Fırıldak Smaç Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Smaç, basketbolda gıpta edilen bir beceridir. Kalabalığın dikkatini gerçekten çekmek istiyorsanız, yumuşak bir yel değirmeni smacı işinizi görecektir. Bu zor manevrayı herkes başaramaz ve doğru şekilde nasıl yapılacağını öğrenmek için çok fazla pratik yapmak gerekir. Ancak başarılı olursanız sıkı çalışmanıza değecektir.

Adımlar

Temel Yel Değirmeni Smaçını Yürütme

  1. adım 1 havaya zıplayın.
    Havaya zıplayın. Tüm smaçlar gibi, yel değirmeni smaçı da yükseğe zıplamanızı gerektirir. Yel değirmeni smaçına top sürerken potaya yaklaşarak başlayın, ardından potaya doğru zıplayabildiğiniz kadar yükseğe zıplayın.
  2. adım 2 topu tek elinizle tutun.
    Topu tek elinizle tutun. Yel değirmeni smaçının ayırt edici özelliklerinden biri tek elle yapılmasıdır. Havada zıplarken, topu baskın elinizle yanınızda götürmelisiniz.
  3. adım 3 kolunuzu döndürün.
    Kolunuzu döndürün. Havada zıplarken ve topu tek elinizle tutarken, tamamen uzatılmış kolunuzu dairesel bir hareketle döndürün. Bu hareket, etrafında dönen bir yel değirmeni gibi yumuşak ve eşit olmalıdır.
  4. adım 4 topu sepete smaçlayın.
    Topu sepete doğru smaçlayın. Uzatılmış, dönen kolunuz sepete yaklaşırken, topu sepete çarptırın. Bu mümkün olduğunca hızlı ve yumuşak bir şekilde gerçekleşmelidir. Top içeri girdikten sonra yere vururken kolunuzu normal pozisyonuna getirin.

Tekniğinizi Geliştirmek

  1. adım 1 gücünüzü geliştirin.
    Gücünüzü geliştirin. Yüksek zıplama, yel değirmeni smaç vurmak için gereklidir, bu nedenle bacaklarınızda ve alt vücudunuzda, özellikle baldırlarınızda, dörtlülerinizde ve kalça kaslarınızda güç oluşturmak için antrenman yapın. Squat, lunge, hamstring curl ve leg press bu amaç için denenebilecek iyi egzersizlerdir.
    • Sıçrama yüksekliğinizi ve bacak gücünüzü artırmak için, yüksek dizler, popo tekmeleri ve sprintler gibi pliometrik egzersizler yaparken, içinde platform bulunan ayakkabılar olan güç ayakkabıları giymeyi deneyin.
  2. adım 2 dikey hareketinizi geliştirin.
    Dikey hareketinizi geliştirin. Uzun boylu olsanız da olmasanız da, yel değirmeni smacı yapabilmek için mükemmel bir yukarı doğru harekete sahip olmanız gerekir. Güç ve yetenek, güçlü sıçramalar yapmak için birleşir. Kendinizi yukarı doğru fırlatma yeteneğinizi geliştirmek için pratik olarak atlama, squat jump ve ayak parmağı kaldırma hareketleri yapmayı deneyin.
    • Daha kısa veya orta boylu bir oyuncuysanız, smaç basmak imkansız olmasa da zor olabilir. Zıplama alıştırmaları yapın ve smaç basmanın sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için bir koçla birlikte çalışın.
  3. adım 3 bir smaç hesaplayıcısı kullanın.
    Bir smaç hesaplayıcısı kullanın. Smaç yapmak için ne kadar yükseğe zıplamanız gerektiğini bulmak için yardıma ihtiyacınız varsa, bir smaç hesaplayıcısı kullanmayı deneyin. Topu smaçlamak için ne kadar yükseğe zıplamanız gerektiğini hesaplamak için boyunuzu, çember yüksekliğini ve smaç için ekstra yüksekliği girin. Daha sonra bu bilgiyi, ihtiyacınız olan sıçrama yüksekliğine ulaşmak için pratik yapmak amacıyla kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 tek ayakla zıplayın.
    Tek ayakla zıplayın. Bazı oyuncular iki ayakla zıplayarak smaç yapmayı tercih eder. Ancak, kolunuzla yukarı doğru uzanırken tek ayakla zıplarsanız maksimum zıplama yüksekliğinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Baskın olmayan ayağınızla zıplayın ve topu baskın elinizde tutun. Örneğin, sağ elini kullanan bir oyuncu sağ kolunu döndürürken sol ayağıyla zıplayacaktır.
  5. adım 5 denge için diğer elinizi kullanın.
    Denge için diğer elinizi kullanın. Zıplamanız veya smaç vuruşunuz dengesiz geliyorsa, havada daha fazla dengeye ihtiyacınız olabilir. Yel değirmeni smaçını yapmak için zıplarken, baskın olmayan kolunuzu ya yanınızda ya da havada tutun. Hangisinin size daha iyi denge sağladığını görmek için her bir pozisyonu deneyin.
  6. adım 6 topsuz zıplama alıştırması yapın.
    Top olmadan zıplama alıştırması yapın. Yel değirmeni sıçraması denemeden önce, boş ellerle potaya doğru sıçrama alıştırması yapabilirsiniz. Bu, maksimum yüksekliğiniz hakkında bir fikir edinmenizi ve temel hareketleri uygulamanızı sağlar. Dengeli ve akıcı bir hareket hissedene kadar yukarı doğru zıplayın ve kolunuzu tıpkı bir top tutuyormuşsunuz gibi döndürün.
  7. adım 7 daha küçük toplarla pratik yapın.
    Daha küçük toplarla pratik yapın. Yel değirmeni smaç yapmayı öğrenirken tam boy bir basketbol topunu tutmak zor olabilir. Harekete aşinalık kazanmak için, zıpladığınızdan ve kolunuzu döndürdüğünüzden emin olana kadar daha küçük bir topla (tenis topu veya mini basketbol topu gibi) smaç yapmayı deneyebilirsiniz. Ardından, tam boy bir basketbol topuyla pratik yapmaya geçin.

