Beyaz Suda Sal Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Nehirleri ve doğayı içeren, kalp atışlarınızı hızlandıracak bir aktivite arıyorsanız, beyaz su raftingi sizin için mükemmel bir hobi olabilir. Beyaz su raftingi, sert sularda gezinmek için şişirilebilir bir sal kullanma eylemidir ve daha büyük gençler ve yetişkinler için harika bir grup aktivitesidir. Beyaz su raftingi başlangıçta korkutucu olsa da, aslında düşük zorluk seviyelerinde nispeten güvenlidir. Kendinizi rafting bilgisi ile donatır, rehberinizi dinler ve seyahatinizi dikkatlice planlarsanız, bu açık hava etkinliğinin tadını güvenle çıkarabilirsiniz.

Adımlar

Salınıza Binmek

  1. adım 1 salın dış kenarına oturun.
    Salın dış kenarına oturun. Başlangıçta salın iç tarafına oturmak isteseniz de, bu aslında denize düşme şansınızı artıracaktır. Bunun yerine, salın dış kenarına oturun ve ayaklarınızı salın içine yerleştirmek için çapraz boruları veya ayak konilerini kullanın. Salınızda ayak konileri varsa, salın iç kısmına en yakın ayağınızı bunun altına yerleştirin. Eğer salınızda çapraz borular varsa, bazen bu borulara engel de denir, sizi dengelemeye yardımcı olması için bir ayağınızı bunların altına yerleştirebilirsiniz. Diğer ayağınız denge için dış tüpün altına sıkıştırılmalıdır.
    • Orta pozisyonda oturmak denize düşme olasılığınızı en aza indirecektir.
    • Ayaklarınızı çapraz borulara veya ayak girişlerine çok fazla sokmayın, aksi takdirde salınız ters dönerse sıkışabilirler.
    • Ön tarafta oturanlar nehrin aşağısını en iyi şekilde göreceklerdir ancak aynı zamanda grubun geri kalanı için salı yönlendirme becerisine de sahip olmalıdırlar.
  2. adım 2 küreğinizi tutarken doğru el pozisyonunu kullanın.
    Küreğinizi tutarken doğru el pozisyonunu kullanın. Salınız akıntıya karşı ilerlerken küreği yanlış kavramanız etrafınızdakiler için güvenlik tehlikesi oluşturabilir. Bir eliniz küreğin şaftına sıkıca yerleştirilmeli, diğer eliniz ise 'T' tutuşunu kapsayacak şekilde uçta olmalıdır.
    • 'T' tutamağı elinizden fırlarsa diğer kürekçilerin yüzünde ve vücudunda yaralanmalara neden olabilir.
    • Size en rahat geleni görmek için her iki elinizle dönüşümlü olarak alıştırma yapın.
  3. adım 3 küreği nasıl kullanacağınızı öğrenin.
    Küreği nasıl kullanacağınızı öğrenin. Sadece kollarınızı kullanmak sizi çabuk yoracaktır. Yalnızca kollarınızı kullanmak yerine, kürek çekerken kulaçlara doğru eğilin ve geriye yaslanmak için vücut ağırlığınızı kullanın. Kürek çekişinizi diğerleriyle senkronize etmek size salınız üzerinde daha fazla kontrol sağlayacaktır. Sırtüstü kulaç atarken de kulacın içine doğru eğilmelisiniz. Sırtüstü kulaç atmak için öne doğru eğilin ve bacağınızı sabitlemek için kullanırken küreğinizi geriye doğru çekin.
    • Salın içinde dengenizi sağlamaya yardımcı olmak için akıntıdan aşağı inerken sertçe kürek çekin.
    • Salda bulunanlar küreklerini öndeki kişilerle senkronize etmeye çalışmalıdır.
    • Sudaki kürek, sizin için başka bir destek noktası oluşturan bir direnç yaratır, bu da stabilitenizi artırır.
  4. adım 4 küreğinizi salın içine çekin ve bir tümseğin üzerinden geçerken kendinizi destekleyin.
    Küreğinizi salın içine çekin ve bir tümseğin üzerinden geçerken kendinizi destekleyin. Genellikle bir eğitmen veya deneyimli bir beyaz su raftingcisi, salınız kaya gibi sert bir nesnenin üzerinden geçmek üzereyse 'tümsek' diye bağıracaktır. Bu durumda küreğinizi sudan çekmeli ve salın ortasına doğru eğilmelisiniz.
    • Küreğinizin 'T' tutamağını zemine yerleştirin ve sert noktanın üzerinden geçerken tutuşunuzu koruyun.

