Badminton'da Nasıl Kazanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Badminton eğlenceli bir spor ve harika bir egzersiz şeklidir. Nakavt edici bir badminton oyuncusu olmak ciddi bir pratik ve güçlü bir zihin gerektirir. Kazanmak için fiziksel yeteneğinizin yanı sıra stratejik düşünme yeteneğinizi de geliştirmeniz gerekir.

Badminton Kazanmanın Püf Noktaları

Adımlar

Fiziksel Yeteneğinizi Geliştirmek

  1. Hızınızı geliştirin. Badmintonda kortta hızlı hareket etmek son derece önemlidir. Oyununuzu gerçekten geliştirmek istiyorsanız, oyunlar arasında antrenman yapmanız gerekir. Haftalık olarak koşu ve yürüyüş yapmayı deneyin; bu sizi hızlı tutacaktır. Ayrıca bir duvara karşı mekik vurmayı da deneyebilirsiniz. Bu, arka sahadan backhand vuruş yeteneğinizi artıracaktır.
    • Hızınızı ve ayak hareketlerinizi geliştirmek için bir partnerle gölge badminton oynayabilirsiniz. Bir partneriniz sahada çeşitli noktalar söylesin (örneğin 'Sol arka saha'). Gerçek bir maçtaymış gibi o noktaya doğru hareket edin. Bu egzersiz üzerinde birkaç dakika çalışın ve sonra yer değiştirin; hızınızın arttığını göreceksiniz.
  1. adım 2 adımlarınızda sıçrama yapın.
    Adımlarınızda sıçrama olsun. Kortta düz ayak durursanız, rakibinizin şutlarına karşılık veremezsiniz. Bunun yerine, ayak parmaklarınızın üzerinde durun ve ileri geri zıplayın. Bu, sahada yaylanmanızı kolaylaştıracaktır. Bu sıçrama, özellikle büyük mesafeleri geçmeniz gerektiğinde size zıplama yeteneği de kazandırır.
  2. adım 3 esnekliğinizi artırmak için yogaya başlayın.
    Esnekliğinizi artırmak için yogaya başlayın. Ulaşılması zor atışları yapmak için iyi bir hareket açıklığına ihtiyacınız var. Oyununuzun bu yönünü geliştirmek için haftada en az bir kez yoga yapın. Esnekliğin yanı sıra yoga, nefesinizi daha iyi kontrol etmeyi öğrenmenize yardımcı olarak genel kardiyovasküler performansınızı artırabilir.
  3. adım 4 backhand'iniz üzerinde çalışın.
    Backhand vuruşunuz üzerinde çalışın. Düzgün bir backhand için ilk adım doğru tutuşa sahip olmaktır. Başparmağın yerleşimi, backhand ve forehand tutuşları arasındaki temel farktır. Backhand tutuş için başparmak, raketin başına doğru işaret edecek şekilde tutuş boyunca yukarı doğru yerleştirilir.
    • Sırtınız kortun ön tarafına dönük olarak başlayın ve gözlerinizi raketten ayırmayın. Bu, daha uzun ve daha güçlü bir backhand vuruşu sağlar.
    • Salınım zamanı gelene kadar kolunuzu vücudunuza yakın tutun.
    • Raketiniz raket topuna doğru bakacak şekilde kolunuzu döndürün.
    • Salınımınızın gücünü raket vuruşuna aktarmak için bileğinizin bir hareketini kullanın.
  4. adım 5 farklı servis türlerinde ustalaşın.
    Farklı servis türlerinde ustalaşın. Her biri farklı bir işleve hizmet eder; bazıları rakibinizi geri çekerken diğerleri fileye yakın oynamaya zorlar. Bazıları daha agresifken diğerleri defansif olarak oynanır.
    • Alçak servis mümkün olduğunca nazikçe vurulmalı, filenin üzerinden zar zor geçmeli ve rakibin kortunun ön tarafını hedeflemelidir.
    • Yüksek servis güçlü bir şekilde yukarı doğru gönderilir, böylece rakibinize neredeyse dikey olarak gelir. Bu servis rakibinizi geri püskürtmek için kullanılır.
    • Flick servis, yüksek servisle benzer bir yukarı doğru yörüngeyi takip eder, ancak neredeyse onun kadar güçlü değildir. Rakibinizin başlangıç pozisyonunun arkasına inerek onu geri çekilirken servisi karşılamaya zorlamak içindir.
    • Sürmeli servis diğer türlere göre daha fazla kumar oynamaya yöneliktir. Filenin üzerinden alçaktan hızlı bir şekilde vurulur. Rakibinizi hataya zorlamak için ona karşılık vermesi için en az zamanı vermeyi hedeflersiniz. Ancak, rakibinizin servisi doğru ve aynı hızda karşılayarak sizi de aynı tepkiyi vermeye zorlaması mümkündür.

