Okulda Kavgalar Nasıl Kazanılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Olması gerektiği halde okul her zaman güvenli bir yer değildir. Koridorlarda sizinle dövüşmek isteyen insanlarla karşılaşmak korkutucu olabilir! Elbette herhangi bir kavgadan önde çıkmak istersiniz, ancak nasıl kavga ederseniz edin, yaralanma ve okulunuzla başınızın derde girme olasılığının yüksek olduğunu unutmayın. Yapabiliyorsanız, kavgadan kaçının veya çatışmaya başka çözümler bulun.

Adımlar

Mücadeleyi Kazanmak

  1. adım 1 bir kavganın yaklaştığını anlamak için dikkatinizi verin.
    Bir kavganın yaklaştığını anlamak için dikkatinizi verin. Birisi kavgaya başlamak üzereyken genellikle uyarı alırsınız. Size hakaretler yağdırıyor, agresif davranıyor ve alanınıza giriyor olabilirler. Bunların hepsi bir kavganın yaklaşmakta olduğunun işaretleridir. Hazırlıklı olursanız, kavgayı kazanma veya en azından kavgadan daha az zararla çıkma olasılığınız artar.
    • Bu işaretleri fark ederseniz, savunma pozisyonuna geçmek veya yardım çağırmak gibi önlemler almaya başlayın.
  2. adım 2 dua benzeri bir duruşla savunma pozisyonunda başlayın.
    Dua benzeri bir duruşla savunma pozisyonunda başlayın. Yumruklarınızı dövüşmeye hazırmış gibi havaya kaldırmayın. Bunun yerine, ellerinizi avuç içleriniz birleşik olacak şekilde önünüze koyun. Dirseklerinizi alçakta ve yanlarınıza doğru tutun ve ayaklarınızı omuz genişliğinde açın ve baskın ayağınız hafifçe önde olsun. Bu pozisyonda, vücudunuzun hayati kısımlarını savunmaya hazırsınız.
    • Örneğin, yüzünüze gelen bir darbeyi engellemek için ellerinizi yukarı kaldırabilirsiniz.
  3. adım 3 mümkün olduğunca erken bir darbe almayı hedefleyin.
    Mümkün olduğunca erken bir darbe almayı hedefleyin. İlk yumruğu atmak istemeseniz de, erken bir vuruş yapmanız gerekir. Bunun nedeni, dövüşlerin nadiren birkaç saniyeden fazla sürmesidir, bu nedenle onları erken indirebilirseniz, kazanma olasılığınız daha yüksektir. Birinin size doğru geldiğini görürseniz, darbeyi saptırmaya çalışın ve ardından kişiyi yavaşlatmak için ne gerekiyorsa yapın.
    • Kendinizi ciddi bir şekilde savunurken gözleri, boğazı, kasıkları ve dizleri hedef alın, çünkü bunlar rakibinize en fazla zararı verebilir.
    • Yumruğunuzu düz tutun; aksi takdirde sert bir yumruk attığınızda bileğiniz kırılabilir.
    • Başka bir seçenek de kişinin yüzüne pençe atmaktır, çünkü bu genellikle onu yavaşlatacak kadar şok edecektir.
  4. adım 4 dizleriniz ve dirseklerinizle kişinin üzerine gidin.
    Kişiye dizleriniz ve dirseklerinizle saldırın. Sadece kişinin sizinle dövüşmeyi bırakmasını sağlamaya çalışıyorsunuz, bu yüzden elinizden geleni yapın. Gerekirse karnına dirsek atın ya da bacağına veya kasığına diz atın. Kişiye saldırmak için dizlerinizi ve dirseklerinizi kullanmaya devam edin ki size saldırmayı bıraksın.
    • Eğer siz ve rakibiniz yana doğru dönmüşseniz bu fırsatı değerlendirin. Kafasının yan tarafına yumruk atın. Ayrıca kafalarını aşağı doğru itebilir ve yere doğru savurabilirsiniz.

    Not: Böyle bir kavgada kendinizi savunmanız gerektiğinde, resmi dövüş kuralları hakkında endişelenmeyin. Boyunlarının yan taraflarındaki şahdamarlarına, basınç noktalarına, şakaklara, gözler arasındaki boşluğa, böbreklere, kasıklara ve boynun arkasına gidin. Saç çekmekten, ısırmaktan veya ucuz vuruşlar yapmaktan korkmayın.

