Tüm Vücut Emniyet Kemeri Nasıl Takılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tüm vücut emniyet kemerleri yüksekten düşmeniz durumunda son savunma hattıdır, bu nedenle düzgün bir şekilde takılması gerekir. İyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için koşum takımını takmadan önce iyice inceleyin. Koşum takımını takın, bağlantı elemanlarını ve tokaları bağlayın ve güvenli olduklarından emin olun. Ardından, kayışları ayarlayın ve sıkın, böylece tüm kayış vücudunuza tam olarak oturur.

Adımlar

Kablo Demetinin İncelenmesi

  1. adım 1 emniyet kemerini arkadaki d halkasından tutun.
    Emniyet kemerini arkadaki D halkasından tutun. Emniyet kemerinin arka tarafındaki D halkasını bulun. 'D' harfi şeklinde sağlam bir metal halka gibi görünür. Kendinizi yönlendirebilmek için koşum takımını halkadan tutun.
    • D halkası, koşum takımınızın bir güvenlik hattına bağlanacağı yerdir.
  2. adım 2 kayışları serbest bırakmak için koşum takımını sallayın.
    Kayışları çıkarmak için koşum takımını sallayın. Kayışların yerine oturması ve kayış ve toka karmaşasının çözülmesi için koşum takımını iyice sallayın. Tüm kayışların düz durması için ellerinizi kullanarak düğümleri ayırın.
    • Kayışlar ciddi şekilde karışmışsa, koşum takımını düz bir şekilde yatırın ve elle ayırın.
  3. adım 3 tüm tokaları çözün ve kayışları serbest bırakın.
    Tüm tokaları çözün ve kayışları serbest bırakın. Bağlanmış olan tokaların klipslerini açın ve kayışların koşumdan gevşek bir şekilde sarkmasına izin verin. Kayışlar sıkılmış ve tokalara veya bağlantı elemanlarına bağlanmışsa, önce gevşetmek için kayışı tokanın altından çekin.
    • Emniyet kemerini daha önce takmış ve kayışlar size göre ayarlanmış olsa bile, tüm tokaları çözün ve kayışları gevşetin, böylece emniyet kemerini güvenli bir şekilde yeniden takabilirsiniz.
  4. adım 4 darbe göstergelerini kontrol ederek aşağıdakilerin olup olmadığını kontrol edin're exposed.
    Açıkta olup olmadıklarını görmek için darbe göstergelerini kontrol edin. Emniyet kemerinin arkasındaki omuz kayışlarının her birinde 'darbe göstergesi' yazan bir etiket olup olmadığına bakın. Etiket yırtılmışsa veya açıktaysa ve 'Dur' veya 'Çıkar' yazan bir metin okuyabiliyorsanız, bu, emniyet kemerinin hasar gördüğü ve takılmaması gerektiği anlamına gelir.
    • Darbe göstergesi, emniyet kemerinin hasar görüp görmediğini veya ağır bir darbe alıp almadığını ve kullanılmadan önce bir profesyonel tarafından incelenmesi gerektiğini söylemek için tasarlanmıştır.
    • Darbe göstergesi açıkta olan veya eksik olan bir emniyet kemerini asla takmayın.
  5. adım 5 kayışlarda, bağlantı elemanlarında ve tokalarda hasar olup olmadığına bakın.
    Kayışlarda, bağlantı elemanlarında ve tokalarda hasar olup olmadığına bakın. Kayışlarda aşınma, yıpranma ve çatlak olup olmadığını kontrol edin. Tokaları kayışlara sabitleyen metal bağlantı elemanlarına ve arkadaki D halkasına bakarak bükülmediklerinden, çatlamadıklarından veya hasar görmediklerinden emin olun. Düz olduklarından ve herhangi bir çatlak bulunmadığından emin olmak için tüm tokaları kontrol edin.
    • Tüm vücut emniyet kemerinizin iyi çalışır durumda olması, onu takarken güvende olduğunuzdan emin olmanız için önemlidir.

    Güvenlik İpucu: Emniyet kemerinizde dil tokasını tutmak için kullanılan kayışlardaki metal halkalar olan grometler varsa, çatlamadıklarından, bükülmediklerinden veya eksik olmadıklarından emin olmak için bunları kontrol edin.

