Tekme Atışlarında Nasıl Kazanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Keepie-uppies olarak da bilinen kick ups, bir futbol topunu ayaklar, uyluklar ve kafa ile hokkabazlık yapma pratiğidir. Top kontrolü pratiği yapmanın harika bir yoludur ve aynı zamanda bir egzersizdir. Arkadaşlarınızla veya takım arkadaşlarınızla rekabetçi kick up'larda kazanmak, topu izlemek, bir döngüye girmek ve topun nereye gideceğini bilmek gibi teknikleri kullanarak tutarlı bir şekilde pratik yapmayı gerektirir. Önce temel konularda iyi olabilir, becerilerinizi ve stilinizi sağlamlaştırabilir ve ardından kendinizi kazanmak için odaklayabilirsiniz.

Adımlar

Temelleri Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 topu kalçanızın üzerinde zıplatın.
    Topu kalçanızda zıplatın. Futbolda öncelikle ayaklar kullanılsa da, kick up'a yeni başlayanlar önce uyluklarını kullanmakta ustalaşmalıdır çünkü ayakla hokkabazlık yapmaktan biraz daha kolaydır. Top dizin herhangi bir yerine değil, uyluğun düz yüzeyine çarpmalıdır. Topu uyluğa bırakın, bir kez zıplatın ve yakalayın. Birden fazla zıplama yapmadan önce hareketi öğrenmek için bunu yeterli sayıda tekrar yapın.
  2. adım 2 bağcıklar üzerinde ayağınızın köprüsünü kullanın.
    Bağcıklar üzerinde ayağınızın köprüsünü kullanın. Uyluklarda ustalaştığınızda ayakları da dahil edin. Topu bırakın ve ayak parmaklarınızın başladığı yere temas ettirin. Ayak parmaklarınızı hafifçe yukarıda tutun, böylece top öne doğru değil yukarı doğru seker.
    • Ayak parmaklarınızı öne bakacak şekilde düzeltirseniz, topun sizden uzağa sekme olasılığı daha yüksektir.
    • Ayağınızdan her seferinde bir kez sektirerek başlayın ve topun düz gittiğinden emin olun. Topu düz tutma konusunda iyi olduğunuzda, arka arkaya daha fazla vuruş yapın.
  3. adım 3 baskın olmayan ayağınızı kullanmaya başlayın.
    Baskın olmayan ayağınızı kullanmaya başlayın. Çoğu insanın baskın bir ayağı vardır ve tüm işi o ayağın yapmasına izin vermek daha kolaydır, ancak kick up'larda en iyi olan oyuncular her iki ayakla da eşit derecede güçlü olacaktır. Baskın ayağınızla iyi olduğunuzda, diğer ayağınızla da aynı derecede sıkı çalışmaya başlayın.
    • Bu, baskın ayağınıza rekabetçi vuruşlar sırasında bir mola verecek ve size bir model oluşturmak için daha fazla seçenek sunacaktır.
  4. adım 4 ayağınızı ya da kalçanızı kullanarak topu kafanıza doğru fırlatın.
    Ayağınızı veya uyluğunuzu kullanarak topu kafanıza doğru fırlatın. Topu kafanıza doğru miktarda güçle vurmak zordur ve mükemmelleştirmek zaman alır. Topa havaya vurduğunuzda, top başınızın hemen önünde olmalıdır, böylece vurmak için hafifçe öne eğilmeniz gerekir. Top alnınızdan ziyade başınızın düz kısmından sekmelidir.
    • Topa öne veya arkaya doğru değil, başınızdan düz bir şekilde yukarı doğru vurmaya çalışın.
    • Topu ayağınızdan başınıza taşımak, uyluğunuzdan başınıza taşımaktan biraz daha kolay olabilir çünkü ayağınızla daha fazla güç elde edebilirsiniz.

