Müsabaka Müsabakalarında Nasıl Kazanılır (Taekwondo)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir taekwondo turnuvasına katılmak, bir süre taekwondo öğrendikten sonra düşünebileceğiniz bir şey olabilir. Bir sonraki kuşak derecelendirmesi için antrenman yapmanın monotonluğunu kırar ve deneyim, müsabaka becerilerinizi geliştirir. Bu makalede, bir taekwondo turnuvasına gitmenin tüm süreci, maçın öncesinden, maç sırasında ve sonrasında ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Adımlar

Maçtan Önce

  1. adım 1 en başta katılmak isteyebileceğiniz bir yarışmayı duyduğunuz an, eğitiminizin başlaması gereken zamandır.
    En başında Katılmak isteyebileceğiniz bir yarışma duyduğunuz an, antrenmanınızın başlaması gereken zamandır. Turnuva sırasında koçunuz olacak ve idari konuların çoğunu halledecek kişi olduğu için ilginizi öğretmeninize belirtmelisiniz. Çoğu maçta, sarı, mavi ve kırmızı ve siyah kuşaklar Taekwondo fikir tartışması turnuvalarında yarışır. Henüz bu seviyede değilseniz, umutsuzluğa kapılmayın, ancak gelecek için antrenman yapın, böylece bir yarışmaya girebildiğinizde, çoğundan daha iyi hazırlanmış olacaksınız.
  2. adım 2 dayanıklılığınızı artırın ringdeki dövüş, katıldığınız müsabakaya bağlı olarak 1-2 dakikalık üç raunt sürecektir.
    Dayanıklılığınızı Artırın Ringdeki dövüş, katıldığınız müsabakaya bağlı olarak 1-2 dakikalık üç raunt sürecektir. Aralarda yaklaşık yarım dakikalık dinlenme süreleri olacaktır. Bu tür bir tempoyu sürdürebilmek için dayanıklılığınızı artırmanız gerekecektir.
    1. İki günde bir kalp atış hızınızın %70'inde koşun veya aralıklı sprintler yapın. Bunu yapmak için yaşınızı 220'den çıkarın. Bu değer sizin maksimum değerinizdir. Bu rakamı %70 ile çarpın. Sonuç, koşarken kalbinizin bir dakikada atması gereken atım sayısıdır. Bunu kolayca sayabilmek için 6'ya bölün, böylece sadece 10 saniye boyunca saymanız gerekir. Koşarken parmağınızı şah damarınıza bastırın ve 10 saniye boyunca sayarak nabızları hissedin. Örneğin, 16 yaşındaysanız, maksimum kalp atış hızınız 220-16=204'tür. Kalp atış hızınızın %70'i 204*%70= 142,8'dir. Böylece 10 saniye içinde kalbinizin 142,8/6=23,8 atması gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Bu nedenle, koşarken kalbinizin dakikada yaklaşık 24 atıp atmadığını hissedin. Eğer öyleyse, bu şekilde dayanıklılık geliştirebileceksiniz.
    2. Yorulana kadar güçle bir dizi tekme atın ve kendinizi zamanlayın. Bunu 4,5 dakika boyunca hiç durmadan yapabiliyorsanız, iyi gidiyorsunuz demektir.
  3. adım 3 esneyin sürekli esnemek daha yükseğe ve daha hızlı tekme atmanızı sağlayacaktır.