Koşum Takımının Takılması

  1. adım 1 dik olarak yönlendirmek için kablo demetini d halkasından tutun.
    Dik olarak yönlendirmek için koşum takımını D halkasından tutun. Emniyet kemerinin üst kısmındaki D halkasını tutun, böylece bacak kayışları altta asılı kalır. Kol ve göğüs kayışlarını koşum takımının üst kısmına yakın bir yere yerleştirin ve karışmadıklarından emin olun.
    • D halkası koşum takımının arka tarafına yerleştirilmiştir, bu nedenle hangi yönün ön taraf olduğunu anlamak için kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 kollarınızı kayışların arasından geçirin're putting on a shirt.
    Kollarınızı gömlek giyer gibi kayışlardan geçirin. 1 kolunuzu arka kayışların 1 tarafından geçirin, ardından diğer kolunuzu diğer kayıştan geçirin. D halkası sırtınızın ortasında, kürek kemiklerinizin arasında duracaktır. Göğüs kayışları önünüzde açık bir şekilde asılı olacaktır.
    • Bacak kayışları yanlarınızda gevşek bir şekilde asılı olacaktır.
  3. adım 3 bacak kayışlarını sıkıca oturacak şekilde bağlayın veya tokalayın.
    Bacak kayışlarını sıkıca oturacak şekilde bağlayın veya tokalayın. Dil tokası için, kayışı tokadan geçirin ve dili bir rondeladan geçirin. Bir paraşüt tokasını sabitlemek için, kayışı tokanın altına kaydırın, makaranın üzerinden geçirin ve ardından makara ile tokanın çerçevesi arasına yerleştirin. Sıkmak için kayışın ucunu çekin. Geçiş stili veya hızlı bağlantı tokaları için, tırnağı klik sesi gelene kadar tokanın içine sokun, ardından sıkmak için kayışı çekin.
    • Dil tokası, bir kayış üzerindeki çentiğe veya gromete yerleştirilen küçük bir çubuğa sahip klasik tokadır.
    • Paraşüt tokaları birbirine klipslenir ve kayışı tutan makaralara sahiptir, böylece güvenli kalması için sıkmanıza izin verir.
    • Hızlı bağlantı tokaları emniyet kemerindeki tokalar gibidir. Tokanın içine yerleştirilen ve sabit tutulan bir tırnak vardır.
    • Kullanılan tokalar veya bağlantı elemanları markaya göre değişir, ancak hepsi güçlü ve güvenlidir ve emniyet kemerini size güvenli bir şekilde sabitler.
    • Kayışlar çok gevşekse, düşme durumunda kendinizi yaralayabilirsiniz.

    Başparmak Kuralı: Doğru takılmışsa kayış ile bacağınız arasına 2-3 parmağınızı sığdırabilmelisiniz.

  4. adım 4 emniyet kemerinizde varsa bel kayışını bağlayın.
    Emniyet kemerinizde varsa bel kayışını bağlayın. Kayışı tokadan geçirin ve bel kayışı bir dil tokasıysa dili bir grometten geçirin. Paraşüt tokaları varsa, kayışı tokanın altına kaydırın, makaranın üzerinden geçirin, ardından sabitlemek için makara ile tokanın çerçevesi arasından geçirin. Geçiş stili veya hızlı bağlantı gibi tırnaklı bir toka varsa, tırnağı klik sesi gelene kadar tokanın içine doğru itin.
    • Hızlı bağlanan bir tokanın tırnağında yeşil bir etiket bulunur ve tokanın güvenli bir şekilde bağlandığını görebilirsiniz.
    • Bağlandığından emin olmak için tokayı iyice çekin. Herhangi bir gevşek veya hareketli parça olmamalıdır.
  5. adım 5 göğüs kayışı tırnağını tokaya takın ve sabitlemek için çekin.
    Göğüs kayışı tırnağını tokanın içine yerleştirin ve sabitlemek için çekin. Göğüs kayışının tırnak ucunu alın ve kayışın karşı tarafındaki tokanın ortasından geçirin. Kayışı çekerek tırnağın tokaya oturmasını ve güvenli bir şekilde tutulmasını sağlayın. Göğüs kayışını sıkmak için kayışı tekrar çekin.
    • Kayış, tırnağı tokaya oturtmak için çok sıkıysa, önce gevşetin.

Göğüs Kayışının Ayarlanması

  1. adım 1 göğüs kayışını göğsünüzün ortasından geçirin ve sıkın.
    Göğüs kayışını göğsünüzün ortasından geçirin ve sıkın. Göğüs kayışını göğsünüzün ortasından düz bir şekilde geçecek şekilde hareket ettirin. Yerine oturduktan sonra, sıkıca oturması ve yukarı veya aşağı kaymaması için tokadaki kayışı çekerek sıkın.
    • Göğüs kayışının nefes alamayacağınız veya kollarınızı hareket ettiremeyeceğiniz kadar sıkı olmadığından emin olun.

    Uyarı: Göğüs kemeri göğsünüzün çok altında kalırsa, öne doğru yuvarlanırsanız emniyet kemerinden düşebilirsiniz. Çok yüksekse, düşerseniz boynunuzun altından kayabilir ve sizi ciddi şekilde yaralayabilir.

  2. adım 2 emniyet kemerinin tam oturması için gevşek kayışları çekerek sıkın.
    Emniyet kemerinin tam oturması için gevşek kayışları çekerek sıkın. Hareket edin ve omuzlar, bacaklar ve bel çevresi gibi koşum takımında gevşek bölümler olup olmadığını hissedin. Herhangi bir gevşek alan hissederseniz, koşum takımını sıkılaştırmak için bölgeye yakın bağlantı elemanları veya tokalar üzerindeki kayışları çekin. Emniyet kemerinin vücudunuzun her bölümüne tam ve eşit olarak oturduğundan emin olun.
    • Emniyet kemerini taktıktan sonra bir kayışa veya tokaya ulaşamıyorsanız, birinden bunları sıkmanıza yardımcı olmasını isteyin.
  3. adım 3 gevşek asılı kayışları halka tutuculara yerleştirin.
    Gevşek asılı kayışları halka tutuculara yerleştirin. Döngü tutucular, tokaların yakınındaki kayışlara takılan ve fazla veya gevşek kayışı tutan küçük kumaş şeritlerdir, böylece koşum takımını takarken herhangi bir sarkma olmaz. İlmek tutucuları birbirinden çekerek açın. Fazla veya gevşek kayışı içlerine kaydırın, ardından gevşek kayışı sabitlemek için halka tutucuları kapatın.
    • Bazı koşum takımlarında, fazla kayışı yerinde tutmak için içine kaydırmak için kullanabileceğiniz tokalara bağlı yuvalar olabilir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları