Çadır Ayak İzleri: Kendin Yap Alternatifleri ile Zemin Örtüsü Nasıl Kullanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Açık havada bir gece kamp yapmak çok rahatlatıcı bir kaçamaktır, ancak çadırınızda delikler veya sızıntılar olduğunda pek de öyle değildir. İşte bu noktada bir çadır ayak izi işe yarar. Yer örtüsü veya zemin bezi olarak da adlandırılan ayak izi, çadırınızı gece boyunca güvenli ve kuru tutmak için harika bir donanımdır. Gidip kendiniz için bir tane almadan önce aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var. Rehberimizi okumayı bitirdiğinizde, bir çadır ayak izinin kamp için neden önemli olduğunu ve çadırınız için en iyisini nasıl seçeceğinizi öğreneceksiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Çadırınızı aşınma ve yıpranmaya karşı korumak, bir su yalıtım katmanı eklemek ve zemini yalıtmak için bir ayak izi kullanın.
  • Kenarlardan taşmadan çadırınızın altına sığacak bir çadır ayak izi seçin.
  • Çadır ayak izini kamp kurmak istediğiniz yere yerleştirin. Çadırınızı, ayak izinin kenarları altında kalacak şekilde kurun.
  • Çadırınızın altına Polycro, Tyvec veya bir kamp muşambası sererek bir DIY çadır ayak izi yapın.

Adımlar

Çadır Ayak İzi Kullanım Alanları ve Faydaları

  1. adım 1 ayak izi çadırınızı normal aşınma ve yıpranmaya karşı korur.
    Ayak izi çadırınızı normal aşınma ve yıpranmaya karşı korur. Çadırınızı kurduğunuzda, alt kısmı yere sürtünerek delikler açabilir veya malzemeyi yırtabilir. Çadırınızı düz bir zemine kurmanız bile zamanla çadırınızın alt kısmını aşındırır. Önce bir ayak izi bırakırsanız, çadırınız zeminle temas etmez ve bu da kullanım ömrünü uzatır.
    • Ayak izlerini silkelemek ve temizlemek de çadırınızın altından daha kolaydır.
  2. adım 2 çadır ayak izleri ekstra bir su yalıtımı katmanı ekler.
    Çadır ayak izleri ekstra bir su yalıtımı katmanı ekler. Kamp yaparken yağmur yağarsa, suyun çadırınızın altından sızma ihtimali her zaman vardır. Çadırınızın altında su geçirmez bir ayak izi olduğunda, herhangi bir nem sızmaya başlamadan önce en az iki kat daha fazla su alacaktır.
  3. adım 3 ayak izi sizi yerden yalıtır.
    Ayak izi sizi yerden yalıtır. Dağlarda yürüyüş yapıyorsanız veya kışın kamp yapıyorsanız, soğuk zemin ile uyku tulumunuz arasında ekstra bir katman büyük bir fark yaratır. Çadır ayak iziniz, zeminle aranıza bir katman daha koyar, böylece tüm gece boyunca sıcak ve kuru kalmanıza yardımcı olabilir.
  4. adım 4 ayak izi, kamp kuracağınız yeri seçmenize yardımcı olur.
    Ayak izi, kamp kuracağınız yeri seçmenize yardımcı olur. Bir ayak izi çadırınızın alt kısmıyla yaklaşık aynı boyutta olduğundan, çadırınızın oraya sığıp sığmayacağını görmek için çarşafı yere serin. Ayak izi için yeterli alan varsa, çadırınızı oraya kolayca kurabilirsiniz. Çadırınızı kurmanın sonsuza kadar sürebileceğini biliyorsunuz; bu şekilde çok küçük bir noktaya kurarak zaman kaybetmezsiniz!
  5. adım 5 ayak izlerinin deneyebileceğiniz başka kullanım alanları da vardır.
    Ayak izlerinin deneyebileceğiniz başka kullanım alanları da vardır. Kamp kurmuyor olsanız bile, bir çadır ayak izini çantanızda bulundurmak yine de kullanışlıdır. Yürüyüşe ara vermek istediğinizde geçici bir piknik battaniyesi olarak kullanabilir ya da soğuk bir rüzgardan korunmak için etrafınıza sarabilirsiniz. Ya da yürüyüşün ortasında kısa bir mola vermek için durursanız, malzemelerinizi ayak izinizin üzerine sererek onları taze ve döküntüden uzak tutabilirsiniz.

Çadır ayak izine ihtiyacım var mı?

  1. adım 1 çadır zemininizin denye değeri 30'un altındaysa bir ayak izi kullanın.
    Çadır zemininizin denye derecesi 30'un altındaysa bir ayak izi kullanın. Denye derecesi, ayak izinin ipliğinin ağırlığını ölçer ve daha yüksek bir sayı daha sert kumaş anlamına gelir. Çadırınızla birlikte gelen kılavuzdan denye derecesini kontrol edin. Hafif bir sırt çantası çadırı gibi daha düşük bir denye derecesine sahipseniz, çadırınızın daha uzun süre dayanmasına yardımcı olmak için bir ayak izi getirmek iyi bir fikirdir. Zemin zaten 30 veya üzeri bir dereceye sahipse, ayak izi olmadan da idare edebilirsiniz.
    • Bununla birlikte, çadırınız için bir ayak izine ihtiyacınız olmasa bile, bir ayak izi kullanmak yine de ömrünü uzatmaya yardımcı olur, böylece kamp için kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca, ayak izleri çok daha ucuzdur ve değiştirilmesi daha kolaydır.
  2. adım 2 ultra hafif sırt çantalarını çok ağırlaştırıyorsa ayak izi kullanmayı atlayın.
    Ultra hafif sırt çantalarını çok ağırlaştırıyorsa ayak izi kullanmayın. 4-8 ons (110-230 g) kulağa çok fazla gelmese de, hafif bir çanta hazırlamaya veya sırt çantalı bir geziye çıkmaya çalışıyorsanız yine de toplam ağırlığa katkıda bulunur. Zaten dolu bir çantanız ve taşıyacak çok şeyiniz varsa, ayak izi olmadan da idare edebilirsiniz. Sadece kuru ve döküntülerden arınmış bir kamp yeri bulduğunuzdan emin olun.

Çadır Ayak İzi Seçimi

  1. adım 1 şu özelliklere sahip bir çadır ayak izi edinin's about the same size as your tent.
    Çadırınızla yaklaşık aynı boyutta bir çadır ayak izi edinin. Çoğu çadır üreticisi, ürünlerine uyması için özel boyutlu ayak izleri üretir, bu nedenle mümkünse kendi çadırınız için üretilmiş bir ayak izi almaya çalışın. Hangi boyuta ihtiyacınız olduğundan emin değilseniz, çadırınızı kurun ve zeminin kenarlarını ölçün. Ardından, çadırınızla aynı boyutta veya çadırınızdan 1-2 inç (2,5-5,1 cm) daha küçük bir ayak izi seçin.
    • Çadır ayak izleri, boyutuna ve malzemesine bağlı olarak genellikle 40-90 USD arasındadır.
    • Çadırınızın şeklini göz önünde bulundurun ve gerekirse dairesel bir ayak izi veya altıgen ayak izi alın.
    • Çadırınızın tabanından daha büyük bir ayak izi alabilirsiniz, ancak nem yüzeyde birikebilir ve çadırınızın altından ıslanabilir. Daha büyük ayak izleri ayrıca daha ağırdır ve toplanırken daha fazla yer kaplar.
  2. adım 2 30 veya daha yüksek denye değerine sahip bir ayak izi seçin.
    Denye değeri 30 veya daha yüksek olan bir ayak izi seçin. Standart kamp geziniz için 30 denye derecesi mükemmel bir şekilde çalışacaktır. Soğuk hava ve kar gibi en zorlu koşullara hazırlanmak istiyorsanız, en yüksek denye derecesi sizi en iyi şekilde koruyacaktır.
    • Denye derecelendirmeleri genellikle D harfinin ardından gelen bir sayıdır. Örneğin, '70D' etiketli bir çadır ayak izi 70 denye derecesine sahiptir.
    • Çadır ayak izlerinin ağırlığı genellikle 4-8 ons (110-230 g) arasındadır. Daha yüksek denye değerleri daha ağır, daha düşük değerler ise daha hafif olacaktır.

