Karate Kıyafeti Nasıl Giyilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir gi (keikogi'nin kısaltması veya 'antrenman kıyafetleri'), karate ve diğer Japon dövüş sanatlarını uygularken giyilen bir tür geleneksel antrenman üniformasıdır. Standart bir karate gi'si bir çift pantolon (shitabaki), etrafı saran bir üst (uwagi) ve üst kısmı bir arada tutan ve uygulayıcının rütbesini gösteren uzun bir kumaş kemerden (obi) oluşur.

Adımlar

Gi'nizi Giymek

  1. adım 1 pantolonun içine girin ve belinize kadar çekin.1Pantolonun içine girin ve belinize kadar çekin. Geleneksel Shitabaki giyiyorsanız, büzgü iplerinin uçlarının orta paçanın her iki tarafındaki iki çift halkadan geçirildiğinden emin olun. Bel bandını belinize doğru sıkıştırmak için büzgü iplerini gergin bir şekilde çekin, ardından pantolonu sabitlemek için bir ayakkabı bağı düğümüyle birbirine bağlayın.
    • Gi pantolonunuz rahat olmalı, ancak aşırı sıkı olmamalıdır. Antrenman yaparken veya kata yaparken düşmesini istemezsiniz, ancak belinizi ısırmasını ve rahatsızlığa neden olmasını da istemezsiniz.
    • Bazı yeni gi pantolonları, daha özel bir uyum için hem elastik bir bel bandına hem de çekme tarzı bir büzme ipine sahiptir.
  2. adım 2 üst kısmı çekin ve sol tarafı sağ tarafın üzerinden geçirin.2Üst kısmı çekin ve sol tarafı sağ tarafın üzerinden geçirin. Uwagi'nizi sıradan bir düğmeli gömlek veya ceketi giydiğiniz gibi giyin. Giydikten sonra, sağ yakayı vücudunuza doğru çekin, sol yakayı sağın üzerine sarın ve kemerinizi bağlamaya hazır olana kadar üst yakayı vücudunuza tutturmak için bir elinizi kullanın.
    • Eğer uwagi'nizin alt kısmı boyunca bağları varsa, pratik sırasında üst kısmı bir arada tutmak için her bir yakadakini karşı kalçadakine düğümleyin.

    Uyarı: Japonya'da her zaman sol yakayı sağ yakanın üzerinden geçirmek adettendir. Daha geleneksel dojolarda sağdan sola geçmek kötü bir biçim olarak kabul edilebilir.

  3. adım 3 kemerinizi bağlayın...3Kemerinizi bağlayın vücudunuzun ön tarafına sararak bağlayın. Kemerin merkezini orta hattınıza, göbeğinizin hemen altına yerleştirin. Uçları arkanıza doğru çekin ve sol taraf sağ tarafın üzerine gelecek şekilde sırtınızın alt kısmında çaprazlayarak tekrar önünüze getirin. Sağ ucu solun üzerinden geçirin ve belinizdeki katlanmış malzemenin altından geçirip üstten çıkarın. Düğümü tamamlamak için kemerin üstünden çıkan ucu karşı ucun etrafına dolayın.
    • Obi bağlamanın birkaç yolu vardır ve farklı dojolar bazen farklı yöntemler kullanırlar. Kemerinizi bağlamada sorun yaşıyorsanız veya doğru şekilde nasıl takacağınızdan emin değilseniz eğitmeninizden yardım isteyin.
    • Kemerinizin üzerinde renkli sıralama şeritleri veya nakışla okulunuzun adı gibi başka tasarım öğeleri varsa, sol tarafınızdan başlayın, böylece sağ tarafınızda bitecekler.
  4. 4. adım uwagi'nizin kenarlarını ayarlayarak kemerinizin't restrict your movement.4Hareketinizi kısıtlamayacağından emin olmak için uwagi'nizin kenarlarını ayarlayın. Sol elinizle kemerinizi tutun ve sağ kolunuzu başınızın üzerine doğru uzatın, bunu yaparken hafifçe sola doğru eğilin. Bu, malzemede biraz gevşeklik yaratacaktır. Kemerinizi bırakın ve işlemi sol tarafınızda tekrarlayın, kemeri sağ elinizle tutun ve sağa doğru eğilirken sol kolunuzu yukarı doğru uzatın.
    • Bu basit ayarlama yumruklar, yüksek bloklar ve diğer el teknikleri için tam bir hareket aralığı sağlayacaktır.
    • Her iki yönde de çok fazla eğilmemeye dikkat edin. Bunu yapmak özensiz, toplanmış bir görünüme neden olabilir, hatta uwagi'nizin alt kenarının kemerinizden kurtulmasına neden olabilir.
  5. adım 5 üst kısmın arkasını ve önünü gevşetmek için öne ve arkaya doğru eğilin.5Üstlüğün arkasını ve önünü gevşetmek için öne ve arkaya doğru eğilin. Uwagi'nizin yanlarını ayarladıktan sonra, kemerinizi iki elinizle kavrayın ve sanki bir şey alıyormuş gibi belinizden hafifçe öne doğru eğilin. Ardından, yön değiştirin ve limbo yapar gibi geriye doğru eğilin. Uwagi'niz şimdi güzel ve rahat olmalıdır.
    • İsterseniz uwagi'nizin ön ve arka tarafındaki malzemeyi elinizle hafifçe açabilirsiniz.
    • Mindere çıkmadan önce üniformanızın her bir parçasının düzgün, simetrik ve düzgün bağlanmış olduğundan emin olmak için bir dakikanızı ayırın.