  5. adım 5 yumruk atarken kişiye doğru ilerleyin.
    Yumruk atarken kişiye doğru ilerleyin. Geri çekilmeye devam ederseniz, bu savunma pozisyonunda olduğunuzu gösterir ve saldırıya geçmek istersiniz. Yenilgiyi kabul edene veya yere düşene kadar üzerine gitmeye devam edin.
  6. adım 6 mümkün olduğunda rakibinizi yere sabitleyin.
    Mümkün olduğunda rakibinizi yere sabitleyin. Eğer düşerlerse, onları orada tutma fırsatını değerlendirin. Dövüşmeye devam etmek isterlerse üzerlerine oturun. Teslim olana, biri yardıma gelene ya da artık dövüşemeyecek kadar güçsüz olana kadar onları yerde tutun.
    • Bir kişi yere düştüğünde, ona vurmayı bırakın. Onları ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.
  7. adım 7 rakibinizin ciddi şekilde yaralanmasını önlemek için nasıl dövüştüğünüze dikkat edin.
    Rakibinizin ciddi şekilde yaralanmasını önlemek için nasıl dövüştüğünüze dikkat edin. Örneğin, birini boğma pozisyonuna getirdiğinizde, onu çok uzun süre boğmamaya özellikle dikkat edin. Beyne giden oksijenli kan akışı azaldıkça kişi bilinçsiz hale gelir, ancak kan akışı durursa dakikalar içinde kalıcı beyin hasarı veya ölüm de meydana gelebilir. Sonuçta, rakibinizi biraz döverseniz sadece uzaklaştırma cezası ile kurtulabilirsiniz, ancak onu öldürürseniz hapse girersiniz.
    • Rakibiniz bilincini kaybettikten sonra nefes almıyorsa, göğüs kompresyonu uygulayın ve derhal acil servislerle (polis ve sağlık) iletişime geçin.
  8. adım 8 kalabalık bir gruba karşı sakin olun.
    Büyük bir gruba karşı sakin kalın. Odak noktanızın savaşı kazanmak değil, kaçmak olması gerektiğini anlayın. Yardım almadan büyük bir grubu yenme şansınız düşüktür. Rakiplerinize kızgın olduğunuzu göstermekten kaçının. Dövüşürken öfkenizi düşmanlarınıza karşı enerji olarak kullanın.
    • İhtiyaç duyulduğunda yardım istemekten çekinmeyin. Sert bir insan olarak itibarınız düşse de, sosyal statünüze zarar vermek hayatınızı kaybetmekten daha iyidir.
  9. adım 9 fırsatını bulursanız kaçın.
    Fırsatını bulursanız kaçın. Rakibiniz yere düşerse ve yakında kalkamayacak gibi görünüyorsa, kaçın. Ayağa kalkıp size tekrar yumruk atmalarına fırsat vermeyin. Çok kötü görünüyorlarsa yardım gönderin ama yapabiliyorsanız oradan uzaklaşın.
    • Eğer kendinizi yerde bulursanız, mümkün olduğunca kendinizi savunun. Rakibinizin yumruklarını ellerinizle engelleyin. Eğer yumrukları baş edebileceğiniz kadar zayıfsa, onlara karşılık vermeye çalışın.

Bir Kavgadan Kaçınmak

  1. adım 1 zorbalık gerçekleştiğinde bildirin.
    Zorbalık gerçekleştiğinde bildirin. Siz veya tanıdığınız biri zorbalığa maruz kalıyorsa, koç, öğretmen, ebeveyn veya rehberlik danışmanı gibi güvendiğiniz biriyle konuşun. Onlara neler olup bittiğini anlatın, böylece durumla ilgili yardım alabilirsiniz. Bazı okullarda zorbalıkla başa çıkmak için özel olarak tasarlanmış programlar bile vardır.
    • Zorbalık, bir kişinin akranları tarafından zaman içinde aşağılanması, dalga geçilmesi veya istismar edilmesidir. Bu sadece bir tartışmaya girmek ya da birinin diğerine kötü isimler takması değildir. Sadece tek bir olay değil, bir kişiye karşı devam eden bir kampanyadır.
  2. adım 2 başınızın belaya girmesini önlemek için kavgadan uzaklaşın.
    Başınızı belaya sokmamak için kavgadan uzaklaşın. Bir kavgaya karışmak, kavgayı siz başlatmamış olsanız bile başınızı ciddi bir belaya sokabilir. Birçok okulun şiddete karşı sıfır tolerans politikası vardır ve okuldan atılabilirsiniz ya da daha kötüsü olabilir.
    • Peşinizden gelmeye devam ederlerse, yüzünüzü onlara dönün, ancak mesafenizi koruyun. Onları her zaman kol mesafesinde tutun, çünkü yaklaşırlarsa size vurabilir veya yumruklayabilirler.
    • Bazı bölgelerde, özellikle 17 veya 18 yaşındaysanız, eyaletinizde yetişkin olduğunuz yasal yaşa bağlı olarak bir suçla bile suçlanabilirsiniz.
  3. adım 3 kişinin gözlerinin içine güvenle bakın.
    Kişinin gözlerinin içine güvenle bakın. Onlara ters ters bakmayın ya da yere bakmayın. Bunun yerine bakışlarını tutun ve kendinize güvendiğinizi gösterin. Saldırganlık gösterirseniz, onları kışkırtabilirsiniz. Kırılganlık gösterirseniz, kavgayı daha da başlatmak isteyebilirler.

