Tüfek Dürbününüzü Nasıl Sıfırlarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir tüfek dürbününü düzgün bir şekilde monte etmeyi, nişan almayı ve ayarlamayı öğrenmek, isabetli atışlar ve mühimmat tasarrufu sağlayacaktır. Bunu kendi başınıza nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız, dürbününüzü güvenli ve verimli bir şekilde kurmayı ve ayarlamayı öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Kapsamın Kurulması

  1. adım 1 tabanı ve halkaları dürbüne monte edin.1Tabanı ve halkaları dürbüne monte edin. Dürbününüzün yıllarca sağlam kalmasını sağlamak için kaliteli bir taban montajı ve montaj halkaları ile başlayın. Dürbünün kendisinden ziyade montaj aparatına biraz daha fazla para harcamak genellikle daha iyidir, böylece dürbünü yerleştirdikten sonra sürekli ayar yapmak zorunda kalmazsınız.
    • Yuvayı takmak için, vidaları üreticinin talimatlarına göre yuvalara sıkacaksınız. En iyisi X düzeninde ilerlemektir, böylece dürbünü bir yöne veya diğerine çekmezsiniz. Vidaları ilk başta gevşek bir şekilde sıkın, böylece gerekirse ayarlamalar yapabilirsiniz.
  2. adım 2 dürbünü tüfeğe monte edin.2Dürbünü tüfeğe monte edin. Dürbünü, üreticinin talimatlarına göre, mercek doğru yönde olacak şekilde braketin içine yerleştirin. Küçük bir torpido terazisi kullanın, teraziyi kontrol etmek için dürbünün üstüne yerleştirin ve halkaları sıkıca sıkın.
  3. adım 3 göz merceğini doğru şekilde yerleştirin.3 Merceği doğru şekilde konumlandırın. Atış gözünüze olan mesafeyi, atış pozisyonunuzdayken pozisyon doğru olacak şekilde ayarlayın. Göz merceğinden baktığınızda görüntünüz keskin ve net olmalıdır, bu sağlandığında doğru yerde olduğunuzu bilirsiniz.
  4. adım 4 artı işaretinizi düzleştirin.4 Artı işaretinizi hizalayın. Tüfeğiniz sabit bir konumda tutulmalı, bir sehpaya monte edilmeli, böylece tüfek kundağı düz ve zemin seviyesine kare olmalıdır. Artı işaretini döndürmeye başlayın, böylece dikey artı işareti üst ölü merkezde veya saat 12 yönünde olur.
    • Artı işaretinden tüfeğinizin tam ortasından geçen bir çizgi hayal edin. Daha sonra başka ayarlamalar yapabilirsiniz, ancak sıkmadan önce artı işaretini doğru konuma getirmek önemlidir.
  5. adım 5 montaj tabanınızı iyice sıkın.5Montaj tabanınızı iyice sıkın. Artı işaretinin üst ölü noktada kaldığından emin olun, ardından montaj halkalarınızı kademeli olarak sıkın. Her bir vidayı her seferinde sadece yarım diş sıkın ve artı işaretinin hareket etmediğini sürekli kontrol edin. Yavaşça ilerleyin.