Uygun Üniforma Görgü Kurallarına Uymak

  1. adım 1 düzenli antrenman seansları için standart bir kumite gi giyin.1Düzenli antrenman seansları için standart bir kumite kıyafeti giyin. Karate gisileri iki ana stile sahiptir: kata gisileri ve kumite gisileri. Kumite gisileri tam boy kollara ve pantolon paçalarına sahiptir ve içinde rahat ve kolay hareket edilebilen yumuşak, esnek bir kumaştan yapılır. Sadece eğlence amaçlı karate yapıyorsanız, büyük olasılıkla sadece standart bir kumite gi'ye ihtiyacınız olacaktır.
    • Eğitmeniniz giymenizde bir sakınca olmadığını söylemedikçe parlak renklere, süslü desenlere veya ayrıntılı detaylara sahip gi'lerden kaçının. Bu tür üniformalar genellikle sadece gösteri amaçlı giyilir.
    • Eğer dojonuz öğrencilerine üniforma sağlıyorsa, kendiniz bir gi seçme konusunda endişelenmenize gerek kalmayacaktır.
  2. adım 2 eğer yarışacağınızı düşünüyorsanız ayrı bir kata gi edinin.2Yarışabileceğinizi düşünüyorsanız ayrı bir kata gi edinin. Kumite gi'lere kıyasla, kata gi'lerin etek uçları daha kısadır ve daha ağır bir malzemeden dokunmuştur. Yaklaşan bir turnuvada kata etkinliğine katılmayı planlıyorsanız, eğitmeniniz rutininize biraz etki katmak için özel bir kata gi giymenizi tavsiye edebilir.
    • Sıradan kumite giysileri genellikle 9 ons (260 g) ile 13 ons (370 g) arasında bir ağırlığa sahipken, kata giysileri 17 ons (480 g) kadar ağırlığa sahip olabilir. Bu ekstra ağırlık, belirli teknikleri uygularken hoş bir çıtırtı üretecektir.
  3. adım 3 gi'nizin doğru boyutta olduğundan emin olun.3Giysinizin doğru beden olduğundan emin olun. Raftan satın aldığınız kıyafetlerin aksine, modern dövüş sanatları üniformalarının çoğu bir sayı sistemi kullanılarak boyutlandırılır. Bu bedenler genellikle çeşitli boy aralıklarına karşılık gelir. Boyunuzun ne kadar uzun olduğunu bilseniz bile, doğru bedeni aldığınızdan emin olmak için gi'nizi denemek veya üretici tarafından sağlanan beden tablosunu incelemek iyi bir fikirdir.
    • Bir çift shitabaki'nin manşetleri ayak bileklerinizden daha aşağıya inmemeli, uwagi'nizin kolları ise bileklerinizin hemen altına düşmelidir.
    • Daha rahat bir kesimden hoşlanıyorsanız veya daha rahat temizlemek için gi'nizi kurutucudan geçirebilmek istiyorsanız bir beden büyüğünü tercih edin.
  4. adım 4 uwagi'nizin çok açık olmasını önlemek için bir atlet giyin.4Uwagi'nizin çok açık olmasını önlemek için bir atlet giyin. Heyecanlı antrenman seansları sırasında gi üstlerinin gevşemesi, açılması veya tamamen çözülmesi alışılmadık bir durum değildir. Potansiyel olarak utanç verici bir gardırop arızasından kaçınmak için, uwagi'nizi giymeden önce bir tişört veya atlet giymek isteyebilirsiniz. Hatta bazı dojolar, tüm öğrencilerin üniforma üstlerinin altına bir gömlek giymesi gerektiğini bir politika haline getirmiştir.
