Yumruk Yumruğa Kavga Nasıl Kazanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Fiziksel bir kavgadan kaçınmak ne kadar önemli olsa da, bazen bu kaçınılmazdır. Çatışmaları sözlü iletişimle çözmeyi reddeden bazı insanlar var. Ancak, ne yaptığınızı bilmiyorsanız, rakibinizden çok kendinize zarar verebilirsiniz. İster bir zorbayı savuşturuyor, ister bir arkadaşınızı savunuyor ya da kendinizi bir suçludan koruyor olun, yumruk yumruğa bir kavgayı kazanmak için bu basit kuralları izleyin.

Adımlar

Teknik ile Mücadele

  1. adım 1 sağlam, dengeli...1Sağlam, iyi dengelenmiş bir dövüş duruşu. Baskın olmayan ayağınız önde olmalıdır. Ellerinizi boyun hizasında yukarı kaldırın ve vücudunuzu saldırgandan uzağa doğru açın. Bu, siz ve rakibiniz arasındaki mesafeyi kontrol eder ve başınızı ve hayati organlarınızı korur.
    • Yüzünüzü ellerinizle koruyun, ağzınızı kapalı ve çenenizi aşağıda tutun. Bu, burnunuz gibi yüzünüzdeki daha hassas kemikleri korur.
    • Bacaklarınızı birbirinden ayırın ve dizlerinizi hafifçe bükün. Bu size daha fazla denge sağlayacaktır. Saldırganın sizi devirmesini istemezsiniz.
    • Düz ayak durmayın. Her yöne kolayca hareket edebildiğinizden emin olun, ancak mümkün olduğunca geri geri gitmekten kaçının.
  2. adım 2 düzgün yumruklar yapın...2Yapın uygun yumruklar bileklerinizin ya da parmaklarınızın kırılmasına neden olmaz. Dört parmağınızı sıkıca avucunuzun içine kıvırın, başparmağınızı elinizin yanında gevşek tutun. Tırnaklarınız kısmen kaybolmalı ve parmak eklemleriniz içeri kıvrılmış olmalıdır. Ardından, başparmağınızı birinci ve ikinci parmak eklemlerinin üzerine katlayın.
    • Parmaklarınızı ve başparmaklarınızı sıkıca bir arada tutun.
    • Bileğinizi sağlam ve düz tutun. Aşağı, yukarı, içeri veya dışarı bükmeyin.
  3. 3. adım i̇şaret ve orta parmaklarınızın boğumlarını kullanarak yumruk atın.3İşaret ve orta parmaklarınızın eklemleriyle yumruk atın. Bunlar elinizin en güçlü iki eklemidir. Her vuruşta temas etmeden hemen önce yumruklarınızı sıkın ve bileğinizi sağlam, düz ve sabit tutun.
    • Bileğiniz, başparmağınız ve avuç içiniz yere doğru olacak şekilde döndürülmelidir.
    • Kaslarınızı korumak için darbe anından sonra ve vuruşlar arasında yumruğunuzu gevşetin. Küçük parmağınız gevşerse yumruğunuz çok gevşemiş demektir.
    • Baskın elinizle muhtemelen daha sert vurabileceksiniz, ancak rakibinizin hareketlerinizi tahmin etmekte zorlanması için mümkün olduğunda baskın olmayan elinizi de kullanmayı unutmayın.
  4. adım 4 hareket ederek yüzünüze ve vücudunuza gelen darbelerin hasarını azaltın.4 Hareket ederek yüzünüze ve vücudunuza gelen darbelerden kaynaklanan hasarı azaltın. Yüze vuruşlar için ağzınızı kapalı tutun, boyun ve çene kaslarınızı sıkın ve başınızı yana eğin. Rakibiniz yüzünüzü ıskalamayacaksa sert alnınıza vurması en iyisidir. Bir vücut yumruğu almak için, karın kaslarınızı sıkın ve yumruğun midenize veya diğer ana organlarınıza değil de yanlarınıza isabet etmesi için dönmeye çalışın.
    • Ne kadar doğal bir dövüşçü olursanız olun, rakibiniz muhtemelen birkaç darbe indirebilecektir.
    • Darbe aldığınızda şok, korku ya da öfkeyle dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.
  5. adım 5 ellerinizi yukarıda tutun ve rakibinizi izleyin.5Ellerinizi yukarıda tutun ve rakibinizi izleyin. Ellerinizi indirdiğinizde yüzünüzü rakibinize göstermiş olursunuz. Yorulmaya başladığınızda ya da sadece saldırıya odaklanarak dikkatiniz dağıldığında bunun gerçekleşmesi daha olasıdır. Gardınızı her zaman yukarıda tutun, gevşek ama sıkı değil.
    • Rakibinizin göğsünü veya çenesini izleyerek, bazen bir yumruk atmadan önce omuzlarının hareket ettiğini görebilirsiniz.
    • Böbreklerinizi korumak için dirseklerinizi vücudunuza yakın tutmayı unutmayın.