    İpucu: Kendine güvenmek ve korkmadığını göstermek bazı insanların kavga etmesini engelleyecektir.

  4. adım 4 i̇lk yumruğu atmaktan kaçının.
    İlk yumruğu atmaktan kaçının. Bir kavga başlatmak, başınızı kendinizi savunmaktan bile daha fazla belaya sokabilir. O yumruğu bir kez attığınızda, işlerin nasıl sonuçlanacağını asla bilemezsiniz. Ciddi şekilde yaralanabilir, dişleriniz kırılabilir, hatta beyin sarsıntısı geçirebilirsiniz ya da bir başkasını aynı derecede kötü şekilde yaralayabilirsiniz. Ne olursa olsun, kazansanız da kaybetseniz de yine de kaybedeceksiniz çünkü bunun sonuçları olacaktır.
    • Yumruk atmaktan başka bir yol bulmaya çalışın. Uzaklaşın ya da yardım bulun.
  5. adım 5 kavgayı bastırmaya yardımcı olmak için çevredeki insanların dikkatini çekin.
    Kavgayı bastırmak için çevredeki insanların dikkatini çekin. Bazı insanlar sadece etrafta tanık yoksa, özellikle de bunu görecek öğretmenler yoksa sizinle kavga edecektir. İnsanların yardımınıza gelmesini sağlamak için olabildiğince yüksek sesle bağırın. Eğer insanlar gelirse, kavga etmenize gerek kalmayabilir.
    • 'Yangın var', 'Yardım edin, ölüyorum!' ya da '911'i arayın' diye bağırmayı deneyin. Yasadışı olsa da işe yarayacak ve dışarı çıkmanızı sağlayacaktır.

