Tüfek Nasıl Sıfırlanır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir tüfeği sıfırlamak veya nişan almak, belirli bir mesafeden hedefinize doğru bir şekilde nişan alabilmeniz için silah üzerindeki nişangahları tüfekle hizalama işlemidir. Tüfeğin kendisinde değişiklik yaparak merminin uçuş yolunu ayarlayamazsınız, bunun yerine nişangah veya nişangah ucu silahtan çıkan merminin yolu ile aynı hizaya gelene kadar nişangahları ayarlamanız gerekir. Ne tür bir atış yapmak istediğinize bağlı olarak tüfeğinizi farklı mesafelerden sıfırlayabilirsiniz. Tüfeğiniz sıfırlandıktan sonra, nişangahlar yalnızca sıfırladığınız mesafede doğru olacaktır, ancak bunu herhangi bir mesafedeki isabet oranını artırmaya yardımcı olmak için kullanabilirsiniz. Tüfeğinizi sıfırlamak, gelecekte atış yaparken atış durumuna ve ortama göre daha fazla ayarlama yapabileceğiniz bir doğruluk tabanı oluşturur.

Adımlar

Ekipmanınızı Seçme

  1. adım 1 ne tür optik veya nişangah kullanacağınızı seçin.1Ne tür optik veya nişangah kullanacağınızı seçin. Tüfeğinizde kullanabileceğiniz bir dizi farklı nişangah türü ve her tür içinde daha da fazla seçenek vardır. Sizin için doğru nişangahı seçmek, ne tür bir atış yapmak istediğinizi, hangi mesafeden ve tercihlerinizin neler olduğunu göz önünde bulundurmayı gerektirir. Bazı insanlar geleneksel demir nişangahları tercih ederken, diğerleri yüksek büyütmeli dürbünleri ve aradaki her şeyi kullanmayı sever.
    • Demir nişangahlar genellikle tüfek üzerinde gelen nişangahlardır ve bir gez açıklığı ile bir arpacık ucu içerirler. Öncelikle kısa mesafeli atışlar için kullanılırlar, ancak neredeyse her menzilde isabetli olabilirler.
    • Kırmızı nokta optikleri, kullandığınız nişangahlardaki bir mercek üzerine kırmızı bir nokta yansıtmayı içerir. Bu kırmızı nokta veya yüzer nişangah, hedefin nereye çarpması gerektiğini mercek üzerinde gösterir. Kırmızı noktalar çoğunlukla kısa ve orta mesafeli atışlar için kullanılır.
    • Büyütme optikleri, size hedefin büyütülmüş bir görüntüsünü göstermek için bir mercek kullanır. Öncelikle uzun mesafeli atışlar için kullanılırlar.
  2. adım 2 mühimmatınızı seçin.2Mühimmatınızı seçin. Farklı mühimmat türleri tüfeğinizden ateşlediğiniz merminin uçuş yolunu etkileyecektir, bu nedenle bir mühimmat türü seçmeniz ve tüfeğinizi sıfırlama işlemi boyunca buna bağlı kalmanız önemlidir. Mühimmat seçimlerinizde tutarlı olmak, merminin hedefi vurduğu yeri etkileyebilecek bir değişkeni ortadan kaldırır, böylece ayarlamaları daha hassas bir şekilde yapabilirsiniz.
    • Farklı mühimmat türleri farklı itici gazlar veya itici gaz miktarları kullanabilir, bu da merminin daha hızlı hareket etmesini sağlayabilir, merminin yayını sınırlayabilir ve etki noktasını etkileyebilir.
    • Bir tüfeği sıfırlarken, kullandığınız ekipman ve yöntemlerle mümkün olduğunca tutarlı olmak istersiniz.