Dövüş Sırasında Strateji Oluşturma

  1. adım 1 eğer doğal geliyorsa, dövüşürken homurdanın ve gürültülü bir şekilde nefes verin.1Eğer doğal geliyorsa, dövüşürken homurdanın ve gürültülü bir şekilde nefes verin. Kulağa garip gelse de, araştırmalar homurdanmanın vücudunuzun kısa patlamalarda ortaya koyabileceği güç miktarını artırabileceğini gösteriyor. Etkili bir şekilde dövüşmek çaba ve konsantrasyon gerektirir. Aynı anda sessiz kalmaya çalışmak dikkatinizi dağıtacaktır.
    • Bu sesler rakibinizin de gözünü korkutmaya veya dikkatini dağıtmaya yarar.
    • Dışarıdan müdahaleye ihtiyacınız varsa, daha fazla gürültü potansiyel olarak yardımcı olabilecek seyircilerin dikkatini çekebilir.
  2. adım 2 rakibinizle aranızdaki mesafeyi kontrol edin.2Rakibinizle aranızdaki mesafeyi kontrol edin. Rakibiniz daha güçlü, daha uzun ve daha agresifse, erişim avantajlarını ortadan kaldırmak için ikinizin arasına daha fazla mesafe koymak istersiniz. Ancak rakibiniz daha yavaş ya da kısaysa yaklaşmak onu daha kolay yorabileceğiniz anlamına gelir.
    • Rakibiniz ne kadar yetenekliyse, onunla yakın dövüşme olasılığınız o kadar düşüktür. Etraflarından dolanmak için parmak uçlarınızda kalın.
    • Ayak hareketleriniz ne kadar iyiyse, kendi zayıflıklarınızı o kadar telafi edebilir ve rakibinizin zayıflıklarından o kadar faydalanabilirsiniz. Saldırganınız ne yöne gideceğinizi bilmezse, size yumruk atmakta veya sizi yere sermekte zorlanacaktır.
  3. adım 3 çene ve çene gibi zayıf noktalara vurmayı hedefleyin.3Çene ve çene gibi zayıf noktalara vurmayı hedefleyin. Burun, yüz, böbrekler, mide ve şakaklar gibi yumuşak noktalar da rakibi geçici olarak etkisiz hale getirmek için yumruk atmak için harika yerlerdir. Boğaz yumrukları oldukça etkilidir ancak birinin nefes borusunu çökertebileceğinden yalnızca ölüm kalım durumlarında kullanılmalıdır.
    • Bir yumruktan kaçtıktan sonra insanlar genellikle bir an için gardlarını düşürür ve siz de bundan faydalanabilirsiniz.
    • Rakibiniz karnını korumasız bırakıyorsa, solar pleksusuna vurmak için hafifçe yukarı doğru yumruk atın, bu da onu bayıltabilir.
  4. adım 4 eğer hızlıca ayağa kalkın're knocked to the ground.4Yere düşerseniz hızlıca ayağa kalkın. Bunu yapmak için, bacaklarınızla ayak bileklerine ve dizlerine vurarak saldırganı kendinizden uzak tutun, ardından kendinizi ellerinizle yukarı iterek dik durun. Yerdeyseniz hareket kabiliyetiniz ciddi şekilde kısıtlanır ve uzman bir boğuşmacı değilseniz kendinizi savunmakta zorlanırsınız. Rakibinizin saldırıları da yukarıdan geldiği için daha güçlü olacaktır.
    • Yere düştüğünüzde başınızı korumak için özel dikkat gösterin.
    • Ayağa kalkarken gardınızı düşürmeyin, çünkü hala özellikle savunmasız olacaksınız.
    • Yerdeyken sadece rakibiniz değil, etrafınızdaki müttefikleriniz de sizi daha fazla tehlikeye atabilir.
  5. adım 5 yumrukları şunlarla tamamlayın 5Gerektiğinde yumruklarınızı 'kirli' hareketlerle destekleyin. İçinde bulunduğunuz durumun ciddiyetine bağlı olarak, kendinizi her türlü yöntemle korumaktan çekinmeyin. Kasıklara tekme atmak, gözleri oymak, saçları veya kulakları çekmek ve yüze dirsek atmak size daha güvenli bir yere kaçma şansı verebilir. Ancak bu gibi hareketler rakibinizi ciddi şekilde yaralayabilir. 'Kirli' dövüşmenin uygun bir güç kullanımı olduğundan kesinlikle emin olun.
    • Kafaya atılan tekmeler kolaylıkla ölümcül olabilir.
    • Eğer birisi sizi boğuyorsa, kendinizi kurtarmak için parmaklarını bükmeyi ve kırmayı deneyin.

