmanları küçük kapaklı bir kaba koyun ve üzerlerini rulman yıkama ile kaplayın. Kapağı kapatın ve rulmanları yıkamak için kabı kuvvetlice sallayın. Rulmanları yıkamadan çıkarın ve temiz, tüy bırakmayan bir bezle kurulayın. Her bir rulmana 1 damla rulman yağlayıcısı uygulayın.
    • Rulman yıkama ve rulman yağlama ürünlerini bir paten mağazasından veya internetten temin edebilirsiniz.
  8. adım 8 rulmanları tekerleklere takın ve tekerlekleri patenlerinize geri takın.8Rulmanları tekerleklere takın ve tekerlekleri patenlerinize geri takın. Rulmanları her bir tekerleğe yeniden takmak için rulman aletinizi kullanın. Tekerlekleri akslara geri yerleştirin, ardından anahtarınızı veya altıgen anahtarınızı kullanarak somunları veya cıvataları yerlerine sıkın.
    • Tekerleklerin hepsi değiştirilebilir, bu nedenle patenlerinizin herhangi bir yerine geri takılabilirler. Aslında, onları daha önce olduklarından farklı bir sırayla takmak, tekerleklerdeki aşınmayı azaltmaya yardımcı olmak için iyi bir yoldur.
    • Serbestçe döndüklerinden emin olmak için her bir tekerleği parmaklarınızla döndürün. Eğer herhangi biri çok düzgün dönmüyorsa, o tekerleğe daha fazla hareket kabiliyeti kazandırmak için somunu veya cıvatayı yaklaşık 1/4 tur gevşetebilirsiniz.

Buz Patenleri ve Hokey Patenleri

  1. adım 1 her kullanımdan hemen sonra paten bıçaklarınızı yumuşak bir bezle silin.1Her kullanımdan hemen sonra paten bıçaklarınızı yumuşak bir bezle silin. Buzdan çıkar çıkmaz oturun ve patenlerinizi çıkarın, ardından tüm nemi silin. Bıçak koruyucularınızı takarak bıçakları örtün ve temiz ve korumalı tutun.
    • Buz pateni veya hokey pateni bıçaklarınızı kullandıktan sonra asla ıslak kalmasına izin vermeyin, aksi takdirde paslanmaya başlayabilirler.
    • Paten bıçaklarınızda pas oluşursa, üzerlerine biraz WD-40 püskürtün ve bir ovma süngeri ile pası temizleyin.
  2. adım 2 patenlerinizin tabanlarını ve iç kısımlarını bir bez ve sirke ile fırçalayın.2Patenlerinizin tabanlarını ve iç kısımlarını bir bez ve sirke ile fırçalayın. Her bir pateninizin iç tabanını çıkarın. Bir bezin üzerine biraz sirke dökün ve her bir patenin iç tabanının her iki tarafını ve tüm iç kısmını fırçalayın, ardından her şeyin kurumasını bekleyin.
    • Sirke yerine ticari bir spor koku giderici sprey de kullanabilirsiniz.
    • Patenlerinizin içinde koku oluşmasını önlemek için, her kullanımdan sonra tabanlıkları çıkarabilir ve teri ve kokuları emmesi için paten botlarının içine gazete kağıdı doldurabilirsiniz. Ayrıca paten botlarınızın içine yapıştırabileceğiniz ticari koku gidericiler de vardır.
  3. adım 3 paten bağcıklarınızı sıcak su ve çamaşır deterjanı dolu bir kapta bekletin.3Kayak bağcıklarınızı sıcak su ve çamaşır deterjanı dolu bir kapta bekletin. Paten botlarınızın her birinden bağcıkları çıkarın. Bir kaseye bağcıkları tamamen batıracak kadar sıcak su doldurun ve yaklaşık 1 yemek kaşığı (15 mL) çamaşır deterjanı ilave edin. Bağcıklarınızı kaseye koyun ve en az 30 dakika bekletin, ardından iyice durulayın ve kurumaya bırakın.
    • Bağcıklar özellikle kirliyse daha uzun süre bekletebilirsiniz.
    • Bağcıklar tamamen kuruyana ve paten temizliğinizin geri kalanını tamamlayana kadar bekleyin ve tekrar paten botlarınıza takın.
    • Bağcıklarınız ıslatıldıktan sonra hala kirli veya lekeli ise, her zaman değiştirebilirsiniz.
  4. adım 4 patenlerinizin dışını su, bulaşık deterjanı ve süngerle temizleyin.4Patenlerinizin dışını su, bulaşık deterjanı ve bir süngerle temizleyin. Küçük bir kaseye veya kaba biraz su koyun ve birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı ekleyin. Bir süngeri solüsyona batırın, fazla nemi sıkın, ardından toz ve kiri temizlemek için süngeri patenlerinizin dış yüzeylerinin her yerine sürün.
    • Temizlenmesi zor lekeler ve lekeler için melamin köpük sünger kullanmayı da deneyebilirsiniz.
  5. adım 5 patenlerinizi temiz ve kuru bir havluyla kurulayın.5Patenlerinizi temiz ve kuru bir havluyla kurulayın. Havluyu az önce temizlediğiniz yüzeylerin her tarafına sürterek ekstra nemi emmesini sağlayın. Su damlalarının saklanabileceği tüm kuytu köşelere girdiğinizden emin olun.
    • Örneğin katlanmış bir el havlusu veya küçük bir bez ya da mikrofiber bez kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 tabanlıkları ve bağcıkları patenlerinize geri takın.6Tabanlıkları ve bağcıkları patenlerinize geri takın. Sirke ile temizlediğiniz tabanlıkları kuruduktan sonra yerine takın. Bağcıklar da kuruduktan sonra her bir pateninizi bağlayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Her paten kayışınızdan sonra hızlı bir temizlik için her şeyi nemli bir bezle silebilirsiniz.
  • Patenlerinizi her kullandıktan sonra iç tabanlıkları ve çıkarılabilir astarları çıkarın ve kokularla savaşmaya yardımcı olması için havalandırın.

Uyarılar

  • Paten tekerlek yataklarını asla suda bekletmeyin, aksi takdirde paslanıp işe yaramaz hale gelebilirler.
  • Patenleri çamaşır makinesinde yıkamaya çalışmayın. Hem patenlerinize hem de çamaşır makinenize zarar verebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

Tekerlekli Patenler ve Patenler

  • İngiliz anahtarı veya altıgen anahtar
  • Rulman sökücü
  • Su
  • Sıvı bulaşık deterjanı
  • Konteyner
  • Kağıt havlular
  • Diş fırçası (isteğe bağlı)
  • Kıl fırça
  • Rulman yıkama
  • Yatak yağlayıcı

Buz Patenleri ve Hokey Patenleri

  • Yumuşak bez
  • El bezi
  • Sirke
  • Kase
  • Su
  • Çamaşır deterjanı
  • Sünger
  • Sıvı bulaşık deterjanı