Tenis Maçı Nasıl Kazanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir tenis maçını kazanma şansınızı artırmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Teniste puanlamanın nasıl işlediğini gözden geçirdikten sonra, maçınızdan önceki saatlerde ve günlerde yeterince hazırlanmak isteyeceksiniz. Bol bol uyumak, doğru beslenmek ve ısınmak en iyi şekilde oynamanıza yardımcı olacaktır. Ardından, maç sırasında güçlü bir şekilde servis atarak, atışları ustalıkla geri döndürerek ve olumlu bir tutum sergileyerek rakibinize üstünlük sağlayabilirsiniz.

Adımlar

Bir Tenis Maçının Puanlanması

  1. adım 1 rakibinizin vurabileceği bir topa vurun't return to score a point.
    Sayı almak için rakibinizin geri dönemeyeceği bir topa vurun. Rakibiniz oyun sırasında topu fileye veya saha dışına vurursa bir sayı alırsınız. Rakibiniz 1. veya 2. servis denemesinde topu servis kutusuna sokamazsa, siz de bir sayı alırsınız.
    • Servis kutuları filenin yanındaki 4 karedir. Servis atarken topa filenin üzerinden ve durduğunuz yerin çaprazındaki servis kutusuna vurun.
    • Eğer top servis atarken filenin üstünü sıyırıp servis kutusuna düşerse, servis atan oyuncu servisi yeniden atar. Buna 'let' denir ve iki taraf da sayı kazanamaz.
  2. adım 2 bir oyunu kazanmak için en az 4 sayı atın ve 2 sayılık avantaja sahip olun.
    Bir oyunu kazanmak için en az 4 sayı atın ve 2 sayılık avantaja sahip olun. Teniste puanlama diğer sporlara göre biraz daha gariptir. Her oyun 0 anlamına gelen 'love' ile başlar. 1. puanınızı aldığınızda 15 puana sahip olursunuz. Ardından 2. puan sizi 30'a, 3. puan ise 40'a götürür. Eğer 4. puanı alırsanız, rakibinizin puanı 40'ın altında olduğu sürece oyunu kazanırsınız.
    • Bir oyunu kazanmak için rakibinize karşı 2 sayı üstünlüğünüz olmalıdır.
    • Oyun sırasında kim servis atıyorsa, servis atmadan önce skoru anons edecektir.
    • Skoru anons ederken önce kendi skorunuzu sonra rakibinizin skorunu söyleyin. Örneğin sizin 40 ve rakibinizin 15 sayısı varsa şöyle söyleyin: '40-15.'
  3. adım 3 skor 40-40'ta eşitse kazanmak için rakibinizin 2 sayı önüne geçin.
    Skor 40-40 berabere ise kazanmak için rakibinizin 2 sayı önüne geçin. Skorun 40-40 berabere olması 'ikili' olarak bilinir. Böyle bir durumda 4. sayıyı atarak kazanamazsınız. Bunun yerine, oyunu kazanmak için art arda 2 sayı atmanız gerekir.
    • İkilemeden sonra 1 sayı öne geçerseniz 'Avantaj' ya da 'Reklam' sahibi olursunuz.
    • Eğer sunucu bir ikiliden sonra 1 sayı öne geçerse, skoru 'Ad-In' olarak duyurur.
    • Alıcı 1 sayı öne geçerse, sunucu skoru 'Ad-Out' olarak duyurur.
  4. adım 4 bir set kazanmak için rakibinizi en az 6 oyunda yenin.
    Bir seti kazanmak için rakibinizi en az 6 oyunda yenin. Eğer 6 oyun kazanan ilk oyuncu olursanız, rakibinizden 2 oyun önde olduğunuz sürece seti kazanırsınız. Eğer rakibinizle 5-5 berabere kalırsanız, seti ancak 2 oyun farkla öne geçerseniz kazanabilirsiniz.
    • Örneğin, oyun 5-5'te berabere ise, sonraki 2 oyunu 7-5'lik bir skorla kazanırsanız seti alabilirsiniz.
    • Eğer siz ve rakibiniz 6-6'da berabere kalırsanız, son 1 oyun oynarsınız. Bu eşitlik bozma oyununu ve seti 7 sayıya ulaşan ve en az 2 sayı önde olan ilk oyuncu kazanacaktır.
  5. adım 5 bir maçı kazanmak için en çok seti kazanın.
    Bir maçı kazanmak için en çok seti kazanın. Bir tenis maçında en fazla 3 veya 5 set olabilir. Eğer 5 setlik bir maçta oynuyorsanız, maçı kazanmak için 3 set kazanmanız gerekir. Öte yandan, 3 setlik bir maçta, maçı almak için 2 set kazanmanız gerekir.
    • Davis Cup ve Grand Slam oyunlarında, erkek profesyoneller en iyi 5 setlik maçlarda oynarlar.
    • Tüm profesyonel kadın maçları da dahil olmak üzere çoğu tenis maçında maç başına en fazla 3 set vardır.

