Uzun Atlama Nasıl Kazanılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uzun atlamada kazanmak için tüm rakiplerinizden daha uzağa atlamanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu yarışmadan önce antrenman yapmaktır, böylece atlama ve inişte daha hızlı ve daha iyi olursunuz. Ayrıca uzun atlama formunuzda ustalaştığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Formunuzu öğrendikten sonra, atlayışınızın mesafesini artırmanıza yardımcı olacak uzun atlama tekniklerini kullanmaya çalışabilirsiniz.

Adımlar

Uzun Atlama için Antrenman

  1. adım 1 yaklaşma alıştırmaları ile yaklaşma alıştırması yapın.
    Yaklaşma alıştırmaları ile yaklaşma alıştırması yapın. Yaklaşımınız (pistteki deparınız) ne kadar uzağa atlayacağınız konusunda büyük bir fark yaratacaktır. İlk birkaç sprintinizde hızlanmak ve ardından atlayana kadar hızınızı korumak istersiniz. Bunu bir pistte yaklaşma koşuları yaparak pratik edin. Aslında atlayışa geçmeyin, sadece hızlanmaya ve hızınızı korumaya odaklanın.
    • Pistte bir kalkış noktası belirleyin ve oraya ulaştığınızda durun. Bitirdikten sonra başladığınız yere geri dönün ve tekrar deneyin.
  2. adım 2 zıplama alıştırmaları yapın.
    Zıplama alıştırmaları yapın. Yaklaşmadan zıplama alıştırması yapın. Yerinizde durun ve bir ayağınızı diğerinin önüne koyarak dizlerinizi bükün. Gövdenizin üst kısmı yere paralel olacak şekilde vücudunuzu bükün. Kollarınızı yanlarınızda tutun ve düz bir şekilde geriye doğru uzatın, böylece onlar da yere paralel olur. Hazır olduğunuzda vücudunuzu kaldırın ve kendinizi bir sıçramaya doğru itin. Her iki kolunuzu da yukarı ve başınızın üzerine kaldırın. Her iki ayağınız da yere düz basacak şekilde inin.
    • Bu alıştırmayı her yaptığınızda indiğiniz yeri işaretleyin. Bir sonraki denemenizde son işaretinizi geçmeye çalışın.
  3. adım 3 i̇nişleriniz üzerinde çalışın.
    İnişleriniz üzerinde çalışın. Pratik yapmak için bir uzun atlama çukuru bulun. Pistte 2-3 adımlık kısa bir yaklaşma yapın ve kalkış tahtasına ulaştığınızda atlayın. Bacaklarınızı yukarı ve önünüze doğru kaldırmaya çalışın. Topuklarınızın vücudunuzun çukura temas eden ilk kısmı olmasını istersiniz. İnişlerinizde kendinizi rahat hissedene kadar alıştırmayı tekrarlayın.

Formunuzda Ustalaşmak

  1. adım 1 pistin başlangıcında itmek için ön ayağınızı kullanın.
    Pistin başlangıcında itmek için öndeki ayağınızı kullanın. Genellikle bu ayak baskın olmayan ayağınız olacaktır, ancak sizin için en rahat olanı seçin. Yaklaşmaya başlarken yaklaşık 45 derecelik bir açıyla öne doğru eğilin.
  2. adım 2 hızlanırken dik bir sprint pozisyonuna geçin.
    Hızlanırken dik bir sprint pozisyonuna geçin. Pistte birkaç adım attıktan sonra vücudunuz yatay ve dik olmalıdır. Kollarınızı 90 derecelik açılarla bükün
  3. adım 3 kalkıştan önceki sondan ikinci adımda ağırlık merkezinizi alçaltın.
    Kalkıştan önceki sondan ikinci adımda ağırlık merkezinizi alçaltın. Öndeki ayağınızı yere düz bir şekilde yerleştirin ve ayak bileğinizi ve dizinizi esnetin.
  4. adım 4 don't freeze on the last step.
    Son adımda donup kalmayın. Kalkışa geçerken hızlanmaya devam etmek istersiniz. Son adımda yavaşlamak momentumunuzu bozacak ve atladığınız mesafeyi kısaltacaktır. Kalkıştan önceki son adımınızı atarken ayağınızı kısa bir süre için kalkış tahtasının üzerine düz bir şekilde koyun.
  5. adım 5 yerdeki ayağınızı kullanarak kendinizi havaya itin.
    Yerdeki ayağınızı kullanarak kendinizi havaya doğru itin. Bu, kalkış tahtasına diktiğiniz ayağınız olacaktır. Zıplarken dik durun. Kaldırma kuvvetinizi artırmak için öndeki dizinizi ve karşı kolunuzu havaya doğru sallayın. Dümdüz ileriye bakmaya devam edin.
    • Zıplarken ayağınızın yerde düz olduğundan emin olun. Ayak parmaklarınızın veya topuğunuzun aksine düz bir ayakla daha fazla zıplayacaksınız.
  6. adım 6 yere inmeye hazırlanırken bacaklarınızı yukarı kaldırın.
    İnişe hazırlanırken bacaklarınızı yukarı kaldırın. Bacaklarınızı bükerek dizlerinizi gövdenizin üst kısmına doğru kaldırın. Kollarınızı önünüzde aşağı doğru sallayın.
  7. adım 7 kuma vurduğunuzda kendinizi sabitlemek için kollarınızı kullanın.
    Kuma çarptığınızda kendinizi sabitlemek için kollarınızı kullanın. Pistin sonunda kumla temas eden ilk şey ayaklarınız olmalıdır. Vücudunuzun geri kalanı kumla temas ettiğinde, kollarınızı çukura yerleştirin ve geri düşmemek için kendinizi tutun.