  3. adım 3 sıfır mesafenizi seçin.3Sıfır mesafenizi seçin. Bir mermi menzilden aşağı uçarken bir yay çizerek ilerler. Ateşlediğiniz mermiyi bir futbol topu gibi düşünün. Yay çizip aşağıya doğru geri gitmeden önce hafifçe yukarı doğru hareket eder. Tüfeği sıfırlamak için seçtiğiniz mesafe, merminin kavisli uçuş yolunun hangi kısmında hedefe çarpacağını belirleyecektir. Tüfeğinizi yalnızca bir mesafe için doğru şekilde sıfırlayabilirsiniz, bu nedenle gelecekte hedeflerinizden uzak olmayı düşündüğünüz mesafelere yakın bir mesafe seçin. Yine de herhangi bir mesafedeki hedeflere nişan alabileceksiniz, ancak nişan alma işleminizi tüfeğinizin sıfırlandığı mesafeye göre ayarlamanız gerekecektir.
    • Örneğin 25 veya 50 metre gibi daha kısa bir mesafede sıfırlama yapmak, merminin daha dik bir açıyla yukarı doğru hareket ettiği anlamına gelecektir, bu nedenle daha uzun mesafeler için yüksekte nişan alınacaktır. Öncelikle kısa menzilli hedeflere atış yapacaksanız, bu en iyi seçeneğinizdir.
    • Daha uzun bir mesafede sıfırlama yapmak, merminin hedefe çarptığında aşağı doğru bir eğimde olacağı anlamına gelir, bu nedenle daha yakın hedefler için alçakta nişan alacaksınız. Eğer öncelikle uzun mesafeli hedeflere ateş edecekseniz, bu sizin en iyi seçeneğinizdir.
    • Birçok kişi tüfeklerini yüz yarda için sıfırlamayı tercih eder, ancak sıfır mesafenizi nasıl atış yapmayı planladığınıza göre seçmelisiniz.
  4. adım 4 bir lazer dürbün kullanın.4Lazer dürbün kullanın. Tüfeğinizi sıfırlamak için önce mermilerinizi 'kağıda' dökmelisiniz. Kağıda dökmek, hedefi herhangi bir yerinden vurmak anlamına gelir, böylece mermilerin nereye çarptığını görebilir ve bu mermileri bullseye yaklaştırmak için nişangahlarınızda ayarlamalar yapabilirsiniz. Lazer dürbün, tüfeğinize dolduracağınız bir mermi şeklinde tasarlanmış bir lazer işaretleyicidir. Açın ve tüfeği dore sighter ile doldurun, kırmızı nokta namlunun hedef üzerinde tam olarak nereye doğrultulduğunu gösterecektir. Bu size ilk atışlarınızda kağıt üzerinde yeterli doğruluğu sağlayacaktır.
    • Nişangahınızdan kırmızı noktaya bakın, ardından kırmızı nokta dürbününüzde veya nişangahınızda ortalanana kadar nişangahı ayarlayın.
    • Merminin aslında düz bir çizgide hareket etmeyeceğini unutmayın, bu nedenle bu yöntem sadece nişangahlarınızı sıfırlama işlemine başlamak için yeterince yaklaştıracaktır.
  5. adım 5 bir atış desteği kullanmayı düşünün.5Atış desteği kullanmayı düşünün. Müsabaka atış dayanakları geri tepmeyi emer ve siz atış yaparken tüfeği tam olarak yerinde tutar. Atıcıların üstesinden gelmesi gereken en büyük engellerden biri hareket eden bir tüfektir. Bir tüfeği yukarıda tutarken, hatta kemik yapınızla desteklerken, vücudunuz nefes alışınız ve kalp atış hızınızla birlikte hafifçe sallanacaktır. Bu küçük hareketler uzaktaki isabet oranını önemli ölçüde etkileyebilir. Atış destekleri tüfeği sizin için yerinde tutar, böylece ateş ederken hareket ettirmediğinizden emin olabilirsiniz.
    • Bir tüfeği sıfırlamak için delik dürbünü ve atış desteği gibi ekipmanlar gerekli değildir, ancak özellikle deneyimsiz atıcılar için büyük bir yardım sağlayabilir.
    • Bazı tüfek poligonlarında kullanabileceğiniz atış destekleri olabilir, böylece bir tane satın almanız gerekmez.