Rafting Yaparken Güvende Kalmak

  1. adım 1 uygun güvenlik ekipmanlarını edinin.
    Uygun güvenlik ekipmanlarını edinin. Akıntıya binmek için gerekli ekipmanlar arasında bir kask, kişisel yüzdürme cihazı, doğru boyutta kürekler, bir atma çantası veya ip ve bir ilk yardım çantası bulunur. Bu temel öğeleri edinmek sizi maceranızda güvende tutabilir ve çoğu rehber ve eğitmen tarafından zorunlu tutulur.
  2. adım 2 sal rehberiniz tarafından verilen talimatları izleyin.
    Rafting rehberiniz tarafından verilen talimatları izleyin. Beyaz su raftinginde yeniyseniz, muhtemelen güvende kalmanız için size ön bilgileri verebilecek bir eğitmeniniz olacaktır. Daha da önemlisi, salınız akıntılardan aşağı inerken muhtemelen hızı ayarlayacak ve talimatları bağıracaklardır. Sal eğitmeninin söylediği talimatları aynen uygulayın ve sarsıntılı bir durum olursa sakin kalmaya çalışın.
    • Eğitmen genellikle salın gitmesini istedikleri yönü işaret edecektir. Buna 'pozitif işaret' denir.
  3. adım 3 tek başınıza veya karanlıkta sallanmayın.
    Tek başınıza veya karanlıkta rafting yapmayın. Tek başınıza veya karanlıkta rafting yapmak son derece tehlikeli olabilir ve her zaman kaçınılması gerekir. Beyaz su raftinginde yeniyseniz, deneyimli raftingciler size yardımcı olabilir ve siz ilerlerken sorularınızı yanıtlayabilir. Karanlıkta beyaz su raftingi yapmak son derece tehlikelidir çünkü denize düşen birinin nerede olduğunu göremezsiniz ve ayrıca uzaktaki kayalar gibi potansiyel engelleri de göremezsiniz.

Denize Düştüğünüzde Hareket Etmek

  1. adım 1 panik yapmayın.
    Panik yapmayın. Salınızdan denize atılmak gibi yüksek stresli bir durumda soğuk suya batırılmaya verilen ilk bedensel tepki şok ve paniktir. Bu durum nefes alma düzeninizi bozar ve karar verme yetinizi bulanıklaştırarak salınıza geri dönmenizi zorlaştırabilir. Sakin olun ve su yüzeyine ulaşmayı hedefleyin. Bunu yaptıktan sonra nasıl ilerleyeceğinizi daha iyi değerlendirebilir ve kendinizi tehlikeden kurtarabilirsiniz.
    • Nefes alış verişinizi düzenlemeye çalışın ve denize atıldığınız gerçeğine değil, tekneye geri dönmek olan elinizdeki göreve konsantre olun.
  2. adım 2 salın yan tarafına doğru ilerleyin.
    Salın yanına doğru ilerleyin. Suyun yüzeyine ulaştığınızda ve nefes alabildiğinizde, kendinizi toplamak ve salın nerede olduğunu belirlemek için bir saniyenizi ayırın. Çoğu zaman denize atıldığınızda kendinizi salın hemen yanında bulursunuz. Eğer saldan daha uzaktaysanız, küreğinizi tekneye doğru uzatabilir ve başka birinin sizi sala yaklaştırmasını sağlayabilirsiniz.
    • Küreğinizi uzatırken, sizi çeken kişiye 'T' tutuşunu sunduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 salın çevresindeki dış güvenlik hattına tutunun.
    Salın çevresindeki dış güvenlik hattına tutunun. Kendinize denge sağlamak için salın çevresine bağlı olan halata tutunun. Küreğiniz hala yanınızdaysa, iki elinizle sala tutunabilmeniz için onu salın içindeki birine verin. Birisi sizi içeri çekmeye hazır olana kadar salın kenarına asın.
  4. adım 4 salın içine çekilin.
    Salın içine çekilin. Başka bir kişi denize atılırsa kurtarma işlemini yalnızca bir kişi gerçekleştirmelidir. Kurtarıcı sizseniz, kişinin kişisel yüzdürme cihazının omuz kayışlarına tutunun, her iki kolunuzu kilitleyin ve ardından denize düşen kişiyi çekmek için geri çekilin.
    • İnsanları sudan çıkaran kişi rehber olmalıdır.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda whitewater yüzme pozisyonunu alın're too far away.
    Çok uzaktaysanız Beyaz Su yüzme pozisyonunu alın. Sala geri dönemiyorsanız ve birinin sizi geri çekmesi mümkün değilse, Whitewater yüzme pozisyonunu alın ve kıyıya ulaşana kadar akıntıyı takip edin. Whitewater yüzme pozisyonu, nehirde sırt üstü yüzerken ayaklarınızın suyun üzerinde önünüze dönük olmasıdır. Dizleriniz hafifçe bükülmüş olmalıdır, böylece yaklaşan kayalardan veya nehrin sığ bölgelerinden gelebilecek herhangi bir şoku emebilirsiniz.
    • Bu pozisyonda akıntıya karşı ilerlerken, dalganın tepesinde değil, su alçaldığında nefes almaya çalışın.
    • Suda durmaya çalışmayın çünkü ayaklarınız ve bilekleriniz kayalara sıkışabilir ve ciddi yaralanmalara neden olabilir.
    • Güvenli bir şekilde kıyıya ulaştığınızda veya sala geri dönebildiğinizde Whitewater yüzme pozisyonunu terk edin.