    • İdeal olarak, vücudunuza yakın oturan ve kıvrılması halinde gi'nizin altından görünecek kadar uzun olmayan açık renkli bir atlet seçmek isteyeceksiniz.
    • Karate tişörtlerinin yapımında kullanılan ince, beyaz kumaş, terle ıslandığında kısmen transparan hale gelme eğilimindedir. Bu nedenle, dojo için uygun olmayabilecek logolar veya sloganlar içeren gömlekleri es geçmek iyi bir fikirdir.
  5. adım 5 aldığınız yamaları dojonuza göre uygulayın's guidelines.5 Aldığınız tüm yamaları dojonuzun yönergelerine göre uygulayın. Yeni bir yama aldığınızda, eğitmeninize üniformanızın neresine takılması ve nasıl düzenlenmesi gerektiğini sorun. Eve gittiğinizde, armanızı belirtilen konumda gi'nize iğneleyin ve takmak için kenarlarından dikin. Mümkünse, daha verimli çalışmak ve yamanın yerinde kaldığından emin olmak için bir dikiş makinesi kullanın.
    • Uwagi'nizi yamalarla kaplamadan önce eğitmeninizden izin alın. Tüm okullar yama, iğne veya rütbe şeritleri gibi değişikliklere izin vermez.
    • Yamalar, ileri veya ara rütbeleri belirtmek, özel ayrımları göstermek veya sadece bir yetenek duygusu vermek için kullanılabilir.
  6. adım 6 her dersten sonra gi'nizi yıkayın.6Her dersten sonra gi'nizi yıkayın. Her antrenmandan sonra üniformanızı yıkamayı, kurutmayı ve katlamayı ihmal etmeyin. Uzun sürmez ve bir öğrenci olarak bağlılığınızı yansıttığı için edinilmesi çok önemli bir alışkanlıktır. Keikogi'nize özen göstermek ve temiz, düzenli bir görünüm sağlamak, sanata ve kendinize saygı duyduğunuzu gösterir.
    • Aşınma ve yıpranmayı en aza indirmek istiyorsanız veya her iki parçanın da küçülmesinden endişe ediyorsanız shitabaki ve uwagi'nizi asarak da kurutabilirsiniz.
    • Kirli ve kötü kokan bir gi sadece etrafınızdaki insanları rahatsız etmekle kalmaz, karate ruhuna da leke sürer.

    İpucu: Eğer gi'niz özellikle kirliyse, inatçı lekelerin çıkmasına yardımcı olmak için ılık su ve az miktarda çamaşır deterjanı ile 20-30 dakika önceden ıslatın. Ancak sert kimyasallar kumaşa kolayca zarar verebileceğinden ağartmayın.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

  • Halihazırda bir gi'ye sahipseniz ancak bedeninize uymasından memnun değilseniz, pantolon ve üst kısmı bedeninize daha iyi uyacak şekilde değiştirtin.
  • Gi'nizdeki delikleri, yırtıkları ve diğer hasar türlerini hemen onarın. Hasar kolayca giderilemeyecek kadar ciddiyse, yeni bir üniforma satın almaktan başka seçeneğiniz olmayabilir.

Uyarılar

  • Keikogi'nizi dojo dışında asla giymeyin. Bu kuralın tek istisnası, bir eğitmen veya üstünüz tarafından düzenlenen bir turnuva, sergi, bağış toplama etkinliği veya benzer bir etkinliğe katılıyor olmanızdır.
  • Özellikle yeniyse, gi'nizi renkli giysilerle yıkamaktan kaçının. En son isteyeceğiniz şey derse kravat boyalı bir üniforma ile gelmektir!