Tüfeği Sıfırlama

  1. adım 1 ateşleme pozisyonunuzu ayarlayın.1Ateşleme pozisyonunuzu ayarlayın. İlk atışınızı yapmadan önce, ateş ederken mümkün olduğunca çok değişkeni ortadan kaldırmanıza olanak tanıyan iyi bir atış pozisyonu ayarladığınızdan emin olun. Silahı sıfırlamak için, nişangahlarda yaptığınız ayarlamalar dışında, her atışınızda her şeyi tamamen aynı yapmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekir. Mümkünse, atış pozisyonunuzu bir masa üzerine kurmaya çalışın, silahı sabitlemek için bir atış desteği veya kum torbaları veya bipod gibi bir şey kullanın.
    • Kum torbası kullanıyorsanız, silahı dayadığınız torbayı işaretlemeyi deneyin. Bu şekilde, tüfeğinizi mermiler arasında hareket ettirseniz bile, her ateş ettiğinizde silahı kum torbasının üzerinde aynı yere koyabilirsiniz.
    • Rüzgar tüfeğinizin uçuş yolunu önemli ölçüde etkileyebileceğinden, rüzgar direncinin sınırlı olduğu bir yer bulmaya çalışın.
  2. adım 2 hedefinizi kurun ve ilk birkaç atışınızı yapın.2Hedefinizi kurun ve ilk birkaç merminizi ateşleyin. Hedefin ortasına nişan alın ve bir el ateş edin. Yeniden konumlandırmadan veya herhangi bir ayarlama yapmadan önce, yavaşça iki veya hatta üç atış daha yapın. Birkaç atış yapmak bir atış grubu oluşturacaktır, bu da tutarlı bir şekilde ateş edip etmediğinizi belirlemenize ve nişangahlarınızın şu anda nasıl ayarlandığına bağlı olarak mermilerin nereye çarptığını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
    • Tüm mermiler hedefi dar bir grup halinde vuruyorsa, bu tutarlı bir şekilde ateş ettiğiniz ve nişangahları hedefi vurduğunuz yeri etkileyecek şekilde ayarlayabileceğiniz anlamına gelir.
    • Mermiler hedefi farklı bölgelerden vuruyorsa, her bir mermiyi tutarlı bir şekilde ateşlemiyorsunuz demektir. İlk mermi hedefin sol üst köşesine, ikincisi ise sağ alt köşesine isabet ediyorsa, ateş ederken silahı hareket ettiriyorsunuz demektir. İyi atış temellerini uygulayın ve sıkı bir grup oluşturana kadar denemeye devam edin.
  3. adım 3 tutarlılığa odaklanın.3Tutarlılığa odaklanın. Tüfeğinizi sıfırlarken, atıştan önce ve atış sırasında yaptığınız her şey tamamen aynı olmalıdır. Mümkün olan tüm değişkenleri ortadan kaldırın ve sıfırlama işlemi sırasında silahla yalnızca gerektiği kadar etkileşimde bulunun. Silahı kullanmayı planladığınız şekilde ateşleme pratiği yapmak önemli olsa da, sıfırlama sizin pratiğinizden ziyade silahı etkili bir şekilde kurmakla ilgilidir.
    • Her atışınızda aynı nefes alma, nişangah görüntüsü ve tetik kontrolünü kullanın, böylece merminin hedefin neresine isabet edeceğini sizin değil nişangahların etkilediğinden emin olun.
    • Farklı bir şey yapmak hedefinizi farklı şekilde etkilemenize neden olabilir. O zaman nişangahlarınızda yapacağınız ayarlamalar tüfeğin gerçek sıfır noktası yerine sizin hareketlerinize bağlı olacaktır.
  4. adım 4 atış grubunuzu hareket ettirmek için nişangahınızı ayarlayın.4Atış grubunuzu hareket ettirmek için nişangahınızı ayarlayın. Hedefinize sıkı bir atış grubu atabildiğinizde, bu grubu hedefin merkezine yaklaştırmak için nişangahlarınızı ayarlamaya başlayabilirsiniz. Farklı nişangahlar farklı ayarlama yöntemleri kullanır ve her birini doğru şekilde ayarlayabileceğinizden emin olmak için silahınızla veya satış sonrası nişangahlarınızla birlikte gelen talimatlara aşina olmanız en iyisidir. Mermileriniz hedefin sağ tarafına çarpıyorsa, nişangahlarınızı sola doğru ayarlayın. Mermiler yükseğe çarpıyorsa, nişan noktanızı alçaltmak için nişangahlarınızı ayarlayın.
    • Dürbünlerin veya büyütülmüş nişangahların genellikle iki düğmesi vardır. Biri nişangahınızı sağdan sola doğru ayarlar (windage), diğeri ise yukarı ve aşağı doğru ayarlar (elevation). Mermilerinizi yatay eksen boyunca hareket ettirmek için nişangahınızı ayarlamak üzere windage düğmesini ve dikey eksen boyunca hareket ettirmek için elevasyonu çevirin.
    • Kırmızı noktalı nişangahlar genellikle dürbünlere benzer şekilde, mercek üzerindeki nişangahı soldan sağa ve yukarıdan aşağıya ayarlamak için küçük düğmeler kullanarak ayarlanır.
    • Demir nişangahlar iki bileşenden oluşur. Arka açıklıktaki düğmeyi çevirerek görüş açısını ayarlayın. Yükseklik ayarı genellikle arpacık ucunu silah üzerinde küçük bir miktar yükseltmek veya alçaltmak için çevirerek yapılır.
  5. adım 5 her ayarlamadan sonra bir grup daha ateşleyin.5Her ayarlamadan sonra başka bir grup ateşleyin. Nişangahlarınızda bir ayar yaptıktan sonra, hedefe yavaş ve kontrollü bir grup daha ateşleyin. Sıkı bir atış grubu daha yaptığınızdan emin olun, ardından yaptığınız değişikliklerin mermilerin hedefe çarptığı yeri nasıl etkilediğini değerlendirin.
    • Atış gruplarınızı yavaşça hedefin merkezine doğru hareket ettirirken bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
    • Yöntemlerinizi değiştirerek silahın isabetliliğini etkilemediğinizden emin olmak için her ateş ettiğinizde temelleri uygulamayı unutmayın.