Bir Maça Hazırlanmak

  1. adım 1 bol bol uyuyun, böylece're ready to give your all on match day.
    Maç günü her şeyinizi vermeye hazır olmak için bol bol uyuyun. Eğer siz ve rakibiniz aynı beceri seviyesindeyseniz, uygun bir gece uykusu yenilgi ve zafer arasındaki farkı kolayca belirleyebilir. 12 yaşın altındaysanız, 24 saatlik bir süre içinde 9-12 saat uyumaya çalışın. Ergenlik çağındaysanız gece başına 8-10 saat, 18 yaşın üzerindeyseniz 7 veya daha fazla saat uyumaya çalışın.
    • Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanarak uyku döngünüzü tutarlı tutmaya çalışın.
    • Bir tenis maçı için seyahat ediyorsanız, uyku ortamınızı mümkün olduğunca alışık olduğunuza benzer hale getirmeye çalışın. Örneğin, odanın sıcaklığını alıştığınız dereceye ayarlayın ve evden yastık ve/veya battaniye götürün.
    • Gün boyunca şekerleme yapmak da rahatlamanıza ve odaklanmanıza yardımcı olabilir.
  2. adım 2 maçtan önce yeni tür yiyecekler yemekten kaçının.
    Maçınızdan önce yeni tür yiyecekler yemekten kaçının. Maçtan önceki saatlerde ve günlerde, aşina olduğunuz besleyici yiyeceklere bağlı kalın. Yeni bir yiyecek türünün sindirim sorunlarına veya oyununuzu olumsuz etkileyebilecek başka sorunlara neden olma riski her zaman vardır, bu nedenle dikkatli olun.
    • Diyetinize yeni bir yiyecek veya bileşen eklemek istiyorsanız, bunu maçınızı oynamadan birkaç gün önce yapın, böylece vücudunuzun uygun şekilde uyum sağlaması için zamanınız olur.
  3. adım 3 vücudunuzu maça hazırlamak için uygun şekilde ısının.
    Vücudunuzu maça hazırlamak için uygun şekilde ısının. Isınmaya 15 dakikalık esneme hareketleri, sprintler, hızlı ayak drilleri ve reaksiyon drilleri yaparak başlayın. Ardından, servislerinizi, forehandlerinizi, backhandlerinizi vb. çalışmak için 30-45 dakikalık bir teknik ısınma yapın.
    • Isınırken, bir maç oynuyormuş gibi pratik yapmayı unutmayın. Bu, servislerinize ve forehandlerinize ek olarak puan arası rutinlerinizi de uygulamak anlamına gelir.
  4. adım 4 kendinizi zihinsel olarak hazırlayın, böylece maça odaklanmış ve rahatlamış olarak girersiniz.
    Maça odaklanmış ve rahat bir şekilde girmek için kendinizi zihinsel olarak hazırlayın. Maçtan önceki son 15-30 dakika boyunca sessiz bir yerde tek başınıza oturun ve maçınızı gözünüzde canlandırmaya çalışın. Kendinizi güçlü ve isabetli servisler ve forehandler atarken hayal edin. Ayrıca, olumsuz durumlar karşısında kendinizden emin ve rahat bir şekilde tepki verdiğinizi hayal etmeye çalışın.
    • Bu 15-30 dakika boyunca telefonunuza veya başka bir cihaza bakmamaya çalışın, böylece yaklaşan maçınıza odaklanabilirsiniz.
  5. adım 5 maçtan önce ve maç sırasında sağlıklı yiyecekler tüketin.
    Maçtan önce ve maç sırasında sağlıklı yiyecekler tüketin. Tenis maçındaki veya başka herhangi bir spor müsabakasındaki performansınız beslenme düzeninizle yakından ilişkilidir. En iyi şekilde oynayabilmek için yağsız proteinler, tam tahıllar, sağlıklı yağlar, meyveler ve sebzelerden oluşan bir diyet uyguladığınızdan emin olun. Ayrıca tenis maçınızdan önce ve maç sırasında uygun aralıklarla yemek yediğinizden emin olun.
    • Maçınızdan 3-4 saat önce karbonhidrat, yağsız protein ve sağlıklı yağlar içeren dengeli bir öğün yiyin. Bu bir sandviç, kahvaltılık burrito veya yoğurtlu parfe gibi bir şey olabilir.
    • Maçınız başlamadan 15-60 dakika önce bir spor içeceği için veya yakıt barı veya enerji çiğneme gibi bir atıştırmalık yiyin.
    • Vücudunuzu karbonhidratla doldurmak için maçınızın her saatinde bir spor içeceği için veya bir atıştırmalık yiyin.
    • Ayrıca vücudunuzun toparlanmasına yardımcı olmak için maçınız bittikten sonra 30 dakika içinde karbonhidrat ve protein içeren bir atıştırmalık yemek isteyeceksiniz.
  6. adım 6 odaklanmış ve uyanık kalmak için maçlar arasında vücudunuza yakıt ikmali yapın.
    Odaklanmak ve uyanık kalmak için maçlar arasında vücudunuza yakıt ikmali yapın. Maçlarınız arasında 1 saatten az bir süre varsa, susuz kalmamak için bol miktarda su veya sporcu içeceği için. Maçlarınız arasında 1 saatten fazla zaman varsa vücudunuzu yüzde 100 zinde tutmak için atıştırmalık bir şeyler yiyin.
    • Maçlarınız arasındaki ara 1-2 saat uzunluğundaysa, granola bar veya muz gibi küçük bir atıştırmalık yiyin.
    • Ara verme süreniz 2 saatten uzunsa, sandviç veya yoğurtlu parfe gibi büyük bir atıştırmalık yediğinizden emin olun.