Mesafenizi Artırmak

  1. adım 1 kalkış tahtasına bakmaktan kaçının.
    Kalkış tahtasına bakmaktan kaçının. Tahtaya yaklaşırken başınızı yukarıda tutun ve dümdüz ileriye bakın. Yaklaşmanız sırasında kalkış tahtasına bakmakla meşgul olursanız, doğal olarak vücudunuzu yeniden ayarlarsınız, bu da yavaşlamanıza ve daha kısa bir mesafe atlamanıza neden olur.
  2. adım 2 kalkış sırasında hızınızı koruyun.
    Kalkış sırasında hızınızı koruyun. Kalkış tahtasına ulaştığınızda tereddüt etmeyin veya yavaşlamayın. Yerden kesilene kadar hızlanmaya devam edin. Son iki adımınızı mümkün olduğunca kısa ve hızlı atarak kalkış tahtasında hız kaybetmekten kaçınabilirsiniz.
  3. adım 3 otostop tekniğini deneyin.
    Hitch-kick tekniğini deneyin. Kalkış tahtasından havalandıktan ve havadayken bacaklarınızı bisiklet pedalı çevirir gibi hareket ettirmeye başlayın. Her iki kolunuzu da arkanızda havaya kaldırın, böylece tamamen uzanmış olsunlar. Göğsünüz dışarı çıkmalı ve sırtınız kavisli olmalıdır.
    • İnişe hazırlanırken bacaklarınızı pedal çevirmeyi bırakın ve dizlerinizi göğsünüze doğru çekmeye başlayın. Uzattığınız kollarınızı öne ve bacaklarınıza doğru indirin, böylece yere indiğinizde kendinizi desteklemeye hazır olursunuz.
  4. adım 4 asma tekniğini kullanın.
    Asılma tekniğini kullanın. Kalkıştan hemen sonra her iki kolunuzu da havaya kaldırın ve göğsünüzü dışarı çıkarın. Kollarınızı vücudunuzun geri kalanının arkasında tutarak olabildiğince yukarı uzatın. Aynı zamanda dizlerinizi bükün ve bacaklarınızı kollarınız gibi vücudunuzun arkasında olacak şekilde geri getirin. Havada süzülürken göğsünüz sizi yönlendiriyor olmalı.
    • İnişinize yaklaşırken bacaklarınızı ve kollarınızı öne doğru getirin, bacaklarınızı olabildiğince önünüze doğru uzatın.
  5. adım 5 yelken tekniğini kullanmayı deneyin.
    Yelken tekniğini kullanmayı deneyin. Havalandıktan sonra bacaklarınızı neredeyse yere paralel olacak şekilde yukarı kaldırın ve ayak parmaklarınızı birbirine değdirin. Kollarınızı yanlarınıza doğru indirin ve arkanızda düz duracak şekilde tutun. Vücudunuzu mümkün olduğunca uzun ve dar tutmak istersiniz, böylece havada yelken açar.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Kullanmam gereken özel bacak teknikleri var mı?
    Kalkış ayağınızla tahtadan atladığınızda, karşı bacağınızı havaya kaldırın. Kalkış ayağınız tahtayı terk ettiğinde, karşı diziniz mümkün olduğunca havaya kalkmalıdır. Bu, daha yükseğe ve daha uzağa zıplamanıza yardımcı olacaktır.
  • Soru
    Bir uzun atlamacı hangi bacağını kullanır?
    Genellikle atlayıcının baskın (daha güçlü) bacağıdır.
  • Soru
    Zıplarken ağırlığım beni aşağı çekiyor. Ağırlıktan kaçınmak için ne yapmalıyım?
    Ağırlıktan kaçamazsınız. Kalkış yaparken hıza ve güç patlamasına odaklanın.

İpuçları