Sıfır Noktasını Ayarlama

  1. adım 1 poligona gidin.1 Poligona gidin. Bir tüfek dürbününü doğru bir şekilde nişan almanın tek yolu, çeşitli pozisyonlardan atış yapmaktır. Bunu yapmanın en kolay yolu, genellikle mesafelerden ve destek noktalarınızdan emin olabileceğiniz poligondur. Her zaman olduğu gibi, pratik yapın iyi silah güvenliği Ateşli bir silahı kullanırken yanınızda göz ve kulak koruması ile bir günlük atış için yeterli miktarda mühimmat bulundurun.
    • Özellikle sıfırlama için bir hedef kullanın. Bunlar genellikle tüfek üzerinde doğru ayarlamalar yapmanızı sağlayacak çok sayıda ölçüme sahip olacaktır. Her vuruşun ne kadar 'kapalı' olduğundan ne kadar emin olursanız, o kadar doğru bir şekilde nişan alabileceksiniz.
    • Atış yaptığınız poligondaki özel düzenlemelere ve kurallara uyun.
  2. adım 2 silahı bir dayanağa monte edin.2Silahı bir dayanağa monte edin. Bir tüfeği sıfırlarken, kullanıcı hatasını mümkün olduğunca denklemden çıkarmanız gerekir. Başka bir deyişle, ıskalamamalısınız. Kendinize en doğru sıfırı vermek için, silahınızı bu amaç için özel olarak tasarlanmış bir dayanağa monte etmeniz gerekir; bunlar tüm spor malzemeleri satış noktalarında mevcuttur ve yakınınızdaki bir silah kulübünden ödünç alabilirsiniz. Poligona gitmek için bir neden daha.
    • Eğer sağlam bir silah dayanağınız yoksa, atış için mümkün olduğunca sağlam bir pozisyon alın. Sadece birkaç sabit kitap, botlarınız veya ceketiniz bile silahı bir şeye dayamanıza ve daha isabetli atış yapmanıza yardımcı olacaktır. Sadece silahı dayadığınız şeyin sürgüden uzak olduğundan emin olun.
  3. adım 3 silahı doldurun ve tüfekle üç ila beş atış yapın.3Silahı doldurun ve tüfekle üç ila beş atış yapın. Poligonun sıcak olduğuna dair sinyali bekleyin ve dürbününüzden bakarak nişangahı hedefe doğru ayarlayın. Bir tüfek kullanarak yanak kaynağına uygun dipçik ve aynısını sürdürmek görüş resmi her zaman yaptığınız gibi. Tüfeğin emniyetini açın. Nefes verişinizin sonunda bir saniye bekleyin, ardından en isabetli atış için tetiği sarsmadan sıkıca çekin. En isabetli ilk atış için 3-5 kez tekrarlayın.
  4. adım 4 atış grupmanınızı inceleyin.4Atış grupmanınızı inceleyin. Poligonun soğuk olduğuna dair sinyali bekleyin, ardından tüfeğinizi emniyete alın ve boşaltın, emin olmak için iki kez kontrol edin. Atışlarınızın doğru bir resmini elde etmek için hedefinizi geri alın veya bir poligon dürbünü ile inceleyin. Yaptığınız ayarlamalar
  5. adım 5 düğmeleri kullanarak ayarlamaları yapın ve tekrar kontrol edin.5 Düğmeleri kullanarak ayarlamaları yapın ve tekrar kontrol edin. Tüfeğinize dönün ve dürbünün üst ve bir tarafındaki ayar düğmelerini kullanarak ayarlamalar yapın. Her dürbün ayar yapmak için biraz farklı bir mekanizmaya sahip olacaktır, ancak prensipler temelde aynıdır. Sıfır ayarıyla ilgili özel talimatlar için bir sonraki bölümü okuyun.
    • Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra bu işlemi tekrarlayın. Birkaç atış daha yapın, grupmanı kontrol edin ve yeniden ayarlayın. İşlem bu.
    • Hedefte önceden açtığınız delikleri işaretlemek iyi bir fikirdir, böylece daha sonra kafanız karışmaz veya yeni bir hedef kullanmazsınız. Bazı hedefler, sadece bu işlem için dört veya beş farklı bullseye ile birlikte gelir.
  6. adım 6 birden fazla mesafeden sıfırı ayarlayın.6Çeşitli mesafelerden sıfır ayarlayın. Genel olarak konuşursak, çoğu nişancı tüfeği çeşitli farklı konumlardan nişan almak isteyecek, en çok ateş etme olasılığınızın yüksek olduğu mesafelere odaklanacaktır. Her pozisyonda aynı temel işlem ve ayarlamalar yapılabilir, ancak muhtemelen en az iki ve muhtemelen daha çok üç veya dört mesafeden ölçüm yapmak isteyeceksiniz.
    • 20 yardadan (18,3 m) başlayın, sonra yaklaşık 75'e kadar çıkın. Küçük ayarlamalar yapmaya devam etmek için bir seferde 50 yardadan (45,7 m) fazla hareket etmemeye çalışın. Zamanınız varsa ve daha fazla ayarlama yapabileceğinizi hissediyorsanız, 200-300 yarda (180-270 m) aralığına geçebilir ve hırslanabilirsiniz. Ancak bu noktada rüzgar büyük bir faktör olacaktır.