Varyasyonları Denemek

  1. adım 1 360 rüzgar smaçı yapın.
    360 fırıldak smaç yapın. Temel yel değirmeni smacında ustalaştıktan sonra, teknik üzerinde bazı varyasyonlar deneyebilirsiniz. Popüler bir hareket 360 fırıldak smaçtır. Bunu yapmak için, yel değirmeni tarzında topu sepete atarken vücudunuzu 360 derecelik bir dönüşle döndürün.
  2. adım 2 ters yel değirmeni smacını deneyin.
    Ters yel değirmeni smaçını deneyin. Temel yel değirmeni smaçının bir başka popüler ve zorlu varyasyonu da geriye doğru denemektir. Normal bir yel değirmeni smaçından farklı olarak, bu hareketi topu iki elinizle tutarak gerçekleştirirsiniz. Yüzünüz potadan uzağa dönükken zıplayın ve topu iki elinizle göğsünüze doğru indirin. Potaya yaklaştığınızda topu başınızın arkasında döndürün (her iki elinizi kullanarak) ve potaya doğru smaç vurun.
  3. adım 3 diğer varyasyonları icat edin.
    Başka varyasyonlar icat edin. Tekniğe aşina olduktan sonra kendi kişisel yel değirmeni smaç stilinizi geliştirebilirsiniz. Yaratıcı olun ve yel değirmeni smaçını diğer smaç ve top sürme teknikleriyle birleştirin. Örneğin, başka bir oyunla birlikte çalışarak alley-oop yel değirmeni smacını deneyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Basketbol smaç vurmak için nasıl daha yükseğe zıplayabilirim?
    Baldır kaslarınızı, dörtlü kaslarınızı ve kalça kaslarınızı geliştirmelisiniz. Bunu yapmanın bir yolu, yüksek dizler, popo tekmeleri, karaokeler ve sprintler gibi pliometrik egzersizler yaparken güç ayakkabıları giymektir.

Video

İpuçları