Çadır Ayak İzinizi Kurma

  1. adım 1 çadır ayak izinizi kamp alanınıza düz bir şekilde yerleştirin.
    Çadır ayak izinizi kamp alanınıza düz bir şekilde yerleştirin. Çadırınız için yeterli alan olup olmadığını görmek için ayak izinizi yere yayın. Rahatça uyuyabilmek için mümkünse düz, çimenli bir yer seçmeye çalışın. Aksi takdirde, zeminden taş, kök veya döküntü çıkmayan güzel ve temiz bir yer bulun. Çadırınızın altında toplanmaması için ayak izinizi düzeltin.
    • Kamp alanınızın yüksek bir yere kurulduğundan emin olun çünkü yağmur yağdığında su yokuş aşağı akabilir ve çadırınızı ıslatabilir.
  2. adım 2 çadırınızı ayak izinin üzerine kurun.
    Çadırınızı ayak izinin üzerine kurun. Çadır tabanınızı ayak izinin kenarlarından taşacak şekilde yerleştirin. Çadırınızı kurmak için pakette gelen talimatları izleyin. Ayak izini bağlamanız gerekebileceğinden çadırınızı henüz yere sabitlemeyin.
    • Çadırı monte ederken ayak izini hareket ettirmemeye veya sürüklememeye dikkat edin çünkü zeminde bir delik açabilir veya yırtabilirsiniz.
  3. adım 3 klips veya toka varsa ayak izini çadırınıza bağlayın.
    Klips veya toka varsa ayak izini çadırınıza bağlayın. Özel çadır modeliniz için yapılmış bir ayak iziniz varsa, köşelerinde herhangi bir bağlantı elemanı olup olmadığını kontrol edin. Klipsleri veya tokaları çadırınızın köşelerindeki direklere takın. Ardından, çadırınızı çadırdaki (ve varsa ayak izindeki) halkalardan geçirin. Bu şekilde, ayak iziniz fırtına sırasında yerinde kalacak ve herhangi bir suyun geçmesine izin vermeyecektir.
    • Ayak izinizin herhangi bir bağlantı elemanı yoksa, çadırınızın altında düz bir şekilde bırakın. İçerideki eşyalarınızın ağırlığı ayak izini yerinde tutacaktır.
  4. adım 4 fazla ayak izini çadırınızın altına katlayın.
    Fazla ayak izini çadırınızın altına katlayın. Su, ayak izinizin üzerinde birikebilir ve kenarlardan taşarsa çadırınızın altını ıslatabilir. Çadırınızı üstüne monte ettiğinizde ayak izinizi görmemeniz gerekir. Eğer görürseniz, gevşek kenarı çadırınızın altına sokun, böylece tamamen gizlenmiş olur. Ayak izinin kalan kenarlarını katlayın, böylece çadırınızı su geçirmez halde tutabilirsiniz.

Kendin Yap Alternatifleri

  1. adım 1 polycro
    PolycroPolycro, kalınlığı 0,7-1,5 milimetre arasında değişebilen ince bir plastik tabakadır ve sırt çantalı bir gezi için ultra hafif bir şey istiyorsanız harika çalışır. Polycro yaprağınızı açın ve çadırınızın şeklini üzerine çizin. Polycro'yu taslağınızdan yaklaşık 2 inç (5,1 cm) daha küçük kesin, böylece çadırınızın tabanından daha küçük olur.
    • Bir 72 x 96 inç (1,8 m × 2,4 m) Polycro tabakası genellikle yaklaşık 3,65 ons (103 g) ağırlığındadır, bu nedenle DIY çadır ayak izi olarak kullanmak için en hafif seçeneklerden biridir. Ancak, çok ince oldukları için hava koşullarına karşı çok fazla koruma sağlamazlar.
    • Polycro ek su geçirmezlik sağlar, ancak diğer ayak izleri veya alternatifleri kadar dayanıklı değildir.
  2. adım 2 tyvek
    TyvekTyvek, normalde inşaat sırasında evleri sarmak için kullanılan hafif bir sentetik kumaştır, ancak aynı zamanda harika geçici ayak izleri de yaparlar. Sadece büyük bir Tyvek parçası alın ve çadırınızı onun üzerine kurun. Çadırınızın kenarlarını Tyvek'in üzerine çizin ve ayak izinin zeminden daha küçük olması için ana hattan 2 inç (5,1 cm) içeriden kesin.
    • Tyvek, 1 sq ft (0,093 m) başına yaklaşık 0,14 ons (4,0 g) ağırlığındadır.2), yani ortalama 2 kişilik bir çadır için bir ayak izi yaklaşık 3-4 ons (85-113 g) ağırlığındadır.
    • Tyvek, Polycro kaplamadan daha dayanıklıdır, ancak yine de standart bir çadır ayak izinden daha hızlı yıpranabilir.
  3. adım 3 kamp muşambası
    Kamp brandasıKamp brandaları genellikle çadırınızın üstünü yağmurdan ve güneşten korumak içindir, ancak çift görev yapabilir ve çadırın zeminini de koruyabilirler. Çadırınızın boyutundan daha büyük bir muşamba alın. Kamp brandaları en kalın ve en dayanıklı olanlar olduğundan, aşınma ve yıpranmaya veya sert unsurlara karşı en fazla korumayı sağlayacaktır. Sadece çadırınızın boyutuna göre kesmekten kaçının ve bunun yerine gevşek kenarları çadırınızın altına katlayın.
    • Kamp brandaları genellikle en ağır seçeneklerdir ve diğer ayak izi malzemelerinden biraz daha hantaldır, bu nedenle hafif bir çanta hazırlamaya çalışıyorsanız mükemmel bir seçim değildir.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Dayanıklı bir taban malzemesine sahip bir çadır seçin, böylece uyurken alt kısımdan herhangi bir kaya veya engebeli arazi hissetmezsiniz.
  • Çadırınızın içinde daha fazla konfor için çadırınızın altını bir kat havlu ile kaplayın. Ayrıca çadırınızın içine dökülenleri temizlemenize de yardımcı olabilirler.