    Esneme Sürekli esneme, daha yükseğe ve daha hızlı tekme atmanızı sağlar. Ayrıca kasları gevşetir ve gerilmeleri önler. İdeal olarak her gün esnemelisiniz. Kendinizi sınırınızın biraz ötesine zorlamak, aşamalı olarak daha fazla esnemenizi sağlayacaktır, ancak kasların veya bağların yırtılmasına neden olabilecek aşırı agresif esnemeye dikkat edin.
  4. adım 4 ekipman çoğu...
    Ekipman Çoğu müsabakada hogu (vücut koruyucusu), kask, kol ve kaval kemiği koruyucuları, eldivenler ve her iki cinsiyet için kasık koruyucuları kullanılması gerekir. Hedef bölgeler hogunun önü ve yanları ile başın önü ve yanlarıdır. Başka herhangi bir vuruş ya dikkate alınmaz ya da faul olarak değerlendirilir.
  5. adım 5 tekmelerinizi çalışın...
    Tekmelerinizi çalışın Turnuva sırasında, itme tekmelerine izin vermeyen yarışma kuralları nedeniyle yapacağınız tekmelerin çoğu döndürme tekmeleridir. Sadece 12 yaşın üzerindeki katılımcıların (bazı yerlerde 18) kafa hizasında tekme atmasına izin verilir. Doğruluk ve güç geliştirmek için tekmelerinizi bir torba veya el eldivenleri ile çalışın. Aşağıdaki tekmeleri her gün, her iki bacağınızla en az 10'ar kez çalışmalısınız:
    1. Hem ön hem de arka bacaklarla dönerek vuruşlar
    2. Geri tekmeler (Geri itme)
    3. Arka kancalar
    4. Sidekicks
    5. Çarpma tekmeleri (Balta Tekmesi)
    6. Zıplayarak geri tekmeler
    7. Geri zıplayan kancalar
  6. 6. adım yumruklarınızı çalıştırın...
    Yumruk Pratiği Yapın Yumruk atmaya izin verilse de, hakemlerin yumrukları nadiren saydığı ve çoğu zaman tekmeleri de saymadığı bilinen bir gerçektir. Buna rağmen, yumruklarınız üzerinde çalışmak iyidir, çünkü güçlü yumruklar atabilirseniz, rakibinizi zayıflatabilirsiniz. Ağır bir torba ile pratik yapın.
  7. adım 7 engelleme pratiği yapın rakibi engelleme's attack will deprive them of points.
    Blok Pratiği Yapın Rakibinizin saldırısını engellemek onu puandan mahrum bırakacaktır. Tekmelerinizle eş zamanlı olarak yapabilene kadar her türlü blok çalışmasını yapın. Örneğin, dönen bir tekme attığınızda vücudunuzun ön kısmı açıkta kalabilir ve bu da karşı atak için iyi bir yerdir. Başınızı ve vücudunuzu her iki kolunuzla sürekli olarak bloke ettiğinizden emin olun ve rakibinizden gelen tekmeleri savuşturmaya hazır olun.
  8. adım 8 kaçınma pratiği yapın kendinizi savunmanın bir başka yolu da tekmeden kaçmaktır.
    Kaçınma Pratiği Yapın Kendinizi savunmanın bir başka yolu da tekmeden kaçmaktır. Mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yana veya geriye doğru kaçmalısınız. Tepkileriniz hızlı olana ve tam hızda bir tekmeden başarıyla kaçabilene kadar bunu uygulayın.