Daha Stratejik Oynamak

  1. adım 1 rakibinizi anlayın.
    Rakibinizi anlayın. Yeni bir rakiple oynarken, ister bir müsabakada ister bir aile gezisinde dostça bir oyun sırasında olsun, aktif olarak rakibinizin zayıf yönlerini keşfetmeye çalışmalısınız. Her zaman mekiği oyuncunun ters tarafına vurmaya çalışın, örneğin oyuncu sağcıysa mekiği sola vurun. Daha agresif mi yoksa defansif mi oynadıklarını öğrenin. Yavaş ayak hareketleri, zayıf drop shot dönüşleri gibi zayıflıkları arayın. Başın üstünden veya 360 derece almaya çalışın.
  2. adım 2 rakibinizi kortun etrafında koşmaya zorlayın.
    Rakibinizi sahanın etrafında koşmaya zorlayın. Tüm atışlarınızı sahanın aynı yerine yapmayın; bu sizi tahmin edilebilir kılar. Şutlarınızı farklı şekilde yerleştirin. Rakibinizi şaşırtmayı ve yormayı hedefleyin.
    • Eğer rakibiniz mekiği doğrudan size ya da fileye vurursa, mekiği rakibinizin gitmesini beklediği yere doğru vurmak yerine farklı bir yöne doğru vurun.
    • Rakibinizi kortun etrafında koşmaya zorlamak için uzun atışlar kullanabilirsiniz. Atışlarınızı yaptıktan sonra merkeze döndüğünüzden emin olun, bu rakibinizin pozisyonu çok daha az sabitken atışları iade etmeye daha hazırlıklı olmanızı sağlar.
  3. adım 3 her zaman bir sonraki hamlenizi planlayın.
    Her zaman bir sonraki hamlenizi planlayın. Yeni başlayan bir oyuncu mekiği file üzerinden vurduğunda mutlu olur. İleri düzey bir oyuncu, atışınızı her zaman akıllıca konumlandırmanız gerektiğini anlar, böylece rakibinizi tam olarak olmasını istediğiniz yere taşırsınız, böylece bir sonraki atışa vurabilir veya onu parçalayabilirsiniz.
    • Bir atış gönderdikten veya geri döndükten sonra daima üsse geri dönün. Bu, kapladığınız alanın ortasına dönmek anlamına gelir (teklerde kortun yarısı) Yüksek atışlar gördüğünüzde bir smaç vurmaya veya fake yapmaya çalışın.
  4. adım 4 rakibinizin sizin oyun tarzınızı oynamasını sağlayın.
    Rakibinizin sizin oyun tarzınızı oynamasını sağlayın. Fileye yakın kalmayı seviyorsanız, kısa servis atın ve drop vuruşlar yapın, rakibinizin mekiği arka çizgiye atamaması için elinizden geleni yapın. Arka çizgide daha rahatsanız, uzun servis atın ve hızlı şutlar atın, böylece rakibinizin sizi fileye doğru hareket ettirme şansı olmaz.
  5. adım 5 don't allow yourself to become discouraged or complacent.
    Cesaretinizin kırılmasına veya kayıtsız kalmanıza izin vermeyin. Kendinize güvenmezseniz, kendinizi geri çekebilir ve maçı kaybedebilirsiniz. Bunun sizin beceri seviyenize yakın rakiplere karşı olmamasına özellikle dikkat edin. Ancak, kendinize çok fazla güvenmediğinizden emin olun. Rakibinizin yeteneğini hafife alabilir ve oynamanız gereken seviyenin altında oynayabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Aldatıcı bir drop vuruşunu nasıl yaparım?
    Vuruşa yaklaşırken bağırarak saldırganlık gösterin, böylece rakibiniz bir smaç vuracağınızı düşünür, ancak son saniyede drop shot vuruşunu yaparsınız.
  • Soru
    Sıçrayarak şut nasıl yapılır?
    Raket sizin boyunuzun iki katına gelene kadar beklemeli ve sıçrama hareketi yapmalı, raketinizle kolunuzu öne doğru uzatmalısınız.
  • Soru
    Filenin üzerinden geçmesi için servis atışımı nasıl geliştirebilirim?
    Raketinizi doğrudan fileye bakacak şekilde konumlandırmadığınızdan emin olun; bunun yerine, mekiğin filenin üzerinden geçebilmesi için hafifçe yukarı doğru eğin. Yeterince pratik yaparsanız, sonunda servisinizi filenin üzerinden geçirebileceksiniz.

İpuçları