Doğru ve Tutarlı Ateş Etme

  1. adım 1 doğal hedef noktanızı bulun.1Doğal nişan noktanızı bulun. Bir tüfeği düzgün bir şekilde tutmak basit görünse de, bunu iyi yapmak için oldukça fazla pratik yapmak gerekebilir. Doğru ve tutarlı bir şekilde ateş edebilmek için rahat bir pozisyon alıp tüfeği hedefe doğrultmaya çalışmayın, bunun yerine doğal nişan noktanızı bulmaya odaklanın. Doğal nişan noktanızı bulmak için öncelikle tüfeğinizi mümkün olduğunca sabit tutabileceğiniz en dengeli pozisyonu belirleyin. Silahı desteklemek için kaslarınız yerine kemik yapınızı kullanın. Doğal nişan noktanız rahat olmasa da, her seferinde birkaç dakika kalabileceğiniz bir pozisyon olmalıdır.
    • Her atış pozisyonu için farklı bir doğal nişan noktanız olacaktır, ancak tüfeğinizi sıfırlarken, tercihen silahı desteklemek için bir masa ile ya yüzüstü (yatar) ya da oturur pozisyonu kullanmalısınız.
    • Doğal nişan noktanızı bulduğunuzda, sadece silahı ayarlamak yerine tüm vücudunuzun işaret ettiği yönü ayarlayın. Kendinizi gerçek boyutlu yeşil plastik bir oyuncak asker gibi düşünün. Menzile nişan almak için oyuncağı çevirmeniz gerekir, silahı değil.
  2. adım 2 nefes kontrolü alıştırması yapın.2Nefes kontrolü pratiği yapın. Tüfeğinizi menzile doğru ateşlerken, nefes alırken silahı hafifçe kaydırarak yanlışlıkla merminin uçuş yolunu etkilemediğinizden emin olmak için nefesinize odaklanmanız gerekir. Doğal solunum temponuza dikkat edin, ardından doğal solunum duraklamanız sırasında silahı ateşleyin.
    • Doğal solunum duraklaması, verilen bir nefesin sonunda gelir. Nefes verdikten sonra, nefes almadan önce bir saniye duraklayın.
    • Nefes verme ve nefes alma arasındaki bu kısa duraklama sırasında silahınızı ateşleyin.
  3. adım 3 uygun tetik kontrolünü kullanın.3Uygun tetik kontrolü kullanın. Sadece tetiği çekmek aslında silahınızın isabet oranını azaltabilir. Ateş etmek istediğinizde tetiği çekmek yerine yavaşça sıkın. Silah ateş aldığında tetiği hemen bırakmayın, bunun yerine bir an için geri çekin. Bu alışkanlıkları uygulamak, tetiği çekerken silahı hafifçe sarsmanızı önleyecektir. Tüfeğinizi sıfırlamak tutarlılık gerektirir, bu nedenle her ateş ettiğinizde tetiği aynı şekilde sıkmak daha hızlı ve doğru bir şekilde sıfırlamanıza yardımcı olacaktır.
    • Silahın sarsılmasını önlemek için tetiği sıkarken sabit ve tutarlı bir basınç miktarı kullanın.
    • Her mermiyi ateşledikten sonra tetiği kısa bir süre için bir sayım kadar geride tutmayı deneyin.