Kick Ups Becerilerinizi Geliştirin

  1. adım 1 sürekli pratik yapın.
    Sürekli pratik yapın. Kick up'ta başkalarını yenmek, onlardan sürekli olarak daha iyi olmak anlamına gelir ve bu da ancak pratik yaparak elde edilir. Bacaklarınızda güç oluşturmak ve topla hokkabazlık hareketinin kas hafızasını oluşturmak için her gün kick up tekniklerini uygulamalısınız. Pratik yapmanın bir yolu, beceriler üzerinde çalışmanız gereken belirli bir zaman sınırı belirlemek ve ardından bu süreyi her gün biraz artırmaktır.
    • Topu düşürmeden 10 saniye boyunca veya 10 tekrar yapmaya çalışın. Bunun gibi bir hedef belirleyin ve ulaştıkça yeni, biraz daha yüksek bir hedef belirleyin.
  2. adım 2 sizin için en iyi olan hareketi bulun.
    Sizin için en iyi olan hareketi bulun. Hokkabazlıkta rahat olmak, kick up'ları daha sık kazanmanıza yardımcı olacaktır, bu nedenle belirli bir hareket şekli daha iyi hissettiriyorsa, o şekilde yapın. Bazı insanlar topu yukarı fırlatmak için ayağı bilekten hareket ettirmeyi severken, diğerleri topa vurmak için dizi hafifçe uzatmayı tercih eder. Hatta bükülmüş bacağınızı kalçadan yukarı ve aşağı hareket ettirebilirsiniz.
    • Her bir yaklaşımı birkaç dakika boyunca kullanmayı deneyin ve hangisinin size en doğal geldiğini görün. Daha sonra bu stilde ustalaşın.
  3. adım 3 tekniği doğru şekilde uygulamak için alıştırmalar yapın.
    Tekniği tam olarak oturtmak için alıştırmalar yapın. İlk denemede 50 sıçrama yapma hedefiyle başlayamazsınız. Sert bir zeminde topu yerden sektirin ve ellerinize bir kez vurun. Tekrar yere bırakın ve yakalamadan önce arada bir sektirerek iki kez vurun. Sonra zıplamadan iki kez vurun ve yakalayın. Bu ilerleme, çok uzun süre devam etmeden önce tam hareketi doğru yapmanıza yardımcı olacaktır.
    • Topun vuruştan sonra çok fazla dönmeden dümdüz yukarı gitmesini istersiniz, bu nedenle bir vuruş yaparsanız ve dümdüz yukarı gitmezse, dümdüz yukarı vurana kadar alıştırmanın o adımında kalın. Bu size üzerine inşa edebileceğiniz bir temel sağlar.
    • Bu temel alıştırmanın üzerine bir ayaktan diğerine geçerek, ayaktan başa, baştan uyluğa giderek veya ayak üzerinde 10 tekrar, sonra uyluk üzerinde 10 tekrar, sonra da baş üzerinde 10 tekrar yaparak devam edebilirsiniz. Alıştırmaların amacı, en fazla tekrarı denemeden önce birkaç tekrarda tekniği doğru uygulamaktır.

Bölgede Kalmak

  1. adım 1 topu izleyin.
    Topu izleyin. Gözünüzü toptan ayırmamak sizi zayıf gösteriyormuş gibi gelebilir ama topun ilerlemesini sağlamanın en etkili yolu budur. Ayağınızın veya bacağınızın kafanıza doğru bir pas için mükemmel pozisyonda olduğunu düşünebilirsiniz, ancak topu izlemek emin olmanıza yardımcı olacaktır. Topun nereye gittiği, tekniği doğru uygulayıp uygulamadığınızı size gösterecektir.
    • Kendinizi zorlamak için topa bakmadan hokkabazlık yapabilirsiniz, ancak kazanmak için oynadığınızda, izlemek size rakibinize karşı ek bir avantaj sağlayacaktır.
  2. adım 2 dengenize odaklanın.
    Dengenize odaklanın. Kick up, uzun bir süre boyunca tek ayak üzerinde durmanızı gerektirir, bu nedenle olağanüstü bir dengeye sahip olmak, ustalaşmak için yararlı bir özelliktir. Her vuruşta sağa sola yalpalıyorsanız, topun nereye gittiğini daha az kontrol edersiniz. Dik duruşunuzu korumak için çok çalışın ve sadece topun hareket etmesini sağlayacak kadar hareket edin.
    • Pratik yapmanın iyi bir yolu, dik dururken ve sallanmadan tek ayak üzerinde olabildiğince uzun süre durmaktır. Uzun süre hareketsiz durabildiğinizde, tekme atma hareketini uygulayabileceksiniz.
  3. adım 3 topu bir düzen içinde hareket ettirin.
    Topu bir düzen içinde hareket ettirin. Kick up oynayan bazı kişiler topu rastgele hareket ettirir ve top nereye giderse gitsin sürekli tepki verir. Rakibinizden daha fazla kontrole sahip olarak kazanabilirsiniz. Her vücut parçasını kullanarak topu bir düzen içinde hareket ettirin. Topu bir düzen içinde hareket ettirirseniz, tahmin etmek yerine tam olarak nereye gittiğini bilirsiniz.
    • Sağ ayak, sol ayak, sol uyluk, sağ uyluk, kafa iyi bir model olabilir. Ya da sağ ayak, sağ uyluk, kafa, sol uyluk, sol ayak şeklinde bisiklet sürerek sağ taraftan yukarı ve sol taraftan aşağı gidebilirsiniz. Amaç, topu nereye atacağınızı önceden planlamaktır.
    David Beckham, Futbol Efsanesi

    Serbest vuruş pratiği yapmak sabır ve tekrar gerektirir. Kaleye yakın başlayın, köşeleri hedefleyin ve yaklaşma açınızı ve gücünüzü ayarlayın. Topa merkezin biraz dışından vurarak şutlarınızı kavislendirin. Kendinizi geliştirdikçe, gerçek oyun koşullarını simüle etmek için daha geriye gidin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kick-up top kontrolünüzü ve dokunuşunuzu güçlendirir mi?
    Özellikle top havadayken top kontrolünüzü geliştirmenize yardımcı olurlar. Ayrıca koordinasyonunuza da yardımcı olurlar.
  • Soru
    Topa vurduğumda neden dönüyor? Bunu nasıl durdurabilirim?
    Vuruş yaparken daha yumuşak olun. Topun sizden ayrılmadan önce bir an için sabit bir yüzeyde durmasını sağlayın.

İpuçları