Dövüşmeye Alternatifler Bulmak

  1. adım 1 kendinizi zorbalıktan korumak için bir arkadaşınızdan yardım isteyin.
    Kendinizi zorbalıktan korumak için bir arkadaşınızdan yardım isteyin. Mümkün olduğunca sık arkadaşlarınızla birlikte yürümek zorbaları caydırmaya yardımcı olabilir. Başkalarıyla birlikteyseniz saldırma olasılıkları daha düşüktür, çünkü grup halinde çok daha güçlüsünüzdür.
    • Ayrıca, geniş bir arkadaş grubuna sahip kişiler daha az zorbalığın hedefi olurlar.
  2. adım 2 sıcak durumlarda kendinizi sakinleştirmek için derin bir nefes alın.
    Sıcak durumlarda kendinizi sakinleştirmek için derin bir nefes alın. Birisi kaba bir şey söylerse veya sizi kışkırtmaya çalışırsa, tepkiniz kavgaya girmek olabilir. Öfkelenmek anlaşılabilir bir durumdur, ancak bu öfkeyi şiddete başvurmak için kullanmak zorunda değilsiniz. Birkaç derin nefes alın ve kafanızın içinde 10'a kadar sayın. Bu sakinleşmenize yardımcı olacak ve böylece yapacak başka bir şey düşünebileceksiniz.
    • Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan vermeyi deneyin. Karnınızda hissedebileceğiniz derin nefesler alın.
    • Gerekirse, sakinleşmek için birkaç dakika uzaklaşın.
  3. adım 3 kafanızda mevcut seçenekleri gözden geçirin.
    Kafanızda mevcut seçenekleri gözden geçirin. İçinde bulunduğunuz durumda neler yapabileceğinizi düşünün. Bir duruma nasıl tepki vereceğiniz konusunda her zaman seçenekleriniz vardır, bu nedenle birkaç senaryo bulmaya çalışın. Her birinin sonuçlarını düşünün.
    • Örneğin, birisi size hoşunuza gitmeyen bir isimle seslenirse, onu görmezden gelip uzaklaşabilir, kavga başlatabilir veya ona bir isimle karşılık verebilirsiniz. Onları görmezden gelmek durmalarını sağlayabilir ya da sağlamayabilir, ancak sizi kesinlikle beladan uzak tutar. Kavga başlatmak muhtemelen başınızı belaya sokacaktır ve sorunu çözmeyecektir. Onlara bir isimle karşılık vermek o anda iyi hissettirebilir, ancak durumu daha da kötüleştirebilir.
  4. adım 4 nasıl tepki verebileceğinizi düşündükten sonra en iyi seçeneği seçin.
    Nasıl tepki verebileceğinizi düşündükten sonra en iyi seçeneği seçin. Tepkilerinizin sonuçlarını düşündükten sonra, durum için en iyi olanı seçin. Çoğu durumda, durumu yatıştıracak ve sizi beladan uzak tutacak olanı seçmek en iyisidir.
    • Örneğin, yukarıdaki durumda, muhtemelen en iyisi kişiyi görmezden gelmek ve yapabiliyorsanız uzaklaşmaktır.
  5. adım 5 i̇nsanlara sakin ve kararlı bir şekilde yaptıklarına son vermelerini söylemeyi öğrenin're doing.
    İnsanlara sakin ve kararlı bir şekilde yaptıklarına son vermelerini söylemeyi öğrenin. Biri sizi rahatsız ediyorsa ve durmuyorsa, sakin bir şekilde tepki verin. Sizi dürtmek, çimdiklemek ya da sizinle dalga geçmek gibi bir şey de olsa, sizden bir tepki almaya çalışıyorlar. Duygusal tepki vermezseniz, işin 'eğlencesi' kaçar. İhtiyaç duyarsanız, söylediklerinizi hafif bir eylemle pekiştirebilirsiniz.
    • Örneğin, birisi sizi sürekli çimdikliyorsa, sakin ve otoriter bir sesle 'Bunu yapmayı kes artık' diyebilirsiniz. Israr ederlerse, ellerini tutup bir süre tutmayı ve söylediklerinizi tekrarlamayı deneyin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Daha hızlı yumruk atmayı nasıl öğrenebilirim?
    Daha hızlı yumruk atmayı öğrenmek çoğunlukla bir tutum ve pratik meselesidir. Pratik yaparken rahat olun ve zihninizi boşaltın ve enerjinizi boşa harcamamak için tekniğinizi mükemmelleştirmeye odaklanmaya çalışın. Yumruklarınızı ellerinizde ağırlıklarla çalışmayı deneyin, böylece kollarınızda ve omuzlarınızda hem hız hem de güç oluşturabilirsiniz.
  • Soru
    Okulda kavga etmenin sonuçları nelerdir?
    Bu büyük ölçüde okulunuza ve kavgadaki rolünüze bağlıdır. Bazı durumlarda ceza veya uzaklaştırma alabilirsiniz, ancak öğrencilerin okulda kavga ettikleri için tutuklandıkları durumlar da olmuştur. Mümkünse kavga etmekten kaçınmak en iyisidir ve eğer kavga etmeniz gerekiyorsa, bunu kendinizi savunmak için yapmaya devam edin.
  • Soru
    Bir dövüşü kazanmak için güçlü olmak zorunda mısınız?
    Şart değil. İyi dövüşmek ham güçten çok teknikle ilgilidir. Örneğin, küçük bir kişi daha büyük bir rakibini dengesini bozabilirse kolayca yere düşürebilir. Daha büyük veya daha güçlü bir kişinin size saldırması durumunda size yardımcı olabilecek teknikleri öğrenmek için dövüş sanatları veya kendini savunma dersleri almayı düşünün.

İpuçları

  • Kötü konuşmaları ve zorbalıkları öğretmenlere veya yöneticilere bildirin.
  • Baskın elinizi yüzünüze yakın tutarak her zaman yüzünüzü koruyun.
  • Güç ve deneyim olmadan sadece çok şey başarabilirsiniz. Bir kavgada kendinizi savunmanız gerekeceğinden endişeleniyorsanız, bazı temel kuvvet antrenmanı egzersizler kas yapmak ve güvenli bir ortamda dövüş tekniklerini uygulayabilirsiniz. Hatta bir tane bile alabilirsin kendini savunma sınıfı.

Uyarılar

  • Eğer rakibinizin bıçak gibi bir silahı varsa, onunla silahsız dövüşmeye çalışmayın, sadece kaçın! Silahlı biriyle dövüşürseniz ölebilir ya da ağır yaralanabilirsiniz.
  • Sayıca üstünseniz hemen olay yerinden kaçınız, kalabalık bir gruba karşı savaşırsanız ciddi şekilde yaralanabilirsiniz.
  • Ne kadar cazip olursa olsun ilk yumruğu atmayın. Kavgayı başlatmak başınızı daha fazla belaya sokacaktır, sadece rakibiniz ilk yumruğu attığında dövüşün.
  • Rakibiniz popülerse muhtemelen daha sonra arkadaşlarıyla yüzleşmek zorunda kalacaksınız.
  • Potansiyel olarak ölümcül silahlar veya taktikler kullanmayın. Rakibinizi öldürebilirsiniz, bu da yaşınıza ve konumunuza bağlı olarak size ömür boyu hapis cezası getirebilir.
  • Okulda kavga ettiğiniz için uzaklaştırma alabilir, okuldan atılabilir veya hapse gönderilebilirsiniz.
  • Kavga etmek ciddi şekilde yaralanma riskinizi artırır.