Oyununuzu Geliştirmek

  1. adım 1 düz, düz...
    Önce düz, düz ve hızlı bir vuruş yapın hizmet. İlk servisinizi iki servis kutusunu ayıran orta çizgiye doğru atın. Hızlı ve düz bir servis rakibinizin geri dönmesini zorlaştıracaktır.
    • İsabetliliğinizi artırmak için maçtan önce ilk servisinizi sık sık çalışın.
  2. adım 2 i̇kinci servisinizin hızını değil, vuruş yolunu değiştirin.
    İkinci servisinizin hızını değil, dönüş yolunu değiştirin. İlk servisiniz ıskalanırsa, ikinci servisinizin hızını ilk servisinizle aynı tutun ancak kutunun içi yerine dışını hedefleyin. Bu hata payınızı artıracaktır.
    • Birçok tenis oyuncusu topun servis kutusuna düştüğünden emin olmak için ikinci servis atışını yavaşlatır. Ancak daha yavaş bir servis, rakibinizin güçlü bir dönüş vuruşu yapma ve puanı kazanma şansını artırır.
  3. adım 3 servis atarken vücut ağırlığınızı dış bacağınıza verin.
    Servis atarken vücut ağırlığınızı dış bacağınıza verin. Servis karşılamaya hazırlanırken, kendinize sabit bir taban sağlamak için bacaklarınızı geniş tutun. Ardından, ağırlığınızı vuruş yaptığınız taraftaki bacağınıza kaydırın.
    • Örneğin sağ elinizi kullanıyorsanız ve forehand vuruş yapıyorsanız, ağırlığınızı sağ bacağınıza verin.
    • Sağ elinizi kullanıyorsanız ve backhand vuruş yapıyorsanız, ağırlığınızı sol bacağınıza verin.
  4. adım 4 servis atarken büyük bir vuruş yapmaktan kaçının.
    Servis atarken büyük bir vuruş yapmaktan kaçının. Servis karşılamak için büyük bir salınım yapmak, vuruşunuzu doğru şekilde zamanlamanızı zorlaştıracaktır. Büyük bir vuruş yapmak yerine raketinizi topla buluşmak için öne doğru getirin.
    • Bu teknik, geri döndürebildiğiniz servislerin yüzdesini artırmanıza yardımcı olacaktır.
    • İlk servisler daha hızlı ve doğru zamanlaması daha zor olduğundan, bu özellikle ilk servisi döndürürken önemlidir.
  5. adım 5 rakibinizi hazırlıksız yakalamak için oyununuza voleybol ekleyin.
    Rakibinizi hazırlıksız yakalamak için oyununuza voleybolu ekleyin. Rakibiniz ilerlemekte yavaşsa veya dip çizgide oynarken ritmini bulmuş gibi görünüyorsa, vole vurmak sayı almanın hızlı ve kolay bir yolu olabilir. Vole vuruşlarınızı rakibinizin zayıf tarafına doğru yapmaya çalışın ve karşılık verme süresini azaltmak için mümkün olduğunca alçakta tutun.