  9. adım 9 karşı saldırılarınızı çalışın...
    Bu tekmeler puan alma olasılığı en yüksek olan tekmelerdir çünkü birçok dövüşçü saldırmaya başladığında bloklarının düşmesine izin verir. Rakibiniz bir tekme için bacağını kaldırdığında, bunun hangi tekme olduğunu hemen tespit etmeli ve açık olduğu yerde kontra yapmalısınız. İyi bir karşı vuruş, rakibin saldırısını engellemeyi veya savuşturmayı ve ardından hızlı bir şekilde vurmayı içermelidir. Örneğin:
    1. Rakip döner bir tekme atarsa, ondan kaçınmak için geriye doğru eğilebilir veya kolunuzu kullanarak onu engelleyebilir, ardından kendi döner tekmenizle içeri girebilirsiniz. Ya da rakibinizden daha hızlı saldırabilir ve uygun bir ters tekme veya kroşe ile vurabilirsiniz. Rakibinize önce ve güçlü bir şekilde vurduğunuz sürece puan kazanabilirsiniz.
    2. Rakip geri tekme atarsa, yana doğru kaçının ve döner tekmeyle saldırın.
  10. adım 10 dövüş duruşunuzu kontrol edin ringde dövüşürken benimsediğiniz duruş çok önemlidir.
    Dövüş Duruşunuzu Kontrol Edin Ringde dövüşürken benimsediğiniz duruş çok önemlidir. Aşağıdaki ipuçları daha iyi bir savunma ve daha iyi bir saldırı pozisyonu sağlayacaktır:
    1. Gerektiğinde hareket etmeye hazır olmak için ayaklarınızın üzerinde durun ve hızlı hareket edin.
    2. Bunu yaparken yukarı ve aşağı zıplayın, böylece bir sonraki hareketinizi gizleyebilir ve ayrıca zıplayan tekmeler için daha iyi bir konumda olursunuz.
    3. Ön kolunuz yukarıda olmalı ve başınızı saldırılardan korumalıdır. Bu kol, bir saldırıyı engellemek için hızla yana veya aşağıya doğru hareket etmeye hazır olmalıdır.
    4. Diğer kolunuz da önünüze yakın ve hareket etmeye hazır olmalıdır.
  11. adım 11 ağırlık kategorileri dövüşü daha adil hale getirmek için tüm dövüşçüler kendi ağırlık kategorilerinde olmalıdır.
    Ağırlık Kategorileri Dövüşün daha adil olması için tüm dövüşçüler kendi ağırlık kategorilerinde olmalıdır. Hangi kategoride olacağınızı seçmeli ve o ağırlıkta kalmalısınız. Dövüşten birkaç hafta önce bir tartı yapılacaktır.
  12. adım 12 maçtan bir gün önce maçınızdan bir gün önce hafif antrenman yapın ve kendinizi fazla zorlamayın.
    Maçtan Bir Gün Önce Maçtan bir gün önce hafif antrenman yapın ve kendinizi aşırı zorlamayın. 'Karbonhidrat yüklemesi' yapmak iyi olacaktır. Bu, vücudunuzda glikojen olarak depolanan ve maç sırasında enerji üretmek için kolayca kullanılabilen nişastalı yiyecekler yemeyi içerir. Kilo kategorinizi korumak için kendinizi aç bırakmayın; kendinizi susuz da bırakmamalısınız.