Tehlikeli Çatışmaları Önlemek

  1. adım 1 farkındalığınızı koruyun...1Farkındalığınızı koruyun çevrenizin farkındalığı her zaman. Potansiyel saldırganlar olabileceğinden, başkalarının kişisel alanını sürekli olarak işgal edenler gibi kimlerin anormal davrandığını bilin. Durumun aniden tırmanması ihtimaline karşı, bir alandan hızla çıkabileceğiniz tüm yolları zihninize not edin. Gözlerinizi hareket ettirerek çevrenizi aktif tutun, bu da engelleri önceden tahmin etmenize yardımcı olacaktır.
    • Çevreniz, görüşünüzün dış sınırıdır, bir şeylere bakarken dolaylı olarak gördüğünüz şeydir.
    • Bu davranışları uygulamak, şiddeti gerçekleşmeden önce görmenize yardımcı olacak ve ihtiyaç duymanız halinde bir yanıt hazırlamak için size zaman kazandıracaktır.
  2. adım 2 potansiyel saldırganların agresif beden dilini izleyin.2Potansiyel saldırganların agresif vücut diline dikkat edin. Bunun belirtileri arasında burun deliklerinin açılması, aşırı küfretme, çenenin dışarı doğru çıkması, göz bebeklerinin büyümesi veya yüzün beyazlaşması sayılabilir. Adrenalin potansiyel saldırganlara pompalanmaya başladığında, davranışlarını tahmin etmek daha zor hale gelir. Ne yapıyor görünürlerse görünsünler kendinizi savunmaya hazır olun.
  3. adım 3 pasifleştirici diyaloglarla durumları yatıştırmaya çalışın.3Durumları pasifleştirici diyaloglarla etkisiz hale getirmeye çalışın. Potansiyel saldırganınızla konuşun ve geri adım atmasını ya da ateşkes yapmanın değerini görmesini sağlamaya çalışın. Eğer konuşma yeteneğiniz varsa, işte bu noktada onu kullanabilirsiniz. Pazarlık yaparken gardınızı düşürmeyin.
    • Şöyle bir şey söyleyin: 'İkimizin de incinmesini istemiyorum. Bunu konuşarak halledebilir miyiz?'
    • Şöyle demeyi de deneyebilirsiniz: 'Sorun nedir? Yardımcı olabileceğim bir yol var mı?'
    • Gerginliği artırabilecek 'Sakin ol dostum' ve 'Sakin ol' gibi şeyler söylemekten kaçının.
  4. adım 4 i̇lk fırsatta oradan ayrılın.4En erken fırsatta ayrılın. Bir kavganın öncelikli amacı diğer kişiye zarar vermek değil, kendinizi korumak olmalıdır. Ciddi bir tehlike altında olduğunuzu düşünüyorsanız, diğer kişiyi telaşlandırmadan oradan ayrılmaya çalışın. Gerçekten fiziksel bir münakaşaya girseniz de girmeseniz de, siz gittikten sonra rakibiniz artık size zarar veremez.
    • Kavga etmenin gelecekteki sorunları önleyeceği birkaç zaman vardır, ancak genel olarak, etkisiz hale getirdiğiniz veya tamamen önlediğiniz kavgaların %100'ünü kazanırsınız.
    • Sınırlarınızı bilin. Kırık bir burunla hastaneye gitmek, kaybettiğiniz bir savaşta kaldığınız için kazandığınız 'krediye' değmeyebilir.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruYumruk atarken ellerimi incitmekten nasıl kaçınabilirim? Ellerinizi güvende tutmanın en iyi yolu düzgün bir yumruk yapmaktır! Parmaklarınızı avucunuzun içine doğru kıvırın, başparmağınızı parmaklarınızın dışına yerleştirin ve işaret ve orta parmaklarınızın boğumlarıyla vurun. Bu, parmaklarınızı kırma veya incitme ya da elinizi yaralama olasılığınızı en aza indirecektir.

Video

İpuçları

  • Saldırganınız yönünü şaşırırsa, hızlı bir şekilde art arda birden fazla vuruş yapın.
  • Çevrenizin farkında olun. Dövüş sizin istediğiniz gibi gitmiyorsa, çevrenizi rakibinize karşı kullanmak gidişatı değiştirebilir.
  • Rakibiniz sizi tekmelemeye çalışırsa, ayağını tutun ve onu yere devirmek için öne ya da arkaya doğru sallayın.

Uyarılar

  • Kendinizi soktuğunuz herhangi bir kavganın ciddi, hatta hayat değiştiren sonuçları olabilir. Sadece kesinlikle hayati önem taşıyorsa kavga edin.