Ayarlamalar Yapmak

  1. adım 1 ayar düğmelerini inceleyin.1Ayar düğmelerini inceleyin. Çoğu dürbünün üzerinde, biri üstte diğeri yanda olmak üzere, dürbünü ayarlamak için kullanılan ve sıfırlamanıza olanak tanıyan iki kadran olmalıdır, böylece gördüğünüz şey ile tüfeğin hedeflendiği yer aynı hizada olacaktır. Üstteki düğme artı işaretlerinin yukarı ve aşağı ayarlanmasında kullanılır, yandaki ise dürbünü soldan sağa ayarlar.
    • Bazı eski nişangahlarda, düğmeleri hafifçe çevirmek için bir bozuk para veya küçük bir anahtar kullanmanız gerekir, ancak çoğu nişangahta düğmeyi çevirmek için parmaklarınızı bir kadran gibi kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 nişangahı ıskalara doğru hareket ettirin.2Dürbünü ıskalamalara doğru hareket ettirin. Eğer yukarıyı ıskaladıysanız, dürbünü daha yükseğe ayarlayın. Sola ıskaladıysanız, dürbünü sola doğru ayarlayın. Güvenli ve sabit tüfeğiniz düzenli olarak hedefi vurana kadar gerekli ayarlamaları yapmaya devam edin, ardından başka bir mesafeden denemek için poligonda başka bir yere gidin.
  3. adım 3 çok küçük ayarlamalar yapın.3Çok küçük ayarlamalar yapın. Çoğu dürbünde, kadranı çevirdiğiniz her bir tıklama sıfırı 1/4 inç hareket ettirir, bu nedenle düğmenin dört tıklaması yaklaşık bir inç olacaktır. Ayarlamalar konusunda emin olmak için dürbününüzle birlikte gelen kullanım kılavuzunu okuyun, ancak her zaman çok az hareket edin.
  4. adım 4 gerekirse daha fazla ayarlama için bir dürbün kullanın.4Gerekirse daha fazla ayarlama yapmak için bir dürbün kullanın. Eğer bir dürbüne erişiminiz varsa lazer dürbün Bu size çok fazla mermi kazandıracak ve omzunuzu daha az yıpratacaktır. Eğer yoksa, tüfeğinizi yerel spor malzemeleri satıcınıza götürün ve dürbünle nişan almalarını sağlayın. Oldukça isabetli bir tüfekle sonuçlanacak çok ucuz bir işlemdir.
    • Tüfeğiniz nişan aldıktan ve atışa hazır hale geldikten sonra, bu talimatları kullanarak kendiniz test etmeli ve gerekli ayarlamaları yapmalısınız. Bazı farklılıklar farklı kullanıcı değişkenlerinden kaynaklanacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruGözlüğün içindeki siyah daireden nasıl kurtulabilirim? Dürbünü gözünüze yaklaştırın. Bu, görüş alanınızı artıracak ve dürbün gözlüğünün içinde gördüğünüz siyah halkayı ortadan kaldıracaktır.
  • SoruSol düğmeler yukarı ve aşağı gitmesini sağlıyor mu? Ayrıca, düğmeler ne işe yarar? Belirli bir dürbünün özellikleri için kullanım kılavuzunuza bakın. Eğer düğmeler tıklıyorsa, muhtemelen retikülü ayarlıyorlardır. Değilse, büyütmeyi ayarlıyor olabilirler. Ya da dürbününüz ışıklı ise bir reosta olabilir.
  • SoruDürbün düşük atış yapıyorsa, ancak yükseltmek için ayarım yoksa ne yapmalıyım? Dürbünü şimlendirin. Başka bir deyişle, ön dürbün halkasında, arka dürbün halkasına göre kaldırmak için dürbünün dayandığı halkanın alt kısmına dürbün bandı yerleştirin.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Sekmeler olabileceğinden tüfek dürbünlerinizi ayarlarken lütfen koruyucu gözlük takın.