Maç Sırasında

  1. adım 1 maç sabahı i̇yi dinlenmiş bir gece uykusu çekmiş olmalısınız.
    Maç Sabahı İyi dinlenmiş bir gece uykusu çekmiş olmalısınız. Sabah, karbonhidratlar gibi yavaş ve gün boyunca enerji veren yiyecekler yiyin. Kendinizi esnetin ve zihinsel olarak tüm stratejilerinizi gözden geçirin.
  2. adım 2 erken gelin müsabakalarınızın zaman çizelgesini almalı ve erkenden antrenman alanına gitmelisiniz.
    Erken gelin Müsabakalarınızın ne zaman yapılacağına dair programı almalı ve erkenden antrenman alanına gitmelisiniz. Rakiplerinizin ne zaman dövüştüğünün programını alabiliyorsanız, onları izleyebilir ve maçınıza hazırlanabilirsiniz. Benzer şekilde, stratejinizin engellenmemesi için farklı rauntlarda stil değiştirmelisiniz.
    • Taekwondo ile ilgili harika şeylerden biri de tüm stillerde antrenman yapmanızdır.
    • Antrenman, kontrollü bir savaş veya dövüş durumu gibidir. Kıyafetlerinizi giyersiniz, insanlar size yumruk ve tekme atar, siz de onlara yumruk ve tekme atarsınız.
    • Bu, üzerinize gelen şeylerle hızlı bir şekilde nasıl başa çıkacağınızı anlamanıza ve öğrenmenize yardımcı olur.
  3. adım 3 son ağırlık...
    Son Ağırlık Kontrolü Maç numaranız açıklandığında, maç için rapor vermeniz gereken ağırlık istasyonuna gideceksiniz, ayrıca kategorinizde olduğunuzdan emin olmak için tartılacaksınız ve muhtemelen tüm koruyucu ekipmanlarınızı giydiğiniz, tırnaklarınızın kesildiği ve kendinize veya rakibinize gereksiz yaralanmaları önlemek için diğer güvenlik önlemlerinin alındığı kontrol edilecektir.
  4. 4. adım bekletme alanı bu muhtemelen yaşayacağınız en gergin andır.
    Bekletme Alanı Bu muhtemelen yaşayacağınız en gergin andır. Rakibinizle birlikte bekleme alanında oturacak ve ringe çıkma sıranızın gelmesini bekleyeceksiniz. Eğer bu aşamada gerginseniz, ayağa kalkıp etrafta dolaşmanızda bir sakınca yoktur. Bu aynı zamanda kaslarınızın gevşemesini de sağlar. Aynı zamanda, rasyonel bir zihinle rakibinizi ölçüp biçin. Örneğin, boyunu tahmin ederek kafa vuruşları yapmaya hazırlanabilirsiniz.
  5. adım 5 dövüş dövüş sırasında antrenörünüze güvenin ve onun dediklerini yapın.
    Dövüş Dövüş sırasında antrenörünüze güvenin ve onun dediklerini yapın. Zihniniz rakibinize saldırmaya ve onu alt etmeye odaklanacaktır ve antrenörünüzün size stratejilerinizi hatırlatması önemlidir. Süreç aşağıdaki gibidir:
    1. Hakem sağ ve sol elleriyle yeri işaret ederek 'Chung, Hung' der. Bu 'mavi, kırmızı' anlamına gelir ve nerede durmanız gerektiğini gösterir.
    2. Hakem daha sonra dikkatinizi toplamanız için 'chareot' ve hakemlere ve birbirinize selam vermeniz için 'kyueng-rye' diyecektir.
    3. Hakem daha sonra 'gyeorugi choonbi' der, bunun üzerine dövüş duruşunuza girersiniz.
    4. Ardından 'shijak' der ve dövüş başlar!
    5. Hakem 'kuman' veya 'kalyo' derse derhal durmalısınız.
  6. adım 6 puan kesintileri verilebilir ve bunlar yarım ya da tam puan şeklinde olabilir.
    Puan kesintileri verilebilir ve bunlar yarım ya da tam puan şeklinde olabilir. İlk puanı almaya çalışın, çünkü bu rakibin gözünü psikolojik olarak korkutur ve size avantaj sağlar. Başlama işareti verildiğinde hızlıca saldırın. Hogu'ya (vücut koruyucusu) tekmeler için 1 puan, kafaya tekmeler için 2 puan (bunlara izin verilmesi halinde) verilir ve fauller için 1/2 veya 1 puan düşülebilir.

Maçtan Sonra

  1. adım 1 bir sonraki maç i̇çin antrenman yapın kazanmanız ya da kaybetmeniz sadece size bağlıdır.
    Bir Sonraki Maç İçin Antrenman Yapın Kazanmanız ya da kaybetmeniz sadece size bağlıdır. Sonuç ne olursa olsun, asla pes etmeyin ve bir sonraki maç için sıkı çalışın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Tekme hızımı nasıl artırabilirim?
    Tekrarlar, tekrarlar ve tekrarlar. Doğru teknik ve esneme de yardımcı olur.
  • Soru
    Taekwondo'da nasıl kazanabilirim?
    Strateji. Saldırırken, savunurken, karşı atak yaparken hız veya güçle oynarsınız.
  • Soru
    Gerilmiş bir bacak kası ile nasıl başa çıkabilirim?
    Her maçtan önce buzlayın. Üç ay boyunca bir zorlanma yaşadım ve buz tutmak bana her zaman yardımcı oldu.

İpuçları

Uyarılar

  • Fiziksel olarak uygun değilseniz bir yarışmaya katılmayın. Herhangi bir yorucu faaliyete başlamadan önce daima bir doktora danışın.
  • Kurallar, katıldığınız yarışmalara veya yaş grubunuza göre farklılık gösterebilir. Müsabaka deneyiminizden en iyi şekilde yararlanmak için müsabakaya başlamadan önce tüm kurallara göz attığınızdan emin olun.