    • Vole, top yere çarpmadan önce topa vurmanızdır.
  6. adım 6 i̇şe yarayana kadar işe yarayanı yapın't work.
    İşe yaramayana kadar işe yarayanı yapın. Rakibinizin zayıflıklarına dikkat edin. Eğer rakibinizin karşılık veremediği bir vuruş yaptıysanız, o vuruşu yapmaya devam etmeye çalışın. Rakibinizin zayıf noktasını bulmuş olabilirsiniz ve kolay puanlar kazanmak için bundan faydalanabilirsiniz.
    • Backhand tenis oyuncuları arasında yaygın bir zayıflıktır, bu nedenle rakibinizin backhand'ine erken vuruşlar yaparak nasıl tepki verdiğini görmeye çalışın.
  7. adım 7 kendinize her seferinde 1 puan oynamanız gerektiğini hatırlatarak odaklanın.
    Kendinize her seferinde 1 puan oynamanız gerektiğini hatırlatarak odaklanın. Maçın skorunu aklınızdan uzak tutmaya çalışın. Geride kaldığınız için hayal kırıklığına uğradığınızda veya öne geçtiğinizde kendinize aşırı güvendiğinizde, sadece şunu söyleyin: Odaklanmak için kendinize 'her seferinde 1 puan' deyin.
    • Tenis maçlarında momentum hızla değişebilir, bu nedenle birkaç oyun geride kaldığınızda çok karamsar olmamaya çalışın.
    • Kendinizi güvende hissetmek için kazandığınız puanlara odaklanın.
  8. adım 8 pozitif kalmaya çalışın ve özeleştiriden kaçının.
    Pozitif kalmaya çalışın ve özeleştiriden kaçının. Kendinizi zihinsel olarak eleştirmek için harcadığınız her zaman, oyununuza odaklanmaya veya rakibinizin zayıflıklarını analiz etmeye harcamadığınız zamandır. Tenis maçlarında herkesin basit hatalar yaptığını unutmayın. Profesyoneller bile bazen kolay forehand vuruşlarını kaçırır.
    • Kendinizi hayal kırıklığına uğramış bulursanız, kendinizi yeniden yönlendirmek için oyununuzun tek bir temel yönüne odaklanmayı deneyin. Bu, dikkatinizi olumsuz düşüncelerinizden uzaklaştırmanıza yardımcı olabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kazanma şansınızı artıracak bazı stratejiler nelerdir?
    Teniste kazanmak için en basit strateji topu oyuna sokmaktır. Ayrıca boşluğa vurarak rakibinizi koşuda tutmalısınız. Isınma sırasında rakibinizin oyununu değerlendirin. Güçlü ve zayıf yönlerine bakın ve ardından kendi gücünüzü onların zayıf yönlerine karşı deneyin.

İpuçları