  4. adım 4 her bir mermiyi ateşledikten sonra takip edin.4Her bir mermiyi ateşledikten sonra takip edin. Takip, mermi silahınızdan çıktıktan sonra kısa bir süre için ateşleme hareketlerinizi sürdürdüğünüz tetik kontrolünün son kısmına denk gelir. Tetiği çekmeyin ve ardından konumunuzu hızla ayarlamayın. Bunun yerine, tetiği yavaşça çekin, silahın ateş etmesine izin verin ve başınız yerinde, nişangahlarınızdan bakarken ve parmağınız hala çekme pozisyonundayken hareketsiz kalın.
    • Takip etmek, mermiyi ateşlerken tüfekte hiçbir hareket olmamasını sağlar. Herhangi bir hareket, ne kadar hafif olursa olsun, merminin uçuş yolunu ve isabetliliğini etkileyebilir.
    • Her atıştan sonra hareket etmeden önce bir nefes alın.
  5. adım 5 ateş etmeden önce iyi bir nişangah görüntüsü elde edin.5Ateş etmeden önce iyi bir görüş açısı elde edin. Doğru nişan alma, tamamen iyi bir nişan resmi oluşturma ve demir nişangah kullanırken arpacık hizalaması oluşturma becerinize dayanır. Nişangah resmi, tüfek nişangahlarınızdan hedefi nasıl gördüğünüzü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Arpacık ucu ve gez açıklığından oluşan nişangahlar kullanıyorsanız, arpacık ucunun nişangahlarınızın arka bileşeniyle mükemmel bir şekilde hizalandığından emin olun. Yanlış hizalama, silahın hedefe doğru doğrultulmadığı anlamına gelir. Kırmızı noktalı veya büyütmeli nişangahlar kullanırken, sadece iyi bir nişangah görüntüsü elde etmeye odaklanmanız gerekir.
    • Doğru nişan resmi, nişangahlarınızın ötesindeki hedefi görebilmeniz için nişangahları hizalamayı içerir. Hedefe odaklanmak yerine, arpacık ucuna veya objektifinizdeki nişangaha odaklanın, hedef bulanık ama görüşünüzde arkasında görünür olsun.
    • Tüm atış durumlarında, iyi bir nişangah resmi oluşturmak isabetli atış yapmanın en önemli unsurudur.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruHedefe ateş ediyorum ama mermim nişan noktasından 1 feet sağ tarafa gidiyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim? Çoğu silahta, hedefe nişan aldığınızı ve merminin sürekli olarak tek bir yöne gittiğini fark ederseniz, nişangahı ayarlayabilirsiniz. Bir profesyonelin size nasıl yapılacağını göstermesini ve doğru hizalanıp hizalanmadığını söylemesini sağlayın.
  • SoruDürbünümde yakınlaştırma ve odaklama varsa ve yaklaşık 25 yardada sıfırlıyorsam ne olur? Sıfırlamayı 25 yardada yaptığımı nasıl bilebilirim? Bir mesafe ölçer veya 75 metrelik şerit metre alabilirsiniz, bu size tam olarak 25 yarda olduğunu söyleyecektir.

İpuçları

Uyarılar

  • Herhangi bir silahı ateşlemek tehlikeli olabilir. Bir ateşli silahı elinize almadan önce TÜM talimatları ve uyarıları OKUYUN. Kulak ve göz koruması getirin.
  • Bir silahı sadece bu amaç için tasarlanmış ve ruhsatlandırılmış yerlerde ateşleyin.
  • Tüm eyalet ve federal ateşli silahlar yasalarına uyun.
  • Mühimmatı, tüfeğin yatağında bulunan kalibre ile eşleştirdiğinizden emin olun.