Rafting Gezinizi Planlama

  1. adım 1 akıntıların zorluğunun beceri seviyenize uygun olduğundan emin olun.
    Akıntıların zorluk derecesinin beceri seviyenize uygun olduğundan emin olun. Altı hızlı akıntı sınıfı vardır ve her sınıfın farklı bir zorluk seviyesi vardır. Birinci ve ikinci seviye akıntılar genellikle yeni başlayanlar için uygunken, sonraki seviyeler bir rehber veya deneyimli bir raftingci gerektirir. Rafting yapacak kişilerin yaşlarını, deneyimlerini ve fiziksel uygunluklarını göz önünde bulundurun ve gidecek herkesi barındırabilecek bir zorluk seviyesi seçin.
    • İkinci sınıf akıntılar, geniş kanallara sahip üç fit yüksekliğinde dalgalara sahip olabilir.
    • Üçüncü sınıf akıntılar dört ayak yüksekliğinde dalgalara ve ikinci sınıf akıntılara göre daha dar geçitlere sahiptir.
    • Dördüncü sınıf akıntılar sürekli olarak çalkantılı sulara, dar geçitlere sahiptir ve hassas manevralar gerektirir.
    • Beşinci ve altıncı sınıf rapitler çok daha zor ve tehlikelidir ve yalnızca deneyimli beyaz su raftingcileri tarafından denenmelidir.
  2. adım 2 saygın rafting eğitmenleri ve şirketleri arayın.
    Saygın rafting eğitmenleri ve şirketleri arayın. Seyahatinizi planlamadan önce, beyaz su rafting rehberleri ve ekipmanları sunan saygın ve iyi derecelendirilmiş bir şirket bulun. Şirketi kullanan kişilerin geçmiş yorumlarını okuyun ve olumlu yorumlara sahip bir şirket bulun.
    • Eğer yeniyseniz ve bir salınız yoksa, birçok şirketin gün için kiralayabileceğiniz salları vardır.
    • Ekipmana ek olarak, güvenlik prosedürlerini de gözden geçirecekler ve siz akıntıdayken size yardımcı olacak bir rehber verecekler.
    • Beyaz su rafting rehberlerinin CPR ve İlk Yardım sertifikasına sahip olması gerekir. Şirkete bunların rehberleri için gerekli beceriler olup olmadığını sorun.
  3. adım 3 bütçenize ve programınıza uygun bir gezi seçin.
    Bütçenize ve programınıza uygun bir gezi seçin. Geziler için seçimlerinizi daraltın ve karşılayabileceğiniz bir gezi seçin. Beyaz su raftingi sundukları mevsimleri görmek için web sitelerinde arama yapın. Buna ek olarak, programınıza uygun olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Beyaz su raftingi üç ila altı saat sürebilir, bu nedenle bütün bir günü buna ayırmak akıllıca olacaktır.
    • Bir günlük rehberli beyaz su rafting gezisinin ortalama maliyeti kişi başı 25-115 ABD dolarıdır.

Uzman Soru-Cevapları